Бойкот Лаврова на G20, додаткові HIMARS для України, Естонія виходить з кризи: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 8 липня 2022, 21:42

Росія взяла паузу поповнити запаси для наступу на Донеччині - розвідка Британії; екскомандувач силами НАТО вважає, що Україна може завдати Кремлюнищівного удару , атакувавши Керченський міст; у Німеччині арештували двох військових, які, нібито, хотіли підірвати Керченський міст; російські хакери здійснили найбільш потужну в історії Латвії кібератаку; учасники зустрічі G20 підтримали вимогу до Росії розблокувати експорт зерна з України; міністри G7 влаштували бойкот Лаврову на зустрічі G20; Байден невдовзі анонсує новий пакет допомоги для України з ще чотирма HIMARS; Євросоюз передав прикордонникам шоломи та бронежилети майже на 1 млн євро; Єврокомісія загальмувала позику Україні на 1,5 млрд євро; Канада запровадила санкції проти патріарха Кирила, речниці МЗС РФ Марії Захарової і пропагандистки Скабєєвої та офіційно заборонила імпорт золота з РФ; Канада підтвердила Німеччині, що розблокує турбіну для "Північного потоку-1"; Європарламент дозволив біженцям надалі користуватися українськими водійськими правами; Париж затвердив угоду про співробітництво з Києвом; запрацював інтерконектор Греція-Болгарія, який збільшить постачання газу з Азербайджану до Європи; Болгарія планує ввести квоти на болгарську музику.

Більше важливих і цікавих новин 8 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Російські війська беруть паузу, Зеленський кличе Байдена

Триває 135 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Розвідка Британії повідомила, що російські війська, ймовірно, взяли паузу для поповнення своїх запасів перед подальшим наступом на Донеччині.

Існує реальна ймовірність того, що найближчою тактичною метою Росії буде Сіверськ, пише британська розвідка. Російські сили намагаються просуватися далі до найімовірнішої оперативної цілі — міського району Слов'янська-Краматорська.

Тим часом, українські сили продовжують поступовий наступ на південно-західному херсонському напрямку, йдеться у зведенні.

Міноборони РФ щодня заявляло про територіальні "здобутки" з 24 лютого, але 6 липня, вперше за 133 дні війни, не було жодних заяв чи оцінок - це свідчить про те, що росіяни взяли "оперативну паузу", повідомив американський Інститут дослідження війни.

Колишній командувач об'єднаними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав в інтерв'ю The Times заявив, що Україна може завдати нищівного удару по Кремлю, атакувавши Керченський міст, який з’єднує материкову Росію з анексованим Кримом, використовуючи нещодавно поставлені ракети "Harpoon".

Прокуратура міста Кіль, столиці німецької федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн, розслідує справу щодо двох солдатів Бундесверу, які начебто планували підірвати Керченський міст.

За даними слідства, солдати розробили план із підриву Кримського мосту, який сполучає окупований український півострів із материковою Росією, для підтримки України у повномасштабній війні.

Для цього вони через телефон координували свої дії. 22 травня чоловіки вдерлися на склад військово-морської бази в місті Екернферде, де викрали вибухівку, з якою планували через кілька днів вирушити до України.

Одразу після крадіжки солдатів затримали, пізніше їх арештували. 

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю CNN заявив, що США багато допомагають Україні, але цього недостатньо для перемоги.

Крім того, Зеленський закликав Байдена приїхати в Київ: це буде сильний сигнал Росії та світу.

Тим часом, російські хакери здійснили найбільш потужну в історії Латвії кібератаку.

А у Міністерстві закордонних справ РФ заявили, що вирішення ситуації з обмеженням транзиту до Калінінградської області Росії через Литву "затягнулося" та "вічно чекати" Росія не буде

Зустріч міністрів G20 та бойкот Лаврова

Міністри закордонних справ "Групи двадцяти", які в п’ятницю завершили зустріч на індонезійському острові Балі, підтримали вимогу щодо Росії зняти блокування експорту українського зерна.

Зазначимо, що міністерська зустріч "Групи двадцяти" цього разу завершилась без ухвалення спільного комюніке й спільного фото.

Міністри закордонних справ країн G7 влаштували бойкот главі російського МЗС Сєргєю Лаврову. Вони не прийшли на вечерю з усіма міністрами країн-членів G20, організовану господаркою зустрічі Індонезією, а традиційне фото зустрічі не відбулося через присутність Лаврова.

У МЗС Росії повідомили, що Лавров на зустрічі G20 проведе двосторонні переговори, але не братиме участі в офіційній трапезі та у робочій сесії в другій половині дня у п’ятницю. Зокрема Лавров був відсутній на засіданні, де виступав глава МЗС України Дмитро Кулеба.

На цьому тлі міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок звинуватила Лаврова у відмові від переговорів після того, як він залишив зустріч G20.

Кулеба виступив на зустрічі G20 із закликом дати рішучу відповідь російській агресії.

На міністерській зустрічі G20 державний секретар США Ентоні Блінкен закликав Москву припинити блокаду експорту українського зерна: "Нашим російським колегам: Україна — не ваша країна. Її зерно — не ваше зерно. Чому ви блокуєте порти? Ви повинні випустити зерно".

Ще більше HIMARS для України, блокування 1,5 млрд євро

За інформацією західних ЗМІ, президент США Джо Байден найближчим часом оголосить про новий пакет безпекової допомоги для України обсягом 400 млн доларів, у якому передбачені ще чотири системи реактивного залпового вогню HIMARS.

Банк Естонії почав продаж дизайнерських монет для допомоги Україні.

Євросоюз передав Державній прикордонній службі України шоломи та бронежилети майже на 1 млн євро.

Між тим, Європейська комісія блокує позику у розмірі 1,5 млрд євро для України через побоювання щодо її фінансової надійності.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина підтримуватиме Україну навіть попри економічні негаразди.

Санкції проти Кирила та Скабєєвої

Канада запровадила санкції проти патріарха Кирила, речниці МЗС РФ Марії Захарової і пропагандистки Скабєєвої. Загалом персональні санкції запроваджено проти ще 29 осіб.

Крім того, Канада офіційно заборонила імпорт золота з РФ.

Проте, Канада підтвердила Німеччині, що розблокує турбіну для "Північного потоку-1". Як повідомляє Reuters, уряд Німеччини отримав від Канади позитивну відповідь на прохання розблокувати постачання турбіни компанії Siemens для газогону "Північний потік-1" російського "Газпрому".

А влада Берліна вперше не дозволила продати нерухомість громадянці Росії, яка потрапила в санкційний перелік Європейського Союзу у зв’язку з повномасштабною російською агресією проти України.

В РФ заборонили британським дипломатам відвідувати Раду Федерації, куди ті й так не ходили.

Інше: українські водійські права в ЄС, угода Парижа з Києвом

Бельгія відновить роботу посольства в Києві, приїде новий посол.

Європарламент дозволив біженцям надалі користуватися українськими водійськими правами.

Париж затвердив угоду про співробітництво з Києвом.

В Естонії домовились про нову коаліцію, Кая Каллас іде з посади прем’єра.

Запрацював інтерконектор Греція-Болгарія, який збільшить постачання газу з Азербайджану до Європи.

Прем’єр Грузії вважає "безрезультатними" акції протесту проти уряду.

Болгарія планує ввести квоти на болгарську музику.

Німеччина приєднається до військової місії ЄС в Боснії через загрозу Росії.

Новий міністр фінансів Британії помилково повідомив про смерть експрем'єра Японії після замаху.

В Італії повідомляють про наростання епідемії коронавірусу.

Французький Сенат і Рада домовилися про парламентське партнерство.

Це лише частина цікавих новин 8 липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.