Статті

Чому українські продукти на експорт безпечніші, ніж для себе
Поки Україна не запровадить еквівалентну європейській систему держконтролю з усіма її необхідними механізмами, то "цінуватиме" європейського споживача вище за вітчизняного, залишаючи преференції виробникам небезпечної продукції.
Канада проти Трампа: Оттава офіційно взяла курс на вихід з орбіти США
"Диктаторський режим у Північній Кореї, злочини проти людяності в Сирії, жахливі екстремісти з "Ісламської держави", а також російський воєнний авантюризм і експансіонізм становлять чіткі стратегічні загрози для світу ліберальної демократії, частиною якого є Канада", – заявила глава МЗС.
Катарські історії: як нова криза у Перській затоці загрожує інтересам України
Через конфлікт у Затоці європейські споживачі можуть втратити доступ до катарського скрапленого газу. Це спричинить зростання цін, в тому числі для України. А цифри у комунальних платіжках – зрозуміліший аргумент, ніж запекла боротьба на, здавалось би, далекому Близькому Сході...
Вибори на тлі вибухів: як терористи послабили Британію в переговорах щодо Brexit
Дві атаки терористів цілком можуть змінити підсумки британських парламентських виборів. У майбутньому парламенті у консерваторів може виявитися навіть менше мандатів, ніж до виборів. Позиції прем'єра послабляться, а разом з ними – сила уряду в переговорах з ЄС...
"Ми обрали право на вільне життя": як Чорногорія стала членом НАТО попри істерику Росії
"Протести показали, що у противників членства слабка база. Є люди, які прагнуть зберегти гарні відносини із Сербією та Росією, але вони не були готові боротися проти членства... Кістяк противників НАТО складають ті, хто у 2006 році голосував проти незалежності Чорногорії..."
Make the world great again: навіщо США виходять з Паризької кліматичної угоди
Трамп запевнив, що США за його президентства будуть найбільш "чистою" та екологічною країною в світі, запропонувавши "продовження діалогу". Втім, лідери Німеччини, Франції та Італії пішли на загострення конфлікту, заявивши, що умови Паризької угоди переглядатися не можуть.
Страсбург готується карати Росію за Донбас: оприлюднені нові рішення ЄСПЛ
Страсбурзький суд вирішив, що відсутність юридично оформленого управління Кремля у самопроголошених "республіках" не скасовує того факту, що Росія є їх реальним куратором. Найближчими роками ЄСПЛ визнає Росію винною у порушенні прав людини на Донбасі...
Від "Євробачення" до євроінтеграції: якою побачили Україну гості фестивалю
Відвідування Києва вплинуло на оцінки європейців. Так, 54% гостей "Євробачення" вважають, що Україна стане членом ЄС уже в наступні п’ять років. А 42% гостей з країн ЄС зізналися, що тепер "набагато більше" хочуть бачити України серед членів Євросоюзу.
Безпека праці, боротьба з наркотиками та інше: що нового несе Україні ратифікована асоціація
Більша частина Угоди про асоціацію з ЄС працює вже майже півтора року. Але це не означає, що "офіційний запуск" Угоди нічого не змінює... Є нові норми нашої угоди з ЄС, реалізація яких призведе до очевидних результатів. Звісно, якщо Україна їх виконає...
Молочні ріки – європейські береги: як галузь рухається до стандартів Євросоюзу
Понад 70% виробництва молока в Україні зосереджено саме у приватному секторі. Селяни хоч і ображаються на дармову вартість сировини, та все одно продають молоко перекупникам. Виходить ніби замкнуте коло, в якому про якість того молока навіть не йдеться.
Нідерланди сказали "так" асоціації. Якою є ціна рішення для України?
Дипломати, причетні до процесу, визнають, що головна задача нідерландського уряду була такою: він мав довести власному виборцю, що ЄС пішов на поступки. Результат став катастрофою не лише для України, але й не меншою мірою – для самого Євросоюзу...
Біженці або санкції: чи піде Варшава на масштабний конфлікт з ЄС
Польський уряд категорично відмовляється приймати 6,1 тис. біженців. Суперечка вийшла на такий рівень, що в Єврокомісії вже навіть заявили про можливість скорочення фінансування для Польщі. У відповідь Варшава погрожує блокуванням євробюджету.
Самотність Європи. Що стоїть за гучною заявою Ангели Меркель
"Часи, коли ЄС міг цілком покладатися на когось іншого, минули", - гучну заяву Меркель вже встигли назвати "ляпасом" на адресу офіційних Вашингтона й Лондона. Така реакція канцлера контрастує з її політичним стилем. Однак чи означає вона зміну курсу Німеччини?..
Феномен Себастьяна Курца: чому Австрія зважилася на дострокові вибори
Минулорічні президентські вибори в Австрії виявилися одними з найдраматичніших в її історії. Країна зупинилася за півкроку від перемоги ультраправого кандидата, що було загрозою для всієї Європи. Чому ж тепер австрійські політики зважилися на дострокові парламентські вибори?
Make NATO great again: як Трамп домовлявся в Брюсселі про військовий бюджет для Альянсу
За останні вісім років лише три країни-члени Альянсу – США, Велика Британія та Туреччина – майже завжди виконували цей норматив. А нині Трамп обіцяє додаткове переоснащення американського військового відомства. Нескладно здогадатися, якою буде реакція Москви...
Вечеря останньої надії. Чи здатний ЄС зупинити конфлікт на Балканах
Нових ліків для Західних Балкан у ЄС немає. Залишається тільки "виховна робота" – намагання переконати еліти регіону, що мир та співпраця кращі за розбрат і війну. Але Брюссель не готовий дати головний "приз", на який у регіоні чекають вже півтора десятка років – почати реальну процедуру вступу до ЄС.
Складнощі, нерозуміння та перспективи: аудит україно-ізраїльських відносин
За останні три роки Ізраїль почали сприймати як "трансформаційну модель", адже ця країна стала успішною попри триваючу війну... Але є і "зворотній бік". Це – спадщина єврейських погромів, а пізніше – Голокост, з якими асоціюється Україна у колективній пам’яті ізраїльтян...
НАТО Дональда Трампа: як "скасований" саміт Альянсу стане перемогою президента США
Звісно, слово "шантаж" на зустрічах з американцями не звучить і не звучало. Але дипломати зізнаються: важко позбутися враження, що Вашингтон тестує партнерів – як далеко вони готові зайти у своїх поступках американській стороні. Наразі межу гнучкості точно не досягнуто...
"Реалізм із принципами": нова політика Трампа щодо України та світу
Американський "реалізм із принципами" надає можливості Вашингтону маневрувати та обирати союзників залежно від обставин. Нам же доведеться готуватися до того, що брак демократії або слабкість держави можуть стати приводами для зменшення американської підтримки.
Скільки грошей брати в Європу: всі подробиці фінансових вимог до безвізових українців
Скільки потрібно грошей, щоби мати право перетнути кордон з ЄС? Що ж із довідками з банку, брати їх чи не брати? Чи розвернуть на кордоні тих, хто не має вдосталь готівки? Що робити, якщо прикордонник просить довести платоспроможність? Про це та інше читайте у нашій статті...
КНДР у новому статусі: чому перехід США до політики сили був неминучий
Ракетні випробування КНДР створюють якісно нову загрозу для безпеки США. Загрозу для власної території і громадян, які на ній проживають. Це кардинально змінює підхід до ухвалення рішень Вашингтоном: тепер це тільки американська справа і тільки американське рішення.
Безвіз уже скоро. Як зміняться правила страхування і де придбати поліс
Скасування візового режиму з Євросоюзом спричинить зміну правил страхування для мандрівників. Зараз наявність страховки є обов'язковою умовою при отриманні візи. Однак після введення безвізового режиму відмовлятися від страхового захисту теж не варто (рос.).
Повернення вільних демократів: хто отримає "золоту акцію" у Бундестазі
Переконлива перемога християнських демократів на останніх регіональних виборах суттєво збільшує шанси на нове канцлерство Ангели Меркель. Все більше шансів, що їй вдасться уникнути великої коаліції з есдеками – до Бундестагу готується повернутися ліберальна Вільна демократична партія.
Іран голосує проти санкцій: фундаменталісти програли вибори президента
Президентські вибори в Ірані стали особливими – їхній переможець Хасан Рухані наважився протистояти верховному керівнику аятолі Хаменеї. Він відкрито звинувачував своїх опонентів у екстремізмі та підкреслював неприйняття іранцями політики "страт та в’язниць".
Китай корегує зовнішню стратегію: що змінить проект "Один пояс, один шлях"
Китайські інвестиції в країни, що приєдналися до ініціативи "Один пояс, один шлях", склали близько $50 млрд. У найближчі роки ця сума може зрости втричі. Але найважливішим є те, що для реалізації проекту Китаю доведеться переглянути принципи своєї зовнішньої політики.
Дитячий безвіз та закордонний паспорт: деталі та підводні камені сімейних поїздок до ЄС
Як оформити "правильний" закордонний паспорт для дитини? Чому є ті, кому відмовилися видавати "біометрику"? Які документи потрібні дитині для оформлення паспорта та для перетину кордону? Що потрібно для навчання в ЄС? Ми підготували для вас детальні відповіді на ці запитання...
Свобода слова чи безпека: як розділилася Європа щодо заборони соцмереж та "Яндексу"
"Порошенко має невідкладно скасувати рішення про заборону". "Це – неприйнятна атака на свободу слова і свободу інформації", – йдеться в заявах. Діаметрально протилежна позиція пролунала зі штаб-квартири НАТО... Протестів на адресу Києва, схоже, чекати не варто...
Два світи для виноробів: чому угорський Токай не схожий на сусіднє Закарпаття
Для маленьких приватних виноробів Словаччина, Угорщина та й загалом Євросоюз забезпечують сприятливі умови для розвитку бізнесу. Не дивно, адже виноробство – це значно більше, аніж виготовлення та споживання вина.
Прем'єр-бунтівник: як Макрон вдруге переграв республіканців
З призначенням Філіпа – політика з репутацією бунтівника – Еммануель Макрон утверджується у ролі великого деструктора французької політичної системи. Фактично маргіналізувавши Соціалістичну партію, президент взявся за розвал "Республіканців".
Самотність Трампа: що означає скандальна відставка глави ФБР
Відставка Джеймса Комі стала доказом падіння довіри Трампа до членів його команди. Прагнення президента замкнути на собі вирішення всіх завдань загрожує посиленням помилок. Однією з них може виявитися передача Трампом секретної інформації під час зустрічі з Лавровим.
З грошима в Європу: штрафи та обмеження на ввезення готівки до ЄС
Майте на увазі, що французькі митники, виявивши у вас значну суму, не полінуються додатково перерахувати всю наявну готівку, і якщо загальна сума перевищить 10 000 євро, у вас можуть бути неприємності. Від 2013 року діє сервіс електронного декларування готівки DALIA...
Мирний план ЄС чи торгівля суверенітетом? Чим загрожує нова криза у Косові
Відставка косовського уряду може створити загрозу мирному врегулюванню на Балканах. Європейські політики й надалі наполягають на продовженні переговорів із Сербією та Чорногорією. Але, здається, сама Європа – і не тільки – має з цього приводу великі сумніви.