Розкриті деталі мирної угоди з РФ, напруження у Придністров’ї, Данія дає БТР: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 1 травня 2022, 18:52

РФ і далі бореться з проблемами, які завадили успіху її сил; у Києві побувала спікерка Палати представників США; Україна запропонувала Китаю стати одним із гарантів безпеки; розкриті деталі проєкту мирної угоди з РФ; Лавров каже, що це НАТО воює з Росією; НАТО очікує нових провокацій на території Молдови; у порту Амстердама відмовляються розвантажувати танкер із російським дизелем; міністр фінансів Німеччини виключив оплату російського газу в рублях; Данія передасть Україні БТР Piranha III, важкі міномети і снаряди до них; російський літак-розвідник порушив повітряний простір Швеції; Німеччина подала на Італію позов до найвищого суду ООН через суперечку про компенсації за Другу світову.

Більше важливих і цікавих новин 30 квітня та 1 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Британська розвідка: проблеми у військ РФ, фабрика тролів

Триває десятий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. 

За оцінками британської розвідки, у російських військ все ще залишається чимало невирішених проблем, які проявилися у перші тижні війни і завадили успіхам РФ.

За їхніми даними, Росія все ще сподівається виправити проблеми, які завадили на першому етапі війни - концентруючи війська, скорочуючи логістичні маршрути і спрощуючи систему командування.

Крім того, за даними розвідки Британії, Росія прагне встановити тривалий контроль над Херсоном, щоб підтримувати звідти свої вторгнення та підвищити безпеку свого контролю над Кримом.

Також, міністр закордонних справ Британії повідомив, що Росія використовує фабрику тролів для поширення дезінформації про війну в Україні в соцмережах по всьому світу.

Естонія відправляє в Україну фахівців з розмінування.

Візит спікерки палати представників США

1 травня до Києва з візитом прибула спікер Палати представників США Ненсі Пелосі.

Пелосі під час зустрічі заявила, що США будуть підтримувати Україну, поки вона не завершить боротьбу у цій війні.

Про візит Ненсі Пелосі до України заздалегідь не повідомлялося.

В Офісі президента України розповіли деталі зустрічі Володимира Зеленського зі спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі, яка прибула з візитом до Києва.

На зустрічі Зеленський висловив подяку Сполученим Штатам і особисто Ненсі Пелосі за зусилля щодо захисту суверенітету й територіальної цілісності України.

Ненсі Пелосі зазначила, що сьогодні Україна героїчно бореться за свободу, і США готові допомагати Україні, доки ця боротьба не завершиться. За її словами, Україна є кордоном свободи.

За вагомий особистий внесок у зміцнення українсько-американської міждержавної співпраці, підтримку суверенної, незалежної та демократичної України президент Володимир Зеленський нагородив Ненсі Пелосі орденом княгині Ольги.

Щодо переговорів та гарантій безпеки для України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна запропонувала Китаю виступити одним з гарантів безпеки для припинення війни з Росією.

Він висловив сподівання, що Китай закликатиме Росію до припинення вогню з точки зору того, що ескалації необхідно уникати.

Варшава стала першою столицею з числа потенційних держав-гарантів, яка публічно проголосила, що не братиме участь у такій мирній угоді, яка передбачатиме здачу частини території України.

Зовнішньополітичний радник президента та один з керівників президентської канцелярії Польщі Якуб Кумох повідомив, що Польща готова виконати роль "гаранта" у рамках домовленості з Росією про припинення вогню, у разі, якщо ці переговори дійдуть успіху. Він також підкреслив, що створення пулу "гарантів" не є єдиним варіантом.

Дипломат наголосив, що проєкт мірної угоди, який не розголошується, є документом українського авторства.

Він також розкрив деталі переговорів, наголосивши, що здача Донбасу та Криму не розглядається. Зокрема, Кумох зазначив, що росіяни хотіли б, щоб гарантії були повторенням Будапешта, а Україна б додатково визнала втрату Криму та Донбасу.

"Але це смішно. На початку вони також вимагали роззброєння України, але вимагати роззброєння держави, армія якої розгромила значну частину російських військ у сухопутному зіткненні, є нахабністю", - додав Кумох, наголосивши, що Польща і надалі підтримує ідею вступу України до НАТО.

Лідер Індії, який не засуджував напад РФ на Україну, їде в ЄС пояснити свою позицію.

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що РФ нікому не погрожує ядерною зброєю та не вважає, що воює з НАТО.

Лавров заявив, що Росія не погрожувала застосуванням ядерної зброї, коли він казав про можливість ядерної війни

В Угорщині уперше пройшов велелюдний мітинг за Україну, поруч з проросійським.

Щодо можливих провокацій в Придністров’ї

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що Молдову "затягують у НАТО" і це не на користь її безпеці.

Заява Лаврова пролунала на тлі серії терактів у Придністров'ї, які почались після заяв представника армії РФ про плани вийти через південь України до невизнаного регіону, тому що там "дискримінують російськомовне населення".

Читайте також: Придністровська спецоперація. Що стоїть за терактами у Молдові та як має діяти Україна, або дивіться у відеопоясненні ЄвроПравди.

Тим часом НАТО очікує подальших провокацій у невизнаному Придністров’ї та вважає, що їхня мета - створити проблеми для України, а військової загрози для самої Молдови поки немає. 

Головне управління розвідки України повідомило, що Придністров’я продовжують готувати до війни з Україною - Росія готує там провокації на травневі свята.

Російські хакери атакували сайти державних органів Молдови.

Молдова не пустила російського пропагандиста, який їхав у Придністров’я.

Президент Євроради відвідає Молдову на тлі загострення ситуації в Придністров'ї.

Щодо санкцій та російського газу

Глава МЗС Німеччини озвучила умову зняття санкцій з Росії.

У порту Амстердама відмовляються розвантажувати танкер із російським дизелем.

Глава Держдуми РФ хоче конфіскації активів представників бізнесу з "недружніх країн".

Путін скасував візові преференції для громадян країн Європи.

Міністр фінансів Німеччини виключив оплату російського газу в рублях.

Фінляндія готується до припинення постачання російського газу в травні - ЗМІ.

Інше: Макрон обіцяє більше зброї, позов Німеччини проти Італії

Макрон пообіцяв Зеленському посилити підтримку України озброєнням.

Данія передасть Україні БТР Piranha III, важкі міномети і снаряди до них.

Німеччина подала на Італію позов до найвищого суду ООН через суперечку про компенсації за Другу світову.

Британський депутат пішов у відставку, зізнавшись, що двічі дивився порно в парламенті.

Греція "повертається до нормальності", скасувала всі обмеження для невакцинованих.

Російський літак-розвідник порушив повітряний простір Швеції.

Британський депутат "розчарований", що не потрапив під санкції, і попросив посла РФ це виправити.

Туреччина відмовилася від участі у навчаннях НАТО в Греції.

Українських біженців у Франції розселятимуть у регіонах, у Парижі вже немає місця.

Це лише частина цікавих новин 30 квітня та 1 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.