Захід сперечається про літаки для ЗСУ, спецтрибунал для РФ, рішення США по “Вагнеру": новини дня

Дайджест
Четвер, 26 січня 2023, 21:02

Німеччина та Британія збираються поставити Україні танки до кінця березня, а в США вважають, що не встигнуть надати Києву "Абрамси" до ймовірного весняного наступу. 

Канцлер Німеччини Шольц закликав Путіна не розраховувати на зменшення підтримки України Заходом.

Після подолання бар'єра щодо передачі українцям західних танків стартували дискусії щодо можливості надання Україні сучасних винищувачів. Принаймні, за інформацією дипломатичних джерел видання Politico, дискусія про надання у майбутньому західних винищувачів вже почалася.

Тим часом у Києві цього тижня перебувають аудитори, які покликані забезпечити підзвітність американської військової та фінансової допомоги.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

Відповідальними за злочин агресії, на думку Асамблеї, мають бути представники керівництва Росії та Білорусі, які у документі згадуються на одному рівні.

Крім того, за даними глави МЗС України Дмитра Кулеби, представники 20 країн сьогодні у Празі обговорювали створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.

Усі важливі та цікаві новини 26 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Танки і винищувачі для України

США, Німеччина, Британія та інші країни Заходу вже офіційно повідомили про надання Україні танків. Йдеться про американські Abrams M1, британські Challenger 2 та німецькі Leopard 2. Загалом – більше 100 одиниць важкої техніки, серед якої найбільше буде німецьких танків. 

До речі, сьогодні стало відомо, що й Канада передасть Україні чотири танки Leopard.

Велика Британія та Німеччина збираються передати танки до кінця березня. А от Сполучені Штати, скоріш за все, не встигнуть передати Україні "Абрамси" до ймовірного весняного наступу. Але вони, за даними Politico, будуть сучасної модифікації M1A2, а не A1. Водночас їх позбавлять так званої секретної броні, до складу якої входить збіднений уран.

Військово-промислова компанія Rheinmetall вже заявила, що готова поставити велику кількість боєприпасів для німецьких танків.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що президент РФ Владімір Путін не шкодує ресурсів і готується до довгої війни, але йому не варто розраховувати, що підтримка Заходом України ослабне.

Слід додати, що Франція досі не ухвалила рішення про передачу Україні танків Leclerc, але обіцяє дати відповідь на прохання України допомогти з системами протиповітряної оборони. За даними Reuters, Франція та Італія близькі до угоди про постачання Україні зенітно-ракетного комплексу SAMP/T.

Тим часом Кремль звинуватив Захід у прямій залученості до війни в Україні, а експрезидент США Дональд Трамп заговорив про ядерну війну через передачу Україні танків.

Після подолання бар'єра щодо передачі Україні танків на Заході стартували дискусії щодо можливості надання українцям сучасних винищувачів. Принаймні, за інформацією дипломатичних джерел видання Politico, дискусія про надання Україні у майбутньому західних винищувачів вже почалася.

Виробник літаків F16 Lockheed Martin заявляє, що готовий виконати замовлення, якщо Захід захоче відправити винищувачі в Україну.

Німці, хоча і підтримують поставки Києву танків, але проти поставки винищувачів. Разом з тим, ще нещодавно вони були й проти поставки Україні танків

Вже наступного місяця, 14 лютого, має відбутися чергова зустріч Контактної групи з питань оборони України, на якій можуть оголосити про нову військову допомогу.

А ще, за словами заступниці державного секретаря США з політичних питань Вікторії Нуланд, в Києві цього тижня перебувають аудитори, які покликані забезпечити підзвітність американської військової та фінансової допомоги.

Новий обстріл і спецтрибунал

РФ у четвер завдала чергового ракетного удару по Україні. Ракети вдарили в тому числі і по Одесі й області.

У день обстрілу Одесу відвідала міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Переговори з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вона проводила у сховищі Одеської опери.

За словами Кулеби, на переговорах ішлось про постачання зброї, нові санкції проти Росії, імплементацію "формули миру", створення Спецтрибуналу для покарання Росії.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

Асамблея приділила особливу увагу тому, що відповідальними за злочин агресії мають бути представники керівництва Росії та Білорусі, які у документі згадуються на одному рівні.

Крім того, за даними глави МЗС України Дмитра Кулеби, представники 20 країн сьогодні у Празі обговорювали створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.

Розширення санкцій і ПВК "Вагнер"

Сполучені Штати в четвер запровадили додаткові санкції проти низки компаній оборонно-промислового комплексу Росії, а також наближених до російського президента олігархів і чиновників, причетних до агресії проти України.

Крім того, США визнали ПВК "Вагнера" транснаціональною злочинною організацією і запровадили візові санкції проти 531 військового з РФ та пов’язаних з приватною військовою компанією осіб.

А заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд вважає, що можливою умовою пом’якшення деяких запроваджених проти Росії санкцій є виведення нею військ із усієї України та серйозне ставлення до переговорів.

Тим часом, як повідомляє Bloomberg, Євросоюз знайшов, як легально скерувати заморожені активи Центробанку РФ – це щонайменше 33,8 мільярда євро – на користь України.

Сербія 

Міністр закордонних справ Сербії Івиця Дачич натякнув, що Белград, який досі утримувався від приєднання до західних санкцій проти Росії, може змінити курс

20 січня до Белграда прибула п’ятірка переговірників – представники західних країн, що займаються врегулюванням на Балканах: спецпредставник ЄС Мирослав Лайчак, спецпредставник США Гебріел Ескобар, а також представники Франції, Німеччини та Італії.

Кілька днів сербський президент мовчав щодо результатів цих переговорів, аж потім оголосив сенсаційну новину: де-факто Белград дає свою згоду на реалізацію франко-німецького плану нормалізації відносин із Косовом.

Про те, чому Сербія вирішила йти на поступки, що вона хоче отримати натомість і чи має це стосунок до російсько-української війни, читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Косово в обмін на санкції: чому Белград пішов на поступки у принциповому для себе питанні.

Серед інших новин дня 

Швейцарія відправляє в Україну зимовий одяг для цивільних.

Невідомі запустили фейк про смерть кандидата у президенти Чехії, який лідирує у першому турі. Повідомлення про "смерть" розіслали через пошту російського "Яндекса".

Латвія надала Україні військову допомогу вже на 1% свого ВВП.

МЗС Росії обурилось новій спостережній місії ЄС у Вірменії.

Данці у другій половині 2022 року помітно скоротили енергоспоживання.

Напад на дві церкви в Іспанії: один священник загинув, четверо людей поранені.

В МЗС Туреччини не бачать сенсу у зустрічі зі Швецією та Фінляндією щодо НАТО ближчим часом.

МЗС Німеччини вибачилося перед африканцями за емодзі з леопардом у твіті про Лаврова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: