Євросоюз покарав Іран за дрони, Орбан просить зупинити санкції, БМП від Греції: новини дня

Дайджест
Середа, 19 жовтня 2022, 21:45

Іранські дрони лишалися головною темою і середи. 

Президентка Єврокомісії назвала воєнними злочинами удари РФ ракетами та дронами по українській енергосистемі, а США, Франція та Британія піднімуть питання про іранські дрони на зустрічі Радбезу ООН.

Через залученість Ірану до війни, яку проти України веде Росія, посли країн-членів Європейського Cоюзу у середу схвалили санкції проти Ірану.

Тим часом, Іран продовжує заперечувати передачу РФ дронів.

Ну а Китай вдає, що нічого не знає про удари російськими дронами по Києву. 

"Воєнний стан", який Путін оголосив на чотирьох тимчасово захоплених областях України, на Заході назвали ознакою слабкості та "відчайдушною тактикою". 

Греція розпочала передачу БМП-1 Україні, а Ізраїль відмовився надавати зброю. 

Всі важливі і цікаві новини дня 19 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Іранська співучасть у війні та реакція ЄС

Президентка Єврокомісії назвала воєнними злочинами удари РФ ракетами та дронами по українській енергосистемі.

США, Франція та Британія піднімуть питання про іранські дрони на зустрічі Радбезу ООН.

Усі три країни вважають, що надання Іраном дронів Росії є порушенням резолюції Радбезу 2231, яка включає у тому числі обмеження на імпорт та експорт певної зброї до Ірану чи з нього. Ця резолюція, у свою чергу, пов’язана з так званою "ядерною угодою" з Іраном 2015 року. 

Більш того, Іран не тільки передав Росії безпілотники, а ще й, як повідомляє NYT, відправив до окупованого Криму інструкторів, щоб навчати росіян ними користуватися.

Тим часом, Іран продовжує заперечувати передачу РФ дронів.

Нагадаємо, глава МЗС України Дмитро Кулеба вніс на розгляд президента пропозицію про розірвання дипвідносини з Іраном. За словами Кулеби, можливе розірвання дипломатичних відносин з Іраном не зашкодить переговорам про виплату компенсацій за збиття українського літака МАУ.

Через залученість Ірану до війни, яку проти України веде Росія, посли країн-членів Європейського Cоюзу у середу схвалили санкції проти Ірану.

Далі рішення буде затверджено за письмовою процедурою з подальшою публікацією у четвер.

"Санкції були схвалені стосовно трьох осіб та компанії-виробника дронів", - сказав європейський дипломат.

Відповідно до документа, під санкції потрапили: Shahed Aviation Industries - компанія, відповідальна за проєктування та розробку іранського БПЛА "Шахед". 

У список також увійшли начальник штабу Збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Хоссейн Багері, командувач Аерокосмічного корпусу гвардії ісламської революції Саєд Агаджані та Ходжатола Гореїші, який відповідає за логістику в іранському міністерстві оборони.

Ну а у МЗС Китаю заявили, що нічого не знають про атаку російських дронів на Київ. На думку речника МЗС України Олега Ніколенка, "вдавати, що нічого не відбувається, коли про це говорить весь світ, некоректно".

Президент Польщі Анджей Дуда провів телефонну розмову з лідером Ірану Ібрагімом Райсі - обговорення стосувалося російської агресії проти України та підтримки Тегераном режиму Путіна.

В оточенні Анджея Дуди неохоче розкривають деталі розмови з іранським президентом. Відомо, що вона відбулася з ініціативи Польщі і що президент представив, як можна здогадатися, критичну позицію щодо участі Тегерана в російській війні.

У відповідь Анджей Дуда отримав лише пояснення, виправдання дій Ірану. Офіційно влада в Тегерані визнає, що продає техніку, але не цікавиться, для яких цілей вона використовується.

Воєнний стан від Путіна

Як повідомив CNN високопоставлений чиновник адміністрації Джо Байдена, воєнний стан, оголошений президентом РФ Владіміром Путіним на тимчасово окупованих територіях України, це "відчайдушна тактика", спрямована на встановлення контролю.

Зовнішньополітичний діяч Вільної демократичної партії Німеччини Александер Граф Ламбсдорф вважає, що оголошений воєнний стан – "ще одна ознака слабкості".

Міністерство закордонних справ України вважає указ президента Росії Владіміра Путіна про запровадження "воєнного стану" новим етапом терору й просить сучасні системи протиракетної та протиповітряної оборони.

Допомога Україні 

Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив про початок передачі Україні грецьких БМП-1. Про це він заявив після переговорів з міністром закордонних справ Греції Нікосом Дендіасом під час спільної пресконференції в Києві.

Слід додати, що переговори міністрів закордонних справ України і Греції у середу перервала повітряна тривога, тож дипломатам довелось продовжити їх у бомбосховищі.

Іспанія передає Україні генератори, а Рига пожертвує 200 тисяч євро на дизель-генератори для Києва. 

Крім того, Єврокомісар у Києві оголосив програму підтримки українців у зимовий період.

Угорщина відкрила залізничний термінал для перевезення українського зерна.

Посольство України в Ізраїлі у вівторок направило уряду країни офіційний запит на отримання систем протиповітряної оборони, які дозволять Києву протистояти іранським балістичним ракетам та ударним безпілотникам, які використовуються Росією.

Разом з тим, міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив, що Ізраїль не постачатиме зброю Україні для протистояння російському вторгненню.

Президент Хорватії хоче блокувати навчання українських військових у країні у рамках місії ЄС.

Щодо армії Росії

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур вважає, що Росія рано чи пізно відновить свій військовий потенціал попри санкції.

"Ринок пристосується. Якщо буде нестача чіпів, то завжди знайдеться хтось, хто готовий їх виробляти, або буде знайдений спосіб використовувати зброю без мікрочіпів", - сказав міністр.

За словами Певкура, Росії, найімовірніше, знадобиться від двох до чотирьох років, щоб відновити свої збройні сили до рівня, на якому вони перебували до повномасштабного вторгнення в Україну.

Заяви з Німеччини

Низка заяв щодо Росії сьогодні пролунала у Німеччині. 

Співголова правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Ларс Клінгбайль вказав на низку помилок у політиці своєї партії щодо Росії в останні десятиліття. 

"У пошуках точок дотику ми часто не брали до уваги те, що нас розділяло. Це було помилкою", - сказав Клінгбайль у промові на партійному заході.

За його словами, після закінчення холодної війни СДПН вважала, що відносини з Росією просто завжди будуть кращими.

"Це створило білі плями у наших відносинах із Росією. І це призвело до помилок у відносинах із Росією", - додав політик.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен розповіла, що російський наратив поширює брехливі повідомлення, начебто німецькі дипломати після масованих атак на столицю знову евакуювалися з Києва.

А група німецьких депутатів керівної коаліції вимагає збільшити поставки зброї Україні

Автори звернення відкидають побоювання, що військова допомога Україні може бути витлумачена як вступ у війну: "З точки зору міжнародного права, військова підтримка України шляхом безперервного постачання зброї - незалежно від типу та обсягу - не робить жодного з українських союзників стороною, що воює".

Санкції 

У Лукашенка кажуть, що обслуговують борги Білорусі, але не можуть платити у валюті через санкції.

Ну а пропаганда прем’єра Угорщини Віктора Орбана переконує громадян, що санкції ЄС проти Путіна – це "бомбардування" Угорщини.

Крім того, Орбан прямо заявив, що переконуватиме лідерів ЄС переглянути санкції проти РФ.

Британія

У Британії інфляція досягла понад 10% – рекорд за 40 років.

Глава МВС Британії пішла у відставку та натякнула, що те саме варто зробити Трасс. Проте, прем'єрка Британії заявила, що поки не збирається подавати у відставку.

Інше: премія для народу України

Зеленський звільнив посла в Казахстані, якого Астана просила замінити після скандалу з Москвою. А також призначив нового посла України у Словаччині.

Глава дипломатії ЄС заперечив, що його слова про "джунглі" були расистськими.

Сміливий народ України отримав премію Сахарова Європейського парламенту.

Російська церква скуповує нерухомість у Норвегії поряд з військово-морськими базами. Крім того, в Норвегії за запуск дрона затримали сина соратника Путіна.

В Раді хочуть визнати Білорусь окупованою країною.

ЄС заощадив 11 млрд євро імпорту газу завдяки енергії сонця та вітру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.