31 грудня 2022

Статті
Перемоги та виклики 2022 року, міжнародний прогноз для України на 2023 рік
Україна - кандидат у ЄС, але попереду переговори. Ми подали заявку на вступ до НАТО, але маємо проблемну Угорщину...
Новини
20:00
В Угорщині пара півтора тижня жила в готелі безкоштовно, проганяли її з поліцією
В угорському місті Кечкемет поліція розслідує справу про шахрайство за фактом дій подружжя, яке півтора тижня жило в місцевому готелі й відмовлялось платити за це.
19:11
фотоУ Боснії розбився спортивний літак, загинули двоє
У районі міста Прієдор (Республіка Сербська), що на півночі Боснії і Герцеговини, розбився спортивний літак, у результаті чого загинули дві людини.
18:51
Майже половина британців – за позбавлення принца Гаррі королівського титулу після виходу шоу на Netflix
Вихід шестисерійного документального фільму про життя принца Гаррі й Меган Маркл на стримінговому сервісі Netflix у грудні не вплинув на їхнє позитивне сприйняття серед жителів Великої Британії.
18:29
Ракетні удари РФ лише посилюють рішучість США та України – посол
Пані посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк прокоментувала ракетний обстріл українських міст Росією напередодні Нового року.
18:17
В Анкарі не відкидають зустрічі глав МЗС Туреччини й Сирії – вона стане другою зустріччю такого рівня
Міністри закордонних справ Туреччини й Росії Мевлют Чавушоглу й Сергєй Лавров під час телефонної розмови в суботу обговорили можливість проведення тристоронньої зустрічі глав зовнішньополітичних відомств Анкари, Дамаска й Москви.
18:00
Болгарія так і не домовилась про постачання газу з РФ на 2023 рік
Контракт Болгарії з російською газовою компанією "Газпром" так і не було продовжено, а термін його дії спливає в неділю.
17:36
Лукашенко дозволив собі довіку лишатись у парламенті Білорусі – як Путін
Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко в п’ятницю підписав зміни до закону "Про Національні збори (парламент) Республіки Білорусь", які дозволять йому залишатись у політиці й після формального припинення повноважень.
17:14
У столиці Фінляндії скасували новорічний феєрверк через негоду
Мерія Гельсінкі вирішила скасувати запуск феєрверків у межах святкувань Нового року через посилення вітру.
16:59
Ексрадник Меркель назвав "Північний потік-2" найбільшою помилкою її уряду останніх років
Багаторічний радник із зовнішньополітичних питань колишньої канцлерки Німеччини Ангели Меркель, нині – голова Мюнхенської безпекової конференції Кристоф Хойсген назвав найбільшою помилкою німецького уряду останніх років будівництво газопроводу "Північний потік-2" для транспортування російського газу.
16:43
Кулеба закликав виключити РФ із Радбезу ООН після ракетного обстрілу перед Новим роком
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ракетний обстріл українських міст Росією свідчить про необхідність вигнати її з Ради Безпеки ООН.
15:31
У Мюнхені вирішили відмовитись від риби в дитсадках, батьки обурені
Департамент освіти німецького міста Мюнхен вирішив відмовитись від страв із рибою в дитячих садках із вересня 2023 року, пояснивши це тим, що вона не є достатньо поживною і містить забагато мікропластику.
15:08
фотоВінниччина отримала від воєводства Польщі 22 генератори
До Вінницької області в суботу прибув другий гуманітарний вантаж від партнерів із Мазовецького воєводства Польщі – 22 генератори різної потужності та мастило для їхньої роботи.
14:49
виправленоПосол Британії в Україні отримала дамський титул
Пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс і глава британського посольства в Росії Дебора Броннерт були нагороджені дамськими титулами – аналогом лицарського титулу для чоловіків – з нагоди Нового року.
14:30
Прем’єр Чехії назвав успішним головування країни в ЄС
За словами прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали, його країна в цілому успішно впоралась із роллю головування в Раді Європейського Союзу, що добігла кінця в суботу.
14:11
В Ірландії 2022 рік виявився найтеплішим за всю історію спостережень
Метеорологічна служба Ірландії оголосила 2022 рік, що минає, найтеплішим за всю історію кліматичних спостережень у країні.
13:50
У Польщі планують у 2023 році прирівняти електронний паспорт до пластикової ID-картки
Уряд Польщі розраховує, що уже у першому кварталі 2023 році Сейм ухвалить закон про електронне посвідчення особи mObywatel, який передбачатиме прирівнювання його статусу до пластикової ID-картки.
13:29
Розвідка Данії вважала, що Росія захопить Україну за два тижні. Але з вини Путіна цього не сталось
Служба військової розвідки Данії (FE) вважала, що навіть попри проблеми російської армії тій вдасться виграти у війні проти України протягом двох тижнів, але прорахунки зокрема з боку президента Росії Владіміра Путіна призвели до провалу Москви.
13:00
Додік вилаяв посла США, бо той підтримав Конституційний суд БіГ
Президент Республіки Сербської Мілорад Додік назвав "шахраєм" і "спекулянтом" посла США в Боснії і Герцеговині Майкла Мерфі через підтримку ним рішення Конституційного суду БіГ, що визнав неправомірним рішення парламенту Республіки Сербської конфіскувати державне майно.
12:31
Три чверті жителів Польщі вважають, що війна в Україні загрожує їхній безпеці – опитування
78% поляків вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі – цей показник зріс на 3%, якщо порівняти з даними місяць тому.
12:08
Зеленський подякував Шольцу за Zeitenwende і закликав до спільної перемоги у 2023 році
Президент Володимир Зеленський напередодні Нового року подякував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу за підтримку, яку Берлін надавав Києву на тлі повномасштабної агресії Росії у 2022-му.
11:43
Помер колишній Папа Римський Бенедикт XVI
У віці 95 років помер колишній Папа Римський Бенедикт XVI, який в останні дні перебував у тяжкому стані через хворобу.
11:31
ЄС у 2023 році виділить Молдові 250 млн євро допомоги
Європейський Союз наступного року передбачив фінансову підтримку Молдові, яка з червня має статус кандидата на членство в блоці, 250 мільйонів євро підтримки.
11:09
Понад 40 тисяч українських біженців просять тимчасового захисту в Естонії
До кінця року клопотання про надання тимчасового захисту в Естонії подали більш як 40 тисяч громадян України, які були змушені тікати від повномасштабного вторгнення.
10:45
Прем’єрка Фінляндії в новорічному зверненні: Росія не виграє війну, українці нам не байдужі
Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін своє звернення з нагоди Нового року присвятила рішенню країни стати членом Північноатлантичного Альянсу, війні Росії проти України та єдності Європи.
10:19
Вучич – про "представництво" ПВК "Вагнера" у Сербії: їм тут нічого ловити
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що приватній військовій компанії "Вагнера" "нема чого ловити" в країні – так він прокоментував заяву найманців про відкриття свого сербського "представництва".
09:52
Прем’єр Британії у новорічному зверненні пообіцяв разом з Україною боротись проти жорстокості Путіна
У своєму першому новорічному зверненні на посаді прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунак попередив співгромадян, що проблеми, перед якими вони постали, не зникнуть у 2023 році, й пообіцяв продовжити підтримку України.
09:35
Театр у Мілані скасував шоу танцюриста Полуніна, який відкрито підтримує Путіна
Театр "Арчимбольді" в Мілані вирішив скасувати два шоу, організовані танцюристом українського походженням Сергєєм Полуніним, який відкрито підтримує російську агресію та має тату президента Росії Владіміра Путіна.
Аналітика короткоЯк Євросоюз гальмує із конфіскацією російських активів
09:12
Шольц у новорічному зверненні засудив "імперіалістичну війну" Путіна, обіцяє й далі підтримувати Україну
Канцлер Німеччини Олаф Шольц присвятив частину новорічного звернення до співгромадян, опублікованого в суботу, повномасштабній війні Росії проти України, яку пообіцяв підтримувати й у подальшому.
08:49
Росія може вдарити по Україні під час свят, прагнучи підірвати дух українців – британська розвідка
Розвідувальна спільнота Великої Британії не виключає, що Росія готує черговий ракетний удар по території України найближчими днями, аби спробувати підірвати моральний дух українського населення в святковий період.
08:40
фотоСловенія передає Україні два реанімобілі
Міністерка закордонних справ Словенії Тані Файон і посол України Андрій Таран у п’ятницю взяли участь у церемонії передання двох словенських реанімобілів українській стороні в межах гуманітарної допомоги.
08:22
У США прокоментували розмову Путіна і Сі Цзіньпіна: стурбовані зближенням Росії та Китаю
Речник Державного департаменту США у п’ятницю висловив занепокоєння через зближення Китаю з Росією на тлі телефонної розмови глав обох держав – Сі Цзіньпіна й Владіміра Путіна.
08:10
КНДР запустила три балістичні ракети в бік Японії, здійснивши у 2022-му рекордну кількість пусків