22 лютого 2019

Статті
Гра з "фашизмом": чому Угорщина підвищує ставки у тиску на Україну
Угорці почули від американців сигнали про те, що США не стоятимуть у цьому конфлікті виключно на українському боці, зважаючи на дії Києва, які в угорському питанні є далекими від адекватності...
Нове обличчя Польщі: хто кинув виклик старій політичній системі
"Весна" обіцяє зробити Польщу дружньою для мігрантів, позбавити церкву пільг, а на додачу – "забути" про історичні суперечки з Україною. Як зміниться польська політика з появою нової політсили?
Колонки
Чи буксує асоціація: що означають "урядові 52%" виконання Угоди з ЄС
В уряді підрахували, що у 2018 році було виконано 52% запланованих робіт щодо Угоди про асоціацію. За нашими оцінками, було виконано 21% завдань, тоді як загалом Угоду виконано лише на 24%.
Новини
21:01
Чоловікам, які повалили пам’ятник священику в Польщі, загрожує до 5 років тюрми
Польська прокуратура висунула звинувачення трьом чоловікам, які минулої ночі повалили пам’ятник відомому священику епохи Солідарності Генрику Янковському.
20:05
Старші міністри уряду Мей хочуть її відставки за три місяці – ЗМІ
Старші міністри британського уряду хочуть, щоб прем'єр-міністр Тереза Мей пішла у відставку після місцевих виборів у травні і дозволила новому лідеру провести наступний етап переговорів щодо Brexit.
19:43
Уряд Ердогана перед виборами продає овочі за заниженими цінами
Уряд турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана напередодні місцевих виборів встановив десятки тимчасових наметів з продуктами, удвічі дешевшими, ніж на ринках.
19:16
Найавторитетніший словник німецької мови змінив Kiew на Kyjiw
Найавторитетніший довідник з правопису німецької мови Duden перейшов із російської транскрипції назви української столиці на українську.
18:49
Зірка баскетболу Литви балотується у Європарламент
Один з найвідоміших литовських баскетболістів Шарунас Марчюльоніс балотуватиметься на виборах до Європарламенту за списком Литовського союзу селян і зелених (ЛСКЗ, "аграрії").
18:42
Франція та Німеччина узгодили деталі створення бюджету єврозони - ЗМІ
Франція та Німеччина узгодили детальну пропозицію щодо створення бюджету єврозони з метою стимулювання зростання, зміцнення конкурентоспроможності та зниження розриву між окремими країнами-членами.
18:13
В МЗС відреагували на угорську заяву про "напівфашистський" закон
МЗС України вважає неприпустимими маніпулювання Будапешта і подальші вимоги Угорщини щодо зміни українського освітнього закону.
17:55
Євродепутати запитали ЄК про відсутність Росії у списку країн відмивання грошей
Понад 40 євродепутатів підписали лист до Європейській комісії, який містить запитання, чому Росію не внесли до списку країн, що ведуть недостатню боротьбу з відмиванням грошей.
17:35
Польща відповіла ЄС щодо каналу через Віслинську косу: протести почалися з РФ
Польща застерігала Європейську комісію "не піддатися російському наративу" у справі будівництва каналу через Віслинську косу, який повинен сполучити Балтійське море з Віслинською затокою.
17:32
Уряд Іспанії представив стратегію боротьби зі змінами клімату
Уряд Іспанії у п’ятницю, менш ніж за два тижні до розпуску парламенту напередодні дострокових виборів, представив проект пропозицій боротьби зі зміною клімату.
17:20
Порошенко: країни-сусіди хочуть створити свої "ЛитПолУкрбриг"
Президент України Петро Порошенко заявив, що отримує пропозиції про створення формувань, аналогічних до військової бригади ЛитПолУкрбриг, від інших країн-сусідів.
17:20
57% українців підтримують вступ в ЄС, 44% - за приєднання до НАТО – опитування
Вступ України до Європейського Союзу підтримують понад 57% українців, понад 44% мешканців країни підтримали б приєднання до НАТО.
17:09
Порошенко чекає, що Україна вступить в НАТО після Північної Македонії
Президент Петро Порошенко очікує від держав-членів НАТО надання ПДЧ та визначення дати, коли Україна стане "31-м членом Альянсу".
16:53
Україна, Польща і Литва обговорили посилення санкцій проти РФ
Лідери України, Польщі та Литви обговорили питання додаткових санкцій проти Росії.
16:44
Дуда похвалив українських солдатів, "героїв своєї Вітчизни"
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща дуже задоволена участю українських солдатів в українсько-литовсько-польській бригаді.
16:08
У ЄС погодили правила авіаційної безпеки у разі "жорсткого" Brexit
Посли країн Євросоюзу погодили у п’ятницю проект правил про забезпечення безпеки польотів на випадок виходу Великої Британії з Євросоюзу без відповідної угоди.
16:02
ЄНП поки що не виключатиме партію Орбана - ЗМІ
Європейська народна партія (ЄНП) не хоче загострювати напруженість з угорським прем'єр-міністром Віктором Орбаном, тому що це може підштовхнути його до приєднання до табору італійського популіста Маттео Сальвіні або навіть ультраправої Марін Ле Пен.
15:37
У Молдові у кортеж Додона врізався автомобіль
В одну з машин кортежу президента Молдови Ігоря Додона 22 лютого врізався легковий автомобіль.
15:30
В мішленівському ресторані Валенсії отруїлись 28 людей, одна жінка померла
В одному з ресторанів Валенсії, якому присвоєно зірку Мішлен, отруїлися 28 людей, одна жінка померла.
15:27
Молдовська партія заявила міжнародним інституціям про втручання РФ у вибори
Демократична партія Молдови повідомила кільком міжнародним інституціям та спостерігачам, акредитованим на контроль за виборами 24 лютого 2019 року, про зловживання Російської Федерації на виборах в республіці.
15:08
Орбан розкритикував Брюссель, нагадавши про радянську цензуру
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відповів на критику Брюсселя, який невдоволений новою антиєвропейською кампанією Будапешта, нагадавши про утиски свободи слова у радянські часи.
14:56
Майбутній посол Польщі в Україні: ми привчили Київ, що йому дозволено більше
Заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький заявив, що в Україні неправильно трактують зміни у Польщі і що Варшава сама привчила Київ не зважати на польські інтереси.
14:54
Росія запропонувала Сальвіні 3 млн євро на вибори в ЄС - ЗМІ
Росія готувалася допомогти італійському ультраправому віце-прем'єру Маттео Сальвіні досягти успіху на виборах до Європарламенту в травні підпільним фінансуванням в 3 млн євро для його партії "Ліги".
14:17
Курди закликають держави Європи зберегти сили в Сирії вслід за кроком США
Курдське керівництво, яке контролює більшу частину півночі Сирії, привітало рішення США зберегти 200 американських військових у Сирії після виходу з країни, заявивши, що воно захистить регіон і може заохотити європейські держави зберегти сили там.
14:01
ЄС скасує санкції проти Андрія Клюєва - журналіст
13:52
фотоУ Румунії на колії впав пішохідний міст, заблокувавши сполучення з Молдовою
Поблизу румунського міста Плоєшті обвалилася частина пішохідного мосту і впала на залізничні колії, заблокувавши на кілька годин сполучення між Бухарестом і територією Молдови.
13:51
Уряд Ірландії оприлюднив план дій на випадок "жорсткого" Brexit
Ірландський уряд планує прискорити прийняття законопроекту у парламенті до запланованого виходу Британії з блоку 29 березня.
13:50
Німецьким ультраправим дорікнули за коментарі про "природний добір" у Бундестазі
Заступник голови парламенту Німеччини засудила членів ультраправої партії AfD за те, що, як повідомляється, вони допустили, що жінки не є придатними бути законодавцями.
13:17
Шведський суд засудив викрадача королівських коштовностей до 4,5 років тюрми
Суд у Швеції засудив 22-річного викрадача королівських регалій до 4,5 років позбавлення волі.
13:14
Лідер грецької опозиції, брат кандидатки в генсеки Ради Європи, поїде до Москви
Головний опозиційний лідер Греції Кіріакос Міцотакіс здійснить дводенний візит до Росії 27-28 лютого.
13:01
Депортація, а не інтеграція: Данія прийняла нову політику щодо біженців
Парламент Данії прийняв закон, який передбачає перехід від інтеграції до майбутньої репатріації в підході Данії до тих, хто шукає притулку в країні, зокрема біженців з квотами ООН та інших осіб, які не мають постійного статусу.
12:23
Франція підготує армійську бригаду для нової ініціативи НАТО "чотири тридцятки"
Франція забезпечить 10% військових сил для нової ініціативи НАТО із посилення мобільності та швидкого реагування на загрози.
12:18
Лукашенко пообіцяв спільну з РФ відповідь, якщо США розмістять ракети в Європі
Президент Білорусі Александр Лукашенко висловив побоювання щодо можливого розміщення Сполученими Штатами ракет у Європі.
11:37
Мін'юст розповів про маніпуляції росіян у заяві про "відмову ЄСПЛ по Азову"
Європейський суд з прав людини не відмовлявся задовольняти запит України, в якому Київ просив прийняти забезпечувальні заходи проти Росії, як про це заявили у Мін'юсті РФ.
11:27
РФ відкрила нову справу проти олігарха Плахотнюка, в Молдові кажуть про втручання у вибори
У Демократичній партії Молдови назвали нову кримінальну справу проти голови партії Володимира Плахотнюка спробою Росії вплинути на результат виборів у країні.
10:54
Італія оштрафувала Ryanair і Wizzair на мільйони євро за їхні правила щодо багажу
Італійський антимонопольний комітет вирішив, що авіаперевізники Ryanair і Wizzair повинні сплатити штраф у розмірі 3 і 1 млн євро відповідно за запровадження нових правил перевезення ручного багажу.
10:37
Росія заявила, що ЄСПЛ відмовив Україні у термінових заходах через напад в Азові
У Мінюсті України натомість запевнили "Європейську правду", що інформація від РФ про відмову є маніпулятивною і пообіцяли найближчим часом детально подати свою точку зору.
10:15
Туск: мій коментар про "пекло" мав привернути увагу прихильників Brexit
Туск на прес-конференції в Брюсселі два тижні тому заявив, що в пеклі існує "особливе місце" для прихильників Brexit, які приступили до виходу Великобританії з ЄС без плану.
10:00
Волкер представив сайт щодо протидії агресії РФ в Україні
Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер представив сайт щодо протидії російській агресії в Україні.
09:56
Офіційна Угорщина вже називає освітній закон в Україні "напівфашистським"
"Угорщина сподівається, що зможе достукатися до нової адміністрації, оскільки вона не змогла спілкуватися з нинішньою".
09:49
Перед виборами в Естонії націоналісти наростили підтримку до рекордного рівня
Напередодні парламентських виборів в Естонії на перше місце вийшла опозиційна Партія реформ, націоналісти користуються рекордною підтримкою.
09:41
Brexit: 35 депутатів партії Мей готові відкласти вихід Британії з ЄС
Близько 35 депутатів Консервативної партії можуть підтримати рішення Палати громад відкласти вихід Великої Британії з ЄС, якщо прем'єр-міністр не зможе забезпечити достатню підтримку для своєї угоди по Brexit.
09:34
США залишать у Сирії 200 військових після виведення військ
Вашингтон планує залишити певну кількість військових США в Сирії, навіть після того, як основна частина американських військ покинула країну.
09:18
У Туреччині видали ордер на арешт 295 військових за зв'язки з Гюленом
Серед тих, на кого виданий ордер на арешт, три полковника, вісім майорів і 10 лейтенантів, причому близько половини підозрюваних перебували в армії, а решта - в інших родах військ, включаючи військово-морський флот і військово-повітряні сили.