Польша дает танки Leopard, украинский посол нон-грата, 60 вагонов метро от Варшавы: новости дня

Дайджест
Среда, 11 января 2023, 20:50

Головна подія дня – неанонсована зустріч президентів України, Польщі та Литви у Львові. 

Лідери країн підписали спільну декларацію за результатами саміту "Люблинського трикутика".

У декларації Литва і Польща висловили підтримку перспективи набуття Україною членства в ЄС і НАТО "щойно це дозволять умови", та висловили наміри продовжувати всебічну підтримку України.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава ухвалила рішення передати Києву "роту танків" Leopard 2 в межах міжнародної коаліції, а президент Литви Гітанас Науседа оголосив про надання Україні зенітних систем і засобів протиповітряної оборони в межах військової допомоги.

Але і це ще не все. 

Всі важливі і цікаві новини 11 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Саміт "Люблінського трикутника" і танки

Сьогодні президенти Литви та Польщі несподівано приїхали до Львова – на зустріч з Зеленським в рамках "Люблінського трикутника". 

Лідери країн підписали спільну декларацію другого саміту "трикутника". 

У декларації Литва і Польща висловили підтримку перспективи набуття Україною членства в ЄС і НАТО "щойно це дозволять умови", та висловили наміри продовжувати всебічну підтримку України.

Та від слів перейшли до справи. Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава ухвалила рішення передати Києву "роту танків" Leopard 2 в межах міжнародної коаліції.

А президент Литви Гітанас Науседа оголосив про надання Україні зенітних систем і засобів протиповітряної оборони в межах військової допомоги.

Президент України Володимир Зеленський вчергове закликав західних союзників не зволікати з рішенням про танки для України, щоб зберегти життя військових, та натякнув, що слідом за Польщею позитивний сигнал може надійти від ще однієї країни.

"Бачу позитивне рішення з боку польських колег… Сьогодні ми очікуємо позитивний сигнал від іншої держави щодо постачання нам сучасних західних танків", – сказав Зеленський. 

Тим часом, у Берліні продовжують "ліпити дурня" у питанні танків для України. 

Речник німецького уряду заявив, що уряд Німеччини не знає про жодні запити від своїх союзників щодо надання Україні бойових танків Leopard.

Україна особливо зацікавлена в отриманні танків Leopard, оскільки в Європі їх є понад 2000 одиниць і вони стоять на озброєнні 13 країн. Але для їх реекспорту потрібен дозвіл Берліна, а Німеччина занепокоєна небезпекою ескалації конфлікту.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Німеччину дозволити іншим державам передання Україні танків Leopard 2, висловивши сподівання, що це станеться рано чи пізно й не призведе до ескалації війни.

"Кожен день ухвалення рішень у Берліні чи інших столицях – це ще й загибель когось на фронті, бо не вистачає артилерії чи вогневої потужності танків", – сказав Кулеба.

А ще президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда разом відвідали Меморіал орлят у Львові, щодо оформлення якого між Варшавою і Києвом роками тривають суперечки, а після того – поховання українських військових.

Слід додати, що сотні одиниць військової важкої техніки та американських транспортних засобів прибули до Нідерландів, звідки попрямують до Східної Європи для посилення східного флангу НАТО.

До складу бригади входить 1275 одиниць техніки, в тому числі багато танків M1 Abrams, бойових машин піхоти Bradley та іншої техніки, яка буде перекинута автомобільним, залізничним і водним транспортом до Східної Європи.

Варшава подарує Києву 60 вагонів метро.

Допомога Україні

А Київ сьогодні відвідали мери Варшави, Праги, Братислави і Будапешта. 

"Під час зустрічі мери Києва Віталій Кличко та Варшави Рафал Тшасковський підписали листа про наміри щодо співробітництва між Київським та Варшавським метрополітенами та про передачу польською столицею Києву 60 вагонів метро", – зазначають у повідомленні. 

Сьогодні ж стало відомо, що Франція передала Чернігівщині конструкції модульних металевих мостів, а Норвегія передала українським прикордонникам понад 100 генераторів.

Видання Foreign Policy повідомило, що Туреччина відправила Україні касетні боєприпаси часів холодної війни. Проте, згодом посол України спростував цю інформацію.

"Подібні твердження готуються спеціально, маючи на меті завдати шкоди українсько-турецьким відносинам, а також формування негативного міжнародного іміджу України і Туреччини", – вважає посол України в Туреччині Василь Боднар.

Слід додати, що, за словами президента Ердогана, Туреччина підтримує відкриття гуманітарного коридору для поранених в Україні.

А в Росії прокоментували повідомлення про початок навчань українців на системах ППО Patriot з наступного тижня.

Посол РФ вважає, що такі навчання підтверджують участь Сполучених Штатів у війні.

Щодо посла України в Хорватії

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували повідомлення про те, що лідер Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини проголосив українського посла небажаною особою, зауваживши, що він не має повноважень для такого рішення

Нагадаємо, 9 січня, в межах відзначення антиконституційного "Дня Республіки" президент Республіки Сербської (яка є автономним утворенням у складі Боснії і Герцеговини) Мілорад Додік заочно нагородив президента Росії Владіміра Путіна найвищою відзнакою Республіки Сербської – "Орденом Республіки Сербської на намисті" за "розвиток і зміцнення дружніх зв’язків між Росією і РС".

Посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині Василь Кирилич назвав цей вчинок "нагородою від терориста терористу". 

У Європейському Союзі жорстко розкритикували рішення Додіка, заявивши, що у ЄС немає місця для нагородження політиків, які наказують винищити сусідню країну та убивати її народ.

Мілорад Додік після цього заявив, що посол України в Хорватії Василь Кирилич оголошений "небажаною особою" в Республіці Сербській.

Серед інших новин дня 

Віцепрезидент Єврокомісії попередив, що Україна не стане членом ЄС, доки на її території знаходяться війська РФ.

Українці тепер можуть обміняти посвідчення водія в Туреччині без іспитів.

Естонія наказала РФ майже вдвічі скоротити персонал посольства у Таллінні.

Помер останній король Греції. Країна не влаштовуватиме державний похорон для нього.

В ОДКБ заявили, що офіційний Єреван не повідомляв секретаріату організації про відмову проводити військові навчання у Вірменії. Нагадаємо, 10 січня прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Єреван не вважає за доцільне проводити у країні військові навчання організації.

Як повідомила грузинська телекомпанія "Формула" з посиланням на власні джерела, новим послом України в Грузії стане Володимир Лук'янов, він почне роботу в лютому.

Керівники Єврокомісії попередили TikTok щодо проблем з конфіденційністю.

Словаччина торік пережила кілька нетипових екстремальних посух, постраждав урожай.

В Австрії лавиною накрило солдатів Бундесверу на навчаннях, є постраждалі.

Республіканці Палати представників створили підкомітет для розслідування дій адміністрації Байдена.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: