28 грудня 2022

Статті
Настав час ліквідувати Придністров’я. Як для цього має і як не може діяти Україна
Поразка Росії в Україні не означає ліквідації армії у Придністров’ї... Коли Київ діятиме, важливо не обвалити також економіку Молдови...
Інтерв'ю
Сербський депутат про війну на Балканах, агентів впливу РФ та підтримку України
Александар Оленік – один із небагатьох депутатів парламенту Сербії, що виступає на підтримку України та за санкції проти РФ.
Новини
22:32
фото, відеоУ Молдові затримали трьох чоловіків, які допомагали українцям нелегально перетинати кордон
Співробітники молдовських прокуратури по боротьбі з організованою злочинністю і Служби інформації та безпеки (СІБ) спільно зі Службою безпеки України затримали трьох громадян Молдови, яких підозрюють у сприянні незаконному перетину кордону громадян України, починаючи з літа 2022 року.
22:13
Словаки майже порівну поділились в оцінці "розлучення" Чехословаччини
Через майже тридцять років після поділу Чехословаччини 45,8% словаків вважають, що цей крок пішов на користь, протилежної думки дотримуються 44,6% жителів Словаччини.
21:54
Представники Туреччини й Сирії уперше з 2011 року зустрілись у Москві
У Москві в середу відбулась зустріч очільників міністерств оборони та розвідувальних служб Туреччини, Росії, Сирії – для Анкари й Дамаска це перша з початку громадянської війни у 2011 році зустріч такого рівня.
21:27
Латвія не забиратиме візи в співробітників російського "Дождя"
Управління у справах громадянства та міграції Латвії ухвалило рішення зберегти візи співробітникам телеканалу "Дождь", який раніше був позбавлений ліцензії на мовлення Національною радою з електронних ЗМІ країни.
ДайджестІталія та можливий ядерний удар РФ, танки Leopard з Фінляндії, Балкани на межі війни: новини дня
21:14
Італія першою в Європі повертає тестування на коронавірус для прибулих із Китаю
Міністр охорони здоров’я Італії Ораціо Скіллачі в середу оголосив про запровадження обов’язкового тестування на коронавірус для всіх подорожувальників, які прибувають із Китаю, після того як Пекін відмовився від жорстких COVID-обмежень.
20:56
Міністр оборони Франції в Києві обговорив плани військової допомоги Україні на 2023 рік
У середу міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню здійснив перший візит до Києва, де зустрівся з українським візаві Олексієм Резніковим і президентом Володимиром Зеленським для обговорення військових потреб України.
20:40
Молдова й Румунія обмінюватимуться примірниками виданих у себе книг
Уряд Молдови в середу затвердив зміни до закону про видавничу справу, згідно з якими по одному примірнику всіх книг, що вийшли друком у Молдові, надсилатимуться до Національної бібліотеки Румунії, і навпаки.
20:22
Прем’єром Боснії і Герцеговини може вперше стати жінка
Нижня палата парламенту Боснії і Герцеговини в середу доручила формування уряду 61-річній досвідченій політикині Боряні Крішто, яка в разі затвердження її складу Ради Міністрів стане першою жінкою-прем’єром в історії конфедерації.
19:56
фотоДо Фінляндії прибув плавучий LNG-термінал, покликаний зменшити залежність від Росії
Судно-термінал Exemplar для регазифікації скрапленого природного газу (LNG) прибуло в середу вранці у фінський порт Інкоо – воно покликане зменшити залежність Фінляндії від поставок газу з Росії.
19:38
фотоСловенія прийняла на лікування двох важкопоранених українців
До Словенії в середу прибув літак із двома важкопораненими українськими громадянами та людиною, що їх супроводжує, для отримання подальшої повної медичної допомоги та реабілітації.
19:25
Президент Сербії закликав сербів на півночі Косова розбирати барикади: отримав усі гарантії
Президент Сербії Александар Вучич у середу закликав сербів на півночі Косова припинити блокаду й розбирати барикади після того, як, на його переконання, отримав усі необхідні гарантії від західних країн.
19:09
В уряді Британії занепокоєні поведінкою депутатів, які за кордоном пиячать і замовляють секс-працівниць
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак висловив стурбованість через звинувачення британських депутатів у пияцтві та сексуальній поведінці, до яких ті вдаються під час закордонних візитів.
18:45
Литва заморозила понад 85 млн євро російських і білоруських активів
У межах виконання санкцій Європейського Союзу, запроваджених у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, Литва заморозила російські та білоруські активи загальною вартістю понад 85 мільйонів євро.
18:26
Катастрофа МАУ: постраждалі держави вимагають згоди Ірану на арбітраж
Велика Британія, Канада, Україна та Швеція вимагають від Ірану погодитись на арбітражний розгляд спору, пов’язаного зі збиттям над його територією пасажирського літака "Міжнародних авіаліній України" в січні 2020 року.
18:13
TikTok тепер заборонено використовувати на робочих телефонах в усьому Конгресі США
Адміністрація Палати представників Конгресу США слідом за Сенатом заборонила використовувати популярний додаток для публікації коротких відео TikTok на робочих пристроях.
17:54
В урядових будівлях Молдови вимкнуть світло на знак солідарності з Україною
У будівлях уряду та підвідомчих установ Молдови в четвер, 29 грудня, о 18:00 відключать електрику на знак солідарності з Україною.
17:44
США і ЄС закликають Косово й Сербію до деескалації
Європейський Союз і Сполучені Штати в середу висловили занепокоєння напруженою ситуацією на півночі частково визнаного Косова й закликали всіх причетних сприяти якнайшвидшій деескалації та утримуватись від провокацій.
17:31
МЗС закликає посилити санкції проти російської "ядерки" після візиту чиновника Кремля на ЗАЕС
Міністерство закордонних справ у середу висловило рішучий протест через незаконний візит першого заступника адміністрації президента РФ Сергєя Кирієнка на окуповану частину Запорізької області, зокрема Запорізьку атомну електростанцію.
17:18
Зеленський: всі елементи міжнародного правосуддя будуть використані для переслідування російських вбивць
Він наголосив, що жоден злочин окупантів в Україні не повинен залишитись без законного вироку.
17:17
В Угорщині знову закликають переглянути санкції ЄС проти Росії
Головний радник прем’єр-міністра Угорщини Балаш Орбан вважає, що Європейський Союз повинен почати дискусію про перегляд санкцій, запроваджених проти Росії.
16:57
У парламенті Фінляндії закликали передати Україні танки, щоб показати приклад іншим
Депутати парламенту Фінляндії Андерс Адлеркройц (Шведська народна партія Фінляндії) і Атте Хар’янне ("Зелені") закликали владу країни ухвалити рішення про передання Україні танків Leopard 2 для протистояння повномасштабному вторгненню Росії.
16:53
Жодне об’єднання в Європі не буде сильним без України - Зеленський
За його словами, головний здобуток у зовнішній політиці за рік в тому, що Україна зцементовує Європейський Союз і увесь вільний світ боротьбою за свободу і мир.
16:42
Зеленський: Україна об'єднала ЄС, ніхто вже ніколи не буде боятися Росії
Україна за 10 місяців війни зуміла об’єднати навколо себе Європейський союз у спільній боротьбі проти Росії.
16:39
Міжнародне право дозволяє виключати країни з ООН – МЗС Польщі про ініціативу України
Клопотання України про виключення Росії з Організації Об’єднаних Націй закономірне, оскільки міжнародне право дозволяє виключати країни з ООН.
16:27
У Латвії перевірять депутата, який під час обговорення цивільних партнерств говорив про "п**ерастів" і "ж*дів"
Комісія Сейму Латвії з питань мандатів, етики та заяв у середу вирішила порушити справу у зв'язку з висловлюваннями депутата Александра Кірштейнса під час дебатів щодо продовження розгляду законопроєкту про цивільне партнерство.
16:05
Сотні генераторів і трансформаторів: Кулеба розповів про останню допомогу "енергетичної коаліції" Україні
За останні два тижні Україна уклала домовленості про постачання трансформаторів і генераторів із низкою країн Європи, необхідних для підтримання функціонування постраждалої через обстріли РФ енергетичної системи.
короткоЯк Сербія копіює дії РФ і чи дійде справа до війни
15:49
У Косово звільнили з-під варти серба-поліцейського, затримання якого спричинило протести
Головний суд Приштини ухвалив рішення перевести під домашній арешт поліцейського-серба Деяна Пантіча, якого косовська поліція тримала у своєму відділку під вартою з 10 грудня через звинувачення в підготовці теракту.
15:38
Берлін вітає пропозицію України щодо проведення мирної конференції
Уряд Німеччини вітає пропозицію міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби про проведення міжнародної мирної конференції.
15:25
Західна розвідка допомогла Німеччині викрити ймовірного російського шпигуна – ЗМІ
Підозрюваного у державній зраді у лавах Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) було викрито за наведенням західної розвідки.
15:15
Грузія "скрупульозно виконала" всі рекомендації ЄС для статусу кандидата – прем’єр
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі вважає, що уряд країни "скрупульозно виконав" усі дванадцять рекомендацій Європейської комісії, які та висунула для отримання Тбілісі статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.
15:05
Росія висилає литовського дипломата
Міністерство закордонних справ Росії в середу оголосило про вислання одного співробітника посольства Литви в країні.
14:48
У Польщі залишаються 950 тисяч українських біженців, які виїхали через війну
У Польщі станом на кінець грудня перебувають 950 тисяч українських біженців, які залишили свою країну через російське вторгнення.
14:14
Суд у Швейцарії призупинив процедуру банкрутства оператора "Північного потоку-2"
Швейцарський суд надав мораторій на реструктуризацію боргу компанії Nord Stream 2 AG  - це дозволило оператору "Північного потоку-2" тимчасово уникнути банкрутства.
13:58
Німеччина купила для України 480 генераторів, половина вже доставлені
Німецьке агентство купило для України 480 електрогенераторів, половина вже доставлені
13:26
Глава Мюнхенської безпекової конференції підтримав ідею мирного саміту
Крістоф Гойсген зазначив, що "добре залучити до гри" Організацію Об'єднаних Націй і зробити все можливе, щоб знайти мирне вирішення російської агресивної війни.
13:14
Німеччина очолить групу підвищеної готовності НАТО
У неділю, 1 січня 2023 року, Німеччина очолить військові сили НАТО найвищої готовності.
12:45
МЗС Естонії: пропозиція України виключити РФ з Радбезу ООН не має підтримки
За словами віцеканцлера міністерства закордонних справ Естонії Мярта Вольмера, більшість держав не поділяють підхід України до питання про членство Росії в Раді Безпеки ООН, тому питання про її виключення з цього органу наразі не є перспективним.
12:34
США працюють над збереженням енергосистеми України протягом зими - посол
США продовжують надавати всебічну підтримку для роботи енергетичних систем в Україні після тривалих атак Росії на інфраструктуру.
12:30
Глава Міноборони Франції прибув до Києва
Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню прибув з візитом до Києва.
11:53
Міністр оборони Італії: під загрозою поразки РФ може застосувати тактичну ядерну зброю
Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто вважає, що у разі якщо Росії загрожуватиме поразка у війні вона може піти на застосування тактичної ядерної зброї.
11:48
У Північній Македонії заарештували за корупцію начальника поліцейського відділку і 8 співробітників
У заяві поліції йдеться про те, що дев'ятьом офіцерам, які перебували на КПП "Табановце", висунуто обвинувачення у "злочинній змові, хабарництві та зловживанні службовим становищем".
11:27
МЗС: указ Путіна про громадянство РФ на окупованих територіях свідчить про бажання продовжувати війну
Указ президента РФ, який затверджує спрощені процедури виходу з громадянства України та набуття громадянства РФ, є нікчемним і свідчить про неготовність Росії до переговорів.
10:58
У Бундестазі попередили про загрозу російського шпигунства
Нещодавнє викриття ймовірного російського шпигуна в службі зовнішньої розвідки Німеччини свідчить про те, що останніми роками влада лише частково враховувала загрози з боку Кремля.
10:22
Суд у Бельгії скасував рішення про звільнення підозрюваного у справі про корупцію в Європарламенті
Бельгійський суд скасував рішення про звільнення Нікколо Фіга-Таламанки, одного з головних підозрюваних у справі про розслідування корупції Європарламенті за участі Катару.
09:55
Мешканка Рима розпалила камін купонами на 20 тис. євро, захованими чоловіком
Жінка з Рима запалила камін в будинку на Різдво за допомогою поштових купонів на суму 20 000 євро, захованих її чоловіком.
Аналітика короткоЯк Зеленський може подолати кризу, викликану призначенням сексологині послом у Болгарїї
09:41
Британська розвідка: утримання лінії біля Кремінної, ймовірно, буде пріоритетом для РФ
На думку британської розвідки, Росія, ймовірно, зробить пріоритетом утримання лінії фронту біля Кремінної з огляду на значення району для логістичної підтримки її військ на Донбасі.
09:08
З сербського боку кордону з Косово звели барикади, заблокувавши рух
Група з близько 20 осіб, частина яких одягнута в камуфляж, ввечері 27 грудня заблокувала прикордонний перехід Мердаре між центральною Сербією та Косово з сербського боку.
08:29
Меркель не збирається брати участь в зусиллях із завершення війни в Україні
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що питання про її участь у мирному врегулюванні між Росією і Україною не стоїть.
ВідеоСексологиня, що стала послом у Болгарії: чим загрожує таке призначення
08:10
У Фінляндії знову відклали запуск нового реактора на АЕС
Запуск третього реактора фінської атомної електростанції "Олкілуото", який мав запрацювати протягом грудня, відклали до весни.
07:32
Глава МЗС Латвії: війна в Україні може бути затяжною, а її динаміку важко прогнозувати
Війна в Україні може мати затяжний характер, її динаміку важко прогнозувати, а подолання наслідків може тривати тривалий час.
07:12
Приштина заявила, що Сербія під впливом РФ хоче дестабілізувати Косово
Міністр внутрішніх справ Косова Шелал Швекла у вівторок заявив, що Сербія під впливом Росії прагне дестабілізувати Косово, підтримуючи сербську меншину на півночі, яка блокує дороги і протестує протягом майже трьох тижнів.