Список противників вступу до ЄС, Байден біля кордону НАТО, план порятунку України: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 25 березня 2022, 21:51

Байден побував у польському місті поблизу кордону з Україною; США готують план дій на випадок російських ударів на території НАТО; Україна, Польща та Литва створили спільну робочу групу щодо воєнних злочинів РФ; за словами канцлера Німеччини, Кремль виявляє ознаки паніки через те, як швидко Євросоюз відмовляється від імпорту нафти, газу та вугілля з РФ; Польща, Чехія і Словенія висунули план порятунку України з 10 пунктів; Фінляндія скасовує пасажирські потяги до Росії; голова комітету із закордонних справ Бундестагу закликав прискорити поставки зброї в Україну; Сейм Литви у першому читанні схвалив заборону георгіївської стрічки і символу Z; популярна ірландська газета вперше в історії випустила редакційну статтю українською.

Більше цікавих новин 25 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

30 доба війни

Триває тридцята доба війни Росії проти України. За даними британської розвідки, українські війська зуміли знову зайняти міста та оборонні позиції в радіусі до 35 км на схід від Києва.

Президент США Джозеф Байден прибув до польського міста поблизу кордону з Україною. Це перший візит Байдена до Польщі на посаді президента США, він триватиме два дні.

На зустрічі з представниками міжнародних неурядових організацій, які допомагають українським біженцям, у польському Жешуві Байден заявив, що Владімір Путін є справжнім воєнним злочинцем, і зусилля цивілізованого світу мають бути зосереджені на тому, щоб зупинити його і допомогти Україні.

Слід додати, що Україна, Польща та Литва створили спільну робочу групу щодо воєнних злочинів РФ.

Байден у Польщі також згадав про те, що сотні тисяч людей відрізані від допомоги, як у місті  Маріуполь. "Це неможливо уявити, ми бачили таке хіба що у фільмах жахів", - додав президент Сполучених Штатів про ситуацію в Маріуполі.

А президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у четвер, що президент Росії Владімір Путін і президент України Володимир Зеленський наближаються до "консенсусу" з чотирьох із шести ключових питань для вирішення російсько-української війни. 

За його словами, йдеться про такі питання, як НАТО, роззброєння, колективна безпека та використання російської мови як офіційної в роботах з технічної інфраструктури.

Проте, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заперечив заяви президента Туреччини.

Пізніше стало відомо, що президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Лідери обговорили підсумки саміту НАТО, триваючі переговори між Києвом і Кремлем, а також загрозу продовольчої кризи у зв’язку з війною та способи запобігти їй. 

Тим часом, екскомандувач НАТО вважає, що Путін може завдати тактичний ядерний удар по Польщі.

До цього в ефірі пропагандистських каналів РФ заявляли, що у разі участі Польщі у миротворчій місії в Україні можна очікувати ядерної атаки і "Варшава зникне за 30 секунд".

Посол України в Польщі Андрій Дещиця в відеоінтерв’ю "Європейській правді" повідомляв, що агресія Росії проти Польщі чи іншої країни ЄС можлива навіть у найближчі дні.

Президент Польщі Анджей Дуда відреагував на погрози Росії і заявив, що Польща – мирна країна, але у разі нападу буде захищатися: у нас велика країна, є де ховати нападників.

Паралельно, США готують план дій на випадок російських ударів на території НАТО.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон провів "відверту" розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном щодо ситуації в Україні.

Згідно з повідомленням, опублікованим державним китайським агентством "Сіньхуа", Сі Цзіньпін сказав Джонсону, що його країна відіграє "конструктивну роль" у відновленні миру в Україні.

У Москві паніка

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що російське керівництво виявляє ознаки паніки у зв'язку з тим, як швидко ЄС та інші західні союзники відмовляються від імпорту російської нафти, газу та вугілля, які мають вирішальне значення для фінансів Москви.

Шольц визнав, що Європі може знадобитися до п'яти років, щоб стати повністю незалежною від постачання енергоносіїв із Росії.

Міністр економіки Роберт Габек заявив журналістам у Берліні, що німецькі енергетичні компанії відмовляються від своїх контрактів з російськими постачальниками нафти та вугілля з "шаленою швидкістю", а це означає, що Німеччина має бути майже вільна від імпорту російської нафти та вугілля до кінця 2022 року.

До літа країна планує вдвічі скоротити імпорт нафти з Росії.

Однак у випадку з газом для цього знадобиться більш тривалий час, принаймні до середини 2024 року, сказав Габек.

Латвія також збирається припинити купувати енергоносії в РФ.

А США і Євросоюз створять цільову групу з метою зменшення залежності Європи від газу і нафти з РФ.

Саміт ЄС, план порятунку України

24-25 березня проходив саміт Євросоюзу.

У четвер президент України виступив на саміті по відеозв’язку з емоційною промовою, розповівши про загиблих в результаті брутального нападу РФ, а також нагадав, що реакція ЄС на дії Кремля останні 8 років майже завжди була запізнілою та попросив лідерів ЄС не схибити з рішенням про схвалення пришвидшеного вступу до Євросоюзу цього разу.

"Україна має бути в ЄС вже найближчим часом. Принаймні у вас для цього все є", - заявив він.

Серед іншого, Зеленський жорстко присоромив прем’єра Угорщини Віктора Орбана, нагадавши йому про історію Угорщини часів гітлерівської Німеччини.

Грунтуючись на дані джерел, ЄвроПравда "переклала" з дипломатичної мови на людську інформацію, яку поширив президент. Про те, хто в ЄС підтримує, а хто блокує швидкий рух України до членства читайте у статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Від Литви до Угорщини: хто в ЄС підтримує, а хто блокує швидкий рух України до членства.

Тим часом, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто у відповідь критику президента Володимира Зеленського заявив, що його країна не змінить свого рішення щодо постачання зброї Україні і щодо санкцій проти російських енергоносіїв.

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на незмінну позицію Угорщини, яка не підтримує енергетичні санкції проти РФ, закликом переглянути свою позицію заради миру.

У МЗС України зауважили, що дії Угорщини дають Росії більше простору для наступу та вбивств.

Саміт ЄС підтвердив визнання європейських прагнень України і закликав Єврокомісію підготувати висновок щодо готовності України отримати статус кандидата на вступ до ЄС. Крім того, лідери ЄС на саміті погодили створення Трастового фонду солідарності з Україною і надавати підтримку у відбудові нашої держави.

Прем’єр-міністр Нідерландів вважає, що швидке приєднання України до Євросоюзу створює ризики для стабільності Західних Балкан.

Слід додати, що РФ практично відкрила третій фронт після України та Сирії – проти цілісності Боснії і Герцеговини та її стабільності. Детальніше про це у статті Третій фронт РФ: чому долю балканської кризи вирішить армія України

Тим часом, Польща, Чехія і Словенія висунули план порятунку України з 10 пунктів.

Скасування потягів в РФ, нові санкції Швейцарії

Фінляндія скасовує пасажирські потяги до Росії.

Швейцарія схвалила нові санкції проти Росії, скоординувавшись з ЄС.

Латвія закрила в’їзд 6 громадянам РФ за пропаганду і підтримку агресії проти України.

Австралія запроваджує санкції проти Лукашенка та російських пропагандистів.

З іншого боку, в Росії пообіцяли віддячити Грузії за те, що вона не підтримала антиросійські санкції.

Інше: України просить ще Javelin, наступ в Карабаху

Україна просить США у рази збільшити постачання Javelin та Stinger – CNN.

Голова міжнародного комітету Бундестагу виступив за турборежим у поставках зброї Україні.

Популярна ірландська газета вперше в історії випустила редакційну статтю українською.

Вірменія звинуватила Азербайджан у наступі в Карабаху і просить допомоги в "миротворців РФ".

Сейм Литви у першому читанні схвалив заборону георгіївської стрічки і символу Z.

Російський посол подав до суду на італійську газету через статтю про вбивство Путіна.

Італійський суд звільнив затриманого за запитом РФ українського режисера.

Прага перейменує вулицю біля посольства РФ на Героїв України.

Президент Болгарії закликав терміново закупити винищувачі.

Франція викликала посла РФ за образливі карикатури про європейців у Twitter.

Це лише частина цікавих новин 25 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.