Україна шукає замінник НАТО, Росія погрожує війною на Балканах, фальшивий Шмигаль: новини дня

Дайджест
Четвер, 17 березня 2022, 21:53

За даними британської розвідки, вторгнення РФ застопорилось на всіх фронтах; узгодження спірних моментів на переговорах з РФ для укладання мирної угоди може зайняти до півтора тижня; Україна хоче створити новий альянс, щоб покласти край війні; Макрон заявив, що Франція має готуватися до "війни у Європі"; Канада заблокувала мовлення пропагандистського Russia Today; Україна домоглася відсторонення РФ від роботи в Дунайській комісії; Польща з 2023 року планує повністю припинити купівлю газу в Росії; в Естонії зібрали 700 тисяч євро допомоги Україні; РФ пригрозила Боснії українським сценарієм; у Литві перекинувся автобус з українськими біженцями.

Більше цікавих новин 17 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

22 доба війни

Триває 22 доба війни Росії проти України. За словами британської розвідки, російське вторгнення в Україні "значно застопорилося на всіх фронтах".

Згідно з останнім оглядом Міноборони Британії, російські війська досягли "мінімального прогресу" на суші, на морі та в повітрі за останні дні. Вони "продовжують зазнавати великих втрат".

Водночас українську оборону кваліфікували як "стійку та добре скоординовану" і заявили, що переважна більшість території залишається в руках України.

Окупаційні війська РФ 16 березня скинули надпотужну бомбу на Маріупольський драматичний театр, де ховалися біженці, які втратили домівку.

Будівля витримала удар бомби та захистила собою життя людей, які переховувались у бомбосховищі, повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

Італійський уряд заявив, що готовий відбудувати зруйнований російськими окупантами драмтеатр у Маріуполі.

А глава МЗС Туреччини під час візиту в Україну заявив про необхідність евакуації людей з Маріуполя.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас натякнув, що Захід готовий на жорсткішу відповідь, ніж може очікувати Путін, у разі застосування ним хімічної чи іншої зброї масового знищення.

Він вважає, що Росії треба розуміти, що є межа, де справді треба зупинитися, і що відповідь може бути набагато серйознішою, ніж вони очікують. 

Президент США Джо Байден назвав президента Росії Владіміра Путіна "кривавим диктатором" і "чистим головорізом".

Тим часом, радник глави офісу президента України Михайло Подоляк розповів про підготовку мирної угоди та зустрічі Путіна з Зеленським. Зокрема, узгодження спірних моментів на переговорах з Росією для укладання мирної угоди може зайняти від кількох днів до півтора тижня, після чого буде розпочата підготовка можливої зустрічі президентів України та Росії.

Також Подоляк заявив, що у НАТО немає сили зупинити Владіміра Путіна, тому Україна хоче створити новий альянс, щоб покласти край війні.

А речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив, що Росії не вдасться уникнути відповідальності за її злочини проти українського народу, незважаючи на намагання вільно інтерпретувати рішення Міжнародного суду ООН.

16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було "запобігання і покарання" нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

Детальніше читайте у статті - Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо "геноциду".

Президент Франції Еммануель Макрон під час передвиборчого заходу у Парижі заявив, що країні потрібно бути готовою до війни високої інтенсивності, яка може повернутися на європейський континент.

Сейм Литви закликав ООН встановити безпольотну зону над Україною.

Розширення санкцій та арешт яхти Медведчука

Канада закриває своє небо для літаків із Білорусі, а також розширила санкції проти режиму Лукашенка.

Крім того, Канада заблокувала мовлення пропагандистського Russia Today.

За даними хорватського видання Novi list, у Хорватії заарештували яхту Медведчука.

Європейське космічне агентство відмовилося від співпраці з Роскосмосом у проєкті ExoMars.

Україна домоглася відсторонення РФ від роботи в Дунайській комісії.

Twitter буде тимчасово маркувати акаунти держЗМІ України та Білорусі.

Росіяни сховали до $213 млрд у банках Швейцарії, яка розширює санкції проти РФ.

Польща з 2023 року планує повністю припинити купівлю газу в Росії.

Підтримка України

Шольц обіцяє Україні подальшу підтримку, але виключає втручання НАТО.

Тим часом, президент України Володимир Зеленський у Бундестазі звинуватив Німеччину у зволіканні зі вступом України до ЄС.

В Естонії зібрали 700 тисяч євро допомоги Україні.

Ірландія на День Святого Патріка підсвітить 41 пам’ятку кольорами прапора України.

Інше: дзвінок шахрая, погрози Боснії

Українські біженці в Англії матимуть доступ до медицини, освіти та інших пільг.

Міністру оборони Британії зателефонував самозванець, який видавав себе за прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Шмигаль відреагував на інформацію про дзвінок, порадивши використовувати кодове слова "паляниця".

У Польщі повідомляють про значні затримки на залізниці: проблеми з диспетчерською системою.

РФ пригрозила Боснії українським сценарієм.

У Празі заочно судять чеха-снайпера, що воював на Донбасі на боці бойовиків.

У Молдові оштрафували телеканал роспропаганди, але не заборонили.

Косово просить Вашингтон допомогти вступити в НАТО.

У Литві перекинувся автобус з українськими біженцями, 10 постраждалих.

Це лише частина цікавих новин 17 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: