Дружина Байдена в Україні, у Київ повернули посольство США, зброя на $1,6 млрд: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 8 травня 2022, 21:23

РФ втрачає найбоєздатніші підрозділи і передове обладнання; Британія надасть Україні військову допомогу ще на 1,6 млрд доларів США; Португалія готується передати Україні американські бронетранспортери M113; лідери країн G7 пообіцяли нафтове ембарго проти Росії й підтримку України зброєю; перша леді США відвідала Ужгород; у Києві відновлюють роботу посольства Сполучених Штатів, Хорватії і Канади; правлячі німецькі соціал-демократи переглянуть політику щодо Росії; у Придністров’ї повідомили про нові вибухи біля кордону з Україною; у Франції відбулась інавгурація переобраного на другий строк Макрона.

Більше важливих і цікавих новин 7 та 8 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

РФ втрачає найбоєздатніші підрозділи

Триває одинадцятий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. 

За даними Міноборони Британії, війна в Україні завдає серйозної шкоди найбільш боєздатним підрозділам і найбільш передовим можливостям Росії, відновити їх буде складно через санкції.

Також, за даними британської розвідки, спроби старших командирів російських військ вирішувати проблеми особистою присутністю на передовій не дали суттєвого результату, призвівши тільки до підвищених втрат у їхніх лавах і неготовності колег, яким доводиться приймати командування. 

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що російська влада перекидає війська з Сирії в Україну, пославшись на ізраїльські ЗМІ.

Тим часом, директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс попереджає, що президент Росії Владімір Путін не готовий до програшу війни в Україні.

Бернс допускає, що Путін може посилити наступ, щоб перевернути баланс сил на свою користь.

Глава ЦРУ також сказав, що ризик переростання війни в ядерний конфлікт не слід недооцінювати під час другого етапу війни, навіть якщо розвідувальне співтовариство США не бачить "практичних доказів російського планування розгортання ... тактичної ядерної зброї".

Слід додати, що поки НАТО не бачить ознак готовності РФ до застосування ядерної зброї.

Росіяни взяли в полон у Маріуполі хорвата, який воював за Україну.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що президент Росії Владімір Путін намагається перекрутити історію, щоб виправдати свою неспровоковану і жорстоку війну проти України.

Підтримка України: зброя та санкції проти Росії

Британія надасть Україні військову допомогу ще на 1,3 млрд фунтів стерлінгів - 1,6 млрд доларів США.

Новий пакет майже подвоює допомогу, раніше анонсовану Британією для України. В уряді зазначили, що це найбільші витрати на військову підтримку після воєн в Іраку та Афганістані.

Серед зброї, яку планують надати - системи контрбатарейної боротьби, обладнання для заглушення GPS, прилади нічого бачення. Кошти виділять із резерву, який використовують на випадок надзвичайних ситуацій. 

Також Британія відправить в Україну ще 287 мобільних генераторів.

Нові генератори, яких достатньо для живлення майже 8 000 будинків, будуть використовуватися для лікарень, притулків та інших необхідних послуг в умовах триваючих руйнувань на сході України, повідомляє британський Департамент бізнесу, енергетики та промислової стратегії.

Державний секретар США Ентоні Блінкен затвердив виділення 150 мільйонів доларів додаткової безпекової допомоги для України.

За інформацією одного з португальських видань, Португалія готується передати Україні американські бронетранспортери M113.

Заява лідерів країн G7 та блокування санкцій Угорщиною

Лідери країн G7 пообіцяли нафтове ембарго проти Росії й підтримку України зброєю.

У заяві розмістили обіцянку покарати воєнних злочинців режиму Путіна й самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Уперше на такому рівні всі лідери заявили, що самого Путіна й Лукашенка потрібно притягнути до юридичної відповідальності за злочини й агресію, відповідно до міжнародного права.

Усі лідери пообіцяли запровадити нафтове ембарґо на російську нафту, поступово відмовляючись від поставок якомога швидше.

Вони запевнили Україну, що будуть неухильно підтримувати владу й український народ у боротьбі проти російських окупантів. Крім того, партнери України обіцяють збільшувати обсяг і тип озброєння для оборони своєї території від загарбників.

Тим часом, Угорщина вчергове заблокувала схвалення Єросоюзом шостого пакета санкцій проти РФ, що передбачав поступове впровадження ембарго на нафту на нафтопродукти.

До речі, в уряді Угорщини таємно обговорюють зменшення енергозалежності від РФ.

Італія арештувала розкішну яхту, що ймовірно належить Путіну.

Візити до України високих гостей із Заходу продовжуються

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович здійснила чотириденний візит до Києва, відвідала також зруйновані російськими військами передмістя української столиці.

Її вразили масштаб і серйозність порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, які мали місце в результаті агресії Російської Федерації проти України. 

7 травня перша леді США зустрілась з українськими біженцями в Бухаресті, а наступного дня відвідала Ужгород.

8 травня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо побував у Ірпені на Київщині

Того ж дня до Києва прибули з візитом прем’єр Хорватії та глава міністерства закордонних справ.

Крім того, президент Володимир Зеленський у неділю провів зустрічі в Києві з президенткою Бундестагу Німеччини Бербель Бас та з президентом Стортингу Норвегії Масудом Гарахані.

США повертають посольство до Києва. Зокрема, до столиці України повертається тимчасова повірена Крістіна Квін та інші американські дипломати.

Також, у Києві відновлюють роботу посольства Хорватії і Канади.

Німці переглянуть політику щодо Росії

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що війна РФ проти України поставила хрест на ідеї спільного європейського дому, озвучену ще президентом СРСР Міхаілом Горбачовим.

А лідер правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Ларс Клінгбайль заявив, що його партія перегляне свою політику щодо Росії.

В уряді Німеччини засудили удари РФ по сільському господарству України і крадіжки зерна.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник обурився забороною української символіки на заходах 8-9 травня в Берліні.

Пізніше стало відомо, що у Берліні дозволили вшанування дня перемоги з прапором України тільки протягом 1 години.

Тим часом, поліція Берліна розслідує інцидент з російськими журналістами, РФ каже про "теракт".

Інше: нові вибухи у Придністров’ї, інавгурація Макрона

У Придністров’ї повідомили про нові вибухи біля кордону з Україною.

Президентка Мая Санду запевнила, що Молдові зараз нічого не загрожує, але влада продовжує уважно стежити за розвитком подій і робить все, щоб не допустити дестабілізації ситуації.

У Франції відбулась інавгурація переобраного на другий строк Макрона.

60 км паркану на кордоні Польщі та Білорусі готові.

Посольство Росії в Польщі скасувало заплановані широкі святкування 9 травня: боїться "насильства".

Ексгенсек НАТО бачить найкращий час для вступу Фінляндії і Швеції, поки Путін зайнятий Україною.

Партія Джонсона втратила майже 500 місць на місцевих виборах у Британії.

Це лише частина цікавих новин 7 та 8 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: