Скандал із німецькими ПЗРК, НАТО не хоче закривати небо, 500 ракет по Україні: головне за день

Дайджест
П'ятниця, 4 березня 2022, 21:49

З початку військових дій Росія випустила в Україні 480 ракет; НАТО не погоджується забезпечити безпольотну зону над Україною; посол Польщі лишається у Києві і не вірить, що його можуть захопити; Туреччина готова організувати зустріч глав МЗС Росії та України; на Запорізькій АЕС відбулася пожежа через обстріли росіян; німецькі ПЗРК для України виявилися іржавими, списаними та неукомплектованими; ЄС хоче відключити від SWIFT більше російських банків; у G7 є згода зменшувати залежність від російського газу; більшість шведів підтримують вступ до НАТО; у Польщі затримали громадянина Іспанії за підозрою у шпигунстві на Росію.

Більше цікавих новин 4 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Дев’ята доба війни

Триває дев’ята доба війни Росії проти України. З початку військових дій Росія випустила в Україні 480 ракет, при цьому 70 з них – з території Білорусі.

У Брюсселі сьогодні пройшла екстрена позачергова зустріч Північноатлантичної ради. 

Участь у ній брали міністри закордонних справ країн-членів НАТО, генсек Альянсу Єнс Столтенберг та головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. Запрошені також Фінляндія і Швеція, які не є членами НАТО, і Україна. 

На зустрічі ставили питання про створення над Україною безпольотної зони, проте згоди на цей крок серед союзників немає.

Хоча, наприклад, генерал у відставці повітряних сил США Філіп Брідлав та колишній спецпредставник США щодо України Курт Волкер опублікували спільну статтю, у якій закликають США посилити підтримку України.

Після надзвичайної зустрічі Північноатлантичної ради генсек НАТО поспілкувався з журналістами.  

Серед іншого, він заявив, що прогнозує подальшу ескалацію в Україні. На його думку, найближчі дні, вірогідно, будуть гіршими. Також він сказав, що Путін абсолютно недооцінив силу української армії.

Крім того, Столтенберг розповів, що Альянс спробує найближчим часом посилити підтримку Грузії та Боснії і Герцеговини. Про те, як влада Грузії не захотіла підтримувати Україну в часи російської агресії читайте в статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка.

Тим часом глава МЗС України Дмитро Кулеба на засіданні міністрів закордонних справ НАТО закликав держави Альянсу діяти, поки не пізно, та не дозволити Путіну перетворити Україну на Сирію.

Не дивлячись на прогнози Столтенберга про те, що найближчі дні будуть найгіршими, посол Польщі не збирається їхати і лишається у Києві. Він не вірить, що столицю можуть захопити.

Західні юристи-міжнародники ініціювали міжнародний трибунал щодо путінської агресії. Крім того, У п'ятницю Рада ООН з прав людини переважною більшістю голосів проголосувала за резолюцію, яка засуджує порушення прав людини під час воєнних дій Росії в Україні та створює комісію з їхнього розслідування.

Туреччина заявила про готовність організувати зустріч глав МЗС Росії та України. В РФ цю ідею підтримали.

Тим часом канцлер Німеччини Олаф Шольц обговорює з Путіним створення гуманітарних коридорів.

Проте, найпростішим способом завершення агресії РФ американський сенатор Ліндсі Грем вважає фізичну ліквідацію Владіміра Путіна кимось із його найближчого оточення. 

Про обстріл Запорізької АЕС

На Запорізькій АЕС відбулася пожежа через обстріли росіян. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба попереджав, що якщо ЗАЕС вибухне, то наслідки будуть у 10 разів страшнішими за Чорнобиль.

О 06:20 пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар ліквідували.

Президент Володимир Зеленський і президент США Джо Байден провели телефонну розмову з приводу ситуації на Запорізькій атомній електростанції.

Глава МЗС Латвії заявила, що обстріл Запорізької АЕС – це божевілля, світ має посилити тиск на РФ.

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що безвідповідальні дії російського президента Владіміра Путіна можуть нести загрозу для безпеки всієї Європи.

У Міністерстві закордонних справ Естонії також заявили про повну безвідповідальність дій російських окупаційних військ, які почали прориватися до Запорізької АЕС.

В МЗС Чехії заявили, що глибоко шоковані обстрілом української атомної електростанції, що здійснюється останніми годинами армією президента Путіна. 

У зв’язку з цим головний дипломат ЄС просив про екстрене засідання Радбезу ООН. Зустріч призначали на 4 березня, 18:30 за Києвом.

Скандал зі зброєю

Сотні з 2700 зенітних ракет "Стріла", які уряд Німеччини обіцяв передати Україні, не тільки повністю застаріли, але й непридатні для використання - а уся партія ПЗРК ще й недоукомплектована.

На цьому тижні Берлін оголосив, що планує поставити Україні 2700 зенітних ракет "Стріла" із колишніх запасів збройних сил Німецької демократичної республіки (Східна Німеччина). Поставку затвердило міністерство економіки.

Водночас міністерство оборони Німеччини висловило здивування через цю заяву, оскільки ракети "Стріла" були оголошені застарілими та поміщені на склад у 2014 році для подальшої утилізації. Ракетним комплексам щонайменше 35 років і вони більше не вважалися безпечними для використання. Зброю не утилізували через неспроможність укласти відповідні контракти із спеціалізованими компаніями до цього часу.

А от чеські зброярі передали для України свою продукцію. Як стверджується, зброю надали компанії: Ceská zbrojovka, Holík International, DSS та Sellier & Bellot. Кабмін схвалив його безоплатну передачу Україні. Чехія відправить сотні кулеметів, автоматів, автоматів, понад 100 тисяч патронів і близько тисячі тактичних рукавичок.

Швеція направила понад $53 млн на підтримки Збройних сил України.

А президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Захід має допомогти Україні зі створенням системи протиповітряної оборони.

Крім того, Блінкен обговорив з Кулебою додаткові потреби безпеки України.

Щодо санкцій проти РФ та її ізоляції

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни ЄС, США, Канаду та Британію запровадити нові санкції проти РФ та негайно надати Україні бойові літаки.

Міністр закордонних справ Ірландії заявив сьогодні, що наступним раундом санкцій Європейський Союз може відключити більше російських банків від системи SWIFT і, ймовірно, заборонить російським кораблям заходити в порти, а також деякі основні російські імпортні товари.

Глава МЗС Британії хоче прискорити процес запровадження санкцій проти РФ. Британський уряд зіткнувся з критикою за занадто повільне впровадження санкцій. Напередодні стало відомо, що Велика Британія запроваджує санкції проти ще двох російських олігархів — Алішера Усманова та Ігоря Шувалова.

Міністр закордонних справ Німеччини анонсувала нові санкції проти Росії.

В Британії хочуть розміщувати біженців з України у конфіскованих особняках олігархів РФ.

Airbnb зупинив роботу в Росії та Білорусі.

Пропутінську оперну співачку звільнили з Метрополітен-опера.

Ексканцлер Австрії звільняється з роботи в російській нафтовій компанії "Лукойл".

Чорногорія оголосила дипломата РФ персоною нон грата.

ЄС зупинив транскордонне співробітництво з Росією і Білоруссю.

Єврокомісія припиняє науково-дослідну співпрацю з РФ.

Євросоюз  намагається обмежити права Росії в МВФ - ЗМІ.

Мережа супермаркетів у Британії відмовиться від товарів РФ і переіменує котлету по-київськи.

Молдова залишить небо закритим щонайменш до 25 квітня.

Глава МЗС Британії: у G7 є згода зменшувати залежність від російського газу.

Щодо членства в ЄС

Єврокомісар Марош Шефчович заявив, що Європейський Союз хоче, щоб Україна стала членом "якнайшвидше".

Президент України Володимир Зеленський провів переговори очільниками Європейської ради та Єврокомісії – Шарлем Мішелем та Урсулою фон дер Ляєн. Говорили, у тому числі, про рух до членства в ЄС.

Нагадаємо, 3 березня Молдова слідом за Україною і Грузією подала заявку на вступ у Європейський Союз.

А сьогодні стало відомо, що Придністров’я захотіло "визнання незалежності" через заявку Молдови на вступ до ЄС.

Інше: шведи хочуть в НАТО, Литва запрошує Google

У Польщі затримали громадянина Іспанії за підозрою у шпигунстві на Росію.

Більшість шведів підтримують вступ до НАТО.

Литва запропонувала Google перемістити московський офіс до Вільнюса.

ЄС ухвалив механізм захисту українських біженців без подання на притулок.

У Ризі вулицю, де перебуває посольство РФ, перейменують на Незалежності України.

Це лише частина цікавих новин 4 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: