27 грудня 2022

Статті
Проблема не в сексології. Чому Зеленський має звільнити щойно призначеного посла у Болгарії
Рішення президента про нового посла у Болгарії матиме або погані наслідки, або катастрофічні. Цей текст пояснює, чому це не перебільшення.
До Брюсселя з перешкодами: чим корисний Україні балканський досвід вступу до ЄC
Балканські країни зіткнулися із "підніжками" на своєму шляху до ЄС. Із такими ж, чи схожими проблемами скоро познайомиться й Україна.
Новини
22:30
Литовська православна церква засудила війну в Україні та просить про більшу незалежність від Москви
Загальні збори Литовської православної церкви (ЛПЦ), які відбулися у вівторок у Вільнюсі, засудили війну проти України й ухвалили рішення прискорити процес досягнення ще більшої незалежності від Московського Патріархату.
22:10
У США говорять про труднощі в допомозі відновленню енергосистеми України – ЗМІ
Ремонт енергетичної інфраструктури України, яка постраждала від російських ракетних обстрілів, ускладнюється дефіцитом необхідних компонентів і несумісністю тих компонентів, які Києву можуть передати західні партнери.
21:45
Одного з чотирьох українців, які заблукали в горах у Румунії, знайшли мертвим
Румунські рятувальники у вівторок виявило тіло одного з чотирьох українців, які напередодні Різдва вирушили в гори й перетнули державний кордон.
21:28
Уряд Іспанії скасовує ПДВ на базові продукти харчування на тлі високої інфляції
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес на пресконференції у вівторок анонсував пакет заходів на суму близько 10 мільярдів євро, спрямованих на зниження вартості життя у зв’язку з інфляцією.
ДайджестІталійське ППО для України, лідер Вірменії наїхав на Путіна, Орбан образив українців: новини дня
21:09
Прем’єрка Естонії: мова освіти – це питання національної безпеки
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що між рішенням перевести систему освіти в країні на естонську мову та повномасштабним вторгненням Росії в Україну є причинно-наслідковий зв'язок.
20:58
В уряді Британії побоюються економічних наслідків вторгнення Китаю на Тайвань – ЗМІ
У британському уряді непублічно вважають, що країна не готова до потенційно катастрофічних наслідків, які можуть настати для економіки в результаті вторгнення Китаю на Тайвань – йдеться про руйнування ланцюгів постачання і дефіциту важливих товарів.
20:35
У Вірменії розкритикували РФ через примус до поступок Азербайджану та приєднання до "Союзної держави"
Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян у понеділок заявив, що Росія, яка формально є стратегічним союзником його країни, примушує Єреван забезпечити Азербайджану коридор через свою територію, а також приєднатися до "Союзної держави" РФ і Білорусі.
20:15
Франція передає Польщі два супутники спостереження
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак у вівторок підписав контракт із французьким візаві Себастьєном Лекорню про постачання польській стороні двох супутників для спостереження з приймальною станцією.
20:02
Суд у Латвії зобов’язав надати притулок російському військовому запасу, який тікав від мобілізації
Адміністративний районний суд Латвії в середині грудня ухвалив рішення надати притулок у країні колишньому російському військовослужбовцю і співробітнику поліції всупереч рішенню Управління у справах громадянства та міграції.
19:34
В уряді розповіли, як працюють із Угорщиною, що блокує рішення на підтримку України в ЄС
Українська сторона здійснює комунікацію з Угорщиною щодо рішень на підтримку України в контексті повномасштабної війни з Росією через Європейський Союз, і наразі така взаємодія є успішною.
19:16
Україна зробила "все, що можна було", для виконання рекомендацій щодо руху в ЄС – Стефанішина
В уряді України вважають, що на сьогодні ухвалили всі кроки для виконання семи рекомендацій Європейської комісії, за якими оцінюватиметься прогрес Києва щодо членства в Європейському Союзі.
18:56
Мелоні провела "сердечну розмову" із Зеленським, запросила його в Рим
Пресслужба уряду Італії оприлюднила подробиці розмови італійської прем’єр-міністерки Джорджії Мелоні та президента України Володимира Зеленського.
18:42
Глава МЗС Німеччини – про вступ України в ЄС: Брюссель має виконати своє "домашнє завдання"
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що Європейський Союз повинен зайнятись внутрішніми перетвореннями на тлі потенційного розширення, зокрема прийняття до свого складу України.
18:20
Росія обмежить постачання нафти країнам, які запровадили "стелю цін", але є нюанс
Президент Росії Владімір Путін у вівторок підписав указ у відповідь на запровадження країнами "Групи семи" та Європейським Союзом механізму граничної ціни на російську нафту та нафтопродукти, що транспортуються морським шляхом.
18:07
Глава МЗС Німеччини: з нинішньою Росією нормальних відносин бути не може
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заперечує можливість ведення "нормальних відносин" із Росією, яка здійснила повномасштабне вторгнення в Україну.
17:54
Італія розглядає надання Україні засобів ППО – Мелоні в розмові із Зеленським
Президент Володимир Зеленський у вівторок провів телефонну розмову з прем’єр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні.
17:43
Прем'єр Іспанії виключив проведення референдуму про незалежність Каталонії
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що анонсований очільником Женералітату (уряду) Каталонії Пере Арагонесом референдум про відокремлення регіону у 2023 році "не відбудеться", а дискусії про незалежність Каталонії "лишились у минулому".
17:37
До МЗС Болгарії викликають посла РФ
Міністерство закордонних справ Болгарії повідомило, що офіційно викликає у перший робочий день після свят посла Росії Елеонору Митрофанову у зв'язку з оголошенням у федеральний розшук болгарського журналіста-розслідувача Христо Грозєва.
17:26
Заяви Орбана демонструють патологічну зневагу до України та політичну короткозорість – МЗС
Міністерство закордонних справ різко прокоментувало останні заяви угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана про те, що повномасштабна війна Росії проти України припиниться, якщо США перестануть допомагати Києву зброєю.
17:17
фотоБолгарія вперше в історії відправила в Антарктиду свій дослідницький корабель
Із порту болгарського міста Варна у вівторок вирушило перше болгарське науково-дослідне судно "Святих Кирила і Мефодія", призначене для проведення досліджень в Антарктиді.
17:10
Тайвань збільшить тривалість строкової військової служби через напруженість з Китаєм
Тайвань розширить обов'язкову військову службу до одного року з чотирьох місяців з 2024 року через зростаючу загрозу, з якою стикається демократично керований острів з боку свого сусіда Китаю.
17:00
фотоСерби на півночі Косова вперше звели барикади в центрі міста
Серби, які мешкають на півночі частково визнаного Косова, у ніч проти вівторка звели нові барикади на тлі напруженості в регіоні, яка почалась із рішення Приштини провести дострокові вибори в північних муніципалітетах із переважно сербським населенням.
16:42
Глава Міноборони Австрії не вірить, що Україна зможе найближчим часом деокупувати території
Міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер вважає, що сил України недостатньо для того, щоби в осяжному майбутньому здобути перемогу у війні збройним шляхом, тобто повернути всі окуповані території включно з Кримом.
16:28
У Нідерландах вилучили рекордну кількість нелегальних феєрверків
Цього року слідчі служби Нідерландів вилучили рекордну кількість нелегальних феєрверків - понад 671 000 кілограмів.
16:28
доповнено 20:43В Австрії вважають реальною загрозу блекауту в ЄС
Міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер вважає, що Європейський Союз повинен готуватись до можливого повного відключення електроенергії, ризик чого значно зріс у зв’язку з повномасштабною війною Росії проти України.
16:11
У Болгарії вимагають відреагувати на оголошення в російський розшук журналіста Христо Грозєва
Найбільша партія болгарського парламенту ГЕРБ у вівторок висунула вимогу викликати посла Росії в країні Елеонору Мітрофанову через оголошення напередодні в розшук журналіста проєкту Bellingcat Христо Грозєва.
15:57
У Греції затримали 14 осіб, в яких вилучили арсенал неліцензійної зброї
Поліція на півночі Греції взяла під варту 14 підозрюваних після того, як в результаті рейдів на більш ніж десяток об'єктів нерухомості були виявлені десятки одиниць неліцензійної зброї.
15:54
У ЄС набув чинності єдиний стандарт для зарядних пристроїв
Директива про радіообладнання, яка передбачає запровадження на території Європейського Союзу єдиного стандарту USB Type-C зарядних пристроїв для всіх гаджетів, набула чинності у вівторок.
Аналітика короткоЯкі уроки євроінтеграції балканських країн можуть стати у пригоді Україні
15:33
Військові Південної Кореї кілька годин стежили за зграєю птахів, переплутавши її з дронами КНДР
Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї у вівторок повідомив про хибну тривогу у зв’язку з "неупізнаним летючим об’єктом", що перетнув демаркаційну лінію з КНДР, який виявився зграєю птахів.
15:18
Рига відправить Києву ще десять автобусів
На початку наступного року до Києва вирушать ще 10 автобусів Mercedes-Benz ризького підприємства Rīgas satiksme, які пожертвували столиці України.
15:10
Кишинів домовився з невизнаним Придністров'ям про постачання електроенергії в січні
Молдовська компанія Energocom підписала контракт на січень із розташованою в невизнаному Придністров'ї Молдовською державною районною електростанцією (МДРЕС) про закупівлю електроенергії за тією самою ціною, що й у грудні – 73 долари за МВт-год.
14:46
Підпалити старовинну церкву у Фінляндії на Різдво міг старий, який загинув того ж ранку
Фінська поліція припускає, що підпал церкви XVIII сторіччя у різдвяний ранок міг здійснити літній чоловік, якого того ж ранку знайшли мертвим на місці пожежі у його власному домі.
14:41
Посольство України вимагає у Сербії покарати вандалів, що сплюндрували мурал Лесі Українці
Посольство України у Сербії закликало Белград знайти і притягнути до відповідальності винних у плюндрування муралу, присвяченого українській письменниці, поетесі та перекладачці Лесі Українці.
14:22
Орбан: якщо США припинять давати Україні гроші і зброю, війна припиниться 
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що українці можуть воювати доти, доки США підтримуватимуть їх зброєю і грошима.
13:51
Пашинян на зустрічі з Путіним звинуватив його у бездіяльності російських "миротворців" у Карабаху
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним прямо висловив йому претензії у зв’язку з бездіяльністю російських "миротворців" у Карабаху, зауваживши, що вони вже 20 днів не контролюють критично важливий для постачання Лачинський коридор.
13:45
У Фінляндії заявили, що українські біженці в країні недостатньо захищені від шпигунства РФ
Українські біженці та росіяни, які переховуються від кремлівського режиму у Фінляндії, недостатньо захищені фінським законодавством від російського шпигунства.
13:22
Військові Південної Кореї публічно вибачилися за те, що не змогли збити дрони КНДР
Військові Південної Кореї звернулися з публічними вибаченнями у зв’язку з тим, що не змогли збити північнокорейські дрони, які порушили повітряний простір країни у понеділок 26 грудня.
12:42
Євродепутат: справа Саакашвілі і вступ Грузії до ЄС нероздільні
Депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський заявив, що вступ Грузії до Євросоюзу прямо пов'язаний зі справою експрезидента Михаїла Саакашвілі.
12:25
ЄС з лютого передав в Україну 77 тисяч тонн матеріальної допомоги
З початку повномасштабної війни Росії проти України, Євросоюз передав в Україну 77 тисяч тонн різноманітної матеріальної допомоги.
12:19
Ексглава МЗС Литви: РФ потребує переговорів не про Україну, а про власну долю
Ексглава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс закликав президента РФ Владіміра Путіна повернутися до реальності, інакше в новій реальності нинішньої Росії не буде.
11:55
Головний дипломат ЄС вважає, що у Кремлі почули реакцію світу на ядерний шантаж
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель вважає, що вище керівництво Росії "почуло" реакцію світу на ядерні погрози, хоча й не сказав прямо, що потенційна загроза застосування ядерної зброї зараз зменшилася. 
11:34
Боррель: санкції проти Росії працюють, хоча самі по собі не зупинять війну
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель вважає ефективними санкції, запроваджені Євросоюзом проти Росії за розв’язану нею війну, та переконаний, що їхня дія стане помітніша з часом.
11:32
Глава МЗС Італії сумнівається в готовності Путіна до переговорів
Глава МЗС Італії Антоніо Таяні висловив сумнів у готовності президента РФ Владіміра Путіна вести переговори про завершення війни і зазначив, що його слова розходяться з діями.
11:00
Голова оборонного комітету Бундестагу: з РФ не буде нормальних відносин протягом десятиліть
Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерман розкритикувала заяву канцлера Олафа Шольца про можливість відновлення економічних відносин з РФ після завершення війни в Україні.
10:30
У Бундестазі назвали тривожно недалекоглядною відмову уряду Шольца надати Україні танки
Голова комітету з оборони в Бундестазі Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн з правлячої Вільної демократичної партії розкритикувала уряд Олафа Шольца за зволікання з рішенням про надання Україні основних бойових танків Leopard 2.
09:57
У польському Лодзі сталася пожежа у лікарні, є загиблий
В ніч на 27 грудня внаслідок пожежі в лікарні у Лодзі одна людина загинула і ще одна постраждала.
09:22
Британська розвідка: РФ перекинула до Білорусі частину сил зі складу гвардійської танкової армії
За припущеннями британської розвідки, Росія нещодавно перекинула до Білорусі частину підрозділів, які входять до складу 1-ї гвардійської танкової армії.
08:48
Німеччина за рік майже повторила рекорд з експорту зброї, понад чверть поїхала в Україну
Німеччина у 2022 році експортувала зброї на понад 8 млрд євро, наблизившись до рекордного 2021 року. 
08:04
доповненоЗеленський звільнив спецпредставника України щодо Придністров'я: стане послом
Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади спецпредставника України щодо Придністров’я, призначеного у лютому цього року, та призначив його послом в Аргентині.
07:30
доповненоАрмію Сербії перевели у стан підвищеної готовності
Армія Сербії з вечора 26 грудня переведена у стан підвищеної готовності у зв’язку з напругою на півночі Косова.