МіГ-29 для України, провал нових санкцій проти РФ, обшуки в Європарламенті: головне за день

Дайджест
Понеділок, 12 грудня 2022, 21:02

Серед головних тем дня – допомога Україні, санкції та корупційний скандал у Європарламенті.

Словаччина планує передати Україні свої винищувачі МіГ-29, а Чехія прийме на роботу тисячі фахівців з України для виробництва зброї для ЗСУ.

Країни Європейського Союзу не змогли погодити дев’ятий пакет санкцій проти Росії, проте запровадили нові санкції проти Ірану та розширили санкції проти КНДР.

Поліція Бельгії в понеділок здійснила обшук у будівлі Європейського парламенту в Брюсселі.

Катар, за даними слідства, за допомогою корупційних грошей хотів вплинути на Європарламент.

Європарламент призупинив спрощення візового режиму з Катаром, а його президентка оголосила про ініціювання реформ в кількох інституціях. 

Всі важливі і цікаві новини 12 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Винищувачі та виробництво зброї для України

Словаччина планує передати Україні свої винищувачі МіГ-29, приготування для цього можуть початися найближчими тижнями.

"Ми ще не передали вам МіГ-29, але готові це зробити. Ми говоримо з нашими партнерами у НАТО про те, як це зробити", - зазначив міністр закордонних справ Словаччини Растислав Качер.

За його словами, про це йшлося, серед іншого, на останній зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським.

А ще у місті Кошице на сході Словаччини розпочала роботу база з ремонту військової техніки для Збройних сил України.

Німецька танкобудівна компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW) наразі організовує в регіоні ремонт великої техніки, яку було зношено або пошкоджено в боях в Україні, таких як самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000.

Правовою основою співпраці є міжурядова угода між Словаччиною та німецьким урядом.

Найближчими місяцями Чехія прийме на роботу тисячі фахівців з України у свою збройну промисловість завдяки угоді, укладеній між прем'єр-міністром Чехії Петером Фіалою та президентом України Володимиром Зеленським під час їхньої зустрічі у жовтні.

За його словами, у Чехії просто не вистачає працівників з досвідом роботи у збройовій промисловості, тому кваліфіковані українські робітники та інженери стануть величезним благом для країни.

Приїзд українських фахівців має значно збільшити чеське виробництво зброї для України, і Чехія має намір розпочати його серійне виробництво наступного року.

У Польщі стартували навчання українських медиків із авіаційної евакуації, а Іспанія надішле Україні ще 25 генераторів.

Крім того, Євросоюз надіслав чіткий політичний сигнал про незмінну відданість військовій підтримці України та інших партнерів. У понеділок Рада ЄС досягла політичної згоди щодо збільшення Європейського фонду миру на два мільярда євро, з якого ЄС відшкодовує державам-членам поставки озброєння Україні.

До того ж лідери "Групи семи" на віртуальній зустрічі в понеділок, у якій також брав участь президент Володимир Зеленський, домовилися продовжувати підтримку України, зокрема фінансову, в її повномасштабній війні з Росією.

У їхній заяві також оголошується, що для підтримки відновлення України "Група семи" створить "багатосторонню донорську координаційну платформу разом з Україною та нашими міжнародними партнерами".

А міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що буде відкритим щодо постачання Україні систем озброєнь більшої дальності, якщо Росія продовжуватиме обстрілювати цивільні райони.

Щодо санкцій

Країни Європейського Союзу не змогли погодити дев’ятий пакет санкцій проти Росії на засіданні міністрів закордонних справ.

"Немає 100-відсоткової домовленості. Це означає, що деякі країни-члени не згодні. Я не можу вдаватися в деталі і вказувати: ось ця чи ця (країна. - Ред.). Ми продовжимо… Та я повністю впевнений, що ми досягнемо домовленості. Проблема не в одному конкретному члені. Це проблема певного роду винятків, які можуть бути введені, щоб ми були впевнені, що наші санкції не матимуть побічних ефектів, і що у той же час ми не спустошуємо ефективність санкцій", - пояснив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

У новому, дев’ятому пакеті санкцій Європейського Союзу передбачені обмеження проти працівників російських пропагандистських ЗМІ та артистів, наближених до Кремля.

Серед 144 фізичних осіб у санкційному списку згадані російські телеведучі Борис Корчевніков та Марина Кім, співак Григорій Лепс, блогер Дмитрій Пучков, режисер Нікіта Міхалков і політолог та ведучий Сергєй Міхєєв.

Угорщина на зустрічі міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу в понеділок виступила проти включення до санкційного списку кількох росіян, а також енергетичного сектора Росії.

Глава угорського МЗС Петер Сійярто повторив поширювану угорською стороною тезу, що вважає політику санкцій Європейського Союзу "провальною" і що "до цього часу вони заводили процес ухвалення рішень у Європі та її реакцію на війну в глухий кут".

Ще вранці глава МЗС Литви повідомив про труднощі з погодженням рішень ЄС на підтримку України.

Габріелюс Ландсбергіс розповів, що погодження низки рішень ЄС щодо України та війни "буксує" через розбіжності позицій, та висловив сподівання, що їх вдасться подолати. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також визнав, що процес погодження 9-го санкційного пакету ЄС очікувано складний.

"Але я закликаю вас сьогодні: Ні кроку назад! Такою має бути політика ЄС щодо Росії. Йдеться не лише про новий пакет, але і про пропозиції виключень з існуючих обмежень для окремих компаній в аграрному секторі", - заявив Дмитро Кулеба.

До речі, за даними Financial Times, ЄС призначить спеціального представника з питань санкцій.

За даними видання, Девіду О'Саллівану, колишньому послу ЄС в США, було запропоновано зайняти нову посаду з січня, з повноваженнями очолити зусилля Європейської комісії щодо забезпечення повного дотримання санкцій у всьому світі.

Нагадаємо, що Євросоюз накладає санкції не тільки на Росію. 

Сьогодні ЄС ввів нові санкції проти Ірану через постачання Росії безпілотників та розширив санкції проти КНДР через розробку балістичних ракет.

Корупційний скандал в Європарламенті

Поліція Бельгії в понеділок здійснила обшук у будівлі Європейського парламенту в Брюсселі.

Європейський Союз сколихнув грандіозний корупційний скандал, який уже називають чи не найгучнішим в історії. Низку європейських політиків та функціонерів включно з віцепрезиденткою Європейського парламенту Євою Кайлі, звинувачують у "приналежності до злочинної організації, відмиванні грошей і корупції".

Наслідки скандалу вдарять і по Катару, який, за даними слідства, хотів вплинути на Європарламент за допомогою корупційних грошей.

Європарламент призупинив спрощення візового режиму з Катаром через корупційний скандал.

Та головні наслідки можуть бути для системи ухвалення рішень, зважаючи на те, що це – не перший корупційний скандал у стінах Європейського парламенту, йдеться у статті журналістки "Європейської правди" Дар’ї Мещерякової Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Вже після публікації статті президентка Європарламенту Роберта Метсола оголосила про ініціювання кількох реформ в інституції у зв’язку з корупційним скандалом, пов’язаним із незаконним лобізмом з боку Катару.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан скористався можливістю і потролив Європарламент через корупційний скандал.

У своєму Twitter Орбан написав "Доброго ранку Європейському парламенту", додавши до посту старе фото світових лідерів із написом: "А вони ще казали, що Європарламент украй стурбований корупцією в Угорщині".

Негода у Європі 

Європа потерпає від негоди. 

У Британії через снігопад були скасовані або затримувалися десятки авіарейсів.

Ключову автомагістраль Балтії тимчасово закривали на кордоні з Польщею через снігопад.

В Естонії через негоду тисячі споживачів залишалися без світла, а північ Боснії та Хорватії потерпає від повеней, є загиблий.

Серед інших новин дня 

Напруга між Косовом і Сербією: в МЗС порадили українцям утриматись від поїздок до регіону.

Суд у Вільнюсі дозволив знести Дім Москви у центрі міста.

Єврокомісія заперечила, що на вечірку у метавсесвіті вартістю 387 тисяч євро прийшло 5 людей.

Посольство України у Греції отримало поштою закривавлений пакунок, ідентичний тим, що вже надсилали українським дипломатам в інших країнах.  А до французького посольства в Москві надійшла посилка з мертвими мишею та павуком.

Парламент Естонії схвалив перехід освіти на естонську мову.

Стрілянина в Римі: серед загиблих була подруга прем’єрки Італії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.