РФ - спонсор тероризму, спецстатус для поляків, кримська поїздка глави МЗС Бельгії: новини дня

Дайджест
Четвер, 28 липня 2022, 20:57

Росія стала ближче до статусу "держава-спонсор тероризму", Україні обіцяють нову зброю, а угорський прем'єр та голова МЗС Бельгії намагаються виправдатися за свої "косяки".

Більше важливих і цікавих новин 28 липня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з РФ

Головна новина - Сенат США одноголосно схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою-спонсором тероризму за її дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні.

А ще у Конгресі США сформувалася двопартійна підтримка надання Україні далекобійних ракет для HIMARS.

Німеччина голосила про новий пакет військової допомоги Україні, спрямований на посилення захисту від ядерної, біологічної та хімічної зброї. До пакета допомоги входять деконтамінаційні системи типу HEP70.

Приємна новина - турецька компанія Baykar передасть безкоштовно "польський" безпілотник "Байрактар" Україні, а зібрані у Польщі кошти на нього буде витрачено на гуманітарні цілі.

Не тільки Україна посилює свою армію. У Чехії заявили, що домовлятимуться зі Швецією про купівлю БМП, зі США - про винищувачі F-35. 

Так само уряд Естонії найближчими тижнями ухвалить рішення про купівлю ППО середньої дальності.

А у парламенті Британії заявили, що від планованого скорочення чисельності британської армії слід відмовитися під час "відкритої війни" в Європі.

І лише у Туреччині вважають, що "зернова угода" наблизить Україну й Росію до миру.

Скандал навколо голови МЗС Бельгії 

Глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб у День української державності написала українському колезі Дмитру Кулебі листа, в якому висловила підтримку Україні, наголосивши на належності Криму та Донбасу до України.

І все би добре, але напередодні стало відомо, що Аджа Лябіб влітку 2021 року їздила до окупованого Криму на фестиваль "Глобальные ценности".

А ще - стало відомо, що поїздка Лябіб була оплачена коштом фонду доньки Владіміра Путіна Єкатєріни Тіхонової "Иннопрактика".

До речі, про цей скандал рекомендуємо почитати статтю "Ефект Додона. Як глава МЗС Бельгії відмовляється вибачатися за візит у окупований Крим".

Київський візит президента Литви

Президент Литви Гітанас Науседа прибув до Києва у День української державності.

Серед іншого, він вручив президенту України Володимиру Зеленському найвищу нагороду Литви - Орден Вітовта Великого.

А у промові перед Верховною Радою Науседа запевнив, що Вільнюс буде й надалі домагатися на міжнародній арені посилення санкційного тиску на Росію та збільшення військової допомоги Україні.

А на додачу - він оголосив, що Литва надасть Україні 10 бронемашин, боєприпаси й антидрони.

Виправдовування Орбана

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі з австрійським колегою Карлом Негаммером пояснив свою скандальну заяву щодо "змішування рас".

"Ми в цілковитій згоді щодо питання антисемітизму та расизму. Що про це думає австрійський канцлер, те думаю і я", – зазначив Орбан. Сумнівне виправдовування, чи не так?

А ще - Орбан пояснив свою позицію щодо санкцій проти глави Російської православної церкви патріарха Кирила тим, що "про мир в Україні мають домовлятися церковні лідери".

Енергетичний шантаж РФ

Оператори систем передачі континентальної Європи (ENTSO-E) ухвалив рішення із суботи збільшити імпорт електроенергії з України у два з половиною рази.

Тим часом уряд Німеччини з 1 жовтня вирішив ввести збір з домогосподарств за користування електроенергією.

Допомогти Німеччині зможуть сусіди - у французькому уряді кажуть, що могли б постачати їм газ найближчої зими.

А ще у Німеччині є "клуб друзів Путіна" - мери семи невеликих міст на північному німецькому острові Рюген підтримали звернення, в якому пропонується ввести в дію спірний газопровід "Північний потік-2"

А в українському МЗС стверджують, що у відповідь на насмішки російських чиновників та пропагандистів над надзвичайними енергетичними заходами європейців і енергетичний шантаж РФ ЄС має повністю позбутись залежності від російського газу.

Інше: спецстатус для поляків, освіта та канабіс

Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт №7550 про встановлення спеціального статусу для громадян Польщі, які перебувають на території України.

А президент Володимир Зеленський анонсував створення в Україні свого Коледжу Європи - вищого навчального закладу за зразком Коледжів у Бельгії та Польщі, де готуватимуть до роботи в інституціях Євросоюзу.

Ще одна позитивна новина - Польща та Литва висловили готовність активізувати зусилля у рамках НАТО, щоб розпочати переговори про вступ України до Альянсу.

А  тепер сумна новина - Європейська комісія стверджує, що не може ухвалити рішення про повне обмеження видачі шенгенських віз громадянам Росії. 

Іспанський уряд звернеться до Європейського парламенту з проханням розглянути дозвіл на використання каталанської мови в залі засідань, що стане першим таким випадком для європейської регіональної мови.

І наостанок - про канабіс. Міський голова Брюсселя й за сумісництвом віцепрезидент урядової Соціалістичної партії Бельгії Філіп Клоуз оголосив про наміри добиватися декриміналізації та зрештою легалізації канабісу за прикладом Нідерландів. "Для мене косяк – наче келих віскі. Я сподіваюся, що незабаром ми матимемо кав’ярні в Брюсселі", – каже він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.