Гаранты безопасности, Венгрия прослушивает дипразговоры, немецкие врачи едут в Украину: новости дня

Дайджест
Среда, 30 марта 2022, 20:55

У США вважають, що Путіна дезінформують про невдачі його армії в Україні; за даними ООН, війна Росії зробила біженцями 4 мільйони українців; Німеччина "в цілому" готова стати гарантом безпеки для України; Британія розгляне запит України щодо можливості стати гарантом; Норвегія передала Україні нову партію протитанкової зброї; парламент Канади підтримав безвіз з Україною; США нададуть Україні $500 млн прямої бюджетної допомоги; сотні німецьких лікарів зголосилися працювати в Україні під час війни; скандинавська компанія безкоштовно возитиме невеликі гуманітарні посилки для українців; данська мережа Jysk остаточно йде з Росії; поліція Берліна прибрала українські прапори з танків біля радянського меморіалу.

Більше цікавих новин 30 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

"Демілітаризація Росії", дефіцит продовольства

Триває 35 доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Від обстрілів РФ постраждав офіс консультативної місії ЄС у Маріуполі.

За підсумками стамбульського раунду переговорів між Україною та Росією представник Міноборони РФ оголосив про часткове відведення російських військових від Києва та Чернігова.

У Міноборони Британії вважають, що заяви РФ про виведення деяких підрозділів із районів навколо Києва можуть свідчити про визнання Росією втрати своєї ініціативи в регіоні

У британській розвідці також вважають, що своєю заявою про зосередження основних зусиль на Донбасі Росія визнала труднощі з підтримкою більш ніж одного значного наступального напрямку.

У Парижі обережно поставилися до заяв Кремля про відмову від наступу на Київ. Речниця Міністерства закордонних справ країни зауважила, що Франція робитиме висновки про Росію "за діями, а не заявами", та додала, що "гра в переговори" напевно потрібна РФ, щоб виграти час. 

Про деталі та наслідки переговорів України та РФ у Стамбулі можна прочитати у статті редактора "Європейської правди"

За даними CNN з посиланням на американського чиновника, президента Росії Владіміра Путіна його радники "дезінформують" про те, наскільки погано працюють російські військові в Україні та про вплив санкцій на економіку Росії.

На засіданні ООН, присвяченому впливу російської війни на глобальну продовольчу безпеку, заступниця держсекретаря США Венді Шерман заявила, що російська агресія вже призвела до критичного дефіциту продовольства в Україні, а наслідки "глобальної продовольчої кризи" відчують у всьому світі.

А посол України Сергій Кислиця, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН у вівторок, заявив, що демілітаризація Росії українською армією йде повним ходом.

За даними ООН, війна Росії зробила біженцями 4 мільйони українців.

Тим часом, РФ звинувачує Захід у використанні медичних машин для ввезення зброї в Україну.

Щодо гарантій безпеки для України

У країнах Європи почали реагувати на пропозиції України щодо гарантій безпеки. 

Як відомо, на переговорах з Росією у Стамбулі 29 березня Україна запропонувала підписати багатосторонню угоду, що, за задумкою, дасть Україні гарантії безпеки. Детальніше про пропозиції України та результати переговорів у статті Ні миру, ні гарантій. Деталі та наслідки переговорів України та РФ у Стамбулі.

Постійна представниця Великої Британії в ООН заявила, що її країна готова "зіграти свою роль" у забезпеченні безпекових гарантій для України, якщо Київ про це попросить. Згодом заступник прем’єр-міністра Великої Британії Домінік Рааб повідомив, що Британія розгляне запит України щодо можливості стати гарантом її безпеки, але виключає взяття на себе зобов’язань, які мають члени НАТО в рамках Альянсу.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив президенту України Володимиру Зеленському, що його країна "в цілому" готова виступити гарантом безпеки України. Шольц продемонстрував "загальну готовність" щодо ролі гаранта безпеки в телефонній розмові з Зеленським.

Допомога Україні: гранатомети M72 та $500 млн

Норвегія передала Україні нову партію протитанкової зброї (ще дві тисячі гранатометів M72) та надає 20 млн євро допомоги на підтримку зарплат і соцвиплат.

Президент України Володимир Зеленський у зверненні до парламенту Норвегії заявив, що Україні потрібна протикорабельна зброя та протиповітряні системи (NASAMS), засоби ураження бронетехніки та артилерійські системи для відбиття російської агресії.

Парламент Канади підтримав безвіз з Україною.

США нададуть Україні $500 млн прямої бюджетної допомоги.

Сотні німецьких лікарів зголосилися працювати в Україні під час війни.

Скандинавська компанія безкоштовно возитиме невеликі гуманітарні посилки для українців.

А в уряді Британії натякнули, що розмірковують над наданням Україні наступального озброєння, з огляду на необхідність виганяти російські війська з окупованих територій. 

За даними Spiegel, уряд Німеччини запропонує Україні довгий список зброї і обладнання

Jysk виходить з РФ, Словаччина видворяє дипломатів

РФ та Білорусь не запросили на річницю звільнення Бухенвальда через загибель ексв'язня у Харкові.

Данська мережа Jysk остаточно йде з Росії.

Французька філія російського пропагандистського телеканалу RT France отримала відмову у суді ЄС загальної юрисдикції щодо призупинення санкцій, накладених Радою ЄС.

За даними Bloomberg, європейська "дочка" російського ВТБ-банку виставлена на продаж.

Словаччина видворяє 35 російських дипломатів.

За даними The Wall Street Journal, Євросоюз може розширити санкції проти російських банків. 

Тим часом, Росія вислала співробітників посольств Литви, Латвії та Естонії, а також заблокувала рахунки посольства Польщі у Москві.

А фінська залізниця відновила вантажні перевезення до Росії.

Угорщина прослуховує дипрозмови

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто у середу звинуватив український уряд у спробі вплинути на парламентські вибори, які пройдуть цієї неділі, заявивши, що про це йшлося у телефонній розмові посла України з главою українського МЗС.

Сійярто не став вдаватись у деталі, звідки у нього дані про зміст телефонної розмови між українським міністром та головою посольства України в Будапешті. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив жаль у зв’язку з останніми заявами глави МЗС Угорщини, зауваживши, що вони не відповідають дійсності і руйнують відносини між Києвом та Будапештом.

Раніше Сійярто публічно обурився через твіт зі словами співчуття Україні від лідера об’єднаної опозиції, ключового суперника Віктора Орбана на виборах.

Інше: вакцини від ЄС, Фінляндія цікавиться НАТО

Кулеба побачив у діях Угорщини руйнування відносин та дорікнув Сійярто за російський орден.

Президент Фінляндії обговорив з генсеком НАТО процедуру вступу в Альянс.

Данія подвоює енергетичні субсидії для найменш захищених громадян.

Глава МЗС Німеччини визнала, що Берлін проігнорував російську енергетичну загрозу.

Німеччина активувала надзвичайний план на випадок зупинки газопостачання з РФ.

Суд ЄС зняв з Януковича і сина старі санкції за 2020 рік.

Італія пропонує українським біженцям дозвіл на проживання на 12 місяців.

Поліція Берліна прибрала українські прапори з танків біля радянського меморіалу.

ЄС надасть Чехії, Словаччині та Молдові вакцини для українських дітей-біженців.

У Німеччині закликають скоротити споживання енергії у відповідь на російські погрози.

Це лише частина цікавих новин 30 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: