Польща розблокувала транзит зерна, напад на посла ЄС, "академія HIMARS": новини дня

Дайджест
Вівторок, 18 квітня 2023, 21:00

Головна тема дня – розблокування транзиту агропродукції України через Польщу. Проте, заборона на імпорт української аграрної продукції в Польщу зберігається.

Керівна партія Румунії просить уряд призупинити імпорт зерна з України. Молдовські фермери теж вимагають зупинити імпорт українського зерна, влада цього не планує.

А Болгарія може вже в середу заборонити імпорт української сільгосппродукції.

Представники України, Європейської комісії та п’яти країн, що запровадили або планують запровадити обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, найближчими днями проведуть спільну зустріч.

Тим часом, Євросоюз виділить фермерам п'яти країн 100 млн євро підтримки через агропродукцію з України. 

А ще – "регрес" Росії в питанні військової техніки, боєприпаси з Єгипту, заклики до Китаю, "Patriot" для України, шпигунство росіян.

Всі важливі і цікаві новини 18 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ 

За даними британської розвідки, Росія знизила активність наступальних дій навколо Донецька, найімовірніше, для того, щоб перенаправити ресурси на Бахмутський напрямок.

Зазначається, що у Бахмуті сили російської армії та групи "Вагнера" продовжують повільно просуватися вперед. Лінія фронту в центрі міста проходить переважно вздовж головної залізничної лінії.

На Заході кажуть, що Росія "регресує" в питанні техніки для війни в Україні. Як повідомляє CNN, через велику кількість знищеної техніки за час повномасштабного вторгнення в Україну Росія починає розконсервовувати обладнання часів Другої світової війни, так само їй не вистачає людського ресурсу.

За словами західних посадовців, "значного збільшення кількості техніки" з боку Росії на полі бою в Україні не спостерігається.

Інше американське видання, The Washington Post, пише, що Єгипет відмовився від поставок боєприпасів РФ і почав виробляти для України. Журналісти посилаються на п'ять документів американської розвідки, витік яких стався цього місяця.

Президент Франції за допомогою Китаю хоче посадити Україну і Росію за стіл переговорів влітку. Еммануель Макрон доручив своєму зовнішньополітичному раднику Еммануелю Бонну працювати з провідним китайським дипломатом Ваном Ї над створенням рамок, які можна було б використати за основу для майбутніх переговорів.

А глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель пропонує Китаю нормалізацію відносин в обмін на вплив на Росію, аби переконати її вивести війська з України та закінчити війну.

Дії Росії та санкції

Спецслужби РФ встановили в країнах Європи систему стеження за допомогою антен на посольствах, які обслуговували вислані з цих країн російські дипломати.

Зазначається, що найбільше таких антен встановлено на будівлі посольства РФ у Брюсселі – 17. На дахах російських посольств у Мадриді, Белграді, Лісабоні, Софії та Нікосії їх 10 і більше. Всього на 39 будівлях російських посольств і консульств у Європі розміщено щонайменше 182 антени.

Ці антени можна легко пристосувати для радіоперехоплення, наприклад, розмов супутниковими телефонами. На дахах деяких посольств, зокрема у Варшаві, помічені пристрої, які можуть прослуховувати і мобільний зв'язок.

У Польщі розсилали фейкові повідомлення про набір до Литовсько-польсько-української бригади. У пресслужбі бригади вже заявили, що не набирають добровольців. Хто видає себе за представників бригади – невідомо.

Росія викликала послів США, Британії і Канади за "втручання у внутрішні справи". Виклик послів, вочевидь, пов’язаний із їхньою реакцією на вирок критику Кремля Владіміру Кара-Мурзі, якого засудили до 25 років колонії. 

А білоруські прикордонники вдруге за тиждень порушили кордон Литви під час патрулювання.

Польща почала зводити електронний бар'єр (систему камер і датчиків руху) на кордоні з Росією та пропонує в 11-му пакеті санкцій ЄС заборону імпорту всього російського газу й алмазів.

Громадянина Латвії оголосили у міжнародний розшук за участь у війні проти України.

Нейтральність Швейцарії

У Німеччині розкритикували нейтральність Швейцарії щодо війни в Україні перед візитом президента.

"Швейцарія – це не лише традиційно "нейтральна" країна, але й глибоко волелюбна країна. І саме свобода стоїть на кону в Україні, яка зазнає нападу з боку Росії і яку хочуть знищити. Тут я дуже розчарований Швейцарією. Той, хто хоче бути нейтральним у такій злочинній агресивній війні, опосередковано приносить користь російському агресору", – сказав голова комітету Бундестагу у закордонних справах Міхаель Рот.

Заява Рота, який представляє керівну Соціал-демократичну партію Німеччини, пролунала напередодні візиту президента Швейцарії Алена Берсе до Берліна у вівторок.

Президент Швейцарії Ален Берсе, коментуючи можливість реекспорту швейцарської зброї в Україну, заявив, що наразі про це не може бути й мови.

Він сказав, що попри дискусії про можливу зміну позиції Швейцарії щодо реекспорту зброї в Україну такий варіант неможливий, оскільки швейцарське законодавство "чітко про це говорить".

За його словами, Швейцарію "не можна просити порушувати наші власні закони".

Про те, як Швейцарія, насправді, заплуталася у своєму нейтралітеті читайте у статті Давида Ойгстера зі Swissinfo.

Переговори щодо зерна

Головна новина дня – Україна домовилась із Польщею про розблокування транзиту свого зерна.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус підтвердив досягнення з Україною домовленості про відновлення транзиту сільськогосподарської продукції польською територією – його призупинили разом із забороною на імпорт.

За словами Телуса, зернові вантажі з України, які проходять через Польщу, будуть супроводжуватися і контролюватися за допомогою системи SENT, тобто опломбовуватися GPS-трекерами. Це дасть можливість відстежувати їх, щоб з'ясувати, чи справді вони виїхали з Польщі.

Польський міністр запевнив, що "жодна тонна української сільськогосподарської продукції не залишиться в Польщі".

Своєю чергою міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда повідомив, що пропуск сільськогосподарської продукції з України транзитом розпочнеться з опівночі п'ятниці, 21 квітня.

"Ми зберігаємо заборону на ввезення товарів до Польщі, але дозволяємо проходження товарів через Польщу до чотирьох польських портів і до іншої європейської країни", – уточнив Буда, додавши, що уряд Польщі хоче закріпити це рішення на рівні ЄС.

Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір розкритикував Польщу у зв'язку з припиненням імпорту зерна з України.

"Солідарність з Україною залишається пріоритетом, і необхідний скоординований і заснований на правилах європейський підхід", – зазначив він.

Керівна партія Румунії просить уряд призупинити імпорт зерна з України. Молдовські фермери теж вимагають зупинити імпорт зерна з України, влада цього не планує.

А Болгарія може вже в середу заборонити імпорт української сільгосппродукції.

Представники України, Європейської комісії та п’яти країн, що запровадили або планують запровадити обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, найближчими днями проведуть спільну зустріч.

Тим часом, Євросоюз виділить фермерам п'яти країн 100 млн євро підтримки через агропродукцію з України. 

Решта новин дня 

Німеччина повідомила про відправлення в зенітно-ракетного комплексу Patriot, а Польща пропонує відкрити "академію HIMARS" на своїй території.

Прем'єр Вірменії допустив визнання суверенітету Азербайджану над Нагірним Карабахом.

На посла ЄС у Судані напали в його резиденції.

МЗС Росії звинуватило Молдову у новому "недружньому кроці".

У Молдові затримали двох українців із понад 440 тисячами євро.

Європарламент підтримав безвіз з Косовом з 1 січня 2024 року.

В Італії зловили ведмедицю, яка загризла на смерть бігуна.

Катастрофа МАУ в Ірані: Постраждалі країни критикують винесені Тегераном вироки.

Виробник горілки у Швеції зупинив експорт до Росії після закликів його бойкотувати.

У ЄС погодили проєкт стимулювання власного виробництва напівпровідників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.