22 січня 2019

Статті
"День бабака": Лондон шукає та не знаходить нові умови Brexit
Яким чином Британія виходитиме з кризи, створеної провалом угоди про Brexit? Відповідь на це питання мав дати "план В", який було анонсовано Терезою Мей.
Рецепт від популізму: як політична криза у Швеції завершилася поразкою "друзів Путіна"
Партія "друзів Путіна" не тільки чистісінько програла коаліційні торги – новий уряд Швеції стане значно ліберальнішим і, цілком імовірно, посилить співпрацю з НАТО.
Колонки
Подолати російську блокаду: як ЄС планує допомогти Приазов’ю
Оціночна місія Європейського Союзу з вивчення потреб регіону Приазов’я незабаром приїде в Україну. Її мета – знайти оптимальні шляхи підтримки регіону, який постраждав від агресивних дій РФ.
Новини
20:38
Leo Express планує потяг з Праги до кордону з Україною
Чеський Leo Express планує скористатися зростаючим інтересом до перевезень з України на Захід та запустити прямий потяг з Праги до Мостиськ.
20:09
Німеччина призупиняє участь у місії ЄС у Середземному морі - ЗМІ
Німеччина призупиняє участь у операції "Софія" – військово-морській місії ЄС, яка бореться із торгівлею людьми по всьому Середземному морю.
19:41
Уряд Польщі схвалив виплату мінімальної пенсії матерям чотирьох дітей
Уряд Польщі прийняв проект "Мама 4 плюс", який передбачає, що мами, які народили і виховали принаймні чотирьох дітей, матимуть право на мінімальну пенсію.
19:18
Топ-дипломат США у справах Європи йде у відставку
Помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Весс Мітчелл йде у відставку наступного місяця.
18:54
Європарламент наступного тижня почне процес ратифікації угоди про Brexit
Європарламент розраховує наступного тижня почати процедуру схвалення угоди про Brexit, про яку домовились Лондон та Брюссель.
18:37
Справа MH17: п'ять країн підписали меморандум про фінансування суду
У Гаазі представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України підписали міжурядовий меморандум щодо фінансування судового переслідування винних у катастрофі "Боїнга" рейсу МН17.
18:20
Помпео: США чекають, коли Росія змінить поведінку стосовно України
Державний секретар США Майк Помпео заявив, що США чекають, коли РФ змінить свою зовнішню політику, зокрема стосовно України.
18:05
Україна і Македонія домовилися завершити підготовку угод про безвіз
Україна і Македонія домовилися активізувати політичний діалог та економічну взаємодію.
18:00
В Раді Європи пропонують змінити правила референдумів після Brexit та Нідерландів
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про підтримку зміни пан-європейських принципів проведення референдумів, які має розробити Венеціанська комісія.
17:55
Італійський сенатор вибачився за твіт з посиланням на антисемітську теорію змови
Італійський сенатор, член популістичного руху "5 зірок" Еліо Ланнуті вибачився за свій твіт з посиланням на вікову антисемітську теорію змови.
17:39
В Туреччині довічно ув’язнена журналістка отримала ще 6 років тюрми
В Туреччині 74-річна журналістка, яка перебуває в тюрмі та відбуває довічне ув’язнення за звинуваченням у спробі перевороту 2016 року, отримала додаткові 5 років і 10 місяців за публікацію конфіденційних матеріалів
17:19
Ягланд хоче перерозподілити повноваження у Раді Європи заради повернення Росії
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд офіційно ініціює роботу над змінами до Статуту Ради Європи задля того, щоби вирішити кризу із участю Росії у роботі РЄ та з російськими неплатежами.
17:08
МЗС РФ пояснило домовленість Путіна з Меркель про спостерігачів у Керченській протоці
У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що домовлялися із Німеччиною і Францією про можливість лише одного візиту західних спостерігачів до Керченської протоки.
17:05
Рада Європи почала готувати бюджет без грошей Росії
Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ) почав роботу над новим бюджетом, що виходить із відсутності внеску Росії.
16:48
Болгарія більше не продаватиме громадянство іноземним багатіям
Болгарія планує припинити дозволяти заможним іноземцям купувати громадянство за інвестиції.
16:34
Віце-президент Єврокомісії: головна проблема ЄС - країни-члени з "російським типом демократії"
Деякі європейські країни вибирають "російський тип демократії", і це найбільший нині виклик для Європейського Союзу.
16:15
Озброєні злочинці пограбували банк на Єлисейських полях
У вівторок вранці озброєні грабіжники пограбували банк на Єлисейських полях.
15:52
Нідерланди розкритикували бюджетну угоду Італії з ЄС
Міністр фінансів Нідерландів Вопке Гекстра розкритикував угоду Італії з ЄС щодо плану видатків бюджету країни на 2019 рік.
15:47
Європейський суд визнав дискримінаційним австрійський закон про Страсну п’ятницю
Європейський суд у вівторок визнав, що австрійське законодавство дискримінувало на основі релігії і переконань позивача Маркуса Ачатці, який не отримав доплату за роботу в Страсну п'ятницю, вихідний день для кількох християнських конфесій.
15:23
У Варшаві автомобіль намагався протаранити браму президентського палацу
Невідомий чоловік намагався протаранити браму президентського палацу у Варшаві з допомогою легкового автомобіля.
15:17
Німеччина піде назустріч США у ситуації з "Північним потоком-2" - міністр
Посол США у ФРН Річард Гренелл нещодавно розіслав німецьким компаніям, що беруть участь у будівництві газопроводу, листи з попередженням про ризик потрапити під санкції США.
15:10
Іспанія розслідує законність свердловини, у яку впав дворічний хлопчик
Цивільна гвардія Іспанії проводить розслідування щодо законності вузької свердловини, у яку минулого тижня впав дворічний хлопчик.
14:55
Асад скасував спецвізи для послів ЄС - дипломати
Президент Сирії Башар Асад скасував спеціальні візи для дипломатів Європейського Союзу та чиновників, які регулярно подорожують між Бейрутом і Дамаском, ускладнюючи зусилля щодо розподілу допомоги жертвам громадянської війни.
14:42
У справі терактів у Парижі 2015 року затримані троє родичів одного зі смертників
Французькі правоохоронці затримали і помістили під варту трьох родичів Фуеда Мохаммада Аггада, одного зі смертників, які влаштували теракт у концертному залі Bataclan у листопаді 2015 року.
14:26
Україна готова зняти мораторій на ексгумації поляків - віце-прем’єр
Україна готова спілкуватися з Польщею про відновлення пошукових та ексгумаційних робіт, однак цьому має передувати підписання угоди із подробицями такої співпраці.
14:03
Пропозиція Польщі щодо Brexit не відображає позицію ЄС - Єврокомісія
Пропозиція Польщі обмежити до п'яти років дію так званого "запасного плану" (backstop) щодо кордону з Північною Ірландією не є позицією ЄС.
14:03
Будапешт назвав "рекетом" демонстрацію в Брюсселі проти політики угорської влади
МЗС Угорщини розкритикувало угорські опозиційні партії та євродепутата від "Зелених" Джудіт Саргентіні через їхню демонстрацію в Брюсселі на підтримку сирійського мігранта Ахмеда Х., якого угорська влада засудила за звинуваченням у співучасті у теракті.
13:55
Парламент Естонії відмовився перервати ратифікацію прикордонного договору з РФ
Парламент Естонії не підтримав пропозицію Консервативної народної партії (EKRE) перервати процес ратифікації прикордонного договору з Росією.
13:48
Голова КМРЄ про Росію: кожна країна-член має платити внески до Ради Європи
Міністр закордонних справ Фінляндії Тімо Сойні, який на початку 2019 року є чинним головою Комітету міністрів РЄ, підтвердив неприйнятність російської політики, за якою РФ припинила платежі до бюджету РЄ.
13:33
Екс-прем'єра Словенії, друга Орбана, оштрафували за образу журналісток
Голову Словенської демократичної партії, колишнього прем'єр-міністра країни Янеза Яншу оштрафували на 6 тисяч євро за образу двох працівниць телерадіокомпанії RTVS.
13:28
Єврокомісія оштрафувала Mastercard на 570 млн євро
Єврокоміся у 2013 році відкрила розслідування, яке показало, що через міжнародні правила еквайрингу Mastercard роздрібні продавці платили більше за банківські послуги.
13:22
Німеччина і Франція підписали новий договір про дружбу і співпрацю
Президент Франції Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель у вівторок в німецькому Аахені підписали новий договір про дружбу і співпрацю.
13:02
Звільнення моряків та місія в Керченській протоці: проект доповіді ПАРЄ по Азову
Німецький депутат Андреас Нік, призначений доповідачем з питання азовської кризи, представив колегам перший проект доповіді щодо наслідків російсько-українського протистояння.
12:50
Віце-прем'єр Італії: Франція не зацікавлена у стабілізації Лівії
Віце-прем'єр-міністр Італії Маттео Сальвіні, продовжуючи перепалку між Римом і Парижем, заявив у понеділок, що Франція не зацікавлена у стабілізації ситуації у Лівії через свої енергетичні інтереси.
12:44
Єврокомісія підготувала критичну доповідь щодо схем "золотих віз" в ЄС
Єврокомісія вважає, що так звані "золоті візи", можуть допомогти злочинцям проникнути в ЄС і збільшити ризик відмивання грошей, корупції та ухилення від сплати податків.
12:31
У Парижі через снігопад закрили Ейфелеву вежу
У Парижі через снігопад обмежили доступ туристів до однієї з найбільш відомих пам’яток французької столиці – Ейфелової вежі.
11:58
ЄС 28-29 січня надішле до Маріуполя місію для оцінки наслідків ескалації на Азові
28-29 січня до Маріуполя прибуде місія ЄС з оцінки впливу російської агресії в Азовському морі на економічну і соціальну ситуацію в Приазов'ї.
11:28
Над Ла-Маншем зник літак, на борту був футболіст британського клубу
Аргентинський нападник Еміліано Сала був одним з двох людей на борту одномоторного літака "Пайпер Малібу", який зник у районі маяка Каскетс, приблизно за 13 кілометрів від британського узбережжя.
11:24
ЄС зняв санкції з Кобзона
Рада ЄС затвердила рішення про посмертне виключення екс-депутата Держдуми РФ, співака Іосіфа Кобзона з санкційного списку, запровадженого за порушення територіальної цілісності України.
11:04
Німеччина розчарована новим планом Мей щодо Brexit
Міністр юстиції Німеччини Катаріна Барлі заявила, що розчарована новим планом британського прем'єр-міністра Терези Мей щодо Brexit і пропонує Великій Британії провести другий референдум.
10:42
Люксембург у 2020 році введе безкоштовний проїзд у громадському транспорті
Люксембург з 1 березня 2020 року запровадить безкоштовний проїзд на громадському транспорті - автобусах, трамваях і приміських потягах.
10:22
Напад на військову базу в Афганістані: кількість загиблих зросла до 65
09:58
Норвегія вирішила вислати польського "Консула року"
МЗС Норвегії повідомило про висилку з країни консула Польщі Славоміра Ковальського.
09:48
Десятки британських міністрів готові піти у відставку у разі "жорсткого" Brexit
Серед тих, хто розглядає питання про відставку, міністри уряду Терези Мей, молодші міністри і помічники міністрів.
09:32
Більшість німців підтримують будівництво "Північного потоку-2"
Більшість громадян Німеччини позитивно ставляться до будівництва газопроводу "Північний потік-2".
09:22
Угода щодо санкцій між Мінфіном США і Дерипаскою вигідна олігарху – NYT
Угода між Міністерством фінансів США та російським олігархом Олегом Дерипаскою щодо зняття санкцій з його компаній насправді була вигідна бізнесмену і залишила під його контролем найважливіші активи.
08:53
Німеччина і Франція підпишуть новий договір про дружбу і співпрацю
Церемонія пройде в західному німецькому місті Аахен в день 56-ї річниці підписаного в Парижі Єлисейського договору.
08:14
Вибори в Туреччині: у списках 165-річний чоловік і 1000 людей за однією адресою
Більш ніж 6000 зареєстрованих виборців старше 100 років, багато з яких нібито старші, ніж офіційно зареєстрований найстаріший чоловік на Землі, якому зараз 116 років.
07:59
Туск розповів, як попереджав Кемерона про "дурний" референдум щодо Brexit
Президент Європейської ради Дональд Туск попереджав колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона про наслідки "дурного" референдуму щодо Brexit в червні 2016 року.
07:49
У Нідерландах прокоментували відмову РФ допитувати росіян щодо катастрофи МН17
Йдеться про генерал-полковника Ніколая Ткачова та високопоставленого офіцера ГРУ Олега Іваннікова.