Путин вернулся в "зерновому договору", ПВО из Испании, Польша строит забор от РФ: новости дня

Дайджест
Среда, 2 ноября 2022, 21:56

У центрі уваги середи – зернова ініціатива, допомога Україні, ситуація в Молдові. 

Росія передумала і повернулась до "зернової угоди"

Пізніше Путін заявив, що Москва може вийти із Чорноморської зернової ініціативи в разі, якщо Україна порушить надані нею гарантії не використовувати "зерновий коридор" для атак на Чорноморський флот РФ.

"Він усвідомив, що вистрілив собі в ногу, коли заборонив суднам заходити в українські порти, щоб вони завантажувалися зерном і годували світ", – вважає глава МЗС Британії. 

На думку Заходу, президент РФ Владімір Путін ослаблений своїм помилковим рішенням про вторгнення в Україну, але навряд чи найближчим часом відбудеться якась зміна влади у верхах в Росії.

Продовжували надходити й новини щодо військової допомоги України. Іспанія передає батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide, системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати та снаряди до них. Крім того, надасть п’ять груп генераторів та 30 машини швидкої допомоги.

Таллінн подарує Києву і Львову по два автомобілі швидкої допомоги.

Всі важливі і цікаві новини дня 2 листопада – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Тим часом Іран, який допомогає Росії тероризувати Україну, погрожує Саудівській Аравії. 

Зернова ініціатива

Росія передумала і повернулась до "зернової угоди".

В міноборони окупантів заявили, що Росія отримала "письмові гарантії" від України щодо невикористання зернового коридору для ведення бойових дій проти РФ.

Пізніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва може вийти із Чорноморської зернової ініціативи в разі, якщо Україна порушить надані нею гарантії не використовувати "зерновий коридор" для атак на Чорноморський флот РФ.

Він повторив твердження роспропаганди про те, що Україна начебто використала "зерновий коридор" для "нанесення ударів по Чорноморському флоту Росії, і в зв'язку з цим було ухвалене рішення призупинити нашу участь у цих зернових конвоях".

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі пояснив, чому Росія вирішила повернутися до виконання "зернової угоди".

"Путін повинен припинити використання продовольства як зброї. Він усвідомив, що вистрілив собі в ногу, коли заборонив суднам заходити в українські порти, щоб вони завантажувалися зерном і годували світ", – написав Клеверлі у Twitter.

Також сьогодні президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з главою Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

"Подякував президенту Туреччини за активну участь у збереженні "зернової угоди", непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. Обговорили подальші кроки щодо повернення Україні полонених і політв'язнів", – написав він.

Війна з Росією 

На думку Заходу, президент РФ Владімір Путін ослаблений своїм помилковим рішенням про вторгнення в Україну, але навряд чи найближчим часом відбудеться якась зміна влади у верхах в Росії.

Разом з тим, РФ ще й продовжує залякувати світ, що в неї є ядерна зброя. 

Міністерство закордонних справ країни оприлюднило заяву, в якій закликала інших членів "ядерного клубу" запобігти прямому зіткненню через "небезпечні спроби обмежувати життєво важливі інтереси".

Ще цікавий момент щодо Путіна. Центр моніторингу, аналізу та стратегії (Cemas) провів у Німеччині опитування. За його результатами виявилося, що кожен п'ятий німець вірить, що Путін бореться зі "світовим закуліссям".

Допомога Україні 

Головним донором України у середу виявилася Іспанія. 

Глава МЗС країни Хосе Мануель Альбарес прибув сьогодні до Києва.

Пізніше стало відомо, що Іспанія передає новий пакет військової допомоги, який включає батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide, системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати та снаряди до них.

Крім того, повідомляється, що Іспанія передає Україні п’ять груп генераторів та 30 машини швидкої допомоги.

За словами Альбареса, генератори вже на шляху до України.

До речі, столиця Естонії подарує Києву і Львову по два автомобілі швидкої допомоги.

А от з урядом Італії виявилося не все так просто. За даними видання Il Mesaggero, уряд Італії наразі не розглядає новий указ про відправку зброї в Україну, оскільки заявляє про необхідність скоординувати свої дії з НАТО та з’ясувати деталі військових потреб України. 

Урядові джерела наполягають, що операція з передачі Україні зброї не рухається вперед  "тільки й виключно тому, що спочатку необхідно узгодити з НАТО та вникнути у деталі військових вимог України".

Міністр оборони Олексій Резніков у середу повідомив про телефонні розмови з очільниками оборонних відомств Фінляндії та Італії – Антті Кайконненом і Гвідо Крозетто.

Главі італійського Міноборони Резніков зателефонував "у перший день після канікул в Італії". "Гарні новини: італійський уряд продовжить підтримку України. Обговорили перспективи співпраці в багатосторонніх проєктах", – написав Резніков.

Тим часом, посол України в Ізраїлі бачить шанс на зміну позиції Ізраїлю щодо військової допомоги.

Санкції та невгамовний Іран

Британія запровадила санкції проти ще чотирьох російських олігархів.

Поки Британія посилює санкції, Болгарія пробує обійти антиросійські санкції щодо нафти. Єврокомісія попередила країну. Болгарія, зокрема, отримала виняток використовувати російську нафту до 2024 року, але не експортувати заради отримання прибутку від цього винятку.

А Швейцарія приєдналася до санкцій ЄС проти Ірану, який допомагає Росії дронами.

Та Іран не тільки допомагає РФ тероризувати Україну, а й сам нібито збирається тероризувати країни свого регіону.

Саудівська Аравія поділилася розвідданими зі Сполученими Штатами, попереджаючи про неминучу атаку з боку Ірану на об'єкти в королівстві.

Сполучені Штати стурбовані погрозами з боку Ірану на адресу Саудівської Аравії і без вагань дадуть відповідь у разі необхідності.

Проте, Іран заперечує плани напасти на Саудівську Аравію.

Північна Корея

До речі, Північна Корея також допомагає Путіну й намагається налякати сусідів. 

Сполучені Штати звинувачують Північну Корею у таємному постачанні Росії значної кількості артилерійських снарядів для використання у війні в Україні і намаганні приховати ці поставки.

Тим часом, Північна Корея продовжує "бряцати" зброєю.

У середу з території країни запустили щонайменше 10 балістичних ракет – найбільше за день за час керівництва лідера КНДР Кім Чен Ина.

Запуски відбулися приблизно через день після того, як Пхеньян пригрозив вжити "потужних заходів", якщо США не припинять військові навчання з партнерами, включаючи Південну Корею. Це сприйняли як завуальовану погрозу застосувати ядерну зброю.

Одна із ракет стала першою, що пролетіла над морським кордоном з Південною Кореєю.

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль назвав запуск територіальним порушенням. Сеул відповів на дії Пхеньяна запуском трьох ракет класу "повітря-земля" в міжнародні води на північнокорейській стороні морського кордону.

І це ще не все. Згодом Північна Корея здійснила понад 100 артилерійських пострілів зі свого східного узбережжя до військової буферної зони, встановленої військовою угодою з Південною Кореєю.

Обстріл є порушенням угоди 2018 року про непроведення таких дій у цій зоні, заявив Об'єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї.

Політичні розклади в Європі 

Парламент Чорногорії обмежив повноваження президента.

Докладніше про політичну кризу в країні читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Переворот по-чорногорськи: що може завадити захопленню влади дружніми до Кремля силами.

У Данії лівий блок на чолі з чинною прем’єркою несподівано виграв вибори. Вона пішла у відставку, щоби сформувати новий уряд.

А в Італії шанувальники Муссоліні та молодший міністр "зі свастикою" отримають портфелі в новому уряді Італії.

Молдова

Досі непроста ситуація лишається в Молдові. З 1 листопада почався новий етап тиску на Молдову. 

Намагаючись "зламати" тамтешній прозахідний уряд, Росія відрізала Молдові газ – точніше, половину звичних обсягів газу. А одночасно російські маріонетки у Придністров’ї повністю зупинили електропостачання до Молдови.

На цьому тлі РФ підготувала ще й "обурення вулиці" з вимогою переобрати парламент та президента. 

Згодом виявилося, що протести проти чинної влади Молдови проплачені маріонетками Кремля. 

У цій ситуації команда Санду обрала за рецепт… боротьбу з корупцією.

Сьогодні у Кишиневі провели обшуки в офісі проросійської партії "Шор", а також затримали соратника олігарха-втікача Плахотнюка.

Глава Антикорупційної прокуратури Молдови Вероніка Драгалін повідомила що ексдепутата Демократичної партії Володимира Андронакі оголосили в Україні небажаною персоною та вислали

Про те, що відбувається та чого чекати у сусідній державі – у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Слід додати, що через падіння 1 жовтня російської ракету на територію Молдови (її збила українська протиповітряна оборона) Кишинев вислав російського дипломата. Росія обіцяє відповісти на це.

Інше: Лукашенко накричав на Пашиняна

Нідерланди закликають українських біженців якнайшвидше отримати підтвердження статусу захисту.

У Вірменії різко прокоментували крики Лукашенка на Пашиняна під час саміту ОДКБ. 

Польща відгородиться від Калінінградської області парканом і колючим дротом. А ще країна ухвалила рішення про будівництво першої АЕС.

Нідерланди наказали Китаю закрити неофіційні поліцейські відділки в країні.

Європа за останні 30 років нагрілась більше, ніж будь-який інший континент.

У Сербії збили "ворожий дрон".

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: