Системы ПВО из Британии, дискуссия о вступлении в ЕС, истребители застряли в Польше: главное за день

Дайджест
Среда, 9 марта 2022, 21:52

Прем'єр Британії засудив авіаудар по дитячій лікарні у Маріуполі; за даними розвідки США, Путін може піти на подальшу ескалацію в Україні; британська розвідка повідомляє, що протиповітряна оборона України досягла успіху проти російських літаків; держсекретар США переклав на Польщу "деякі складнощі" у постачанні літаків Україні; Британія розглядає передачу Україні ПЗРК Starstreak; Рада ЄС схвалила санкції проти ще 160 осіб, пов’язаних з режимом Путіна; РФ пригрозила Заходу болісними санкціями у відповідь; ЄБРР виділяє "пакет стійкості" обсягом 2 млрд євро для України і її сусідів; лідери ЄС розділилися щодо членства України; ЄС створив сайт для інформування українських біженців щодо їхніх прав.

Більше цікавих новин 9 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Чотирнадцята доба війни

Триває чотирнадцята доба війни Росії проти України. Близько 16:30 9 березня російські літаки скинули декілька потужних бомб на пологовий будинок та дитячу лікарню в центрі Маріуполя. 

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон різко засудив завданий російськими військами авіаудар по дитячій лікарні у Маріуполі, додавши, що Британія шукає способи допомогти Україні захищатись від атак з повітря.

Керівники розвідувальної спільноти США заявили у вівторок, що президент РФ може розпочати ескалацію наступу в Україні, незважаючи на військові невдачі та економічні труднощі, спричинені міжнародними санкціями.

Проте, за даними британського видання The Times, холоди в Україні ускладнять становище російських військ, особливо під Києвом.

У середу Велика Британія заявила, що протиповітряна оборона України досягла успіху проти російських літаків, що, ймовірно, заважає Росії контролювати повітряний простір.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив про стримані очікування від зустрічі з російським колегою Сергєєм Лавровим, яка має відбутися 10 березня.

За словами Кулеби, завдяки діям сил оборони України і спільним скоординованим діям з партнерами щодо запровадження санкцій, щодо підтримки оборони України, щодо ізоляції Росії він їде на ці переговори з сильною позицією.

В Офісі президента не виключили обговорення можливого нейтралітету країни в переговорах з Росією.

Заступник глави Офісу президента Ігор Жовква підкреслив, що серйозні переговори будуть можливі лише за умови зустрічі Владіміра Путіна із Володимиром Зеленським.

Росія заявила, що не прибула на слухання у Міжнародному суді ООН за позовом України про припинення бойових дій на своїй території через "абсурдність" позову.

Про загрозу витоку радіації з ЧАЕС

Пошкоджено єдину електричну мережу, яка живить Чорнобильську АЕС і всі її ядерні об'єкти, захоплені російською армією.

За словами глави МЗС Дмитра Кулеби, ЧАЕС втратила все електропостачання. 

Кулеба закликав міжнародне співтовариство терміново вимагати від Росії припинити вогонь та дозволити ремонтним частинам відновити електропостачання на ЧАЕС.

Глава МЗС Латвії вимагає негайного втручання МАГАТЕ через знеструмлення Чорнобильської атомної електростанції.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель провів телефонну розмову з директором Міжнародного агентства з атомної енергії після новин про знеструмлення Чорнобильської АЕС, що перебуває під контролем російських окупаційних військ.

Боррель закликав Росію дбати про безпеку ядерної інфраструктури в Україні і висловив повну підтримку зусиллям МАГАТЕ для пошуку практичних рішень у цих надзвичайних обставинах.

Щодо винищувачів та зброї для України

Сполучені Штати відхилили "несподівану пропозицію" Польщі передати свої винищувачі МіГ-29 російського виробництва на базу США в Німеччині як спосіб поповнити ВПС України для захисту від вторгнення російських сил.

Сполучені Штати намагаються прискорити поставки зброї в Україну, але перспектива перельоту бойової авіації з території НАТО в зону бойових дій "викликає серйозні занепокоєння у всього НАТО", зазначили в Пентагоні.

Радник президента Польщі Якуб Кумох повідомив, що Польща готова вжити кроків щодо передачі Україні бойових літаків МіГ-29, але рішення про це має прийматися на рівні НАТО.

Пізніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що польська пропозиція щодо передачі винищувачів Україні "показує складність проблеми".

Слід додати, що Німеччина не збирається постачати Україні бойові літаки.

А от прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо анонсував поставку нової партії високоспеціалізованого озброєння Україні.

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд 3 березня заявила, що країна планує надати Україні до 4500 ручних протитанкових гранатометів M72 та до 7500 ручних гранат. 

Британський міністр оборони Бен Воллес заявив, що Велика Британія вивчає можливість передачі Україні зенітних ракет виробництва Thales, щоб допомогти їй захистити своє небо від російських загарбників.

Він зазначив, що у відповідь на запити України уряд ухвалив рішення розглянути питання про безоплатну передачу високошвидкісних переносних зенітно-ракетних комплексів STARStreak.

Генсек НАТО застеріг Росію від атак на лінії постачання зброї Україні.

Про додаткові санкції та енергетичне ембарго

Рада ЄС схвалила санкції проти ще 160 осіб, пов’язаних з режимом Путіна, у зв’язку з війною РФ проти України.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зазначив, що до санкційного списку включили ключових осіб та членів родин осіб, які мають значну економічну роль у підтриманні режиму Путіна і мають фінансову вигоду від діючої системи.

До санкційного списку увійшли 14 олігархів та представників великого бізнесу з ключових для Росії сфер економіки, що дають значні надходження до бюджету РФ.

Зокрема, це президент "Ростелекому" Міхаїл Осєєвський, Андрєй Мельниченко, що має активи у найбільшій компанії-експортері вугілля "СУЭК" та виробнику добрив "ЕвроХим", Дмитрій Пумпянський (ТМК, "Синара") і члени родини, Дмитрій Мазепін і син ("Уралхим"), керівник "Аерофлоту" Михаїл Полубоярінов, Владімір Кирієнко (керівник VK, який вже під санкціями США), Александр Винокуров - президент Marathon Group, найбільшого акціонера ритейлера "Магніт"), Андрєй Гур’єв ("Фосагро"), Дмитрій Конов ("СИБУР"), Сергєй Куликов ("Роснано").  

Тепер до санкційного списку ЄС входить вже 862 фізичні особи та 53 юридичні особи. 

Британія оголосила про нові авіаційні санкції проти Росії. До речі, там вже заарештували перший російський літак за новими санкціями.

В Угорщині та Нідерландах виступили проти заборони на нафту і газ з Росії. 

А майже 80% американців підтримують відмову від купівлі нафти і газу з РФ.

РФ пригрозила Заходу болісними санкціями у відповідь.

А прем'єрка Естонії закликала бути готовими, що РФ припинить поставки газу Європі.

Президентка Єврокомісії закликала європейців економити енергію, щоб менше залежати від РФ.

Слід додати, що Німеччина гальмує зусилля ЄС щодо відключення "Сбербанку" від SWIFT.

Посол України: відмова Німеччини ввести енергетичне ембарго - "ніж у спину" України.

Про фінансову та іншу допомогу Україну

ЄБРР виділяє "пакет стійкості" обсягом 2 млрд євро для України і її сусідів.

У Конгресі США досягли згоди щодо пакета допомоги Україні, сума зросла до 13,6 млрд доларів.

Китай надасть гуманітарну допомогу Україні на майже $800 тисяч.

Щодо членства України в ЄС

Сенат Польщі у середу ухвалив резолюцію, в якій закликає країни Європейського Союзу підтримати прискорений процес вступу України до ЄС.

Проте, лідери Європейського Союзу розходяться щодо того, чи варто твердо поставити Україну на шлях членства, схваливши її заявку.

Суперечки точаться за день до того, як глави держав-членів ЄС мають обговорити запит Києва про швидке приєднання, поданий минулого тижня.

Детально про заявку України щодо членства дивіться у пояснювальному відео ЄвроПравди або читайте у статті "До ЄС у турборежимі: як та коли розглядатимуть заявку України про прискорений вступ".

Інше: пошук "провокаторів" в Молдові та сайт для біженців

Прем’єрка Молдови: плануємо членство у ЄС, але не в НАТО.

Спецслужба Молдови почала відстежувати "провокаторів" на тлі війни в Україні.

ЄС створив сайт для інформування українських біженців щодо їхніх прав.

Спортзали і склади: Швеція облаштовує тисячі місць для біженців з України.

Франція готує житло для 10 тисяч українських біженців.

Це лише частина цікавих новин 9 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: