Турция блокирует расширение НАТО, санкции против Кабаевой, 30 млрд евро от G7: новости пятницы

Дайджест
Пятница, 13 мая 2022, 21:52

Українська артилерія зриває просування Росії на Донбасі; Зеленський готовий говорити з Путіним, але без посередників і ультиматумів; сенатор-республіканець загальмував виділення Україні $40 млрд; Британія запровадила санкції проти Кабаєвої, її бабусі та колишньої дружини Путіна; країни G7 планують виділити Україні до 30 млрд євро; Німеччина розглядає передачу Україні систем ППО IRIS-T SLM; Ердоган проти вступу Фінляндії та Швеції до НАТО; Швеція спростить адмінпроцедури для українських біженців.

Більше важливих і цікавих новин 13 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Українська артилерія зриває зусилля ворога

Триває сімдесят дев’ята доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Як повідомляє британська розвідка, Росія докладає значних зусиль у районі Ізюму та Сєвєродонецька, намагаючись добитися прориву до Слов'янська та Краматорська.

За словами високопоставленого представника Міноборони США, українська артилерія зриває зусилля Росії щодо наступу на Донбасі.

В інтерв’ю італійському телеканалу Rai 1 президент України Володимир Зеленський заявив, що готовий до переговорів із президентом Росії Владіміром Путіним, але на умовах діалогу, а не ультиматумів.

Також Зеленський повідомив, що президент Франції Еммануель Макрон пропонував піти на поступки щодо суверенітету, щоб зберегти обличчя Путіну.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що міжнародні лідери повинні готуватися до того, що війна в Україні триватиме, і враховувати її довгострокові наслідки.

Тим часом, міністр оборони США Ллойд Остін вперше від початку російського вторгення поговорив зі своїм російським колегою Сергеєм Шойгу.

Блокування $40 млрд для України, тролінг від Байдена

Демарш одного сенатора-республіканця загальмував виділення допомоги Україні.

Як повідомляється, у Конгресі США намагалися завершити прийняття цього законопроєкту ще на цьому тижні.

Перший крок зробила Палата представників, ухваливши цей законопроєкт 11 травня.

13 травня лідери демократів і республіканців намагалися домовитися про пришвидшене прийняття цього законопроєкту в Сенаті.

Втім, ці зусилля були блоковані сенатором-республіканцем Рендом Полом, який вимагає включити в законопроєкт норму про призначення спеціального федерального наглядового органу, який би слідкував би за використанням цих коштів.

Через це прийняття законопроєкту було перенесено на наступний тиждень. На початку тижня Сенат  розгляне пропозицію Ренда Пола, і лише потім зможе розглянути законопроєкт по суті.

Проте, якщо Сенат ухвалить цю чи іншу правку, законопроєкт повернеться в Палату представників на додаткове голосування, що ще більше затримає надання допомоги Україні.

Нагадаємо, 9 травня президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз. 

Ексглава МЗС України Павло Клімкін в інтерв’ю "Європейській правді" пояснив символізмом і тролінгом рішення президента Байдена схвалити ленд-ліз для України 9 травня.

Дивіться інтерв’ю повністю: Клімкін: чому Байден не підписував ленд-ліз, що зміниться на фронті, як вступити до ЄС за 10 років.

Санкції проти Кабаєвої та арешти яхт росіян в Європі

Британія запровадила санкції проти Кабаєвої, її бабусі та колишньої дружини Путіна.

Щодо санкцій проти Росії, то глава МЗС Великобританії Ліз Трасс на зустрічі міністрів закордонних справ G7 заявила, що міжнародні санкції проти Росії мають бути скасовані лише після того, як усі її війська покинуть Україну.

А високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель висловив переконання, що держави-члени узгодять нафтове ембарго проти Росії незважаючи на нинішню опозицію Угорщини.

До речі, Угорщина натякнула, що їй потрібно до 750 млн євро за згоду на нафтове ембарго.

Іспанська влада виявила активи, у тому числі будинки, компанії та як мінімум одну розкішну яхту, що належать 15 російським олігархам, включеним до списку санкцій Євросоюзу.

У Німеччині затримали розкішну яхту російського мільярдера.

30 млрд євро від G7, скандал у Бундестазі

Як повідомляє німецьке Spiegel, Країни G7 планують виділити Україні до 30 млрд євро. За словами учасників переговорів, Україна сама озвучила цю фінансову потребу до кінця року.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель анонсував надання нового траншу військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро.

Боррель уточнив, що ці 500 мільйонів буде витрачено на важке озброєння.

За даними німецького Bild, Федеральна рада безпеки Німеччини розглядає питання ймовірної передачі Україні системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM.

Пропозиція від компанії DIEHL вже два тижні перебуває на розгляді ради безпеки, але поки рішення не ухвалене.

За інформацією видання, якщо система ППО буде передана, то вона зможе запрацювати в Україні з листопада.

Система IRIS-T SLM має дальність дії 40 кілометрів та висоти до 20 кілометрів.

За допомогою IRIS-T SLM можна збивати бойові літаки, гелікоптери, крилаті ракети, реактивну артилерію, дрони, протирадіолокаційні ракети.

Сьогодні канцлер Німеччини Олаф Шольц відповідав на питання щодо політики стосовно України.

Шольц був запрошений головою комітету Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, щоб пояснити свою політику щодо України та відповісти на запитання депутатів.

Вона виступала за постачання важкого озброєння в Україну та звинувачувала Шольца у нерішучості з цього питання.

Під час виступу канцлера із залу вийшли кілька депутатів Вільної демократичної партії Німеччини, яка входить до правлячої коаліції. 

За даними опитування ARD-DeutschlandTrend, 63% німців стурбовані тим, що Німеччина може бути втягнута у війну. 

До речі, лідером з постачання зброї Україні серед країн Євросоюзу на сьогоднішній день, як повідомляє RMF24, є Польща.

Ердоган проти Фінляндії і Швеції в НАТО

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган проти вступу Фінляндії та Швеції до НАТО.

Негативне ставлення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана до членства Швеції та Фінляндії в НАТО стало несподіванкою для міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Вона сказала, що у Швеції і Туреччини хороші та конструктивні стосунки, і вони нічого подібного не казали. 

Глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто також заявив, що його турецький колега раніше висловлювався позитивно щодо членства двох скандинавських країн у НАТО.

CША працюють над проясненням позиції Туреччини щодо вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Нагадаємо, не допустити нового розширення НАТО – це одна з цілей повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Тим часом, Путін обговорив з Радбезом загрози Росії від вступу Фінляндії і Швеції в НАТО.

Пізніше стало відомо, що Росія зупинить поставки електроенергії до Фінляндії, яка йде в НАТО.

Інше: Швеція спростить процедури для біженців

Швеція спростить адмінпроцедури для українських біженців, щоб полегшити пошук роботи.

В аеропорту Франкфурта затримали головного переговірника ЄС щодо Ірану.

Від вибуху на хімзаводі у Словенії загинули шість людей.

Росія відповіла Румунії та Болгарії видворенням дипломатів.

Це лише частина цікавих новин 13 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.