Тривожні вибори в Італії, реакція на ядерні погрози РФ, Boeing 737 сів у озеро: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 25 вересня 2022, 20:20

США пригрозили Росії "катастрофічними наслідками" за застосування ядерної зброї і серйозними економічними витратами за проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих в Україні територіях. 

Прем'єр-міністр Польщі заявив, що режим президент РФ слабшає, саме тому він іде на загострення конфлікту і найближчим часом можна очікувати ескалації агресії.

Прем’єрка Британії закликала союзників зберігати рішучу підтримку України й не підаватися на "бряцання зброєю" від Путіна, а Канада розширює спроможності логістичного хабу у Шотландії, щоб прискорити постачання зброї і боєприпасів Україні та союзникам на східному флангу НАТО. 

Більше важливих і цікавих новин вихідних 24 та 25 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Реакція на псевдореферендуми

Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати ніколи не визнають результати псевдореферендуми на окупованих територіях України і пригрозив Росії серйозними економічними витратами.

"Ми будемо працювати з нашими союзниками і партнерами, щоб накласти на Росію додаткові швидкі і серйозні економічні витрати" - додав він.

Байден запевнив, що Сполучені Штати стоять разом з нашими партнерами по всьому світу  у відкиданні будь-яких сфабрикованих результатів, які оголосить Росія.

Разом з тим, за даними кореспондента Радіо Свобода" Рікарда Джозвяка, у восьмому пакеті санкцій ЄС не буде обмеження цін на російську нафту.

Сербія, попри свою прихильність до Росії, не визнаватиме псевдореферендуми, організовані РФ на окупованих територіях півдня й сходу України. 

"Геноцидальна війна" Путіна 

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз повинен серйозно поставитися до погроз президента РФ Владіміра Путіна про можливість застосування ядерної зброї у війні в Україні.

За його словами, війна досягла "небезпечного моменту".

"Безумовно, це небезпечний момент, тому що російська армія загнана в кут, і реакція Путіна - погроза застосування ядерної зброї - це дуже погано", - сказав Боррель.

Адміністрація президента США Джо Байдена непублічно попередила Кремль про те, що будь-яке застосування ядерної зброї у війні проти України буде мати "катастрофічні наслідки" для Росії.

У Конгресі США вважають, що Сполучені Штати мають домагатись виключення Росії із Ради Безпеки ООН.

Так за словами конгресмена-республіканця Браяна Фіцпатріка, члени групи підтримки України в Конгресі планують відповідне двопартійне звернення.

"Я буду закликати до цього. І моя колега, конгресвумен Марсі Каптур також закликатиме до цього. Це буде двопартійне звернення співголів групи підтримки України в Конгресі - назавжди виключити Росію із Ради Безпеки та взагалі з ООН. Це сором для цієї організації. Країна, чиє військо та уряд активно здійснюють найгіршу форму геноциду, в цю саму мить поки ми розмовляємо, має членство у Раді Безпеки ООН", - заявив Фіцпатрік.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу також сказав, що війна Росії в Україні стала геноцидальною, і всі країни повинні бути стурбовані світовим порядком безпеки, де "переважає сила". 

Крім того, Естонія долучилася до позову України проти РФ щодо геноциду. Країна вирішила скористатися положеннями статті 63 Конвенції про запобігання геноциду й долучитися до позову.

Україна звернулася до Міжнародного суду 26 лютого, оскільки Росія виправдовувала вторгнення в Україну, яке розпочалося 24 лютого, необхідністю перешкодити Україні і покарати її за передбачуваний геноцид у Луганській і Донецькій областях.

Мобілізація в РФ

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький заявив, що режим президент РФ Владіміра Путіна слабшає, саме тому він іде на загострення конфлікту і найближчим часом можна очікувати ескалації агресії.

"Російський ведмідь поранений і, на жаль, найближчим часом можна очікувати ескалації насильства та хвилі російської агресії. Це не змінює того факту, що з кожним днем ​​режим Путіна слабшає", - сказав Моравецький.

За його словами, послання Путіна, в якому він оголосив про мобілізацію, мало викликати страх, але це свідчить не про силу Росії, а про глибоку кризу, в якій вона опинилася.

Число росіян, які в’їхали до Фінляндії, за тиждень зросло на 88%.

Глава Євроради не проти відкрити кордони ЄС для росіян, які втікають з країни.

У Нідерландах також готові приймати російських ухилянтів.

А от глава МЗС Литви проти надання притулку ухилянтам: росіяни мають встати проти Путіна.

"Литва не надаватиме притулок тим, хто просто тікає від відповідальності. Росіяни повинні залишитися і воювати. Проти Путіна" - написав Ландсбергіс.

Допомога Україні 

Прем’єрка Британії Ліз Трасс закликала союзників зберігати рішучу підтримку України й не підаватися на "бряцання зброєю" від президента РФ Владіміра Путіна.

Канада розширює спроможності логістичного хабу у Шотландії, щоб прискорити постачання зброї і боєприпасів Україні та союзникам на східному флангу НАТО. 

Естонія подарує Житомирській області 12 автобусів.

А глава МЗС Польщі вважає, що Німеччина робить все, щоб допомагати Україні якнайменше і якнайпізніше.

"Я пам'ятаю обґрунтування цього очевидного небажання з боку німців підтримати українську сторону з багатьох питань, чи то матеріально, чи то фінансово. Тут ми з німцями суттєво відрізняємося. Ми виходимо з того, що якщо допомагаємо, то намагаємося зробити це якомога більше, максимально посилити позиції України і зробити це якомога швидше, за англосаксонським принципом "хто дає швидко, той дає двічі". - сказав міністр.

"У мене, навпаки, складається враження, що німецька політика полягає в тому, щоб надавати цю допомогу якомога менше і якомога пізніше. Чому? (...) Я думаю, що вони хочуть, щоб відносини з Росією послаблювалися якомога менше", - зазначив Рау.

Україна та Іран

В міністерстві закордонних справ України розкритикували заяви Ірану про нібито вплив "третьої сторони" на рішення Києва знизити рівень відносин з Тегераном.

"Єдиною "третьою стороною" є іранські безпілотники, які Україна вже безпосередньо збиває в своєму небі. Тегеран несе повну відповідальність за руйнацію відносин з Україною" - сказав речник МЗС Олег Ніколенко.

"Іран має негайно припинити постачання зброї РФ для вбивств українців, а не виправдовуватися фантазіями про "зовнішній вплив" - додав Ніколенко.

23 вересня українська сторона ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу іранського посольства у зв'язку з постачанням Росії ударних безпілотників. 

Представник МЗС Ірану Насер Канаані "порадив" Україні "утриматися від впливу третіх сторін, які прагнуть зруйнувати відносини між двома країнами".

Канаані також заявив, що Тегеран пропорційно відповість на рішення української сторони.

Слід додати, що у будівлю посольства Ірану в Греції кинули коктейль Молотова.

Вибори в Італії

В Італії проходять дострокові вибори: правий блок має найбільші шанси на перемогу.

Перші за сторіччя осінні загальнонаціональні вибори в Італії були спричинені міжпартійною боротьбою, яка в липні призвела до повалення уряду прем'єр-міністра Маріо Драгі.

Останні опитування громадської думки два тижні тому показали, що правий альянс на чолі з партією Джорджії Мелоні "Брати Італії" має явну перевагу.

Нагадаємо, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн завуальовано пригрозила Італії наслідками, якщо вона відхилиться від демократичних принципів після перемоги правого блоку на чолі з Джорджією Мелоні на виборах у неділю.

Про феномен "Братів Італії" та їхньої лідерки Джорджії Мелоні ЄвроПравда вже докладно писала. Ми також докладно аналізували, як дострокові вибори можуть змінити зовнішню політику Італії.

Інше: Британії не вистачає робочої сили

Байден відібрав в Афганістану статус основного союзника за межами НАТО.

Вказівник одного з мікрорайонів Риги розмалювали в кольори російського прапора.

Канада скасує вимогу про вакцинацію для в'їзду з 30 вересня.

Уряд Британії планує послабити імміграційні правила через нестачу робочої сили.

Німеччина пропонує заборонити громадянам ЄС обіймати посади в російських держкомпаніях.

КНДР запустила балістичну ракету перед візитом віцепрезидентки США до Сеулу.

Греція наполовину скоротила імпорт російського газу, а Німеччина домовилася про постачання газу з ОАЕ.

Туреччина звинуватила Грецію у перекиданні бронетехніки на острови з невоєнним статусом.

У Франції вантажний Boeing 737 скотився в озеро після посадки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.