Довічне Гіркіну за MH17, продовження “зернової угоди”, таємна допомога від Ізраїлю: новини дня

Дайджест
Четвер, 17 листопада 2022, 21:27

Головна тема дня – вирок у справі про збиття Боїнга MH17 на Донеччині в 2014 році. 

Окружний суд Гааги визнав винним у збитті літака Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубінського та Леоніда Харченка, але виправдав Олега Пулатова.

Трьом винним присудили довічне ув’язнення, вони мають виплатити 16 млн євро компенсацій.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба написав у Twitter, що ці рішення надсилають сигнал РФ: жодна брехня не допоможе уникнути правосуддя.

Тим часом, Росія очікувано відкинула вирок суду.

За даними видання Haaretz, Ізраїль таємно переказав державі НАТО мільйони доларів на "стратегічні матеріали" для України.

Парламент Швеції схвалив надання Україні військової допомоги на рекордні $287 млн, та і Фінляндія анонсувала найбільший з початку війни пакет військової допомоги Україні.

Угорщина заграє не тільки з Росією, а й з її чи не єдиними союзниками – іншими світовими вигнанцями. 

Так, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що Будапешт планує "нормалізувати ситуацію" на Близькому Сході й тому планує економічне співробітництво з підсанкційним Іраном.

А у Стамбулі продовжили "зернову угоду" на чотири місяці.

Всі важливі і цікаві новини 17 листопада – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Вирок Гіркіну і його посіпакам

Пообіді 17 листопада на засіданні окружного суду Гааги, яке проводиться у захищеному судовому комплексі Схіпхола, оголосили довгоочікуваний вирок у справі про збиття MH17. 

Нагадаємо, авіалайнер Boeing 777 упав на окупованій росіянами частині Донбасу 8 років та 4 місяці тому, убивши усіх 298 людей на борту.

Окружний суд Гааги визнав винними у збитті літака Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубінського та Леоніда Харченка, але виправдав Олега Пулатова.

Суд, зокрема, встановив, що Дубінський та Харченко функціонально були причетні до постачання з Росії ЗРК "Бук" для запуску ракети, а також до його евакуації. Перед цим суд підтвердив українську версію причин катастрофи MH17, зазначивши, утім, що основною ціллю мали бути українські військові літаки.

Суд також вважає, що намір збивати військові, а не цивільні літаки, не зменшує вину обвинувачуваних. "Обвинувачувані, що не є комбатантами, не мали право здійснювати обстріл також військового літака".

"Вони винні 298 разів", – наголосив суддя Гендрік Стейнхаус.

Між тим четвертого обвинувачуваного, Олега Пулатова, суд визнав невинуватим.

Гіркіну, Дубінському і Харченку присудили довічне ув’язнення. Вони повинні виплатити 16 млн євро компенсацій.

Ухвалюючи рышення Гаазький суд визнав, що Росія контролювала "ДНР" під час збиття лайнера MH17.

Керівниця слідчої групи з розслідування катастрофи Боїнга Дігна ван Бутзелар заявила, що обвинувачення задоволене ухваленим Гаазьким судом у четвер рішенням і не відкидає, що у 2023 році повідомить про нові результати розслідування, яке триває.

Президент Володимир Зеленський вважає важливими перші вироки у справі про збиття літака MH17, проте наголошує на важливості притягнути до відповідальності й замовників.

"Необхідно, щоб на лаві підсудних опинилися й замовники, бо відчуття безкарності веде до нових злочинів. Маємо розвіяти цю ілюзію", - зазначив президент.

Зеленський назвав неминучим покарання за всі російські звірства, скоєні і в минулому, і тепер.

А глава МЗС України Дмитро Кулеба написав у Twitter, що ці рішення надсилають сигнал РФ: жодна брехня не допоможе уникнути правосуддя

"Вся вертикаль командування російських злочинців має бути притягнута до відповідальності", – додав Кулеба.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте привітав рішення Окружного суду Гааги у справі про збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року, та наголосив, що воно є важливим кроком для встановлення правди й справедливості.

Тим часом, Росія очікувано відкинула вирок суду у справі МН17.

Докладніше про те, чому вирок у справі MH17 важливий навіть під час великої війни читайте в статті Перший вирок у Гаазі. Як рішення суду щодо MH17 проти "групи Гіркіна" допоможе покарати РФ.

Розслідування інциденту з ракетою у Польщі 

Українські експерти прибули в Польщу для розслідування падіння ракети.

Нагадаємо, 15 листопада стало відомо про вибухи на зерносушарках у польському селі Пшеводув біля українського кордону. При цьому час вибухів – 15:40 за Варшавою – збігся з масштабною ракетною атакою РФ по Україні.

На місці падіння працює польсько-американська слідча група.

"Сьогодні є багато свідчень того, що одна з ракет, яка мала збити російську ракету, не влучила в ціль, не спрацювала система самознищення, і ця ракета, на жаль, призвела до трагедії", – сказав голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох.

Допомога Україні 

За даними видання Haaretz, Ізраїль таємно переказав державі НАТО мільйони доларів на "стратегічні матеріали" для України.

Канада на сьомому "Рамштайні" анонсувала нову допомогу Україні на 34 млн доларів. У тому числі, понад 18 млн доларів направлять на додаткові камери для безпілотників з високою чіткістю зображення і до 10 млн доларів – на спорядження для холодної пори року, у тому числі портативні засоби обігріву, спальники тощо, які закупили у канадських компаній.

Євросоюз надає додаткову гуманітарну допомогу Україні для проходження зими.

"Цього місяця комісія координує нову доставку екстреної допомоги обсягом понад 1800 тонн, у тому числі в галузі енергетики, для підтримки України через Механізм цивільного захисту ЄС", - йдеться в повідомленні.

Парламент Швеції схвалив надання Україні військової допомоги на рекордні $287 млн, та і Фінляндія анонсувала найбільший з початку війни пакет військової допомоги Україні.

У Литві купили морський дрон для України і обрали йому промовисту назву.

А в парламенті Норвегії вирішили перевірити дії уряду щодо допомоги Україні.

"Отримані відповіді вказують, що дещо вирішувалося справді добре. Але у деяких аспектах, на нашу думку, реагування було шокуюче неналежним", - зазначив очільник комітету з контролю та конституційних питань норвезького парламенту.

Серед таких питань, за його словами - допомога з лікуванням поранених українських військових. За його словами, у перші місяці війни це питання вирішувалося дуже довго, потім у липні евакуація поранених на лікування до Норвегії цілковито зупинилася і відновилась лише через понад два місяці.

Вибори в США та підтримка України

Республіканці за підсумками виборів очікувано отримують більшість у Палаті  представників США. Вони вже анонсували розслідування щодо Байдена та його сім'ї.

Демократи втратили більшість у нижній палаті Конгресу, але зберегли контроль над Сенатом.

Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що не буде балотуватися на керівну посаду в партії, що знаменує собою кінець епохи і створює серйозні потрясіння для демократів у Палаті представників.

"Настав час новому поколінню очолити демократичну фракцію", - сказала спікер.

Пелосі заявила, що продовжить "говорити від імені жителів Сан-Франциско" як їхній конгресмен, але не буде прагнути переобрання на керівну посаду.

Тим часом, за даними CNN, у США закінчуються деякі види озброєнь і боєприпасів, які можна передати Україні.

Та державний секретар США Ентоні Блінкен запевняє, що США продовжать підтримувати Україну на тлі ракетних обстрілів РФ.

А посол України у США впевнена, що після проміжних виборів підтримка Конгресу збережеться.

Угорщина 

Угорщина заграє не тільки з Росією, а й з її чи не єдиними союзниками – іншими світовими вигнанцями. 

Так, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що Будапешт планує "нормалізувати ситуацію" на Близькому Сході й тому планує економічне співробітництво з підсанкційним Іраном.

Сійярто повідомив про візит міністра економіки Ірану в Будапешт для засідання спільного економічного комітету і заявив про потребу повернути Іран у систему міжнародного співробітництва.

Поки Угорщина "водить хороводи" з не дуже, м’яко кажучи, демократичними країнами, Євросоюз бачить деякий прогрес щодо демократії в самій Угорщині. 

За даними Reuters, Євросоюз готується надати Угорщині до 15 млрд євро, заморожених через проблеми з демократією.

Інше: продовження "зернової угоди"

У Стамбулі продовжили "зернову угоду" на чотири місяці.

Британія скасовує продаж свого найбільшого заводу мікрочипів компанії, пов’язаній з Китаєм.

Суд в Амстердамі дозволив сквотерам залишитися у будинку підсанкційного російського мільярдера.

Молдова: партія Додона і союзники ініціювали вотум недовіри міністру юстиції.

Французька асоціація судиться з владою низки міст через англіцизми у публічному просторі.

Болгарія скасовує останні обмеження щодо COVID-19.

Республіканці за підсумками виборів отримують більшість у Палаті представників США.

Зеленський призначив Венедіктову послом у Швейцарії.

Фінляндія витратить 139 млн євро на паркан на кордоні з Росією.

Парламент Естонії відхилив пропозицію заборонити використання російської в публічній сфері.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.