Скандальний тост Орбана, Міноборони вірить у F-16 від США, додаткові поїзди до Польщі: новини дня

Дайджест
Вівторок, 31 січня 2023, 21:10

Серед головних тем дня – зброя для України. Союзники збираються передати Україні від 120 до 140 західних танків, проте винищувачі не обіцяють і навіть не ведуть про це обговорень. Разом з тим, Міноборони України вірить, що пізніше Київ отримає західні винищувачі від США.

Франція передасть Україні ще 12 самохідних артилерійських установок Caesar, а також допоможе придбати радари протиповітряної оборони GM 200.

А от Австрія та Угорщина домовилися не постачати зброю в Україну.

Але й не зброєю єдиною. Сьогодні вчергове прем’єр Угорщини продемонстрував зневагу до українців. Він заявив, що на заході його країна межує з німецькомовними, а на сході – з росіянами

Крім того, відкривається більше деталей щодо майбутнього саміту Україна-Євросоюз.

Всі важливі і цікаві новини 31 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Суперечливий звіт про протипіхотні міни 

У вівторок організація Human Rights Watch (HRW) опублікувала звіт, у якому стверджує, що українські військові могли застосувати ракети з протипіхотними мінами ("пелюстками") в районі міста Ізюм Харківської області, в результаті чого поранення отримали близько 50 людей.

У Міноборони України заявили, що до завершення війни не коментуватимуть види озброєнь, які застосовуються.

Звіт HRW розкритикували українські правозахисники, заявивши, що шкода від його публікації перевищує суспільний інтерес оприлюдненої там інформації – він шкодить репутації України тоді, коли вона потребує озброєння з країн Заходу.

А український омбудсмен Дмитро Лубінець звернув увагу, що у звіті територія Криму була позначена як така, що не належить Україні (згодом у HRW перепросили й пообіцяли відкоригувати карту).

У Міністерстві закордонних справ заявили, що Україна взяла до відома останній звіт міжнародної організації Human Rights Watch.

Зовнішньополітичне відомство наголошує, що Україна "повною мірою виконує взяті на себе міжнародні зобов’язання на тлі здійснення російськими окупантами воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду українського народу".

Серед таких зобов’язань у МЗС згадали й Оттавську конвенцію про заборону протипіхотних мін, учасницею якої є Україна, та зауважили, що повномасштабна російська агресія підкреслила важливість "універсалізації цих багатосторонніх механізмів у сфері роззброєння та контролю над озброєннями".

Путін і спецтрибунал

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який обіцяв і далі говорити з Путіним, зазначив, що умовою для переговорів з РФ є виведення російських військ.

Крім того, Шольц підкреслив, що не може бути жодного укладеного миру з Росією за спиною українців.

Як повідомлялося, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

Суддя Європейського суду з прав людини від України Микола Гнатовський впевнений, що спецтрибунал повинен мати право переслідувати Путіна, інакше в ньому немає сенсу.

Про це він розповів у розмові з "Європейською правдою".

Також Гнатовський вважає, що в Європейському суді з прав людини є розуміння важливості справи про Велику війну, тому вона буде рухатись швидше ніж справи щодо Криму і Донбасу.

"Всі розуміють, наскільки важлива справа про Велику війну, тому я буду очікувати, що вона буде рухатися значно і значно енергійніше, ніж попередні справи. Всі вчаться на своїх помилках, і Європа в усіх питаннях – і політичних, і економічних, і військових – дорослішає щодня. З точки зору вирішення європейських юридичних питань також це дорослішання відбувається", – пояснив суддя.

Танки та інша зброя для України

Танки Leopard 2 з Норвегії можуть бути в Україні до кінця березня, а Греція не надаватиме їх Києву. 

За словами глави МЗС Дмитра Кулеби, Україна у "першій хвилі" отримає від союзників від 120 до 140 сучасних західних танків

"Це Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. І дуже розраховуємо на Leclerc. Це немала кількість, але ми продовжуємо працювати як над розширенням складу танкової коаліції, так і збільшення кількості вже заявлених танків", – зазначив Дмитро Кулеба.

Крім сучасних танків Україна отримає західні бойові машини піхоти. Минулого тижня вантаж, що містить понад 60 Bradley, вийшов із міста Норт-Чарлстон у штаті Південна Кароліна. 

"Сподіваємося, що це посилить здатність українців просуватися вперед на полі бою і повертати втрачені території, оскільки вони матимуть обладнання, яке відповідає або навіть перевершує те, що є у росіян", – прокоментувала командир 841-го транспортного батальйону підполковник армії Ребекка Д'Анджело.

Також стало відомо, що президент Джо Байден обговорить із Зеленським надання Україні надання сучасного озброєння для захисту від російської агресії. 

Нагадаємо, США створили інститут моніторингу та розслідування незаконних дій шахраїв і корупціонерів, які використовують допомогу американського народу Україні під час повномасштабного вторгнення Росії.

Разом з тим, американці не виявили ознак нецільового використання своїх коштів в Україні.

Слід додати, що міністерство торгівлі США внесло в "чорний список" сім іранських компаній, які допомагають Росії дронами.

Тим часом Франція передасть Україні ще 12 самохідних артилерійських установок Caesar, а також допоможе придбати радари протиповітряної оборони GM 200.

Міністри закордонних справ Чехії та Словаччини Ян Ліпавський та Растіслав Качер заявили, головним завданням у підтримці України, яка зіткнулася з російським вторгненням, зараз є збереження єдності Заходу і наполегливість.

На думку глави чеської дипломатії, необхідно готуватися до тривалого конфлікту в Україні, оскільки не схоже, що президент Росії Владімір Путін хоче відступити від своїх імперських і колоніальних мрій про розширення російської території.

Проте, Австрія та Угорщина домовилися не постачати зброю в Україну.

Що з винищувачами 

Ексглава Пентагону закликав надати Україні винищувачі та ракети далекого радіусу дії ATACMS.

За даними Politico, США ще не обговорювали надання Україні винищувачів на високому рівні.

Як повідомлялось, у понеділок президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що США не планують відправляти винищувачі F-16 в Україну. У Білому домі після цього сказали, що США вже надають Україні значну військову допомогу та орієнтуються на потреби Києва й ситуацію на полі бою.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів, що "ні" від Сполучених Штатів щодо західних літаків для України зараз варто розуміти як відмову лише у цей конкретний момент часу, і такі "етапи відмови" Україна проходила з усією західною зброєю.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц виключив можливі поставки винищувачів в Україну, оскільки, на його думку, це може призвести до ширшого конфлікту між НАТО та Росією.

Та Україна поки й не надсилала запит Німеччині щодо бойових літаків.

А в уряді Британії заявили, що відправляти британські винищувачі Україні непрактично.

Напередодні прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що передача Україні багатоцільових винищувачів F-16 чи іншої авіації можлива, але лише у тісній координації з іншими союзниками по НАТО.

Проте, поки у Польщі не ведуть розмов про можливу передачу Україні багатоцільових винищувачів F-16.

А президент Литви Гітанас Науседа наполягає, що країни НАТО повинні припинити малювати червоні лінії і поставити Україні будь-яку зброю, якої вона потребує.

Саміт Україна-ЄС

Цього тижня, 3 лютого, у Києві відбудеться саміт Україна-ЄС. За задумом, він має стати непересічною подією. 

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, центральним питанням саміту Україна-ЄС у Києві буде оцінка прогресу, якого вже досягла Україна, та подальше відкриття переговорів про вступ, торкнуться також багатьох інших тем, пов’язаних з війною Росії проти України.

Напередодні зустрічі відбудуться консультації між Європейською комісією та українським урядом. Лідери після зустрічі письмово підтвердять, що "майбутнє України та її громадян пов'язане з Європейським Союзом".

До видання EURACTIV, партнера ЄвроПравди у Брюсселі, потрапив проєкт підсумкових документів саміту. Які документи збираються підписувати сторони і яких заяв слід очікувати від Євросоюзу читайте в статті журналістки EURACTIV Александри Бжозовскі Україну не готують до прориву: як саміт у Києві оголив розбіжності щодо розширення ЄС.

Скандальний Орбан

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що на заході його країна межує з німецькомовними, а на сході – з росіянами, "забувши" про Україну.

До цього, у понеділок, Міністерство закордонних справ України викликало посла Угорщини Іштвана Ійдярто, якому висловило протест у зв’язку з останніми висловлюваннями угорського прем’єра Віктора Орбана.

"Угорському дипломату було наголошено, що антиукраїнська риторика, яка вже протягом тривалого часу лунає з боку угорського керівництва, є абсолютно неприйнятною і завдає серйозної шкоди українсько-угорським відносинам", – йдеться в повідомленні МЗС.

Минулого тижня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на зустрічі з журналістами у Будапешті виклав свою позицію щодо поточної ситуації російсько-української війни, з якої випливає, що він не вірить у перемогу України та вважає, що вона поступово перетворюється на некеровану руїну.

Серед інших новин дня 

"Укрзалізниця" запускає додаткові поїзди до Польщі з Харкова та Києва.

79% поляків вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі.

Китай розкритикував новообраного президента Чехії через дзвінок президентці Тайваню.

У Франції відбувся другий загальнонаціональний страйк проти непопулярної пенсійної реформи, а у Брюсселі протестували тисячі працівників сфери догляду.

В Іспанії затримали 23 осіб, підозрюваних в організації матчів з домовленим результатом.

Чотири нордичні країни залишають Міжнародну федерацію журналістів, звідки не виключили росЗМІ.

У Латвії відкрили справу проти депутатки, яка сумнівалася в радянській окупації країни.

Поліція Фінляндії запобігла спалюванню Корану на акції в Гельсінкі.

Відновлювані джерела енергії вперше випередили газ у виробництві електроенергії в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.