В Угорщини заберуть гроші ЄС, заяви про поділ України, Берлін продасть арту ЗСУ: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 18 вересня 2022, 20:10

В Євросоюзі лунає все більше недружніх і песимістичних заяв щодо України. Добра новина, що серед авторів заяв тільки один чинний голова уряду країни ЄС – і це Орбан. А погана – що такі заяви все ж лунають і вони потрапляють у публічний простір.

Очільник Спілки військовослужбовців Бундесверу Андре Вюстнер заявив, що Німеччина повинна припинити постачання зброї Україні. 

Колишній очільник МЗС Румунії взагалі закликав розділити частину території України між Росією, Румунією, Угорщиною і Польщею.

Ну, і як же без прем’єра Угорщини Орбана, який на закритій зустрічі заявив, що війна в Україні може тривати до 2030 року, і що Україна може втратити третину або половину своєї території, а також допускає розпад Євросоюзу у наступне десятиліття.

Проте, у НАТО запевнили, що підтримка України не зміниться з настанням зими. Крім того, Альянс бачить перші ознаки того, що санкції шкодять російській "оборонці".

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що останні наступальні дії України свідчать про ефективність допомоги, яку вона отримує від західних союзників.

Німеччина схвалила продаж Україні 18 САУ RCH-155, про які Київ просив ще два місяці тому.

Більше важливих і цікавих новин вихідних 17 та 18 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Реакція на звірства в Ізюмі

Лідери Франції та Канади засудили звірства російської армії в Ізюмі.

Нагадаємо, в четвер начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов повідомив, що у звільненому Ізюмі Харківської області виявлено масове поховання на понад 440 тіл.

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко повідомив, що кількість загиблих в Ізюмі може в рази перевищувати Бучанську трагедію.

Також президентка Грузії засудила звірства Росії в Ізюмі та вимагає покарання.

Глава МЗС Молдови вимагає покарання винних за звірства в Ізюмі, як і міністр закордонних справ Чехії.

"Росія залишила після себе братські могили сотень застрелених і закатованих людей під Ізюмом. У ХХІ сторіччі подібні атаки проти цивільного населення - це немислимо і жахливо. Ми зобов’язані не закривати на це очі. Виступаємо за покарання усіх воєнних злочинців", - написав Ян Ліпавський у своєму Twitter.

А глава МЗС Литви після новин з Ізюма заявив, що "осудом геноцид не спинити" і закликав дати Україні танки.

Оцінки щодо війни з РФ 

За оцінкою Британії, Путін провалює свої військово-стратегічні завдання в Україні. Про це заявив голова комітету начальників штабів Великої Британії адмірал Тоні Радакін. Разом з тим він зазначив, що війна, ймовірно, затягнеться надовго, незважаючи на нещодавні успіхи українських військових.

Також, за оцінками британської розвідки Росія може не встояти перед наступом українських сил на Луганщині.

А директор розвідувального управління міністерства оборони США Скотт Беррієр вважає, що через останні невдачі російських сил на полі бою може настати момент, коли Владімір Путін буде змушений змінити цілі війни в Україні.

Глава розвідки Пентагону зазначив, що США наразі не знають, яким саме буде рішення Путіна щодо війни в Україні, але "воно багато в чому визначить, як довго триватиме цей конфлікт".

Разом з тим, у НАТО бачать перші ознаки того, що санкції шкодять російській "оборонці".

А в уряді Угорщини заявили, що Росія може оголосити перемогу в Україні "в будь-який момент". Керівник адміністрації уряду Угорщини Гергей Гуйяш вважає, що Росія не становить загрозу Північноатлантичному Альянсу, якщо той відмовиться від "втручання" у повномасштабну війну в Україні.

За його словами, РФ нібито має "таку перевагу", що "може оголосити перемогу практично в будь-який момент".

Допомога Україна

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що останні наступальні дії України свідчать про ефективність допомоги, яку вона отримує від західних союзників.

Вона наголосила, що щодо Росії необхідно застосовувати довгострокову політику розумного стримування: "В її центрі має бути всебічна підтримка України. Зведення з поля бою доводять, що наша військова допомога була результативною, і її обсяги необхідно збільшувати".

Міністр оборони Чехії заявив, що його країна продовжить допомагати Україні покласти край війні з путінськими нацистами.

Загалом, у НАТО запевнили, що підтримка України не зміниться з настанням зими.

Україна отримала останній транш допомоги США. Загалом з Цільового фонду Світового банку надійшло $4,5 млрд допомоги від США. Кошти спрямовують для відшкодування бюджетних витрат на пенсійні виплати та програми соцдопомоги.

Як повідомляє Politico, українська сторона змінила тактику в переговорах із США щодо отримання винищувачів F-16, зенітних ракетних комплексів Patriot та безпілотників Gray Eagle – вона сподівається укласти довгострокові контракти на їхнє постачання.

Протягом останніх тижнів Україна замість публічних закликів до США забезпечити її системами протиповітряної оборони й винищувачам віддає перевагу "тихим переговорам".

У Франції натякнули, що таємно здійснюють спеціалізовану підготовку українських військових.

Німеччина схвалила продаж Україні 18 САУ RCH-155, про які Київ просив ще два місяці тому.

Разом з тим, у Бундесвері проти подальшої допомоги Україні – кажуть про "канібалізацію" збройних сил Німеччини. Зокрема, очільник Спілки військовослужбовців Бундесверу Андре Вюстнер заявив, що через нестачу придатної військової техніки у збройних силах Німеччини вона повинна припинити її постачання Україні.

Посол України у Німеччині Андрій Мельник, який через місяць залишить цю посаду, різко розкритикував заяву спілки військових Бундесверу, зокрема за використаний у ній термін "канібалізація".

Румунія та Угорщина

Заява спілки військових Бундесверу – не єдина скандальна заява за вихідні щодо України. 

Ще більш маргінально висловився румунський ексміністр, який публічно виступив за поділ України. Колишній очільник МЗС та міністерства освіти Румунії Андрей Марга, що востаннє працював в уряді у 2012 році, а у радянські часи був інформатором румунської Секурітате, зробив заяву про потребу поділити частину території України між Росією, Румунією, Угорщиною і Польщею.

Він також заявив, що "Румунія має триматися подалі від війни", що війна завершиться  безпековою угодою США, Китаю, Росії та ЄС, а також запевнив, що Україна нібито "далека від демократії".

Посольство України в Бухаресті вважає неприйнятними заяви колишнього румунського міністра.

Колишні очільники МЗС Румунії розкритикували заяви свого колишнього колеги. Міністерство закордонних справ країни також вважає неприпустимими заяви ексміністра. В МЗС Румунії заявили, що заяви Андрея Марга суперечать офіційній позиції Бухареста.

Не відстає із заявами і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. На вихідних стало відомо, що 10 вересня на закритій зустрічі в селищі Кетче він заявив, що війна в Україні може тривати до 2030 року, і що Україна може втратити третину або половину своєї території, а також допускає розпад Євросоюзу у наступне десятиліття.

Тим часом, Єврокомісія рекомендує покарати Угорщину на суму 7,5 млрд євро через брак верховенства права.

В країні запевняють, що виконають свої зобов’язання і ЄС не заблокує їй мільярди євро.

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном 

У Вірменії прямо розкритикували Росію та ОДКБ. Спікер парламенту Вірменії Ален Симонян висловив незадоволення реакцією Росії та Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) у зв’язку з останнім загостренням на кордоні з Азербайджаном.

У неділю в Єревані навіть провеи протест з вимогою виходу Вірменії з ОДКБ.

Протестувальники зібрались у день приїзду до Єревана спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, яка засудила атаки Азербайджану проти Вірменії.

МЗС Азербайджану висловило "глибокий жаль" через заяви Пелосі в Єревані.

А президент Євроради поговорив з лідерами Азербайджану та Вірменії.

"У нас був змістовний обмін думками щодо способів забезпечення тривалої деескалації та активізації зусиль для закріплення тривалого миру у регіоні", - розповів Шарль Мішель. 

Інше: новий судноплавний канал в Польщі

Польща відкрила новий судноплавний канал, щоб позбутись залежності від Росії.

У Мюнхені після двох років "ковідної" перерви відкрився Октоберфест.

У Лондоні очікують, що близько 1 млн людей відвідають центральний район міста у день похорону королеви Єлизавети ІІ, що зробить цей день одним із найзавантаженіших для транспортної мережі британської столиці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.