План відновлення України, стіна між Фінляндією і РФ, Зеленський критикує Туреччину: новини дня

Дайджест
Понеділок, 2 травня 2022, 22:18

За даними розвідки Британії, РФ задіяла в Україні 65% всіх своїх наземних збройних сил; Як повідомляє Пентагон, начальник Генштабу РФ був в Україні минулого тижня; глава МЗС Кулеба назвав три фактори, від яких залежить перемога України у війні; у Німеччині назвали абсурдом слова Лаврова, який порівняв Зеленського з Гітлером; Данія готова долучатися до відбудови України після війни, зокрема Миколаєва; У Верховній Раді представили принципи плану відновлення України; ЄС може звільнити Угорщину і Словаччину від російського нафтового ембарго; Фінляндія хоче відгородитися від Росії парканом; Зеленський розкритикував Туреччину за підготовку маршрутів для туристів з РФ.

Більше важливих і цікавих новин 2 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Фактори для перемоги України, Земан сміється з ілюзій Путіна

Триває шістдесят восьма доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За даними британської розвідки, РФ задіяла в Україні 65% всіх своїх наземних збройних сил.

Зазначається, що цілком імовірно, що більше чверті цих підрозділів на даний момент стали небоєздатними.

Голова комітету з міжнародних відносин Сенату США Боб Менендес вважає, що продовження військових успіхів України може збільшити шанси на те, що президент РФ Владімір Путін може вдатися до застосування ядерної зброї.

Президент Чехії Мілош Земан, який раніше називав Путіна своїм другом, заявив, що путінські ілюзії про могутність російської армії і самої Росії нині виглядають смішними.

Колишній командувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс вважає, що безпрецедентна втрата російських офіцерів стала результатом "дивовижної некомпетентності" військових РФ.

Слід додати, що високопосадовець Міністерства оборони США повідомив CNN, що начальник Генерального штабу російських збройних сил генерал Валерій Герасимов нещодавно був в Україні.

А адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер заявила, що війну Росії в Україні можна порівняти зі світовою війною з точки зору наслідків.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ключові фактори, від яких залежить перемога України у війні – санкції, допомога зброєю та наближення до членства у ЄС.

У Німеччині назвали абсурдом слова Лаврова, який порівняв Зеленського з Гітлером.

Глава МЗС Данії в Україні

2 травня міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод свій візит до України розпочав з поїздки до Ірпеня, постраждалого внаслідок вторгнення росіян передмістя Києва.

Кофод розповів, що Данія планує продовжити підтримку України за усіма напрямками, від питання санкцій проти РФ до відбудови країни після війни.

Він додав, що Данія готова долучатися до відбудови країни після війни, зокрема Миколаєва, та додав, що в Україну вже прямує конкретна практична допомога.

Глава МЗС зазначив, що Данія вже надала Україні допомогу на понад 200 млн євро, включно зі зброєю. 

Також він заявив, що не зважає на погрози Росії розмістити ядерну зброю на Балтиці у разі подачі заявки на членство в НАТО Фінляндією та Швецією.

Раніше повідомлялося, що Єппе Кофод прибув до України, щоб особисто відновити роботу посольства у Києві. 

Слід додати, що Посольство Угорщини відновило роботу в Києві.

Щодо відновлення України і допомоги

У комітеті Верховної ради з питань економічного розвитку підтримали план економічного відновлення України і представили основні принципи, на яких він буде базуватися.

План повинен передбачати 9 основних принципів, серед яких, поміж інших – повний доступ до ринків ЄС та Групи семи, отримання статусу кандидата, а потім повноправне членство в ЄС, налагодження логістичних маршрутів в західному напрямку, локалізація не менше 60% – у відновленні України будуть задіяні українські компанії та виробники. 

Німеччина хоче допомогти Україні з експортом пшениці.

Польща передасть Україні обладнання для відновлення мовлення у постраждалих регіонах.

Нафта та газ з РФ: виняток для Угорщини і Словаччини

Угорський міністр Гергей Гуяш заявив, що Будапешт накладе вето на будь-яку європейську пропозицію, яка призведе до обмеження імпорту енергоносіїв з Росії.

Пізніше стало відомо, що Європейська комісія може зробити виняток та звільнити Угорщину і Словаччину від ембарго на купівлю російської нафти.

Австрія підтримує нафтове ембарго проти Росії. Також Німеччина може підтримати негайну заборону ЄС на російську нафту.

Тим паче, що Польща готова допомогти Німеччині швидше відмовитись від російської нафти.

Загалом, прем’єрка Литви вважає, що шантаж Росії грає проти неї самої, бо це може спонукати ЄС швидше відмовитися від російських нафти і газу.

Щодо російського газу, то більшість словаків виступають проти заборони імпорту російського газу.

А в Італії заявили, що відкриті для тимчасової оплати за російський газ рублями.

Фінляндія хоче відгородитися від РФ парканом

Як повідомляє фінська газета Iltalehti, Фінляндія затвердить рішення про вступ в НАТО наступного тижня.

Про те, що змінить вступ до НАТО Фінляндії та Швеції читайте у статті головного консультанта Національного інституту стратегічних досліджень Аліни Гриценко.

Фінляндія хоче відгородитися від Росії парканом. Країна має спільний кордон із РФ протяжністю 1340 км. В даний час кордон між Фінляндією та Росією розділяє лише огорожа з колючого дроту.

Міністр внутрішніх справ Кріста Мікконен прокоментувала плани щодо встановлення прикордонного паркану. Мікконен цитує звіт з безпеки, опублікований у середині квітня, у якому йдеться, що плани щодо зведення прикордонних бар'єрів є частиною оперативної підготовки Фінляндії.

Фінська компанія розірвала угоду з "Росатомом" щодо будівництва АЕС.

А у Фінляндії збирають підписи за позбавлення громадянства трьох російських олігархів.

Інше: Зеленський критикує Туреччину, землетрус в Грузії

Зеленський розкритикував Туреччину за підготовку маршрутів для туристів з РФ.

Українці у Німеччині відповіли на лист інтелектуалів, які закликали не давати Україні важку зброю.

Грузію сколихнув сильний землетрус.

Опозиція Вірменії оголосила акції непокори проти поступок щодо Карабаху. На акціях затримано 189 осіб.

У Франції через епідемію пташиного грипу знищили рекордну кількість птиці.

Телефони прем'єра та міністра оборони Іспанії зламали шпигунською програмою.

Це лише частина цікавих новин 2 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.