18 главных фото 2018-го: каким мы запомнили уходящий год

Пятница, 28 декабря 2018, 17:30 — Европейская правда

2018 рік майже минув.

Він був яскравим і непростим. Він приніс низку звершень та чимало проблем, він був багато в чому успішним, але напевно не ідеальним. "Європейська правда" вже аналізувала, що змінив для України рік, що минає (детальніше – у статті "П'ять перемог та дві проблеми: чого досягла Україна за 2018 рік на дипломатичному фронті").

Та цей текст – про інше. Ми відібрали 18 моментів, 18 світлин (навіть більше) про 18 подій у Європі та у сфері світової безпеки, які сталися у 18-му році та які варто запам’ятати.

Кінець епохи Ангели Меркель

 

Непереконлива перемога ХДС-ХСС на парламентських виборах та затяжна коаліціада змусили вперше заговорити про кінець "епохи Меркель".

Зрештою, канцлерка офіційно повідомила про саме таке рішення – вона залишила посаду голови партії та анонсувала, що нині триває її останній термін роботи на посту голови німецького уряду. "Європейська правда" розібралася, що це означає.

Омріяні "Джавеліни"

 
Фото прес-служби президента

Те, на що так і не вистачило духу президенту Бараку Обамі, зробила команда Дональда Трампа у 2018 році.

За чотири роки після початку російської агресії Сполучені Штати розпочали поставки летальної зброї в Україну. Їхнiм символом стали протитанкові комплекси Javelin, поява яких на озброєнні ЗСУ суттєво збільшує для Росії ціну подальшого наступу на нашу територію, хоча перелік наданої США зброї – значно ширший.

На фото – перше випробування "Джавелінів" на українському військовому полігоні, травень 2018 року.

Неймовірні вибори в Чехії

 
Фото g.cz

"Земан ніколи не думав, що найяскравіше еротичне враження отримає на виборчий дільниці" – жартують відтепер чеські журналісти. Попри спроби опозиції, скандальні президентські вибори у Чехії завершилися новою перемогою чинного президента Мілоша Земана.

"Родзинкою" голосування стала акція Femen під час голосування чеського президента – активістка вискочила до нього з написом на грудях "Земан – путінська хвойда".

Не менш вражаючими стали результати парламентських виборів та формування уряду. Щоправда, тодi вже обійшлося без Femen.

Вбивство за статті

 
Фото humanrights.org.ua

Замовне вбивство журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої призвело до масштабних протестів у Словаччині.

Спроби влади ігнорувати протести лише поглибили кризу. Зрештою, у відставку були змушені піти не лише керівництво поліції, а й навіть прем'єр Роберт Фіцо, якого ще донедавна вважали непотоплюваним.

Novichok атакує: як Росія загнала себе в ізоляцію

 

Фраза "знаменитий своїм 123-метровим шпилем Солсберецький собор" стала справжнім мемом, а російське слово Novichok увійшло у словники західних дипломатів.

Провал російських розвідників, які мали вбити перебіжчика Сергєя Скрипаля, став першим доведеним фактом використання хімічної зброї в Європі з часів Другої світової війни.

Ця атака, а також спроба РФ довести невинуватість своїх "туристів", продемонструвала критично низький рівень російських спецслужб і водночас – відкрила очі багатьом західним політикам на реальні мотиви Кремля. У відповідь понад 25 країн вислали 140 російських дипломатів.

"Дамаск – мать городов русских"

 
кадр NBC

Дональд Трамп вирішив довести, що здатний на круті кроки, на відміну від свого попередника Обами.

Для доказу було обрано покарання сирiйського диктатора Асада – військові кораблі США двічі (вдруге – разом із союзниками із Франції та Великої Британії) здійснили ракетні удари по сирійських військових об’єктах, пов’язаних із хімічною зброєю. Втім, наприкінці року Трамп вирішив, що доказів мужності вже достатньо, та заявив про вихід армії США з Сирії.

Це шокувало керівництво Пентагону та призвело до відставки його керівника Джеймса Меттіса.

Вірменська народна революція

 

Конституційна реформа у Вірменії та спроба екс-президента Сержа Саргсяна стати прем'єром із розширеними повноваженнями призвели до протестів, які вивели на вулицi сотні тисяч людей, а зрештою – завершилися цiлковитою зміною влади.

Спершу протести не мали єдиного лідера, але дуже швидко цю роль обійняв ще донедавна маловідомий опозиціонер Нікол Пашинян. Арешт Пашиняна лише додав йому популярності: вулиця просто змусила тодішню владу випустити політика на волю.

Харизматичний опозиціонер виявився жорстким і доволі вмілим політиком. Він домігся свого обрання на посаду прем’єра, змусив парламент розпуститися та отримав блискучу перемогу – вчорашній партії влади просто не знайшлося місця у парламенті.

Єдине, що лишилося незмінним у цій історії – це партнерство Вірменії з Росією. Навіть після зміни влади Єреван є вірним сателітом Москви.

Кiм Чен Ин проти всього світу

 
Фото Getty

На цьому фото – лімузин Кім Чен Ина. Як завжди – у супроводі охоронців, які змушені бігати за автомобілем північнокорейського диктатора.

Товариш Кім може вважати себе одним із головних "щасливчиків" 2018 року. Ядерний шантаж з боку КНДР на адресу всього світу та особисто Трампа не лише не був покараний – "Ким третій" за допомогою цього домiгся особистих переговорів із президентом США, а на додачу – отримав низку економічних преференцій від Південної Кореї.

При цьому роззброєння Пхеньяна, заради якого партнери пішли назустріч Кiму, залишилось обіцянками

Нова домівка для НАТО

 
Фото НАТО

50 років Північноатлантичний альянс "тулився" у тимчасовій штаб-квартирі, а 20 останніх років всерйоз планував свій переїзд.

І ось новосілля відбулося! Нова штаб-квартира займає площу 44 гектари і має достатньо місця для всіх (у тому числі майбутніх!) членів Альянсу. Переїзд став чудовим приводом для Дональда Трампа нагадати, що європейські члени Альянсу явно недостатньо витрачають на колективну оборону.

"Велика шістка" проти Трампа?

 
фото Білого дому

Це фото ви бачили – але воно було трохи іншим, чи не так?

Так, перед вами головна сцена 2018 року. За кілька секунд фотограф Ангели Меркель зробить (або вже зробив) усім відоме символічне фото, яким звикли ілюструвати суперечку Дональда Трампа та решти цивілізованого світу.

Згодом Трамп особисто звинуватив усіх в упередженому ставленні до нього та опублікував кілька альтернативних фото, на яких є навіть усміхнена Меркель... Однак це не скасовує жодну з проблем, які виникли через протистояння США та решти західних демократій. До речі, з того саміту "групи семи" Трамп поїхав, грюкнувши дверима та не підписавши фiнальну заяву зустрічі.

А на додаток публікуємо ще два фото цього історичного моменту – "традиційне", від команди Меркель, та альтернативне від фотографа канадського прем'єра.

 
 

Саміт з агресором

 

Навіть прибічники Дональда Трампа переважно визнають, що його зустріч із Владiміром Путіним, що відбулася у Гельсінкі в липні 2018 року, завершилася величезним провалом.

І питання – на погляд американських коментаторів – не лише в тому, що Трамп не ставав на захист України під час згадок російського диктатора про "російський Крим". Iнші помилки Трампа були ще критичнішими.

Американський президент на підсумковій прес-конференції всіляко демонстрував, що вірить російському колезі більше, ніж власним спецслужбам! А це для США нечувано. Хай там як, ця подія увійшла до історії. В тому числі – до фотоісторії 2018 року.

Нова назва держави на карті Європи

 

Незабаром НАТО поповниться ще одним членом. Македонія та Греція досягли історичної угоди – назва першої має змінитися на Північну Македонію, а Греція своєю чергою знімає блокування її вступу до НАТО та ЄС. Однак щоби виконати ці домовленості, македонці мають внести зміни до власної конституції. І хоча референдум про підтримку цього рішення провалився, парламент вже зробив перші кроки до перейменування.

А спільнi умовляння з боку НАТО та ЄС можуть привести цей процес до успіху.

Генуезька катастрофа

 

Цього року Італії відверто не щастило.

Катастрофічні снігопади взимку, повінь з трьома десятками загиблих восени...

Та найбільш вражаючою стала серпнева трагедія. 43 людини загинуло внаслідок обвалу віадуку в місті Генуя, що був частиною платної автомагістралі А10.

Понад тридцять автомобілів впали з висоти у кількадесят метрів, а світові медіа облетіли фото вантажівки місцевої торговельної мережі, що дивом зупинилася за кілька метрів до провалля.

Серед тих, хто постраждав, але залишився живий – двоє громадян України.

"Олені, олені, небриті і неголені"

 
Фото з Facebook Pekka Niinivaara

Північні олені на гарячому пляжі? Цілком реально, якщо йдеться про літо 2018 року!

Цьогорічна погода у Європі ставила неймовірні рекорди. Особливо це було помітно на півночі. Ще у травні на західному узбережжі Норвегії стовпчики термометрів сягнули 32,7 градусів за Цельсієм!

Шведський льодовик на південному краю гори Кебнекайсе, який досі був найвищою точкою країни, цього літа так активно танув, що втратив 4 метри висоти – і разом з тим звання найвищого місця у Швеції.

А ще екстремальна спека спричинила найсерйознішу за 40 років овочеву кризу в ЄС.

Кокаїн путінської якості

 
Відтепер російська влада асоціюється не лише з агресією, але і... з контрабандою наркотиків! Спочатку в школі при посольстві Росії в Аргентині знайшли 12 валіз з майже 400 кілограмами кокаїну. А згодом у Бельгії поліція вилучила партію близько 2 тонн кокаїну, пакунки якого були прикрашені логотипом російської партії влади "Єдина Росія".

 

Весілля з Путіним

 
Фото Reuters

Символом приходу до влади у Австрії “друзів Путіна” стало запрошення російського президента на весілля голови МЗС країни Карін Кнайсль.

"Танець із молодою" міг стати ілюстрацією початку кінця бойкоту російського диктатора. Однак цього не сталося – вже незабаром Австрії довелося реагувати на виявлення російського шпигуна у Міноборони. 

"Революція" жовтих жилетів

 
Фото  Reuters

Економічні реформи президента Франції Еммануеля Макрона зіткнулися з потужним опором, символом якого стали "жовті жилети". Кілька тижнів багатотисячних протестів, які супроводжувалися насильством та мародерством, змусили президента піти на чималі поступки, анонсувавши чергове збільшення соціальних стандартів. Але протести зупинити не вдалося, що суттєво зменшує можливості Макрона як всередині країни, так і на міжнародній арені.

Агресія на морі

 

Фотоісторія 2018 року буде неповною, якщо не згадати про ключову для України подію – російський напад на наші кораблі в Чорному морі, поблизу Керченської протоки.

Цього разу Росія вже не ховалася за "зеленими чоловічками" та захопила три кораблі. 24 військовополонених перебувають під арештом у Москві. Коли саме завершиться боротьба за їх звільнення – передбачити неможливо, та одного дня вони напевно повернуться на Батьківщину, адже тиск на Росію з цього приводу не припиняється.

І це – ще одна ілюстрація того, наскільки важлива для нас підтримка Євросоюзу, США та всього цивілізованого світу, що лишається на нашому боці у боротьбі проти російського агресора.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.