13 травня 2019

Статті
Нові можливості для Східного партнерства: стаття голови МЗС Польщі
Десять років минуло від створення Східного партнерства, і йому потрібний перегляд, щоб бути пристосованим до змін, які відбуваються у світі, до нової геополітичної реальності в регіоні.
Обійми для Зеленського: яку стратегію обрав Захід у відносинах з Україною
"Чи можливий розворот за Зеленського? Ні, тепер це вже нереально". "Простору для розвороту в нього не лишилося". Це – типові відповіді західних дипломатів...
10-річчя Східного партнерства: три поразки ЄС та шанс на оновлення
Східне партнерство за 10 років досягло значних результатів з точки зору політичної асоціації та економічних відносин, проте не усунуло жодної безпекової проблеми. ЄС повинен дати чітку відповідь на ці стратегічні виклики.
Колонки
Заробити на імені: чи допоможе українському експорту захист географічних зазначень
Чи здатна Україна, відмовившись від "контрафактного" використання європейських назв, повторити шлях ЄС, заробляючи на власних географічних зазначеннях? Перший крок для цього зроблено.
Новини
20:38
Глава МЗС Естонії: ЄС слід розшити санкції за паспорти РФ на Донбасі
Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу  вважає, що ЄС має розширити санкції проти РФ за роздачу російських паспортів на окупованих територіях України.
20:16
Сальвіні розлютився на кардинала, який відновив подачу електрики безпритульним
Глава МВС Італії Маттео Сальвіні розлютився через вчинок кардинала Конрада Краєвського, який самовільно відновив подачу електроенергії у будинок, зайнятий безпритульними.
19:38
Службовий автомобіль аеропорту Дортмунда врізався у літак Меркель
Урядовий літак, на якому канцлерка Німеччини Ангела Меркель прилетіла до Дортмунда, був пошкоджений після інциденту з автомобілем наземних служб аеропорту.
19:37
Єврокомісар про зрив заяви Східного партнерства: раджу розслабитися і святкувати
Європейський комісар з питань сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган не бачить проблем у зриві узгодження спільної заяви з нагоди Східного партнерства.
18:45
Зе-команда підняла в Брюсселі питання про вільну торгівлю з ЄС, до Києва їде комісар
Євросоюз отримав від представників команди Володимира Зеленського сигнал про необхідність змін у торгівельну частину Угоди про асоціацію.
18:30
Порошенко переконаний, що ЄС продовжить санкції проти РФ
Президент України Петро Порошенко висловів впевненість у тому, що на червневому саміті ЄС продовжить санкції проти Росії.
18:17
фотоПорошенко в Брюсселі вручив Туску орден
Президент Петро Порошенко під час візиту до Брюсселя в понеділок вручив орден Ярослава Мудрого президенту Європейської Ради Дональду Туску.
18:06
"Укрзалізниця" запускає онлайн-продаж квитків на всі напрямки до Польщі
"Укрзалізниця" з 15 травня запустить онлайн-продаж квитків на всі напрямки до Польщі.
17:42
США пригрозили Брюсселю наслідками, якщо той просуватиме свої оборонні проекти – ЗМІ
Сполучені Штати попередили Євросоюз, що його поточні оборонні плани ставлять під загрозу десятиліття інтеграції трансатлантичної оборонної індустрії і військової співпраці в рамках НАТО.
17:22
Загадкове вбивство з арбалетів у Баварії: знайдені нові жертви
Історія загадкового вбивства в Баварії отримала розвиток - після того, як у готелі знайшли трьох убитих із арбалета людей, вдома однієї з жертв знайшли ще два трупи.
17:12
США несподівано попросили про переговори Путіна і Трампа – росЗМІ
Сполучені Штати несподівано попросили у Росії про зустріч на найвищому рівні.
16:34
Дружина екс-глави Інтерполу отримала політичний притулок у Франції
Дружина колишнього президента Інтерполу Мена Хунвея, ув'язненого в Китаї, заявила, що отримала статус біженки у Франції.
16:15
Єврокомісія оштрафувала найбільшого у світі виробника пива на 200 млн євро
Єврокомісія оштрафувала міжнародну пивоварну корпорацію AB InBev на  200 млн євро за порушення антимонопольних правил ЄС.
15:58
Данський депутат запустив агітацію на Pornhub
Данський політик знайшов унікальний спосіб залучення потенційних виборців – він вирішив розмістити рекламу на порносайті Pornhub.
15:50
Туреччина проводить найбільші навчання в трьох морях одночасно
Турецькі військово-морські сили почали в понеділок найбільші військові навчання під назвою Sea Wolf одночасно в трьох морях.
15:44
МЗС не бачить проблем у зриві декларації Східного партнерства
Міністр закордонних справ Павло Клімкін не вважає проблемою зрив із ухваленням спільної міністерської декларації Східного партнерства (СхП), натомість чекає на докорінну перебудову формату.
15:27
У Вірменії почався суд над екс-президентом
У Вірменії 13 травня почався суд у справі колишнього президента країни Роберта Кочаряна, звинуваченого у справі про повалення конституційного ладу в останні тижні його правління у 2008 році.
15:08
Клімкін: одні лише персональні санкції ЄС через роспаспорти будуть "зрадою"
Міністр закордонних справ Павло Клімкін наполягає, що ЄС повинен погодити системну відповідь на рішення Росії про роздачу російського громадянства мешканцям окупованих територій.
15:05
Польща може вимагати від Німеччини більше трильйона доларів репарацій - ЗМІ
У Польщі завершили роботу над доповіддю про втрати країни від Другої світової війни, текст найближчими днями передадуть першим особам держави.
15:00
Клімкін про візит адвоката Трампа: люди хочуть гратися в ігри
Голова МЗС України Павло Клімкін не вважає, що Україна стала заручницею США після появи інформації про нібито наміри адвоката Дональда Трампа Рудольфа Джуліані прибути в Україну для зустрічі із Зеленським.
14:44
Україна ставить ультиматум щодо Ради Європи: може скасувати Мінські угоди
Україна готується відмовитися від дотримання Мінських угод у разі, якщо Німеччина, Франція та інші держави доб’ються зняття санкційного тиску з РФ у Раді Європи.
14:43
Клімкін анонсував "сюрпризи" у відповідь на паспортні укази РФ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував "сюрпризи" у відповідь на рішення Росії щодо спрощення видачі російського громадянства українцям.
14:36
Вісім аеропортів ЄС увійшли до десятки найгірших у світі
Португальський аеропорт Лісабон був визнаний найгіршим, набравши всього 5,7 бали з 10 можливих.
14:31
Священик-гомофоб став першою людиною, якій Ірландія заборонила в’їзд
Ірландія вперше застосувала закон від 1999 року, який передбачає заборону в’їзду до країни у разі загрози нацбезпеці, до американського священика з гомофобськими і антисемітськими поглядами.
14:24
Міністр оборони Сербії виключив вступ в НАТО за чинного президента
Міністр оборони Сербії Александр Вулін заявив, що Белград не вступить до складу НАТО, поки президентом країни залишається Александар Вучич.
13:57
фотоВ Хорватії – небувалий буревій: рух на дорогах обмежено, людей просять залишитись вдома
У понеділок влада Хорватії порадила людям задишитися вдома після того, як у результаті буревію в Загребі постраждали двоє пішоходів, сильний вітер викорчовував дерева та виривав світлофори.
13:50
Обидва кандидати в президенти Литви проти зустрічі з Путіним до деокупації Криму
Переможці першого туру виборів президента Литви Інгрида Шимоніте та Гітанас Науседа сказали, що вони не хочуть зустрічатися з президентом Росії Владіміром Путіним, доки його країна не залишить анексований Крим.
13:18
ЄС продовжив мандат Консультативної місії в Україні і збільшив її бюджет
Європейський Союз продовжив на два роки мандат своєї Консультативної місії в Україні (EUAM Ukraine) та збільшив її бюджет на 25%.
13:14
В Іспанії соціалісти виграють вибори до Європарламенту - опитування
Соціалісти, які перемогли на загальнонаціональних виборах 28 квітня без парламентської більшості, на майбутніх виборах в Європарламент можуть отримати 20 місць, або 30,3% голосів.
13:10
Прем'єр Литви оголосив про відставку
Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс, який не вийшов до другого туру президентських виборів, сказав, що залишить посаду глави уряду і продовжить роботу як член парламенту
13:04
ЄС застеріг Румунію через проблеми з верховенством права
Європейська комісія негайно звернеться до механізму щодо дотримання основ верховенства права у зв'язку з "серйозною стурбованістю" станом верховенства права в Румунії.
12:27
У Швеції відновили розслідування проти Ассанжа
Шведський прокурор повідомив про відновлення розслідування у справі за звинуваченням засновника порталу Wikileaks Джуліана Ассанжа в зґвалтуванні. Розслідування припинили 2017 року.
12:21
Мюнхен першим з німецьких аеропортів виправив Kiev на Kyiv
Міжнародний аеропорт Мюнхена став першим аеропортом Німеччини, який віднині використовує назву Києва латиницею відповідно до української транслітерації.
12:15
Британія про ситуацію з Іраном: є ризик, що конфлікт почнеться випадково
Глава МЗС Великої Британії Джеремі Хант заявив, що Лондон стурбований ризиком випадкового початку збройного конфлікту між США та Іраном.
12:06
Єврокомісар попередила про можливе втручання РФ у вибори до Європарламенту
Єврокомісар з питань правосуддя Віра Юрова висловила стурбованість кампаніями з дезінформації, особливо з боку Росії, за два тижні до виборів до Європарламенту.
11:51
Єврокомісар Ган розповів у деталях про свої переговори із Зеленським
Європейський комісар Йоганнес Ган вперше після візиту до Києва детально прокоментував свої переговори із новообраним президентом Володимиром Зеленським.
11:23
Новий естонський міністр хоче зберегти свою країну "білою"
Новий міністр фінансів Естонії Мартін Хельме, який 16 травня вперше візьме участь у зустрічі міністрів фінансів єврогрупи, хоче зберегти в Естонії "чистоту раси" і демонструє жести, які використовують прихильники теорії домінування білої раси.
11:17
ЄС не планує санкцій через роздачу паспортів на Донбасі – не хочуть "тиснути"
Євросоюз не планує запроваджувати нові санкції проти РФ через рішення Російської Федерації роздавати паспорти російські паспорти на Донбасі.
11:14
Brexit-партія виграє вибори до Європарламенту у Британії - опитування
Рейтинг партії Фараджа зріс до 34% - більше, ніж у консерваторів і лейбористів разом узятих.
10:49
Східне партнерство: Чехія підтримала надання Україні європейської перспективи
Уряд Чехії вважає, що ЄС має надати "стратегічну перспективу" трьом державам Східного партнерства, включаючи Україну.
10:29
Лідер французьких лівих виступив проти членства України в НАТО
Відомий своїми про кремлівськими поглядами Жан-Люк Меланшон заявив, що європейці "не мають ніякого інтересу до продовження напруженості" з Росією.
10:27
Польща: стрічка про педофілію в церкві викликала реакцію Качинського
Резонанс, що викликав у Польщі документальний фільм "Тільки не кажи нікому", присвячений проблемі педофілії серед польських священиків, підштовхнув лідера правлячої правої партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського пообіцяти запровадження жорсткіших покарань для педофілів.
10:17
МЗС Болгарії викликало посла Туреччини
Міністр закордонних справ Болгарії Єкатєріна Захарієва викликає в понеділок, 13 травня, посла Туреччини Хасана Улусоя після того, як 11 травня Анкара заявила хоче, щоб болгарська влада заохочувала викладання турецької мови в болгарських школах.
10:01
Лукашенко не приїде на саміт "Східного партнерства" попри запрошення Брюсселя
Президент Білорусі Александр Лукашенко не приїде на обід, організований президентом Європейської ради Дональдом Туском, з нагоди 10-річчя "Східного партнерства" в Брюсселі 13 травня.
09:53
Росія завдала нових авіаударів у Сирії - спостерігачі
Російські літаки здійснили нові рейди на райони міста Аль-Гбіт і села Шир-Мгар на північному заході Сирії, де Москва домовилася з Туреччиною створити зону "деескалації".
09:44
Міністри ЄС, ймовірно, не ухвалять декларацію після зустрічі "Східного партнерства" - ЗМІ
За підсумками ювілейної зустрічі "Східного партнерства" міністри закордонних справ країн ЄС, можливо, не ухвалять декларацію через опір Азербайджану.
09:31
У Брюсселі чекають держсекретаря США та обговорять, що робити з Іраном
Новий виток кризи навколо ядерної програми Ірану стане тематикою переговорів у Брюсселі, де чекають також на приїзд Державного секретаря США Майка Помпео.
09:11
Трамп проведе зустріч з Орбаном, попри заклики скасувати її
Президент США Дональд Трамп має 13 травня зустрітися у Білому домі з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном на тлі критики і закликів скасувати переговори.
08:50
ЄС і шість країн-партнерів, зокрема Україна, відзначають 10-річчя Східного партнерства
Євросоюз і шість країн-партнерів - Україна, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Білорусь і Молдова - відзначають 10-річчя Східного партнерства. З цієї нагоди 13 і 14 травня в Брюсселі відбудеться низка заходів.
08:14
Польща скасувала візит делегації Ізраїлю на чолі з міністром
Візит ізраїльської делегації на чолі з міністром соціальної рівності Елі Коеном до Польщі скасований.
08:03
Держсекретар США скасував візит до Москви
Держсекретар США Майк Помпео вилетів до Брюсселя і скасує візит до Москви, але зустрінеться з президентом РФ Владіміром Путіним і міністром закордонних справ Сергєєм Лавровим, як і планувалося, в Сочі 14 травня.
07:39
Вибори президента Литви: названі учасники другого туру
До другого туру президентських виборів в Литві пройшли екс-міністр фінансів, кандидатка від консерваторів Інгрида Шимоніте (31,13% голосів) та незалежний кандидат, економіст Гітанас Науседа (30,95%). Шимоніте отримала на 2647 голосів більше, ніж її суперник.