Пятый пакет санкций, удар по разведке России в Европе, лидеры ЕС в Буче: главные новости дня

Дайджест
Пятница, 8 апреля 2022, 21:35

На Заході засудили ракетний удар Росії на залізничний вокзал у Краматорську; високопосадовці Євросоюзу відвідали Бучу; президентка Єврокомісії офіційно передала Зеленському опитувальник, заповнення якого необхідне для надання Україні статусу кандидата в ЄС; за останні шість тижнів країни Європи заявили про висилку майже 400 російських "дипломатів", що створює серйозні перешкоди розвідці РФ; ЄС затвердив п’ятий пакет санкцій проти РФ; Словаччина надала Україні систему ППО С-300; Австрія скасувала всі обмеження для українських перевізників.

Більше важливих і цікавих новин 8 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

"Пробите дно": реакція Заходу на удар РФ по Краматорську

Триває сорок четверта доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Військова розвідка Великої Британії заявила, що російським силам, які були повністю виведені з півночі України, знадобиться щонайменше тиждень, перш ніж вони будуть передислоковані для бойових дій в інших місцях.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що президент Росії Владімір Путін "ймовірно відмовився" від спроби захопити Київ, оскільки РФ перемістила свою увагу на схід і південь України.

Президент України подякував за повернення до Києва посольств Туреччини, Литви та Словенії та закликав інші посольства брати з них приклад.

Через шість тижнів після початку війни в Україні представництво Євросоюзу відновить роботу в Києві

8 квітня Росія вдарила по залізничній станції у Краматорську. Ракета влучила у тимчасовий зал очікування, де перебували сотні людей, які очікували на евакуаційний потяг.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель засудив ракетний удар Росії на залізничний вокзал у Краматорську, який забрав десятки життів.

Президент США Джо Байден також засудив ракетний удар по вокзалу Краматорська російськими військами та пообіцяв подальшу підтримку Україні.

Глава Євроради Шарль Мішель після удару РФ по Краматорську заявив про необхідність більших санкцій проти Росії та більшої кількості зброї для України.

Президент Франції Еммануель Макрон написав у Twitter, що Франція підтримує розслідування удару по Краматорську, щоб забезпечити притягнення винних до відповідальності.

Глава МЗС Британії пообіцяла покарати Путіна і РФ після удару по вокзалу Краматорська.

Топ-посадовці Нідерландів, Норвегії та Естонії засудили обстріл російськими військами вокзалу у Краматорську, коли там очікували евакуації тисячі людей.

Наприклад, прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що "після жахливих звісток з Бучі, це - нове дно".

Тим часом, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, Високий представник ЄС Жозеп Боррель та прем'єр Словаччини Едуард Гегер відвідали Бучу, де було вбито сотні мирних мешканців.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що загибель мирних жителів у Бучі показала "жорстоке обличчя" армії президента Росії Владіміра Путіна.

Вона заявила, що ЄС зробить усе, щоб підтримати Україну в ухваленні "необхідних кроків" для забезпечення членства у блоці.

Цього ж дня вона офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.

Євросоюз виділить 7,5 млн євро на розслідування воєнних злочинів у Бучі та інших містах.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр підтримав ідею про те, що президент РФ Владімір Путін і глава МЗС Сергєй Лавров мають постати під трибуналом за воєнні злочини в Україні.

Він також зазначив, що Путін 2001 року, з яким йому доводилося спілкуватися, не має нічого спільного з Путіним 2022 року - "жорстоким розпалювачем війни в бункері".

Висилка сотень "дипломатів" РФ з Європи

Видворення європейськими дипломатами сотень співробітників посольств РФ здатне тимчасово, якщо не назавжди серйозно порушити роботу російської розвідки.

Видання Washington Post з посиланням на джерела повідомило, що це, здається, найбільше скоординоване висилання дипломатів з Європи. Зокрема, за останні шість тижнів країни Європи заявили про висилку майже 400 російських "дипломатів".

Високопоставлений європейський дипломат назвав це "серйозним порушенням" роботи російської розвідки в Європі, яке потенційно може бути  постійним. За словами дипломата, Кремлю буде важко поповнити ряди розвідки.

А міністерство закордонних справ України повідомило, що з початку повномасштабної війни Росії проти України дружні до України держави вислали загалом 445* дипломатів та співробітників російських дипломатичних установ. 

Росія вдається до дзеркальних заходів. Зокрема, міністерство закордонних справ Росії оголосило персонами нон грата 45 польських дипломатів, вони мають покинути країну до 13 квітня.

23 березня Польща оголосила про видворення 45 російських дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві.

П’ятий пакет санкцій ЄС

ЄС затвердив п’ятий пакет санкцій проти РФ: ембарго на вугілля почне діяти з серпня.

Як заявили в Раді ЄС, пакет включає низку заходів, спрямованих на посилення тиску на російський уряд та економіку, а також на обмеження ресурсів Кремля для агресії.

До пакета входить, серед іншого, заборона з серпня 2022 року на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії; заборона надавати доступ до портів ЄС суднам, зареєстрованим під прапором Росії. З повним переліком заборон можна ознайомитися у новині

Конгрес США проголосував за посилення санкцій проти РФ, підтримавши ембарго на російські енергоносії та позбавлення Росії статусу торговельного партнера.

Після схвалення Сенатом закон був спрямований до Палати представників, яка швидко прийняла торговий захід. Президент Джо Байден підтримує ці заходи і підпише їх, повідомила журналістам прессекретар Білого дому Джен Псакі.

Торговий законопроєкт відкриває шлях адміністрації Байдена підвищити мита на імпорт з Росії та Білорусі.

США також ввели санкції проти найбільшої в РФ і світі алмазодобувної компанії.

Британія ввела санкції проти доньок Путіна і Лаврова.

ЄС заморозив активи російських і білоруських олігархів і організацій на 30 млрд євро.

Чорногорія оголосила про запровадження санкцій проти Росії.

А казахстанський банк допомагає громадянам Росії обходити санкції.

Танки, протитанкові системи, С-300 для України

За даними Reuters, Чеська Республіка поставила в Україну танки, системи залпового вогню, гаубиці та бойові машини піхоти для боротьби з російським вторгненням.

США і союзники вже передали Україні 60 тисяч протитанкових систем і 25 тисяч ПЗРК.

Словаччина надала Україні систему ППО С-300.

Британія відправить Україні бронемашини "Mastiff".

Канада виділить 1,5 млрд на зброю та фінансову допомогу для України.

А от канцлер Німеччини Олаф Шольц, за даними Politico, незважаючи на тиск з боку кількох інших високопосадовців відкладає остаточне рішення щодо того, чи надавати Україні високоякісні танки для війни проти Росії.

Інше: співпраця операторів зв’язку, Австрія скасувала обмеження

Мобільні оператори Європи та України співпрацюватимуть, щоб робити зв’язок доступнішим.

Австрія скасувала всі обмеження для українських перевізників.

Україна надіслала ЄС детальний перелік товарів для підтримки аграрного сектора.

Україна отримала від ЄС 120 млн євро грантової допомоги.

Швеція хоче, щоб українські біженці почали працювати якнайшвидше.

Німецький депутат подав позов на автора статті про знищення України.

Активісти принесли під посольство РФ у Лондоні "трофеї російських військових" - пательні, праски, одяг.

У Фінляндії кажуть про перше за 2 роки порушення повітряного простору літаком РФ.

Білорусь склала список "недружніх держав" - у ньому немає України.

Це лише частина цікавих новин 8 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: