США дають Україні Patriot, виробництво Bayraktar, єврозакони у Верховній раді: головне за день

Дайджест
Вівторок, 13 грудня 2022, 20:58

Сьогодні був досить насичений важливими і добрими для України новинами день. 

Верховна рада схвалила низку законопроєктів, необхідних для підтвердження руху до Європейського Союзу. Крім того, ратифікувала угоду, що дозволить налагодити в Україні виробництво Bayraktar.

Сьогодні ж у Парижі відбулася Міжнародна конференція з підтримки України. Нам обіцяють щонайменше один мільярд євро допомоги. 

А ще США готуються відправити Україні ЗРК Patriot, а Сенат Італії схвалив постачання Україні зброї у 2023 році

Крім того, на четвер заплановане голосування щодо надання Україні 18 млрд євро в 2023 році. І, скоріш за все, рішення ухвалять. 

Всі важливі і цікаві новини 13 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Щодо євроінтеграції України

Напередодні Нового року Верховна рада зробила декілька кроків у напрямку Європейського Союзу. Зокрема, у вівторок народні депутати ухвалили декілька євроінтеграційних законопроєктів.

Парламентарі ухвалили в цілому законопроєкт про національні меншини (спільноти) України

Закон закріплює визначення "національні меншини (спільноти)", їхні права, свободи та обов'язки, а також особливості відповідної державної політики.

Документ є однією з вимог Європейської комісії для підтвердження руху України до Європейського Союзу. Станом на кінець жовтня українські експерти оцінили виконання цього напрямку в 5 балів із 10.

Також український парламент схвалив у цілому законопроєкт "Про медіа". Верховна рада прийняла компромісні позиції.

Новий законопроєкт надає більше повноважень Нацраді з питань телебачення та радіомовлення, за що його критикувала опозиція. 

А ще Рада ухвалила "європейський" закон про відбір суддів КС. Проте, у редакції, яку критикували експерти.

Рада Євросоюзу привітала реформаторські зусилля України в такі важкі часи та "закликала країну продовжувати цей шлях і виконувати умови, визначені у висновку Комісії щодо її заявки на членство, щоб просуватися до майбутнього членства в ЄС".

"Рада ЄС пропонує Єврокомісії підготувати дорожню карту з окресленням наступних кроків для полегшення доступу України до єдиного ринку ЄС, використовуючи весь потенціал Угоди про асоціацію та поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі", - йдеться у заяві Ради Євросоюзу.

Про те, чи залишається Угода про асоціацію актуальною за наявності перспективи членства і як зона вільної торгівлі Україна-ЄС сприяє покращенню клімату для ведення бізнесу читайте в статті - Як повномасштабна війна змінила формати співпраці України та ЄС.

Крім того, 13 грудня народні депутати на пленарному засіданні проголосували за ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду міста Києва і створення Київського міського окружного адміністративного суду.

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс позитивно відреагувала на ліквідацію скандального Окружного адмінсуду Києва.

"Якщо судді суду, що замінить його, будуть призначені за конкурсною та відкритою процедурою через нові ВККС та ВРП, то приводів для святкування буде ще більше", - наголосила британська дипломатка.

До того ж сьогодні Верховна рада ратифікувала угоду, що дозволить налагодити в Україні виробництво Bayraktar.

Конференція з підтримки України

Сьогодні у Парижі відбулася Міжнародна конференція з підтримки України.

За результатами конференції у Франції буде створено платформу з координації допомоги Україні для проходження зимового періоду. 

Паризька конференція зосереджується на допомозі Україні, щоб задовольнити її потреби у воді, електроенергії, їжі, охороні здоров’я та транспорті протягом наступних місяців до кінця березня.

Французькі організатори зустрічі кажуть, що акція допомоги надсилає Кремлю сигнал про те, що міжнародна спільнота підтримує Україну проти повітряних бомбардувань Росії, які спустошили українську енергосистему та іншу ключову інфраструктуру.

Усього надати фінансову допомогу пообіцяли 46 країн і 24 міжнародні організації, що брали участь у конференції.

На конференції пообіцяли виділити 1 млрд євро на допомогу Україні.

За словами міністерки закордонних справ Франції Катрін Колонни, 415 мільйонів євро будуть виділені на енергетичний сектор України, 25 мільйонів євро – на водопостачання, 38 мільйонів євро – на продовольство, 17 мільйонів євро – на охорону здоров'я та 22 мільйони євро – на транспорт.

Решта коштів ще не розподілена, додала глава французької дипломатії. 

Президент Франції Еммануель Макрон після конференції заявив, що Франція залучить додаткову виняткову гуманітарну допомогу для України у сфері електро- та енергопостачання на суму 76,5 мільйона євро.

Президент Швейцарії Ігнасіо Кассіс оголосив про новий пакет фінансової допомоги Україні у розмірі 100 мільйонів швейцарських франків ($97 млн).

"І наступного року Швейцарія буде інвестувати у відновлення енергетичних об'єктів, шкіл та шпиталів", - сказав Кассіс.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала на Міжнародній конференції повідомив, що Чехія виділяє Україні фінансову допомогу та обладнання для проходження холодного періоду на суму орієнтовно 8,5 млн євро.

Patriot Україні, озброєння з Італії

Крута новина дня – США готуються відправити Україні ЗРК Patriot.

За даними CNN, адміністрація президента США Джо Байдена завершує підготовку планів щодо відправки в Україну системи протиракетної оборони Patriot, про що може бути оголошено вже на цьому тижні.

План, який розробило міністерство оборони США, ще має бути схвалений главою Пентагону Ллойдом Остіном, після чого він буде направлений на підпис президенту США Джо Байдену. Три співрозмовники повідомили CNN, що таке схвалення очікується.

Співрозмовники телеканалу вказують, що після того, як плани будуть остаточно узгоджені, Patriot будуть швидко відправлені "найближчими днями", а українські сили пройдуть навчання з їхнього використання на базі армії США в Німеччині.

Ще добра новина щодо озброєння для України. Сенат Італії схвалив постачання Україні зброї у 2023 році

Також члени італійського Сенату підтримали дві резолюції опозиційних Демократичної партії та блоку "Дія!", які закликають до продовження військової допомоги Україні. Натомість резолюцію про припинення постачання Києву зброї, яку внесли ліві та "зелені", було відхилено.

Рішення означає, що військова техніка й обладнання будуть надаватися Україні для боротьби з російським вторгненням протягом усього 2023 року без необхідності окремої згоди італійських законодавців. Це відбувається на основі декрету, підтриманого італійським урядом на початку грудня.

А міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив, що Італія постачатиме зброю Україні до того часу, поки не почнуться мирні переговори з Росією.

Інша допомога Україні  

Україна отримала 200 млн євро грантової допомоги від Німеччини для переселенців, а також 100 млн євро пільгового кредиту від Франції для фінансування соціальних та гуманітарних видатків.

Іспанія передає Україні великий пакет обладнання для ремонту електромережі, а США відправили першу партію енергетичного обладнання Україні на суму $13 млн.

Канада подарує Україні 50 освітлювальних веж, які допоможуть ремонтувати електромережу, а у Грузії зібрали понад $150 тисяч на генератори для України.

Шантаж Угорщини

Європарламент у четвер проголосує щодо 18 млрд євро макрофіну для України.

Нагадаємо, посли ЄС одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги, але довелося піти на поступки Угорщині, яка блокувала це рішення.

Зокрема, Угорщина змогла домогтися від Брюсселя розмороження частини призначених для неї коштів.

Орбан та його соратники давно ламають європейську єдність з багатьох питань і заперечують європейські цінності. Але цього року Будапешт перевершує сам себе. Орбан навіть відкрито прогнозує майбутній силовий конфлікт Угорщини з ЄС.

Зараз прем’єр-міністр Угорщини несе стратегічні втрати.

Євросоюз перед досягненням компромісу знайшов шлях обійти угорське вето. Натомість дії Орбана призвели до ізоляції Угорщини, і він все одно не зміг отримати достатньо коштів, щоб наповнити бюджет. 

Через це угорська влада продовжує шукати можливість замістити європейські гроші – але при цьому робить ще більше помилок і додатково посилює свою ізоляцію в Європі.

Докладніше – у детальному огляді редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Здолати вічного Орбана: хто допоможе вийти з кризи у відносинах України та Угорщини.

Санкції 

Британія у вівторок ввела санкції проти 12 російських воєначальників, причетних до ракетних ударів по українських містах, а також проти іранських бізнесменів, які беруть участь у виробництві та постачанні військових безпілотників, що використовувалися в цих атаках.

А українські експерти надали Тегерану сотні фактів обстрілів території України іранськими дронами.

Іран продовжує заперечувати щодо постачання зброї Росії.

"Наслідки за підтримку війни проти України для Ірану будуть набагато масштабнішими, ніж потенційна вигода від його співпраці з Росією", - сказав речник МЗС України Олег Ніколенко.

Серед інших новин дня 

Суд Чехії скоротив термін для ексвійськового, що воював на Донбасі на боці бойовиків.

Санду: Росія хоче усунути проєвропейський уряд Молдови та відродити СРСР.

Європарламент усунув з посади підозрювану в корупції віцепрезидентку. Також, за даними ЗМІ, у справі про корупцію в Європарламенті вилучили 1,5 млн євро готівкою.

У Латвії чекають на пояснення "Дождя", чим займатимуться співробітники після анулювання ліцензії.

Підозрювані у держперевороті в Німеччині планували створити 280 груп для арештів та страт. А ще у Німеччині проходили обшуки у групи кліматичних активістів.

Теракт у Ніцці 2016 року: усіх обвинувачених визнали винними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.