ЄС обмежує ціни на роснафту, важка техніка з Чехії, безалкогольні полювання у Франції: новини дня

Дайджест
Середа, 5 жовтня 2022, 21:50

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що підтримка України - це не просто питання щедрості, а питання майбутнього Європейського Союзу.

Генсек НАТО пообіцяв Зеленському посилювати підтримку України.

Більшість жителів ЄС підтримують поставки зброї Україні. Чехи обіцяють більше важкої техніки. 

Посли Євросоюзу затвердили деталі восьмого пакету санкцій проти Росії. Глава МЗС Литви назвав санкції заслабкими.

Росія, після диверсій, заявила, що готова постачати газ вцілілою ниткою "Північного потоку-2", яку так і не ввели в експлуатацію через агресію РФ.

А ще Росія відновлює поставку газу в Італію. До влади в країні, нагадаємо, прийшли партії, яких вважали головними друзями Путіна у Європі.

Всі важливі і цікаві новини 5 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

ЄС обмежує ціни на роснафту, важка техніка з Чехії, безалкогольні полювання у Франції: новини дня

Анексія та ядерні погрози Путіна 

Наступного понеділка, 10 жовтня, Генеральна Асамблея ООН збереться на прохання України та Албанії.

На зустрічі 193 країни-члени ООН обговорять резолюцію щодо анексії, яка зараз готується, після того, як Росія наклала вето на засудження в Раді Безпеки ООН минулого тижня, повідомили дипломатичні джерела у вівторок.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс заявила, що Україна "переможе" і що жодна мирна угода не повинна бути ціною української території.

За її словами, незаконна анексія Путіним української території є лише останнім актом у його кампанії з підриву демократії та порушення міжнародного права.

"Ми не повинні піддаватися тим, хто хоче укласти угоду, яка торгує українською землею. Вони пропонують заплатити життями українців за ілюзію миру", - заявила Трасс.

Нагадаємо, ввечері 3 жовтня американський бізнесмен Ілон Маск запропонував мирну угоду між Україною та Москвою, яка фактично означала би капітуляцію Києва. 

Тим часом, Пентагон не підтвердив повідомлення про переміщення російської ядерної зброї.

Польща веде переговори зі США щодо участі в програмі спільного використання ядерного озброєння для протидії зростаючим загрозам з боку Росії.

А президент Чехії Мілош Земан заявив, що європейські держави, а також інші країни повинні надіслати попередження, що якщо Росія застосує ядерну зброю в Україні, то буде не тільки дипломатична, але й військова реакція.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель назвав тривожним сценарієм потенційне застосування Росією ядерної зброї, але наголосив, що це не повинно похитнути європейську підтримку України.

Про це Боррель заявив у Європарламенті. 

Крім того, глава європейської дипломатії висловив думку, що президент РФ Владімір Путін розраховує на те, що труднощі зими посилять втому західного світу від війни в Україні.

Як зазначив Боррель, наслідки війни для багатьох країн, безумовно, погані з точки зору цін, енергії та продовольства.

"Путін вважає, що демократії слабкі, що системи громадської думки не витримають холодної зими. Він чекає на прихід "генерала Зими", який завжди у підсумку рятував російську армію. Він чекає холоду, перебоїв з постачанням газу, високих цін і низьких температур, щоб підірвати нашу волю і надалі підтримувати Україну. Це місце, де можна попросити європейців зрозуміти, що стоїть на кону. Тому що наша підтримка України - це не просто питання щедрості. Наша підтримка України має бути незмінною, оскільки безпека України нерозривно пов'язана з нашою безпекою. Від того, що там вирішується, залежить і наше майбутнє", – заявив він.

Допомога Україні 

Генсек НАТО пообіцяв Зеленському посилювати підтримку України.

Більшість жителів ЄС підтримують поставки зброї Україні та вступ України в ЄС.

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова в середу оголосила про схвалення подальшої військової допомоги Україні на тлі її повномасштабної війни з Росією.

За словами Чернохової, до нового пакету допомоги входить важка техніка, але подробиці Чехія оголошувати не буде з міркувань безпеки.

У Британії почали навчати молодших командирів ЗСУ, а Литва витратить на потреби України майже 3 млн євро, які призначались для Афганістану.

Корабель з 1000 тонн гуманітарного вантажу з Франції для України прибув до Румунії.

Санкції проти РФ

Посли Євросоюзу у середу затвердили деталі восьмого пакета санкцій ЄС.

Згодом інформацію про схвалення санкцій підтвердила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Офіційна публікація санкційного пакета очікується 6 жовтня.

Головним елементом санкцій є обмеження цін на нафту. Між тим Угорщина заявила, щоб обмеження ціни на російську нафту не застосовувались до трубопровідних поставок і в екстрених випадках - до морських поставок, а також домоглась виключення ядерної енергетики з нового санкційного пакета ЄС проти Росії.

Минулого тижня Європейська комісія запропонувала восьмий пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну і проведення незаконних референдумів на окупованих територіях. 

До нього входять, зокрема, заборона торгівлі з РФ на суму 7,5 мільярда євро та юридична основа обмеження цін на російську нафту. 

Пакет також має на меті вдарити по російській сталеливарній промисловості та позбавити кремлівську армію ключових технологій. 

Європейський союз не включив до восьмого пакета санкцій проти Росії алмазодобувного гіганта "Алросу".

У Брюсселі заявили, що "Алроса" безпосередньо фінансувала новий підводний човен, а також вливала мільярди євро на рік у військовий гаманець Кремля.

Глава МЗС Литви назвав заслабким восьмий пакет санкцій проти РФ.

Енергокриза в ЄС

Федеральна кримінальна поліція Німеччини наразі вважає, що причиною витоків газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" стала диверсія і за нею ймовірно стоїть іноземна держава

Тим часом, Росія заявила, що готова постачати газ вцілілою ниткою "Північного потоку-2", яку так і не ввели в експлуатацію через агресію РФ.

"Що стосується другої нитки ("Північного потоку-2"), вона готова, побудована, і в разі ухвалення необхідних юридичних рішень європейськими колегами щодо її сертифікації та зняття обмежень, я думаю, що Росія в короткі терміни могла б забезпечити відповідні поставки цією ниткою газопроводу", – сказав віцепрем’єр-міністр Росії Алєксандр Новак  на пресконференції у Відні.

Через енергокризу Нідерланди обмежать ціни на електроенергію і газ для споживачів, а Франція відключить гарячу воду в державних установах для економії енергії.

Слід додати, що французька TotalEnergies заявила, що продовжить постачати скраплений газ з Росії.

Разом з тим, Росія відновлює поставку газу в Італію. До влади в країні прийшли партії, яких вважали головними друзями Путіна у Європі.

А Угорщина, яка заграє з Росією, за даними Bloomberg, домовилась з "Газпромом" про відстрочку платежів на 1,9 млрд євро.

Інше: Ердогана назвали "дурнем" у Швеції

Росія заявила Суду ООН, що він не може розглядати позов України про геноцид.

У Вільнюсі через втручання комітету ООН відклали демонтаж радянських пам'ятників.

Прем'єрка Данії призначила дострокові вибори на 1 листопада.

Казахстан говорить з Україною про зміну посла та викликав посла РФ через заяви Захарової.

Підсанкційний російський мільярдер через суд домігся права користуватися своєю яхтою у Франції.

Росія висилає главу посольства Литви й призупиняє роботу його культурного центру.

Туреччина викликала посла Швеції через те, що Ердогана назвали "дурнем" у сатиричній телепрограмі.

Естонія повідомляє про "зникнення" з кордону близько тисячі українців, які чекали на виїзд з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: