Гелікоптери з Македонії, Росія хоче зброю з КНДР, американців закликали їхати з РФ: новини дня

Дайджест
Четвер, 30 березня 2023, 21:05

У США пояснили підтримку "гібридного трибуналу" для РФ і повідомили про прагнення Росії отримати в КНДР зброю в обмін на продовольство.

Президент Володимир Зеленський у четвер, вперше з початку повномасштабної війни, звернувся до парламентарів Австрії, яка є військово нейтральною державою. 

Слід зауважити, що серед країн Євросоюзу лишилися тільки парламенти Угорщини та Болгарії, де президент України не виступав після початку великої війни.

Члени ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ) висловили свій протест проти виступу президента України. 

Натомість, усі парламентські партії Австрії засудили рішення ультраправої партії бойкотувати виступ, а також спроби поширювати проросійську пропаганду.

Чехи передають 15 "вбивць дронів", а Північна Македонія – гелікоптери. 

Норвегія подарує Україні 12 дизель-поїздів, а Німеччина відзвітувала про чергову передану Україні допомогу включно з танками Leopard 2 i БМП Marder. 

Всі важливі і цікаві новини 30 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Справи проти керівництва РФ

У США пояснили підтримку "гібридного трибуналу" для РФ, проти якого виступає Україна.

Речниця Державного департаменту США Андреа Калан стверджує, що так званий гібридний трибунал щодо російського злочину агресії є найбільш ефективним і легітимним засобом притягнення РФ до відповідальності.

За словами представниці зовнішньополітичного відомства США, "гібридний трибунал" буде "якраз міжнародний, інтернаціоналізований, але на основі юридичної системи України" й розташовуватиметься не в Україні, а в іншій європейській країні.

"Ми всі хочемо, щоб усіх, хто вчиняє і вчинив злочини проти України і проти українців, бачили у суді, і щоб вони понесли покарання. І ось те, що ми знаємо, то це те, що зло буде покаране, і винні повинні понести відповідальність. Ось саме тому США підтримує саме ту форму гібридного суду. Тому що саме це якраз може забезпечити те, що всі винні понесуть відповідальність", – додала вона.

Раніше Офіс президента Зеленського публічно заявляв про неприйнятність ідеї щодо створення так званого "гібридного трибуналу" як інструменту розслідування злочину агресії РФ. Таку позицію озвучував глава ОП Андрій Єрмак, який очолює робочу групу зі створення спецтрибуналу.

Більше про це читайте у статті: Три сценарії трибуналу для Путіна. Як довести до вироку міжнародний суд над керівництвом РФ.

Нагадаємо, у середині березня Міжнародний кримінальний суд (МКС) оголосив ордер на арешт президента РФ Путіна через підозру у причетності до кампанії з викрадення і депортації в Росію українських дітей

Сьогодні глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що сорок п’ять держав-членів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) ініціювали використання так званого Московського механізму для розслідування депортації дітей з окупованих Росією територій України.

А польський Сенат одностайно засудив викрадення Росією українських дітей.

На цьому тлі виглядає знущанням те, що Росія з 1 квітня буде ще й головувати в Радбезі ООН.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що головування Росії в Раді Безпеки ООН з 1 квітня – це поганий жарт.

"Росія узурпувала це місце; вона веде колоніальну війну; її лідер – воєнний злочинець, якого розшукує МКС за викрадення дітей. Світ не може бути безпечним, коли Росія в РБ ООН", – написав він у Twitter.

Бойкот Зеленського

Президент Володимир Зеленський у четвер, вперше з початку повномасштабної війни, звернувся до парламентарів Австрії, яка є військово нейтральною державою. 

Слід зауважити, що серед країн Євросоюзу лишилися тільки парламенти Угорщини та Болгарії, де президент України не виступав після початку великої війни.

Під час виступу президент Зеленський запросив Вольфганга Соботку, спікера нижньої палати парламенту Австрії, та інших парламентарів в Україну, аби вони могли побачити на власні очі, що війна Росії принесла до України.

"Побачити це означає зрозуміти наших людей. Зрозуміти, наскільки важливим є кожен окремий голос на підтримку міжнародного права і України, коли зазначені питання обговорюють на Генасамблеї ООН, у Європейському парламенті чи на інших міжнародних платформах. 

Ми повинні розуміти, наскільки важливо не бути морально нейтральними проти зла. Це не про геополітику… Це про те, що завжди треба залишатись людиною і берегти людяність", - сказав глава держави, чий виступ із німецьким перекладом транслював сайт австрійського парламенту.

Зеленський подякував Австрії за гуманітарну допомогу Україні, підтримку енергетичного сектора, розмінування та за реабілітацію українців, які постраждали від російської агресії.

Члени ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ) висловили свій протест проти виступу президента України Володимира Зеленського. Вони почепили на свої місця таблички з написами "Місце для миру" і "Місце для нейтралітету" і покинули зал засідань Національної ради відразу після початку виступу, який транслювався по відеозв'язку.

Відео дивіться в нашому Telegram-каналі

Раніше глава FPÖ Герберт Кікль називав запланований виступ Зеленського ударом по нейтралітету Австрії.

"Навіть якщо ми засуджуємо загарбницьку війну Росії проти України: Австрія є конституційно нейтральною державою, постійний нейтралітет є наріжним каменем нашого самоусвідомлення, а виступ представника воюючої сторони у центрі нашої демократії є абсолютним порушенням табу", – поскаржився Кікль у Facebook.

Натомість, усі парламентські партії Австрії засудили рішення ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ) бойкотувати виступ президента України Володимира Зеленського в четвер, а також спроби поширювати проросійську пропаганду.

Представники чотирьох партій після виступу Зеленського в Національній раді Австрії підтримали Україну й засудили розв’язану Росією повномасштабну війну, принагідно засудивши поведінку ультраправих.

"Навіть тут, в Австрії, як ми бачимо сьогодні, друзі Путіна заохочуються лідером партії FPÖ Гербертом Кіклем представляти меседжі "Радіо Москва" тут, в Австрії. І сьогодні знову все було чітко продемонстровано: Кікль солідарний з Путіним, ми ж стоїмо з народом України", – заявив речник із зовнішньої політики правлячої Австрійської народної партії (ÖVP) Райнгольд Лопатка.

Також він підкреслив, що промова Зеленського в парламенті "звичайно, є сумісною з нашим нейтралітетом".

Підтримка України

Чеська ініціатива відправила Україні 15 протидронних систем MR-2 Viktor. Це модернізований варіант чеської зенітної установки з парою кулеметів KPVT, які використовують боєприпаси калібру 14,5x114 мм для знищення повітряних або, за необхідності, наземних цілей.

Зенітний комплекс має міцну конструкцію та високу точність стрільби, ефективна дальність якої становить понад два кілометри. Victor оснащений денним та нічним зенітним прицілом, а також прицілом для стрільби прямою наводкою по наземних цілях.

Нарешті уряд Північної Македонії офіційно схвалив передання Україні бойових гелікоптерів. Хоча в рішенні не вказано тип гелікоптерів, очільниця македонського Міноборони Слав’янка Петровська раніше говорила про намір передати Україні гелікоптери Мі-24, які Скоп’є придбало в Києва у 2001 році.

Норвегія подарує Україні 12 дизель-поїздів, а Німеччина відзвітувала про чергову передану Україні допомогу включно з танками Leopard 2 i БМП Marder. 

Шпигуни та судові засідання

У Фінляндії звітують про зниження російської шпигунської активності. Як повідомила  Служба безпеки і розвідки Фінляндії (SUPO), висилка російських розвідників і відмови у видачі віз суттєво послабили розвідувальні операції Москви у Фінляндії за останній рік.

Тим часом, Росія хотіла отримати зброю з Північної Кореї. Громадянин Словаччини Ашот Мкртичев намагався налагодити постачання зброї з КНДР до Росії. За це Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США в четвер запровадило санкції проти нього.

Пізніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі в четвер заявив, що Російська Федерація прагне отримати запаси боєприпасів у Північної Кореї, ймовірно, пропонуючи натомість продовольство.

А у Швейцарії умовні строки отримали чотири банкіри за допомогу з мільйонами Путіна.

Тепер до інших гучних судових справ. У Франції судитимуть жінку, як у соцмережі назвала Макрона "шматком бруду", а у Швеції суд засудив жінку, яка під час перебування у Сирії публікувала фото відрубаних голів.

Робота в Євросоюзі

Країни Євросоюзу відчувають дефіцит робочої сили і тому спрощують процедури залучення іноземців.

Так, Словенія спростила умови для найму іноземних працівників, а Німеччина затвердила план імміграційної реформи для подолання дефіциту робочої сили.

Крім того, Європарламент підтримав нові правила рівності оплати праці чоловіків і жінок. Згідно з правилами, оплата праці повинна ґрунтуватися на гендерно нейтральних критеріях, а інформація про неї більше не буде таємницею роботодавця.

Тим часом, оплата праці в Євросоюзі зростає. У 2022 році середня вартість години роботи в Євросоюзі перевищила відмітку у 30 євро

Серед інших новин дня 

Блінкен після арешту журналіста WSJ закликав усіх американців виїхати з Росії.

З 31 березня українці зможуть оформлювати паспорти у Берліні поза посольством. Крім того, у Німеччині відкрилося перше закордонне представництво Українського інституту.

Азербайджан взяв під контроль дорогу між Нагірним Карабахом і Вірменією, де розміщені військові РФ.

В Іспанії затримали кліматичних активістів, які облили будівлю парламенту червоною фарбою.

Британці вперше за 30 років більше довіряють парламенту ЄС, ніж власному – опитування.

Латвія дає росіянам додатковий час для мовного іспиту, що є умовою для посвідки на проживання.

Польща скерує майже 60 млн євро компенсацій фермерам через зерно з України.

У Швеції вже не переконані, що вступлять у НАТО до липневого саміту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.