Молдова: опозиція протестує з кількома вимогами до парламенту

фото
Четвер, 19 липня 2018, 15:48

У четвер під стінами молдовського парламенту опозиція протестувала з вимогою визнати вибори мера Кишинева та низкою інших вимог.

Як повідомляє NewsMaker, опозиціонери закликали депутатів виконати вимоги минулих протестів: визнати дійсними результати виборів мера Кишинева, покарати суддів, які не затвердили мандат обраного мера Андрія Нестасе, та скасувати змішану виборчу систему.

Під стінами парламенту протестував національний рух спротиву "Зупинимо диктатора зараз", який об’єднав опозиційні партії "Дія і солідарність", "Платформа Гідність і правда" і Ліберально-демократичну партію.

Присутні скандували "Геть мафію", "Нестасе мер", "Геть змішане голосування" і закликали спікера парламенту Андріана Канду вийти поговорити з людьми.

 

"Наша мета - змусити владу виконати вимоги резолюції, прийнятої на народних зборах 1 липня, і резолюції Європейського парламенту щодо визнання результатів виборів мера, скасування змішаної системи виборів і повернення мільярда", - заявив перед будівлею парламенту Андрій Нестасе.

 

Спікер парламенту виходити до протестуючих відмовився і зазначив, що змішану систему голосування парламент скасовувати не збирається. "Наступні вибори пройдуть за змішаною системою. Нехай готуються, шукають хороших кандидатів в округах і беруть участь у виборах, і не втрачають час", - заявив Канду.

Нагадаємо, 19 червня суд Кишинева визнав недійсними результати виборів мера молдовської столиці.

21 червня судді Апеляційної палати залишили в силі це рішення і відхилили скаргу Нестасе. Після цього ЄС виступив із закликом поважати волю виборців.

Пізно ввечері 25 червня Вища судова палата залишила в силі рішення нижчих інстанцій, а ЄС повторно закликав Молдову поважати результати виборів мера Кишинева.

ЄС також відклав виплату 100 млн євро допомоги Молдові через скасовані вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.