Варшава дасть ще 60 танків, Орбан вважає Україну Афганістаном, вибух у Польщі: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 27 січня 2023, 20:55

Сьогодні порадувала Польща своїми планами надати Україні додатково 60 своїх танків, на додачу до чотирнадцяти обіцяних Leopard 2. 

Уряд Бельгії затвердив найбільший пакет військової допомоги для України, а Литва передасть українським прикордонникам протидронне обладнання, генератори і теплий одяг.

А ще Латвія надасть меддопомогу 120 пораненим українським військовим. 

Сьогодні стало відомо, що Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійшли ракети для системи ППО IRIS-T, вантажівки та пікапи. До речі, українські військові вже прибули до Кельну для навчання на бойових машинах піхоти Marder.

Всю отриману від Німеччини зброю Україна може використовувати і для деокупації Криму, вважають у партії канцлера Шольца.

Бундесвер почав поповнювати запаси зброї, переданої Україні, хоча, як визнав міністр оборони Пісторіус, фонду на 100 млрд євро буде недостатньо.

За його словами, Німеччина не зможе задовольнити свої військові потреби у короткостроковій перспективі. 

Німці продовжують наполягати на тому, що винищувачі Україні надавати не будуть. 

Всі важливі і цікаві новини 27 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ та підтримка України

Британська розвідка називає дезінформацією заяви росіян про успіхи поблизу Вугледара та Оріхова, а естонська розвідка вважає, що ракетні удари по Україні можуть, за найпесимістичнішим сценарієм, тривати ще шість-дев'ять місяців.

В Євросоюзі наголошували, що цілеспрямовані атаки на цивільне населення або цивільні об’єкти є воєнним злочином.

Там планують створити спеціальну прокуратуру для допомоги з розслідуванням злочину агресії проти України. Вона буде насамперед займатись збором доказів злочинів.

Тим часом, у партії Шольца вважають законним звільнення Криму з допомогою німецьких танків. Про це, зокрема, сказав генеральний секретар владної Соціал-демократичної партії Німеччини Кевін Кюнерт.

Нагадаємо, в середу уряд Німеччини офіційно повідомив про рішення передати ЗСУ основні бойові танки Leopard-2, та дозволити реекспорт іншим країнам, які також хочуть зробити це. 

Сьогодні стало відомо, що Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійшли ракети для системи ППО IRIS-T, вантажівки та пікапи. До речі, українські військові вже прибули до Кельну для навчання на бойових машинах піхоти Marder.

Разом з тим, німці продовжують наполягати на тому, що винищувачі Україні надавати не будуть. 

"Я думаю, що про це не може бути й мови. Винищувачі є набагато складнішими системами, ніж бойові танки, і мають зовсім іншу дальність польоту та вогневу міць. Там ми б заглибилися у виміри, від яких я б зараз дуже застерігав", – сказав міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Бундесвер почав поповнювати запаси зброї, переданої Україні, хоча, як визнав Пісторіус, фонду на 100 млрд євро буде недостатньо.

За його словами, Німеччина не зможе задовольнити свої військові потреби у короткостроковій перспективі. 

А у Білому домі заявили, що розгортання Abrams в Україні займе "багато місяців", хоча "не збираються гаяти часу".

Сьогодні порадувала Польща своїми планами надати Україні додатково 60 своїх танків, на додачу до чотирнадцяти обіцяних Leopard 2. 

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький наголосив, що у Росії можуть бути ще тисячі танків - "кілька тисяч, а дехто каже, що й понад 15 тисяч", і якщо союзники справді хочуть допомогти Україні вистояти, підтримка має бути серйозною. 

Слід додати, що британці пропонують збудувати на території Польщі завод з виробництва зброї для України.

Уряд Бельгії затвердив найбільший пакет військової допомоги для України, а Литва передасть українським прикордонникам протидронне обладнання, генератори і теплий одяг.

Слід додати, що Латвія надасть медичну допомогу 120 пораненим українським військовим, а Іспанія погодилась навчати українських військових керувати Leopard. 

Щодо санкцій

Рада ЄС у п’ятницю ухвалила рішення продовжити на шість місяців, до 31 липня 2023 року, обмежувальні заходи, спрямовані проти окремих секторів економіки Росії.

Ці санкції вперше були запроваджені у 2014 році і були значно розширені з лютого 2022 року.

Євросоюз готує і нові санкції щодо Білорусі, яка надає військову підтримку Росії.

Кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк повідомив, що проєкт нових санкцій щодо Білорусі здебільшого повторює вже застосовані санкції проти Росії за вторгнення в Україну.

Скандальний Орбан

Сьогодні на зустрічі з журналістами прем’єр Угорщини Віктор Орбан зробив низку скандальних заяв про російсько-українську війну.

Орбан прийняв 15 журналістів у Будапешті, серед яких був відповідальний редактор American Conservative Род Дрегер, який виклав основні тези угорського прем’єра. 

За словами Орбана, мета Росії – перетворити Україну на некеровану руїну, щоб Захід не міг заявити про неї "як про приз". За його словами, росіяни вже досягли успіху в цьому, оскільки тепер Україна, як Афганістан, є "нічийною землею".

Більше тез прем’єра Угорщини щодо України  – у нашій новині

Крім того, Орбан заявив, що йому важко бачити, як з Угорщини знущаються в Брюсселі, але членство в ЄС є економічним інтересом країни. 

За словами журналіста Дрегера, Орбан беззаперечно визнав, що між Будапештом і Брюсселем існує величезна прірва, і ця прірва розширюється. Угорський прем’єр вважає, що це пов'язано з фундаментальною різницею між їхніми протилежними уявленнями про те, що таке людина, і про те, для чого потрібне суспільство.

А ще глава угорського уряду заявив, що накладе вето на санкції ЄС проти російської ядерної енергетики.

Серед інших новин дня 

У Вільнюсі попереджають про фейк: Литва не "полює" на військовозобов’язаних українців.

Віцепрем'єр Італії виступив проти звернення Зеленського на фестивалі в Сан-Ремо.

У Чехії висунули звинувачення вчительці, яка заперечувала війну в Україні.

В Ірані напали на посольство Азербайджану: є загиблий і поранені.

Cуд у Фінляндії визнав винними журналістів, яких судили за розкриття таємниць у статті про розвідку.

У польському Катовіце вибух газу вщент зруйнував триповерховий будинок. Під завалами знайшли тіло жінки.

"Поштовий тероризм" в Іспанії: підозрюваний хотів зупинити підтримку України, сидів у VK і читав Sputnik.

У Данії скандальний активіст спалив Коран перед дипустановами Туреччини й Росії. Туреччина викликала посла Данії.

Минулого року іспанська економіка зросла на 5,5%, незважаючи на світову кризу через війну в Україні.

У Норвегії виявили "значні" поклади мінеральних ресурсів на морському дні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.