РФ хоче мститися за Калінінград, переговори про експорт зерна, німці дали важку зброю: новини дня

Дайджест
Вівторок, 21 червня 2022, 22:01

Україна зриває плани РФ контролювати західну частину Чорного моря - британська розвідка; США створили групу для розслідування воєнних злочинів в Україні, яку очолив мисливець за нацистами; Україна, Росія, Туреччина і ООН узгодять вирішення "зернової проблеми" у Стамбулі; Литва розширила заборону на транзит ще й на вантажний автотранспорт; у Кремлі обіцяють "серйозну та чутливу" відповідь для жителів Литви за заборону на тразит; Єврокомісія обіцяє зняти санкції проти Росії після виведення російських військ з України; Україна отримала перші Panzerhaubitze 2000 від Німеччини; Зеленський підписав закон про ратифікацію Стамбульської конвенції; в МЗС Франції кажуть, що ЄС досяг консенсусу щодо кандидатського статусу України; глава Єврокомісії пропонує знизити температуру опалення в ЄС, щоб позбутися залежності від "Північного потоку"; Україна отримала статус партнера-учасника ініціативи Тримор'я; у ЄС готуються дозволити українським біженцям і далі їздити за своїми посвідченнями.

Більше важливих і цікавих новин 21 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Переговори щодо зерна з ООН, розслідування воєнних злочинів

Триває 118 доба повномасштабної війни Росії проти України.

На війні в Україні загинув громадянин Іспанії, а також доброволець із США.

Як повідомляє британська розвідка, Україна значною мірою вже нейтралізувала спроможність Росії контролювати Чорне море у північно-західній частині.

Це, як зазначається, підірвало реалізацію початкового оперативного задуму російського вторгнення, що включав створення загрози для Одеської області з моря

В огляді британці нагадують, що 17 червня Україна заявила про ураження російського корабля біля острова Зміїного, ціллю "майже точно" став російський буксир "Спасатель Василий Бех", що доставляв зброю і особовий склад на острів, і це було перше успішне використання протикорабельних ракет Harpoon, наданих західними партнерами. 

Посол Росії у Великій Британії Андрєй Кєлін заявив, що Лондон направив Москві ноту щодо двох британських громадян, "засуджених" до страти так званим судом окупованого Донецька.

За словами посла, "нота складена виключно у зарозумілих та повчальних висловлюваннях". 

США створили групу для розслідування воєнних злочинів в Україні, її очолив мисливець за нацистами Елі Розенбаум.

Прем'єр Люксембургу Ксав'є Беттель в Бучі та Ірпені пообіцяв підтримку в розслідування воєнних злочинів.

У Стамбулі наступного тижня має відбутися зустріч представників України, Росії, Туреччини і ООН для обговорення проблеми розблокування експорту українського зерна.

До речі, Євросоюз мобілізував 600 млн євро для подолання продовольчої кризи, яку загострила Росія.

Прем’єр Британії Борис Джонсон застеріг партнерів від будь-яких поступок Росії, стверджуючи, що вони здатні привести до катастрофи.

Речник Путіна заявив, що Росія більше не буде довіряти Заходу

"Блокада" Калінінграда: Росія погрожує, Литва відкидає звинувачення

У Калінінградській області Росії заявили, що Литва розширила заборону на транзит: заборонили транзит санкційних товарів не тільки на залізничний, а й на вантажний автомобільний транспорт.

Нагадаємо, 18 червня губернатор Калінінградської області РФ заявив, що з суботи Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

МЗС Росії викликало посла ЄС Маркуса Едерера у зв'язку з обмеженнями, введеними Литвою через європейські санкції щодо РФ. Послу ЄС пригрозили заходами у відповідь.

У Калінінградській області секретар Ради безпеки РФ Ніколай Патрушев заявив, Росія відповість на транзитні обмеження вантажів до Калінінградської області, яка буде "серйозною та чутливою" для литовців.

За його словами, рішення Литви обмежити транзит вантажів до Калінінградської області є "ворожим" і показує, що "не можна довіряти не лише усним, а й письмовим заявам Заходу".

Сам посол Едерер у коментарі російським журналістам заперечив твердження російської сторони, що йдеться про "блокаду" Калінінграда.

Прем’єрка Литви відкинула звинувачення Росії про "блокаду Калінінграда".

За словами Інгріди Шимоніте, минулими вихідними набули чинності санкції щодо деяких товарів, передбачених санкційним пакетом. 

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс сказав, що якщо Росія має питання у зв'язку із застосуванням європейських санкцій, то вона може звертатися до Єврокомісії за додатковими роз'ясненнями, а якщо вони їй не підходять, вона може звертатися до Суду ЄС.

Також сьогодні стало відомо, що російський гелікоптер порушив повітряний простір Естонії.

Продовжуючи тему санкцій, Європейська комісія наполягає, що санкції проти Росії, запроваджені через війну проти України, можуть бути зняті тільки після виведення російських військ з України.

Уряд Великої Британії "рішуче налаштований" запроваджувати подальші санкції проти Росії і робитиме це, поки вона повністю не виведе свої війська з території України.

До речі, за даними Reuters, Євросоюз може включити золото в наступний пакет санкцій проти РФ.

Тим часом, Росія заблокувала британське The Telegraph. "Роскомнадзор" на вимогу Генпрокуратури обмежив доступ до однієї публікації, але недоступним став увесь сайт.

Зброя з Німеччини для України

Збройні Сили України отримали від Німеччини самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze2000 з підготовленими українськими екіпажами.

Це вже 6-й вид артилерії 155-мм калібру, який посилює оборону України. Українські воїни вже б’ють ворога з допомогою M777, FH70, M109, AHS Krab та Caesar.

Також Німеччина підтвердила, що передасть Україні САУ Gepard і системи ППО IRIS-T.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Берлін буде допомагати Україні, зокрема і зброєю, стільки, скільки це буде потрібно.

Разом з тим, Словаччина поки не змогла домовитися з Німеччиною про постачання Україні танків.

Президент Володимир Зеленський висловив подяку прем’єр-міністру Люксембургу Ксав'є Бетеллю за допомогу, яку його країна надає Україні з перших днів повномасштабного вторгнення Росії.

За словами Зеленського, Люксембург виділив 15% оборонного бюджету на підтримку України.

Консенсус ЄС щодо статусу кандидата для України

Президент Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Стамбульської конвенції.

У понеділок Верховна рада підтримала ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, більш відомої як Стамбульська конвенція.

Ратифікація вважається гарним сигналом напередодні саміту ЄС щодо готовності України впроваджувати необхідні реформи, оскільки для держав-членів ЄС це є своєрідним "маркером цивілізованості". 

Це рішення, що відкладалося багато років - зокрема, через позицію Всеукраїнської ради церков - було особливо важливими для Нідерландів та Швеції, двох країн-скептиків, які зрештою погодилися підтримати статус кандидата для України

Міністр у європейських справах міністерства Європи та закордонних справ Франції Клеман Бон заявив, що ЄС досяг консенсусу щодо кандидатського статусу України.

Очільниця Європейського парламенту Роберта Метсола заявила, що надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС стане "символом надії", який дозволить "оживити дух" українців.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс висловив сподівання, що Україна стане членом Європейського Союзу до середини ХХІ століття.

Майже 70% українців вірять, що Україна стане членом ЄС за 5 років. До речі, 76% українців підтримують вступ до НАТО, на сході - також більшість.

А от Туреччина, за словами президентки Єврокомісії, віддаляється від Євросоюзу: "Туреччина сьогодні далі, ніж була у 1999 році".

"Спалимо все, що зможемо, щоб нашим людям було тепло"

Глава Єврокомісії пропонує знизити температуру опалення в ЄС, щоб позбутися залежності від "Північного потоку".

Хорватія хоче подвоїти потужність свого СПГ-терміналу на Адріатичному морі.

Австрія подвоїла швидкість встановлення сонячних панелей.

Чехія під час свого головування у Раді ЄС робитиме акцент на енергетичній безпеці та знищенні залежності ЄС від російського викопного палива.

Спеціальний уповноважений Чехії з питань енергетичної безпеки Вацлав Бартушка заявив, що якщо цієї зими буде відключено газ, ми спалимо все, що зможемо, щоб нашим людям було тепло, і щоб виробляти електроенергію.

Інше: Україна - партнер Тримор’я, перенесення "референдуму" 

Україна отримала статус партнера-учасника ініціативи Тримор'я.

Країни Балтії просять ЄС про допомогу з підтримкою українців-біженців, а глава МВС Латвії заявив про втому суспільства від прийому біженців з України. 

А у Євросоюзі готуються дозволити українським біженцям і далі їздити за своїми посвідченнями.

Пєсков про перенесення "референдуму" в Південній Осетії: не може ж Росія з кимось об'єднатися.

Міністр економіки Німеччини: Путін здійснює проти нас економічну атаку.

Глава МЗС Польщ заявив, що Європа не може захистити себе без США.

Глава партії влади Польщі "Право і справедливість" Ярослав Качинський пішов у відставку з посади віцепрем’єра.

Він повідомив, що тепер хоче сконцентруватися на роботі у партії, щоб вона не лише перемогла на наступних виборах, а й залишалась при владі.

Проросійського експрезидента Молдови лишили під домашнім арештом.

Швейцарія імпортувала золото з Росії вперше після вторгнення в Україну.

Президент Фінляндії не очікує прориву у переговорах з Туреччиною до саміту НАТО в Мадриді.

Це лише частина цікавих новин 21 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.