Китай не вважає Україну незалежною, масова висилка дипломатів РФ, танки Іспанії: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 23 квітня 2023, 20:15

Посол Китаю у Франції зробив скандальну заяву, Німеччина висилає російських дипломатів, танки з Іспанії на шляху до України.

Разом з тим, заступник глави МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати у 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, аби завершити війну цього року.

Міністр оборони Естонії заявив, що до початку українського контрнаступу може минути місяць.

Євросоюз планує заборонити транзит багатьох товарів через Росію.

Все важливе і цікаве за вихідні 22 та 23 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Китай не вважає Україну незалежною

Посол Китаю у Франції Лу Шає заявив, що колишні радянські країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", оскільки немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їхній статус суверенної країни.

Також на запитання, чи вважає він Крим приналежним Україні, посол сказав, що "це залежить від того, як ви сприймаєте проблему", додавши, що "це не так просто". 

Посол України у Франції Вадим Омельченко гостро відреагував на заяви китайського дипломата.

"Або є очевидні проблеми з географією. Або такі заяви йдуть врозріз з позицією китайської столиці "щодо зусиль з відновлення миру в Україні на основі міжнародного права та цілей і принципів Статуту ООН", – написав Омельченко у своєму Twitter. 

Міністерство закордонних справ Естонії викличе посла Китаю, щоб отримати роз'яснення щодо коментарів китайського дипломата у Франції.

Латвія також вимагає пояснень.

Франція заявила про своє занепокоєння після висловлювань посла Китаю у Парижі, який заперечив суверенітет країн, що утворилися в результаті розпаду Радянського Союзу, і поставив під сумнів приналежність Криму до України.

У заяві МЗС Франції йдеться, що воно "з тривогою дізналося" про ці зауваження, і просить Китай "сказати, чи відображають вони його позицію, що, як ми сподіваємося, не відповідає дійсності".

Україна була міжнародно визнана "в межах кордонів, включаючи Крим, у 1991 році всім міжнародним співтовариством, включаючи Китай, при розпаді СРСР як нова держава-член Організації Об'єднаних Націй", наполягає Париж, нагадуючи, що анексія Криму Росією в 2014 році є "незаконною згідно з міжнародним правом".

Міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс пояснив, що у зв’язку з такими заявами, які озвучив китайський посол у Франції, держави Балтії не довіряють Китаю як "посереднику" у врегулюванні війни в Україні.

На Заході продовжують лунати пропозиції щодо посередництва Китаю. Так, наприклад, вважають в Італії.

За словами глави МЗС Італії Гвідо Крозетто, Китай повинен бути співрозмовником за столом переговорів.

Війна з РФ

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур стверджує, що найбільшою перешкодою для початку українського контрнаступу залишається дощова погода, і до початку активних бойових дій мине не менше місяця.

Щодо завершення війни. На думку головнокомандувача Сил оборони Естонії Мартіна Херема, тільки розпад Росії гарантує припинення війни.

"Це більше не повинна бути Росія, це не повинна бути велика і могутня країна, яка вважає, що має право робити все. Росія повинна розпастися на маленькі держави, які не матимуть так багато влади та амбіцій", – пояснив Херем.

Тривають і обговорення щодо створення спеціального трибуналу, який має притягти керівництво РФ до відповідальності за злочин агресії.

За даними Deutsche Welle, Захід схиляється до створення "гібридного трибуналу".

Як відомо, Київ не підтримує "гібридний трибунал" для Путіна, який просуває Захід.

В інтерв’ю "Європейській правді" Антон Кориневич, посол з особливих доручень у МЗС, розповів, що рішення про те, як саме буде виглядати трибунал щодо російського злочину агресії, ще не прийняте.

Тим часом жителям сусідньої балтійської країни – Литві – розсилають фейкові листи, що їх відправлять воювати в Україну.

За даними Міноборони країни, останнім часом дезінформацію про тристоронню Литовсько-польсько-українську бригаду поширювали пропагандисти на російських порталах, схожі фейкові листи також отримували жителі Польщі.

Підривну діяльність у Європі Росія здійснює й через своїх дипломатів.

Через це Німеччина масово видворяє російських дипломатів. 

"Понад 20 німецьких дипломатів висилають із Росії", – повідомила речниця МЗС РФ Марія Захарова.

Наприкінці березня журнал Focus заявив, що глава німецького МЗС Анналена Бербок збирається вислати понад 30 російських дипломатів із Німеччини через підозри в дезінформації та можливому вербуванні інформаторів.

Підтримка України

Іспанські Leopard 2A4 доставлять в Україну найближчими днями, а Португалія передасть Україні 5 бронемашин (три типу M113 і дві типу M577).

Франція допоможе Україні  відновити транспортне сполучення та підтримає "Укрзалізницю".

Разом з тим, заступник глави МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати у 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, аби завершити війну цього року.

Щодо агропродукції з України і не тільки

Україна і Болгарія погодили розблокування автівок на кордоні та їх розвантаження.

"Сторони обговорили ситуацію, що склалася, домовилися дочекатися рішення Єврокомісії і потім продовжити переговори. Також міністри погодили розблокування автівок на кордоні та їх розвантаження", – йдеться у повідомленні пресслужби Мінагрополітики.

Болгарія оголосила 19 квітня, що вводить тимчасову заборону на імпорт продовольства з України, за винятком транзитних товарів.

Переговори між міністрами сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини, які постраждали від надмірного імпорту сільськогосподарської продукції з України, та заступником голови Європейської комісії Валдісом Домбровскісом відновилися в неділю.

Поки Єврокомісія і 5 країн ЄС не досягли домовленості щодо агроімпорту з України.

Румунія з понеділка, 24 квітня, почне пломбування транспортних засобів, що перевозять українську аграрну продукцію в режимі транзиту.

До речі, як повідомляє Bloomberg, Євросоюз планує заборонити транзит багатьох товарів через Росію.

Решта новин вихідних

Латвія за дорученням ООН почала відправляти з країни підсанкційні добрива РФ.

Азербайджан встановив пункт пропуску на кордоні з Вірменією на в'їзді на дорогу до Карабаху.

У Греції на пляжний бар наклали гігантський штраф у 33 млн євро.

Орбан прибув у Сербію, Вучич показав йому масштабне військове шоу.

На півночі Косова в умовах бойкоту сербів проходять спірні муніципальні вибори.

Литва успішно завершила тестове відключення від російської енергосистеми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: