'Північний потік' запрацював, перевибори в Італії, Лукашенко визнав "ЛДНР": головне за день

Дайджест
Четвер, 21 липня 2022, 21:50

Новий пакет санкції проти РФ, запуск "Північного потоку" (але з особливостями), скандальна заява Лукашенка, політична криза в Італії та навіть хвороба Джо Байдена.  

Найважливіші та просто цікаві новини 20 липня у нашому дайджесті. 

Також підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з РФ

Велика Британія найближчими тижнями поставить в Україну десятки артилерійських знарядь, сотні безпілотних літальних апаратів і 1600 одиниць протитанкової зброї.

Російські військові, ймовірно, зроблять певну операційну паузу в найближчі кілька тижнів. Таку думку висловив голова розвідки Великої Британії Річард Мур. На його думку, це дасть Україні ключову можливість завдати удару у відповідь.

Дуже тривожна новина - Європейське поліцейське управління (Європол) заявляє про ознаки контрабанди зброї з України. Там ніби то зафіксували випадки торгівлі на чорному ринку  вогнепальною зброєю та товарами військового призначення.

До переліку неприємних новин - глава естонської зовнішньої розвідки Мікка Марран не вірить, що Україні вдасться відвоювати всі території, окуповані російськими військами.

Ми впевнені, що це можливо, але для цього Україні треба більше сучасної зброї. з цього питання,  радимо почитати статтю директорки Центру "Нова Європа", Альони Гетьманчук Проблема не тільки у Спартц: як переконати США обрати стратегію для перемоги України.

Час розривати відносини із Білоруссю

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що він де-факто й так визнав утворення "ЛНР" і "ДНР", а також анексію Криму Росією і в разі необхідності видасть відповідний указ.

Це ставить перед Україною питання про розрив відносин із білоруссю. Нагадаємо, ЄвроПравда у своїй редакційній статті те також: Досить симуляції. Чому Україна має розірвати відносини з Білоруссю Лукашенка вже пропонувала піти на цей крок.

Повертаючись до Лукашенка - диктатор також підписав зміни до кримінально-процесуального кодексу, якими дозволив заочно судити білорусів у кримінальних справах, що перебувають за кордоном.

Нові санкції проти РФ та їх посіпак

Країни Європейського союзу погодили новий пакет санкцій проти Росії, до якого увійшла заборона на імпорт російського золота.

У межах нового пакету ЄС включив у санкційний список першого віцепрем’єр-міністра Росії Андрєя Белоусова, мера Москви Сєргєя Собяніна та двох російських акторів (Сергєя Бєзрукова та Владіміра Машкова), а також запровадити додаткові санкції проти найбільшого банку Росії – "Сбербанку".

Також ЄС запровадив санкції проти десяти сирійських громадян і двох приватних охоронних компаній за їхню участь у вербуванні сирійських і палестинських найманців для війни РФ проти України.

А Велика Британія з 10 серпня заборонить імпорт російського вугілля, а з 31 грудня відмовиться від російської нафти.

Газовий шантаж Кремля

Після технічного обслуговування "Північного потоку-1" знову почалися постачання газу німецько-російським газопроводом.

Представник повідомив, що обсяги постачання газу були заявлені приблизно на тому ж рівні, що й до техобслуговування, тобто близько 67 мільйонів кубометрів на добу. Це відповідає приблизно 40% використання максимальної потужності.

Це змушує ЄС розпочинати програму до зменшенню споживання газу. Однак У Португалії та Іспанії є опір тиску Європейського союзу, який закликав країни скоротити споживання газу на 15%.

Згодом до цього опору приєдналася й Греція. 

Натомість Федеральний уряд Німеччини готовий заощаджувати газ – міністр економіки Роберт Габек анонсував черговий "пакет енергетичної безпеки".

Перевибори в Італії

25 вересня пройдуть дострокові вибори до парламенту Італії. Указ про розпуск парламенту підписав президент Італії Серджо Матарелла.

Це сталося через друге подання у відставку прем'єра Маріо Драгі. Він прийняв таке рішення попри те, що днем раніше Сенат підтримав резолюцію з висловом довіри уряду Драгі. Проте праві партії – "Вперед, Італіє", "Рух 5 зірок" та "Ліга" – взагалі відмовилися голосувати за резолюцію та бойкотували її розгляд у парламенті. 

Зернова угода

Канцелярія президента Туреччини підтвердила, що угоду про експорт зерна з України морським шляхом буде підписано в п’ятницю у Стамбулі.

Зазначається, що угоду буде підписано о 16:30 за місцевим часом у палаці Долмабахче. Під час підписання будуть присутні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який вирушив до Стамбула.

Інше: американські інціативи, арешт Додона, хвороба Байдена 

Американські сенатори Джим Ріш і Бен Кардін представили проєкт, що визнає дії Росії в Україні, зокрема, депортації і навмисне вбивство мирного населення, геноцидом українського народу.

Ще одна гарна ініціатива - спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі звернулася до держсекретаря Ентоні Блінкена із закликом оголосити Росію державою-спонсором тероризму — інакше це зробить Конгрес.

Європейський центральний банк оголосив про підвищення трьох ключових відсоткових ставок на 50 процентних пунктів для боротьби з інфляцією в єврозоні – це перше підвищення ставок з 2011 року.

Суд у Кишиневі продовжив на 30 діб домашній арешт колишнього президента Молдови Ігоря Додона.

Нідерланди не будуть продовжувати посвідки на проживання для неукраїнців, які мали посвідку на тимчасове проживання в Україні до виїзду з країни.

Троє людей померли у лікарні протягом останньої доби внаслідок поранень, отриманих на нещодавніх фестивалях з забігом биків в автономній спільноті Валенсія.

І наостанок - президент США Джо Байден здав позитивний тест на коронавірус. Побажаємо йому скорішого одужання! 

Це лише частина цікавих новин 21 липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: