Український літак розбився у Греції, македонці розблокували ЄС, пожежі в Європі: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 17 липня 2022, 19:18

Аварія українського літака, що перевозив боєприпаси, масштабні пожежі у Європі, скандал навколо візиту сербського президента до Хорватії, Росія продовжує газовий шантаж Європи, роковини збиття над Донбасом літака MH17, Північна Македонія погодила болючі поступки заради членства у ЄС. 

Більше важливих і цікавих новин 9 та 10 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Аварія у Греції

Біля міста Кавала, що на півночі Греції, в ніч проти неділі розбився український літак Ан-12, який здійснював комерційний рейс із Сербії до Йорданії, перевозячи боєприпаси.

Генеральний директор української компанії-перевізника Meridian Денис Богданович у неділю підтвердив загибель вісьмох членів екіпажу літака.

Згодом міністр оборони Сербії Небойша Стефанович у неділю підтвердив, що український літак перевозив оборонну продукцію сербського виробництва.

"Літак вилетів близько 20:40 з міста Ниш і перевозив близько 11,5 тонн продукції нашої оборонної промисловості до кінцевого замовника в Бангладеш. Замовником виступило Міністерство оборони Бангладеш", – сказав він.

Війна та санкції

Британська розвідка свідчить - скорочення і вирівнювання лінії української оборони дозволило ЗСУ успішно відбивати російські атаки і сприяло "зменшенню імпульсу" загарбників.

У розвідувальному огляді Міноборони Британії зазначають - російські наступальні операції залишаються обмежені за розмахом і масштабом, а бойові дії на захід від Лисичанська зосереджені на Сіверську та Бахмуті.

Також зазначається, що на тлі заяв і кроків українських Збройних Сил з деокупації південних регіонів Росія почала посилювати свої оборонні позиції та стягувати додаткові сили й військову техніку.

Крім того, за оцінками британських військових, Росія втратила понад 30% наступального потенціалу наземних сил, що дає "абсолютну впевненість" українським Збройним силам, що вони переможуть у війні.

Таку оцінку в неділю висловив голова комітету начальників штабів Великої Британії адмірал Тоні Радакін. За його словами, 30% втрат означає "50 тисяч російських солдатів, які загинули або були поранені у війні, втрату майже 1700 російських танків і майже 4 тисячі бойових броньованих машин, які належать Росії".

Тим часом Єврокомісія почала розробляти плани щодо заборони золота з Росії після того, як минулого місяця держави Великої сімки оголосили, що зроблять це, намагаючись зменшити доходи військової машини Кремля.

У проєкті сьомого пакета санкцій, який ще мають схвалити країни ЄС, йдеться, що "забороняється купувати, імпортувати або передавати, прямо чи опосередковано, золото, перераховане в Додатку XXVI, якщо воно походить з Росії та має бути вивезене з Росії в ЄС або в будь-яку третю країну".

Проте, ЄС планує заборонити тільки золото в порошковій, необробленій або напівфабрикатній формі, а також золоті монети та відходи або брухт золота. Натомість там не згадано золото у вигляді ювелірних виробів, таких як золоті ланцюжки чи золоті каблучки. Це може залишити шпарини, через які гроші продовжать надходити у скарбницю Кремля.

Депутатка Бундестану Марі-Агнес Штрак-Циммерман звернулася до канцлера Німеччини Олафа Шольца з вимогою провести конференцію, щоб докладно розповісти про вже надану й заплановану допомогу Україні.

Тим часом високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав європейців до "стратегічного терпіння" на тлі зростання цін, викликаного запровадженням санкцій проти Росії.

"Зараз, коли війна (в Україні) затягується, а вартість енергоносіїв зростає, в Європі та інших країнах питають, чи діють ці санкції та / чи побічні ефекти надто великі. Не недооцінюючи різні проблеми, які можуть виникнути, включаючи спроби їх обійти, санкції залишаються важливим інструментом політичних дій", – зазначив топдипломат ЄС.

А комітет із закордонних справ Палати громад парламенту Канади вирішив попросити про пояснення уряду у зв’язку з рішенням передати Німеччині турбіну для російського газопроводу "Північний потік-1", попри санкції. 

Тривожні новини - глава МЗС Італії Луїджі Ді Майо заявив, що політична криза у країні, викликана невдалою відставкою Маріо Драгі, загрожує позбавити Україну життєво важливої військової підтримки в її боротьбі з Росією.

А серед республіканців у Палаті представників Конгресу США наростає побоювання, що позиція конгресвумен Вікторії Спартц щодо української влади може нашкодити американсько-українським відносинам у найгірший можливий момент — і що її використовують сили, які прагнуть послабити Західний альянс.

Роковини MH17

Тим часом виповнилося вісім років від збиття над Донбасом літака MH17. В ЄС з цієї нагоди підкреслили необхідність притягнути винних до відповідальності.

"Європейський Союз знову заявляє про свою повну підтримку всіх зусиль, спрямованих на встановлення істини, досягнення справедливості для 298 жертв збиття рейсу MH17 та їхніх найближчих родичів і притягнення винних до відповідальності відповідно до Резолюції Ради Безпеки ООН 2166" - заявив Жозеп Боррель.

Так само Міністерство закордонних справ України на восьмі роковини збиття літака рейсу МН17 висловило підтримку міжнародному розслідуванню катастрофи й наголосило на необхідності притягти винних до відповідальності.

Північна Македонія йде до ЄС

Парламент Північної Македонії у суботу проголосував за укладену за посередництвом Франції угоду, спрямовану на врегулювання суперечки з Болгарією та розблокування шляху до давно назрілих переговорів про членство в ЄС.

За запропоновані висновки проголосували 68 депутатів, "проти" та "утрималися" не було.

В угоді пропонується внести поправки до конституції Північної Македонії, щоб визнати болгарську меншину, а решта питань обговорюватимуться між Скоп'є та Софією. 

Французька пропозиція не вимагає від Болгарії визнання македонської мови.

Натомість Болгарія дозволить своєму західнобалканському сусідові розпочати переговори про членство у ЄС.

А вже наступного дня глави МЗС Болгарії та Північної Македонії – Теодора Генчовска і Буяр Османі підписали двосторонній протокол про втілення дорожньої карти, яка відкриває для Скоп’є шлях до початку переговорів про вступ до ЄС.

Газовий шантаж РФ

Очільник Федерального мережевого агентства Німеччини Клаус Мюллер вважає, що ціни на газ у країні стабілізувались і рости більше не буде, але нинішніх запасів блакитного палива не вистачить для зимового сезону.

"Газові сховища заповнені майже на 65%. Це краще, ніж у попередні тижні, але все одно недостатньо, щоб пережити зиму без російського газу. Ремонтні роботи "Північного потоку-1" планується завершити в четвер. Зараз багато залежить від того, чи піде газ потім по трубопроводу і скільки його буде", – заявив він.

А канцлер Олаф Шольц каже, що рішення Німеччини відновити роботу електростанцій, що працюють на вугіллі та нафті, щоб зменшити дефіцит енергії через війну в Україні, є лише тимчасовим, і його уряд залишається відданим робити все для боротьби з кліматичною кризою.

Натомість російський монополіст "Газпром" офіційно звернувся до компанії Siemens з проханням надати документи, що дають змогу вивезти турбіну газопроводу "Північний потік". Це може означати, що РФ спеціально затягує час і не планує відновлювати роботу "Північного потоку".

Вучича не пускають до Хорватії

Хорватія відмовила президенту Сербії Александару Вучичу в приватному візиті до хорватських міст Ясеновац і Пакрац, після чого Белград пригрозив заходами у відповідь.

На думку джерела Jutarnji List, близького до уряду в Загребі, метою візиту Вучича було спровокувати хорватську сторону напередодні річниці військової операції "Буря", щоб президент Сербії "міг зіграти роль жертви" для своїх виборців. Справа в тому, що у місті Ясеновац під час Другої світової війни був нацистський концентраційний табір.

Згодом у МЗС Сербії випустили ноту, де стверджують - рішення не пустити Вучича через відсутність офіційно погодженого візиту Сербія називає "незаконним, антиєвропейським і антицивілізаційним", посилаючись на "грубе порушення принципу свободи пересування".

Інше: пожежі, покарання РФ, карикатури на Путіна

Низка країн Європи, зокрема Франція, Іспанія, Греція продовжують боротися з лісовими пожежами, які ускладнюються спекою. 

Міжнародний суд ООН у Гаазі вже восени може почати розглядати по суті справу про звинувачення Російської Федерації у геноциді українців.

Прокуратура Німеччини проводить розслідування з приводу витоку інформації німецької розвідки про злочини російських військових щодо цивільного населення в Бучі.

В суботу у столиці Грузії Тбілісі зустрілися міністри закордонних справ Вірменії та Азербайджану, Арарат Мірзоян та Джейхун Байрамов. Це перша двостороння зустріч глав МЗС цих країн від початку війни в Нагірному Карабаху 2020 року. Показово, що на цій зустрічі не було представників РФ.  

Тактичні підрозділи берегової охорони прикордонної поліції МВС Грузії успішно завершили чотирирівневу оцінку НАТО, після чого Північноатлантична рада ухвалила позитивне рішення щодо надання Грузії статусу оперативного партнера з операції "Морський страж".

Директорці відомої німецької мистецької виставки Documenta довелося звільнитися через скандал з представленим на ній твором з антисемітськими мотивами.

Мери низки міст Італії, а також бізнес-асоціації та профспілки у вихідні звернулися до італійського прем’єр-міністра Маріо Драгі з проханням переглянути своє рішення піти у відставку – вони побоюються економічних наслідків такого кроку.

Посольство Росії у Швейцарії погрожує подати до суду на швейцарську газету Neue Zurcher Zeitung, яка опублікувала матеріал із мемами на російського президента Владіміра Путіна та Володимира Зеленського.

"Присутність Росії на цій зустрічі (G20) – це наче запрошення палія на зустріч пожежників. Це тому, що Росія несе пряму й особисту відповідальність за протиправне вторгнення в Україну та його економічні наслідки, які відчуваємо всі ми", – заявила віцепрем’єрка і міністерка фінансів Канади Христя Фріланд.

Близько тисячі угорців у суботу влаштували акцію протесту проти політики чинного уряду Віктора Орбана.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.