Суд визнав РФ окупантом з 2014 року, понад 100 танків, нові "табу" Німеччини: головне за день

Дайджест
Середа, 25 січня 2023, 20:57

Україні обіцяють щонайменше три батальйони західних танків – два батальйони танків Leopard 2, батальйон танків M1 Abrams та ескадрон британських Challenger 2. Обіцяють і іншу військову допомогу. 

Президент США Джо Байден під час офіційного оголошення про надання танків повідомив, що українські сили готуються обороняти свою територію й здійснювати контрнаступи з настанням весни. 

Генсек НАТО вважає, що танки Leopard 2 у критичний момент російської війни можуть допомогти Україні захистити себе, перемогти і вистояти як незалежна держава. 

Проте, у канцлера Німеччини Олафа Шольца з’явилися нові "табу" – серед іншого, щодо винищувачів. 

А от міністр оборони Словаччини повідомив, що країна готова обговорити передачу Україні своїх МіГ-29. З іншого боку Словаччина не планує передавати Leopard 2, але готова надати Т-72

Також слід додати, що Сполучені Штати вшестеро збільшать виробництво артилерійських снарядів для України. А ще США просять Ізраїль передати Києву ракети для ППО Hawk.

Всі важливі і цікаві новини 25 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Батальйони "Леопардів"

Сьогодні Німеччини та Сполучені Штати офіційно повідомили про ухвалення рішення щодо надання Україні танків західного зразка. 

У першій половині дня уряд Німеччини прийняв рішення про надання українським збройним силам основних бойових танків Leopard-2.

На першому етапі Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 зі складу Бундесверу. Перші танки надійдуть Україні за три місяці.

Після рішення російські хакери атакували кілька урядових сайтів у Німеччині.

Низка європейських лідерів та дипломатів відреагували схвальними коментарями рішення уряду Німеччини

Наприклад, міністр закордонних справ Литви відреагував картинкою з українським прапором і видозміненим "Дякуємо" німецькою – "Tanke schön".

Канцлер Олаф Шольц повідомив, що крім танків Україні нададуть й іншу військову підтримку

Підготовка українських екіпажів має розпочатися найближчим часом у Німеччині. На додаток до навчання, пакет також включатиме логістику, боєприпаси та технічне обслуговування систем.

Інші європейські партнери в свою чергу також передадуть танки Leopard 2.

Іспанія та Норвегія підтвердили наміри надіслати танки Україні, готується до передачі і Португалія.

За даними Spiegel, європейська "танкова коаліція" готується передати Україні близько 80 Leopard 2 – це два батальйони по 40 машин. 

Крім Німеччини, а також вже згаданих Іспанії, Норвегії і Португалії, до цієї коаліції увійдуть ще щонайменше три країни: Фінляндія, Нідерланди та Польща. 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав рішення Німеччини поставити в Україну основні бойові танки Leopard 2.

"У критичний момент російської війни вони можуть допомогти Україні захистити себе, перемогти і вистояти як незалежна держава", – написав Столтенберг у Twitter.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав союзників, які мають танки Leopard 2, відправити якомога більше їх в Україну – "вони зараз вільні". 

Заява Байдена, Британія і "табу" Шольца

А надвечір президент США Джон Байден підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії.

"Сьогодні я оголошую, що США передадуть Україні 31 танк Abrams, що дорівнює одному українському батальйону", – сказав американський лідер, додавши, що ухвалив таке рішення за рекомендацією очільника Пентагону Ллойда Остіна.

Разом із танками США "якнайшвидше" забезпечать підготовку українських військових та нададуть запчастини. Байден зауважив, що на це "піде час", який буде використано також для інтеграції західних танків в українську армію.

У своїй промові лідер Сполучених Штатів також зазначив, що Україна готується до здійснення контрнаступів на тлі настання весни.

"З настанням весни українські сили готуються обороняти свою територію й готуються до додаткових контрнаступів для визволення своєї землі", – сказав Байден. 

Раніше Велика Британія повідомляла про передачу Україні ескадрону танків Challenger 2.

Після оголошення Німеччини і США про передачу Україні танків Leopard i M1 Abrams речник британського уряду повідомив, що глава британського уряду Ріші Сунак сьогодні вдень розмовляв з лідерами США, Німеччини, Франції та Італії.

 "Прем'єр-міністр сказав, що зараз очевидно, що Росія опинилась у невигідному становищі, і що у міжнародних партнерів є можливість прискорити зусилля для забезпечення тривалого миру в Україні", – сказав речник.

Разом з тим, у канцлера Німеччини Олафа Шольца з’явилися нові "табу". 

Після рішення про постачання основних бойових танків в Україну він окреслив червоні лінії для подальшої військової підтримки нашої країни перед російською агресією.

Виступаючи у Бундестазі, Шольц виключив постачання бойових літаків або розгортання наземних військ.

А от міністр оборони Словаччини повідомив, що країна готова обговорити передачу Україні своїх МіГ-29. З іншого боку Словаччина не планує передавати Leopard 2, але готова надати Т-72

Також слід додати, що Сполучені Штати вшестеро збільшать виробництво артилерійських снарядів для України. А ще США просять Ізраїль передати Києву ракети для ППО Hawk.

Важливе судове рішення

Європейський суд з прав людини визнав, що території Донбаса, захоплені сепаратистами, перебували під контролем РФ з травня 2014 року.

Суд у Страсбурзі вирішив, що має юрисдикцію щодо розгляду скарг проти Росії з порушення прав людини на територіях Сходу України, які перебували під фактичним контролем Росії.

Росія під час розгляду справи заперечували можливість розгляду справи і пояснювала, що йдеться про територію України, якою керували сепаратисти; натомість, Україна наполягала, що йдеться про фактично окуповану Росією територією (в термінології ЄСПЛ – територія "під ефективним контролем")

"Суд одностайно вирішив, що з 11 травня (2014 року - Ред.) події підпадають під юрисдикцію суду", оскільки "території, захоплені сепаратистами, перебували під контролем Російської федерації", наголосила суддя.

Таким чином, Суд перейшов до розгляду справи по суті за більшістю позицій скарги. Детальний аналіз читайте на сайті "Європейської правди" ближчим часом.

На слуханнях у ЄСПЛ в рамках справи "Україна та Нідерланди проти Росії" українська сторона доводить, що окупація Донбасу розпочалася у квітні 2014 року.

Суд задовільнив більшість епізодів української скарги, повідомила агент України у Європейському суді з прав людини Маргарита Сокоренко

Вона пояснила, чому суд визнав окупацію Росією територій Донбасу з травня, а не з квітня, як про це просила українська сторона.

"Перший місяць був доволі непростим. Ми просили визнати контроль РФ не пізніше 30 квітня, але Суд обрав іншу дату. 11 травня були так звані "референдуми" в так званих "ЛНР" та "ДНР". ЄСПЛ вважає, що з цього моменту було встановлено повний територіальний контроль Росії на цих територіях", — пояснила вона.

Сокоренко також наголосила, що суд визнав: надалі окупація не припинялася. 

"І також важливо, що суд підтвердив існування "адміністративної практики" з боку Росії, тобто системності у основних порушеннях, які ми заявили у скарзі, включаючи вбивства, захоплення людей у полон, катування тощо", — сказала агент України.

А тепер щодо судової реформи в самій Україні. 

Венеційська комісія офіційно відмовилась від призначення членів до Дорадчої групи експертів (ДГЕ), яка має брати участь у відборі суддів Конституційного суду України. 

"Венеційка" погодиться призначити членів ДГЕ тільки після виконання Україною рекомендацій із виправлення відповідного закону.

"Хоча більшість ключових рекомендацій, викладених у висновку від грудня 2022 року, були виконані, дві ключові рекомендації – щодо повноважень ДГЕ та її складу – не були враховані в ухваленому законі", – йдеться у листі Венеційської комісії. 

Грузія-Україна

Українського дипломата викликали в МЗС Грузії для роз'яснень через інтерв’ю "Європейській правді".

У інтерв'ю він зазначив, що якщо прямі рейси між Грузією і Росією буде відновлено і виникне загроза життю і безпеці українців, які перебувають у країні, Київ не відкидає можливості їхньої евакуації.

Андрій Касьянов також сказав, що влада Грузії почала рух у протилежному напрямку від Європейського Союзу та НАТО, хоча офіційно продовжує декларувати дотримання європейського шляху.

Згодом міністерство закордонних справ Грузії заявило, що українське зовнішньополітичне відомство запевнило його у відсутності загроз для українців під час їхнього перебування в Грузії.

Серед інших новин дня 

Швейцарія дозволить відправляти в Україну обладнання для розмінування.

Посли ЄС погодили продовження усіх економічних санкцій проти Росії на пів року.

Історичний центр Одеси внесли до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

У Відні скасували концерт російського піаніста, який підтримує агресію проти України.

У підпалі Корану в Швеції допомагав журналіст, який працював з російськими пропагандистами RT.

В Іспанії затримали пенсіонера, підозрюваного у надсиланні листів із вибухівкою в посольство України.

Поліція Норвегії звільнила з-під варти колишнього вагнерівця-втікача.

Біля консульства Швеції у Стамбулі затримали провокатора з вогнепальною зброєю – ЗМІ.

У Боснії затверджено новий уряд з першою жінкою-прем’єркою.

Швейцарія приєдналась до дев'ятого пакета санкцій ЄС проти Росії.

У Німеччині двоє загиблих і кілька поранених в результаті нападу з ножем у потязі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: