9 жовтня 2014

Колонки
Відкриття ринку ЄС: головне – не продешевити
Український бізнес отримав шанс на експансію в ЄС. Однак слід пам'ятати – миттєвий прибуток здатний вилитися в істотні втрати у майбутньому. Неправильно розрахувавши цінову політику, українські виробники можуть відчути на собі всі принади участі в торговельних розслідуваннях Євросоюзу.
Новини
21:33
ЄС і Казахстан завершили переговори про вступ Казахстану до СОТ
18:37
Уряд змінив порядок транзиту газу по Україні відповідно до вимог ЄС
Транспортування газу територією України буде відбуватися відповідно до норм Третього енергопакету ЄС. Таке рішення міститься у постанові Кабміну №510, оприлюдненої на сайті уряду.
18:19
Економіка Німеччини не вступила в рецесію - міністр фінансів
За його прогнозом, ВВП країни зросте на 1,5% в поточному році, і Німеччина залишиться локомотивом зростання в єврозоні.
18:11
ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити 2,5 млн. євро родичам зниклих у Чечні людей
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив Росії випалтити 2,5 млн. євро родичам людей, які зникли в Чечні протягом 2000-2006 років.
18:03
Румунія може націоналізувати завод "ЛУКОЙЛа"
"Такий підхід є неприпустимим. Якщо завтра буде вирішено не відновлювати виробництво, уряд повинен бути готовим взяти на себе управління НПЗ в Плоєшті", - заявив президент Румунії Траян Бесеску.
17:45
Російський банк "ВТБ" купує активи в Європі попри санкції
17:35
Україна в жовтні чекає проміжного рішення Стокгольмського арбітражу щодо ціни на газ
"Суд може ухвалити рішення упродовж місяця", - сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, додавши, що теоретично рішення може бути прийнято й раніше.
17:07
Меркель сподівається, що ЄС допоможе Україні та РФ вирішити газову суперечку
Меркель висловила сподівання, що єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер "зможе знайти рішення, яке гарантує безпеку ЄС і Україні, зокрема, протягом найближчих місяців".
16:57
Німецький депутат закликав позбавити Росію спортивних чемпіонатів
16:41
Засідання Ради асоціації Україна-ЄС відбудеться у грудні
"Ми плануємо засідання на грудень. Це залежить від рішення майбутньої Еврокомісії: щойно вона формально почне працювати, ми матимемо формальну дату, порядок денний та графік засідання інституційних органів", - сказав глава МЗС Павло Клімкін.
16:39
З комісії Юнкера таки прибрали проблемного комісара від Словенії
"Я поважаю рішення Аленки Братушек зняти свою кандидатуру на посаду віце-президента майбутньої Європейської комісії, про яке вона мені щойно повідомила", - заявив новообраний президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.
15:58
Білорусь ратифікувала договір про Євразійський союз
Договір про створення Євразійського економічного союзу був підписаний президентами Росії, Казахстану і Білорусі 29 травня на засіданні Вищої Євразійської економічної ради в Астані.
15:37
РФ каже Франції визначитися з "Містралями" або повернути гроші
"Якщо у французької сторони з'явилися нові варіанти, не потрібно користуватися методами мегафонної дипломатії. І французькій стороні пора б визначатися, влітку були одні заяви, тепер розмову в інший бік. Ну, якщо ні, гроші треба повертати", - відзначив офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич.
15:20
Новий генсек НАТО не додав оптимізму Росії
"По суті він (генсек НАТО) обтяжений далекосяжними рішеннями, які були прийняті на саміті альянсу в Уельсі", - сказав офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич.
15:09
У генеральному штабі Грузії працюватимуть фахівці НАТО
"Група військових фахівців НАТО у генеральному штабі Грузії контролюватиме реалізацію пунктів пакету НАТО-Грузія", - додав міністр оборони Грузії Іраклі Аласанія.
15:01
Комісія Юнкера може розпочати роботу із запізненням
Причиною такої затримки може стати колишній прем'єр-міністр Словенії Аленка Братушек, кандидатуру якої представники комітету ЄП з промисловості, досліджень та енергетики, а також комітету з навколишнього середовища 8 жовтня переважної більшістю відхилили.
14:37
Нобелівську премію з літератури отримав французький письменник
Нобелівську премію з літератури отримав французький письменник Патрік Модіано за відтворення в мистецтві життя людей в окупації.
14:20
АП: найближчими днями Дещиця стане послом України в Польщі
"Зокрема, планується рішення про призначення послом України в Польщі Андрія Дещиці та послом України у Франції - Олега Шамшура. Вже отримані агремани від країн перебування, і, я думаю, це може бути питанням найближчих днів", - сказав заступник глави адміністрації президента Валерій Чалий.
13:53
Єврокомісар впевнений, що торговельні преференції для України ухвалять у жовтні
"Незважаючи на спроби невеликої кількості депутатів блокувати прискорену процедуру, законодавчий процес просувається, і є сильні політичні вказівки на те, що Європарламенту і Раді ЄС вдасться домовитися про продовження автономних торговельних преференцій в жовтні 2014 року", - говориться у повідомленні.
13:41
Порошенко не поїде на саміт СНД
Президент України Петро Порошенко не братиме участі в саміті СНД, що відбудеться 10 жовтня в Мінську.
13:25
Російська мова більше не обов'язкова для вивчення у Молдові
Російська мова виключається зі списку обов'язкових для вивчення предметів і отримує статус іноземної.
13:09
Умови асоціації під Росію не змінюватимуть, але обговорити можуть - Клімкін
13:00
У Порошенка підтвердили намір зустрітися з Путіним. За участю Керрі?
"Припускаємо, що наступна зустріч саме в "нормандському форматі" може відбутися в Мілані 16-17 жовтня", - заявив Чалий. Він зазначив, що цього разу перелік учасників "може бути розширено".
12:40
Керрі їде до Європи на зустріч з Лавровим та іншими міністрами
Держсекретар США Джон Керрі зутсрінеться з мністром закордонних справ Росії Сергії Лавровим у Парижі наступного тижня.
12:16
Прем'єр Фінляндії: зараз не час вступати до НАТО
Прем'єр-міністр Фінляндії Александр Стубб заявив, що зараз не найкращий час для вступу країни до НАТО.
12:16
Заморожений конфлікт на Донбасі не вийде стабілізувати, як Придністров'я - Клімкін
На його думку, замороженню конфлікту можуть сприяти фальшиві вибори, які мають намір провести наступного місяця проросійські сепаратисти.
11:56
Україна випередила Росію за рівнем володіння англійською. Лідер - Швеція
Україна потрапила до переліку країн з середнім рівнем володіння англійською мовою, випередивши сусідню Росію, яку віднесли до країн з низьким рівнем знання цієї мови. Лідер рейтингу - Швеція.
11:43
В Естонії дозволили одностатевим парам реєструвати стосунки
Ініційований 40 депутатами закон дозволить неодруженим парам (як різностатевим, так і одностатевим) реєструвати співмешкання і регулювати відносини один з одним та з третіми особами.
11:37
У Македонії затримано 14 суддів КС за зловживання владою
14 суддів Конституційного суду Македонії та ще 11 співробітників цього відомства були затримані в рамках спецоперації "Правосуддя".
11:32
Порошенко з Путіним планують зустріч в Мілані 16-17 жовтня
В четвер помічник президента Росії Юрій Ушаков підтвердив наміри щодо такого візиту. "Не виключена зустріч і в нормандському форматі - Путін, Меркель, Олланд, Порошенко", - додав він.
11:19
АП: нерішучість Заходу провокує агресію РФ
"Чому ми бачимо таку нерішучість, яка лише провокує подальшу агресію? Зараз спільний голос світової спільноти має бути гучним як ніколи. Ніяких змін кордонів, ніяких анексій суверенних держав, ніякої підкилимної боротьби, ніяких фальшивих референдумів, які організовані злочинцями", - заявив Чалий.
11:12
Литва у грудні почне отримувати газ з Катару
Термінал з перекачування газу з Катару відкриється у Клайпеді на початку грудня.
10:42
Сербія хоче розрахуватися з "Газпромом" активами
"Ми сьогодні розмовляли та домовились погасити цю заборгованість через власність, зокрема через "Петрохімію"", - заявив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.
10:40
Угорщина може відновити реверс газу до України 1 січня 2015 року
Угорщина готова відновити реверс газу до України з 1 січня 2015 року, якщо Україна цього потребуватиме
10:25
США можуть надати Україні летальне озброєння
"Так, Порошенко просив нас про летальну допомогу. Ми вирішили не надавати її на даному етапі. Ми працюємо над програмою, яка може привести і до надання летальної допомоги. Ми хочемо і робимо чимало", - заявив помічник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Дерек Шоллей.
10:13
ЄК: корупція перешкоджає балканським країнам стати членами ЄС
Корупція залишається серйозною перешкодою на шляху до членства в ЄС для більшості балканських країн. У таких сферах як державні закупівлі та приватизація, корупційні механізми продовжують спустошувати національні бюджети, що негативно позначається на веденні бізнесу та загальному бізнес-кліматі.
09:46
В РФ не хочуть поширювати санкції проти ЄС на інші сфери
"Я проти всіх тих пропозицій, які звучали, тому що я не бачу можливості з розумними інвестиціями і в розумні терміни створити (у цих сферах) потужну базу, яка дозволяла не тільки забезпечувати імпортозаміщення, але і створювати експортний потенціал", - сказав глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв.
09:34
МЗС Болгарії: ми не маємо наміру пояснювати Росії свої рішення
Міністр закордонних справ Болгарії Даніель Мітов заявив, що Болгарія не має наміру пояснювати свої рішення іншим країнам, що не є членами ЄС та НАТО, зокрема і ті, що стосуються відмови від використання російських військових літаків.
09:17
Євросоюз готовий поділитися досвідом децентралізації з Україною
Євросоюз готовий поділитися досвідом децентралізації з Україною, оскільки в Європі існують готові моделі, які можна адаптувати для Донбасу.
09:10
В складі комісії Юнкера заблокували одіозного комісара від Словенії
Представники комітету з промисловості, досліджень та енергетики, а також комітету з навколишнього середовища переважної більшістю проголосували проти кандидатури Братушек - 112 голосів "проти" та 13 - "за".
08:57
Іспанця Каньєте затверджено на посаду єврокомісара з енергетики
Члени профільних комітетів Європарламенту більшістю голосів затвердили кандидатуру іспанця Мігеля Аріасе Каньєте на посаду єврокомісара з енергетики. Суперечливу кандидатуру Каньєте підтримали 83 депутати, 42 ппроголосували проти.
08:44
Парламент Італії підтримав трудову реформу, ініційовану урядом Ренці
Парламент Італії висловив вотум довіри уряду Маттео Ренці. 165 депутатів висловилися "за", 111 - "проти", двоє утрималися від голосування.