Санкції для найбільшого банку РФ, нафтовий ультиматум Угорщини, Білорусь готує армію: новини дня

Дайджест
Середа, 4 травня 2022, 21:48

У Збройних силах Білорусі розпочалася раптова перевірка сил реагування; Єрмак обговорив гарантії безпеки з радниками глав США, Британії, Німеччини і Франції; спікер парламенту Молдови та голова парламентської комісії з національної безпеки відвідали Україну; Нідерланди передали Україні сім пожежних автомобілів; Німеччина може передати Україні радіолокаційні системи COBRA та інші радари; Болгарія ремонтуватиме українську військову техніку; Росія далі погрожує ударами по транспорту, який постачає зброю з країн НАТО в Україну; ЄС представив шостий пакет санкцій; Єврокомісія пропонує розробити пакет відновлення України, який прокладе шлях до членства в ЄС; Польща спорудила 50 км паркану на кордоні з Білоруссю; російський гелікоптер порушив повітряний простір Фінляндії.

Більше важливих і цікавих новин 4 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Перевірка армії в Білорусі

Триває сімдесята доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За даними Міноборони Британії, Росія розгорнула під Ізюмом 22 батальйонні тактичні групи.

Незважаючи на труднощі з проривом української оборони, Росія, швидше за все, має намір вийти за межі Ізюму, щоб захопити міста Краматорськ та Сєверодонецьк.

Армія Білорусі почала раптову перевірку сил реагування.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак у форматі відеоконференції обговорив з радниками лідерів США, Британії, Німеччини, а також з послом Франції безпекові питання та посилення санкційної політики щодо РФ.

У середу Росія бойкотувала засідання Ради Безпеки ООН з комітетом ЄС з політики та безпеки. Це є ще однією ознакою погіршення відносин між Москвою та її партнерами з Організації Об’єднаних Націй, пише France24.

А Україна і партнери здійснили демарш через початок головування Білорусі у органі ОБСЄ.

РФ нагнітає в Придністров’ї, Молдова готова до будь-яких сценаріїв

У Придністров’ї заявляють про масові "мінування".

Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що росіяни нагнітають ситуацію в Придністров'ї, аби використовувати її як психологічну атаку проти України та шукають шляхи розпорошення сил української армії. 

Окупаційне командування намагається створювати зони нестабільності поблизу українського кордону, зазначили у розвідці.

За оцінками експертів, кількість реально боєздатного та вмотивованого особового складу підрозділу Оперативної групи російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова не перевищує 300 осіб, завданням яких є охорона складів боєприпасів у селі Ковбасна.

Потенційно, Придністров’я може бути використано як плацдарм для налагодження ліній постачання і забезпечення розгортання російського угруповання на території Республіки Молдова, але це стане можливим лише у разі створення сухопутного коридору з Росією через територію південних областей України, додали в ГУР МО.

Президентка Мая Санду заявила, що Молдова має плани на випадок надзвичайної ситуації за "песимістичних" сценаріїв через побоювання, що вона може бути втягнута у війну в Україні.

Європейський Союз планує надати Молдові додаткове військове обладнання. Йдеться лише про зміцнення потенціалу медичної та інженерно-саперної служби та не включає постачання летальної зброї.

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу та голова парламентської комісії з національної безпеки Ліліан Карп 4 травня прибули з візитом до України.

За словами Гросу, він відвідав Бучу, яка пережила неймовірні звірства російської армії.

Ігор Гросу після поїздки до Києва і передмість заявив, що Молдова готова спрямувати в Україну команду своїх саперів для допомоги з розмінуванням територій, де велися бойові дії.

Ліліан Карп на своїй Facebook-сторінці опублікував фото біля церкви в Бучі, де було виявлено масове поховання жертв від рук російських військ.

Слід додати, що у Молдові уточнили правила в’їзду для українців у зв’язку з війною.

Техніка та зброя для України, Німеччина вагається

Нідерланди передали Україні сім пожежних автомобілів.

Уряд Німеччини ще не схвалив поставку гаубиць Україні, проте група німецьких інтелектуалів закликала уряд якнайшвидше поставити зброю Україні. Група німецьких інтелектуалів на чолі з колишнім політиком Партії зелених Ральфом Фюксом прямо виступили за доставку важкої зброї. Лист покликаний заохотити канцлера Олафа Шольца "швидко виконати резолюцію Бундестагу про поставки зброї Україні".

Як повідомляє Die Welt, Федеральний уряд Німеччини може передати Україні радіолокаційні системи COBRA, що дозволить значно підвищити точність гаубиць Panzerhaubitze 2000. 

Болгарія ремонтуватиме українську військову техніку, але зброю не надасть.

Нідерланди можуть відправити Україні більше важкого озброєння.

В уряді Угорщини після першої ракети РФ по Закарпаттю не змінили позицію щодо зброї для України.

Тим часом міністр оборони Росії Сергєй Шойгу пригрозив, що поставки зброї з країн НАТО в Україну вважаються "законною метою" знищення.

Деталі шостого пакету санкцій ЄС, хто проти нафтового ембарго

Президентка Єврокомісії представила деталі шостого пакета санкцій проти Росії за її агресію проти України.

ЄС додає у санкційний список високопоставлених військових і чиновників, які вчинили воєнні злочини у Бучі і тих, хто відповідальний за нелюдську облогу Маріуполя. 

Крім того, Євросоюз "десвіфтизує" Сбербанк – найбільший банк Росії, який тримає близько 37% всього банківського сектора, а також інші два великі банки у Росії.

Як повідомляє Politico, Європейська комісія має намір запропонувати вилучити також російські "Московський кредитний банк" і "Російський сільськогосподарський банк" з міжнародної платіжної системи SWIFT.

Третім елементом нового пакета є санкції проти трьох великих державних мовників Росії, вони більше не зможуть поширювати свій контент у будь-якій формі в ЄС.

Крім того, у шостий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії за війну можуть потрапити 17 компаній оборонно-промислового комплексу, а також компанії, які допомагали РФ обходити давніші санкції.

Останнім елементом шостого пакета санкції фон дер Ляєн назвала нафту.

Пропонується повна заборона на імпорт усієї російської нафти, морської та трубопровідної, сирої та очищеної. Президентка Єврокомісії пояснила, що поставки сирої нафти з РФ припиняться протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки – до кінця року.

В угорському уряді заявили, що план Євросоюзу щодо повної заборони російської нафти незадовільний, оскільки загрожує енергетичній безпеці Угорщини.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина погодиться на нові енергетичні санкції проти РФ лише в тому випадку, якщо імпорт сирої нафти з Росії по трубопроводу буде звільнений від них.

Сійярто наполягає, що не може підтримати це ембарго, тому що це знищить енергетичну безпеку країни.

У Чехії висловили застереження з приводу плану ЄС щодо нафтового ембарго проти РФ.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав партнерів не зволікати з ембарго на російські енергоресурси, наголосивши, що ті, хто виступає проти цих кроків, фактично стають співучасниками злочинів Росії в Україні. 

Крім того, ЄС планує санкції проти патріарха Кирила та планує заборонити росіянам купувати нерухомість. 

Британія заборонила експорт послуг до Росії та ввела санкції проти низки пропагандистів.

Інше: пакет відновлення України, паркан Польщі з Білоруссю

Єврокомісія пропонує розробити пакет відновлення України, який прокладе шлях до членства в ЄС.

Австрія заявляє, що прискорена процедура вступу України в ЄС неможлива.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському союзі, це найкраще, що може зробити блок для наближення миру.

В Ірландії засудили сюжет росТБ з моделюванням ядерної атаки біля її берегів.

Польща спорудила 50 км паркану на кордоні з Білоруссю.

Російський гелікоптер порушив повітряний простір Фінляндії.

Президент Хорватії виступає за вето на вступ Фінляндії і Швеції в НАТО.

Президент Болгарії заявив про тиск ЄС, щоб розблокувати вступ Північної Македонії.

Це лише частина цікавих новин 4 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: