Європарламент вимагає танки для ЗСУ, санкції проти гауляйтерів, строки вступу до ЄС: новини дня

Дайджест
Четвер, 6 жовтня 2022, 21:45

Гендиректор МАГАТЕ відвідав Київ та заявив, що ЗАЕС – український об’єкт, незважаючи на заяви РФ про перехід об’єкта під її контроль.

Більшість американців вважають, що Сполучені Штати повинні продовжувати підтримувати Україну попри погрози Путіна щодо використання ядерної зброї.

Глава Європарламенту закликала надати танки західного зразка Україні. Крім того, делегація депутатів німецького парламенту відвідає Київ, щоб оновити тиск на уряд Шольца щодо танків.

Іспанія відправляє Україні нову партію позашляховиків, карет швидкої та ліків, а Фінляндія схвалила дев'ятий пакет військової допомоги Україні.

Євросоюз остаточно затвердив восьмий пакет санкцій проти Росії у відповідь на анексію та запровадив санкції проти ще 30 фізичних і семи юридичних осіб, серед іншого, членів окупаційних "адміністрацій" РФ.

Всі важливі і цікаві новини 6 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з Росією

Колишній генерал НАТО Егон Раммс застерігає від недооцінки російських військових, говорити про "крах" російського фронту, на його думку, ще зарано.

"Зараз ми перебуваємо в позитивній для України точці. Україна повинна мати можливість продовжувати використовувати те, чого вона досягла у своїх наступальних операціях. Для цього їй потрібна підтримка Заходу. Я не хочу поки що говорити про переломний момент, тому що я не знаю, що ще може змусити Путіна вступити в бій", - зазначив Раммс.

Сьогодні генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі відвідав Київ. Він заявив, що Запорізька атомна електростанція є українською, незважаючи на заяви РФ про перехід об’єкта під її контроль.

"Це питання, яке стосується міжнародного права... Ми хочемо, щоб війна негайно припинилася, і, звичайно, позиція МАГАТЕ полягає в тому, що цей об'єкт є українським об'єктом", – сказав він.

7 жовтня у Празькому Граді, фортеці у центрі чеської столиці, відбудеться перший саміт Європейської політичної спільноти (ЄПС). Членом цього формату, поміж інших сусідів ЄС, є також Україна.

Президент Володимир Зеленський у зверненні до саміту Європейської політичної спільноти у Празі закликав реалізувати запропоновану ним "формулу миру" для України

Прем’єрка Британії Ліз Трасс найпершими пріоритетами, які бачить для себе у новому форматі європейської співпраці, бачить "забезпечення поразки Путіна" та зменшення залежності Європи від російських енергоресурсів.

Докладніше про процеси, що пов’язані з ініціативою Європейської політичної спільноти та самітом у Празі, – у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Між Молдовою та Сербією. Навіщо Київ погодився на новий формат ЄС та як він працюватиме.

Підтримка України

Майже три чверті американців вважають, що Сполучені Штати повинні продовжувати підтримувати Україну, незважаючи на погрози Росії щодо використання ядерної зброї.

Politico пише, що Україна змінила перелік пріоритетної зброї для отримання в Сполучених Штатів із наближенням зими: тепер перші місця там посідають системи протиповітряної оборони, оскільки Росія, ймовірно, активізує ракетні удари по інфраструктурі.

Європарламент після анексії закликав до збільшення військової допомоги Україні, а глава зазначеного органу Євросоюзу закликала надати танки західного зразка Україні.

Крім того, делегація депутатів німецького парламенту відвідає Київ, щоб оновити тиск на уряд Шольца щодо танків.

Іспанія відправляє Україні нову партію позашляховиків, карет швидкої та ліків, а Фінляндія схвалила дев'ятий пакет військової допомоги Україні.

Майже всі країни НАТО та ЄС приєдналися до навчальних програм для українських солдатів.

Президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на питання щодо реакції НАТО на заявку про вступ, закликав держави Альянсу "продемонструвати, що вони не бояться Росії"

Тим часом, міністерство закордонних справ Росії в четвер викликало посла Франції П’єра Леві й висловило протест через надання Парижем військової допомоги Україні.

Разом з тим, президент Франції Макрон закликав Ердогана боротися з будь-яким обходом санкцій проти Росії.

Санкції проти РФ

Євросоюз остаточно затвердив восьмий пакет санкцій проти Росії у відповідь на анексію.

Узгоджений пакет вводить в законодавство ЄС основу для встановлення верхньої межі цін на морське транспортування російської нафти до третіх країн та подальших обмежень на морське транспортування сирої нафти та нафтопродуктів до третіх країн, повідомила пресслужба Ради ЄС.

Крім того, накладаються додаткові обмеження на імпорт на деревну масу та папір, цигарки, пластмасу та косметику, а також на елементи, що використовуються в ювелірній промисловості, такі як каміння та дорогоцінні метали, які загалом приносять Росії значні доходи. 

Європейський Союз у четвер затвердив рішення про запровадження санкцій проти ще 30 фізичних і семи юридичних осіб у зв'язку з російською агресією проти України.

Серед підсанкційних осіб більшість - члени окупаційних "адміністрацій" Росії на території Херсонської та Запорізької областей, а також співаки-пропагандисти Юлія Чичеріна, Ніколай Расторгуєв і Олег Газманов, ідеолог неоєвразійства Александр Дугін, очільниця Центрального виборчого комітету Росії Елла Памфілова, заступник міністра оборони Росії Юнус-Бек Євкуров.

Крім того, за даними Reuters, країни Євросоюзу розробляють план "цінового коридору" на імпорт газу

Лідери країн ЄС на зустрічі в Празі в п'ятницю обговорять, чи варто обмежувати ціни на газ і якщо так, то яким чином. Брюссель розглядає цю ідею, але ще не зробив офіційної пропозиції - а тим часом деякі країни підготували свої власні.

Слід додати, що Норвегія обмежила доступ риболовецьких суден з РФ у свої порти.

Енергокриза

Попереднє розслідування Швеції підтвердило вибухи на "Північних потоках".

Європейське космічне агентство опублікувало супутникові фото витоку газу на "Північних потоках".

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький переконаний, що за диверсією на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" стоїть Росія.

Тим часом, у Британії готуються до відключень електроенергії взимку в разі нестачі газу, а у Норвегії знизять температуру на вокзалах на чотири градуси заради економії.

А глава національного мережевого агентства Клаус Мюллер попередив, що німці використовують занадто багато газу і з такими обсягами не вдасться уникнути потенційної енергетичної "надзвичайної ситуації" цієї зими.

Корейська напруга

Північна Корея запустила ще дві балістичні ракети малої дальності – вшосте за 12 днів.

А Сполучені Штати перемістили до берегів Кореї авіаносну ударну групу після останніх ракетних пусків КНДР.

Інше: строки вступу України до ЄС

Свій комісар до 2030 року: в уряді розповіли про строки вступу України до ЄС.

Україна та Північна Македонія розширили зону вільної торгівлі.

Посольство з’ясовує ситуацію з українцями на кордоні, які намагаються виїхати з РФ до Естонії. Міністерство закордонних справ країни вважає, що українських біженців відвезли з російсько-естонського кордону невипадково.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: