Бронетехника из Германии для Украины, РФ шантажирует Евросоюз, запрет Z в Латвии: новости дня

Дайджест
Пятница, 1 апреля 2022, 21:17

Євросоюз засудив російську призовну кампанію в окупованому Криму; у Вірменії повідомили, що не сприятимуть транзиту найманців РФ на війну з Україною; глава МЗС Франції заявив, що РФ не повинна сподіватися на перемогу в Україні; чеські дипломати закликали колег з РФ "втікати з цього корабля, не ставати спільниками"; лідери Євросоюзу на саміті з Китаєм закликали допомогти припинити війну в Україні; в Росії пригрозили обмежити поставки сільськогосподарської продукції країнам Заходу; в агентстві нацбезпеки Болгарії знайшли російських шпигунів; сейм Латвії заборонив символи підтримки війни РФ проти України; у Сербії намалювали символ "Z" на пам'ятнику Тарасу Шевченку; Німеччина ухвалила рішення про перше постачання Україні бронетехніки від держави НАТО; Естонія заборонила Яндекс.Таксі.

Більше цікавих новин 1 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Київ все ще під загрозою

Триває 37 доба повномасштабної війни Росії проти України. Британська розвідка повідомляє, що Україна продовжує проводити успішні, але обмежені контратаки на схід та північний схід від Києва.

Водночас і Чернігів, і Київ продовжують зазнавати повітряних і ракетних ударів, незважаючи на заяви Росії про зниження активності в цих районах.

Високопоставлений представник Пентагону, коментуючи у четвер відведення російських військ на позиції на північ і схід від української столиці, заявив, що Київ, як і раніше, перебуває в небезпеці, і авіаудари продовжуються.

Також британська військова розвідка повідомила, що Росія передислоковує частини своїх сил з окупованих нею територій Грузії, щоб посилити своє вторгнення в Україну, через неочікувані втрати. Від 1200 до 2000 цих російських військовослужбовців реорганізуються у 3 батальйонні тактичні групи.

Тим часом, Російська Федерація розпочала чергову призовну кампанію в незаконно анексованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь для призову жителів півострова до лав Збройних Сил РФ.

ЄС назвав призовну кампанію черговим порушенням міжнародного гуманітарного права.

Прем’єр-міністр Вірменії заявив, що країна не сприятиме транзиту найманців на війну з Україною.

У боях на сході України загинув громадянин Італії Еді Онгаро, який долучився до загонів бойовиків з 2015 року.

"Росія не повинна сподіватися на перемогу"

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Росія не повинна сподіватися на перемогу в Україні: "Ставки для нас стратегічні".

А президент України Володимир Зеленський обговорив із французьким лідером Еммануелем Макроном створення гуманітарного коридору для евакуації Маріуполя.

Також Макрон зустрівся з мером Мелітополя, який побував у російському полоні.

Чеські дипломати закликали своїх російських колег усвідомити, у якому напрямку веде Росію її керівництво, та протестувати проти цих дій і залишати свої посади, щоб у майбутньому не поділяти відповідальність за злочини.

Щодо переговорів з агресором, то міністр закордонних справ Дмитро Кулеба України заперечує чутки про те, що деякі західні партнери нібито тиснуть на Київ, закликаючи до певних поступок РФ у переговорах для припинення війни.

Нагадаємо, після переговорів у Стамбулі у вівторок представник української делегації на переговорах з Росією Олександр Чалий пояснив, що Україна домагається від Заходу гарантій безпеки, як для країн НАТО.

За даними CNN, США і їхні союзники навряд чи нададуть Україні ті гарантії безпеки, які вона хоче.

Тим часом, лідери Євросоюзу на саміті з Китаєм закликали допомогти припинити війну в Україні.

Шантаж та шпигунство Росії

Єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні заявив, що Євросоюз підтверджує свій курс на незгоду із вимогою президента РФ Владіміра Путіна проводити оплату за російський газ у рублях.

За його словами, така вимога Путіна є "спробою обійти європейські санкції та шантажувати Європейський Союз".

Заступник секретаря Ради безпеки Росії і експрезидент Дмитрій Медведєв пригрозив у п’ятницю, що Росія може обмежити поставки сільськогосподарської продукції "недружнім" країнам на тлі санкцій Заходу, запроваджених проти Москви через війну в Україні.

Російська агресія вже призвела до критичного дефіциту продовольства в Україні, а наслідки "глобальної продовольчої кризи" відчують у всьому світі, заявила раніше заступниця держсекретаря США Венді Шерман.

До речі, у Німеччині різко зріс попит на олію і борошно через війну в Україні.

А в агентстві нацбезпеки Болгарії знайшли російських шпигунів.

У шпигунстві на РФ також звинуватили офіцера запасу німецького Бундесверу.

Символ агресора на пам’ятках у Європі

У четвер, 31 березня, Сейм Латвії ухвалив у другому та остаточному читанні термінові поправки до Закону про безпеку масових видовищних та святкових заходів. 

Поправки забороняють символи, що використовуються для позначення військової агресії та військових злочинів, за винятком випадків, коли метою не є виправдання або прославлення таких злочинів.

Йдеться про такі літери, як "Z" або "V", або інші символи, що прославляють російську військову агресію.

У столиці Литви Вільнюсі невідомі розмалювали символами 'Z' меморіал євреям, вбитим нацистами.

А у Сербії намалювали символ "Z" на пам'ятнику Тарасу Шевченку.

Інше: бронетехніка для України, аварія на шахті

Німеччина ухвалила рішення про перше постачання Україні бронетехніки від держави НАТО - джерела.

Сербські міністри в Боснії заблокували санкції проти Росії.

В Естонії повідомляють про прибуття перших українців, примусово вивезених з Маріуполя до РФ.

Єврокомісія схвалила пропозицію обміну гривневої готівки біженців з України.

У Сербії в результаті аварії на шахті загинули 8 гірників.

У Румунії на звалищі знайшли викинуті угорські бюлетені, надіслані виборцями поштою.

Німеччина і Австрія хочуть прискорити процес вступу балканських країн до Євросоюзу.

Естонія заборонила Яндекс.Таксі і пропонує зробити це по всьому ЄС.

Президент Фінляндії натякнув, що референдум щодо вступу до НАТО вже не потрібен.

Це лише частина цікавих новин 1 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: