Польща хоче Patriot для України, блекаут вийшов за кордон, РФ – спонсор тероризму: новини доби

Дайджест
Четвер, 24 листопада 2022, 12:15

Багато наших читачів "випали" з новинного порядку денного через блекаут в Україні, до якого призвела країна-терорист Росія. 

Тож, ми підготували добірку новин за останню добу.

Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму, а РФ це підтвердила черговою масованою ракетною атакою. 

Про реакцію Заходу, допомогу і інші, не менш важливі, новини – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Європарламент: РФ – спонсор тероризму 

Вчора в обід Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму.

Резолюцію підтримали 494 європарламентарі, 58 були проти, 44 утрималися.

Європарламент закликав ЄС та його держави-члени розробити правову базу для визначення держав як спонсорів тероризму та держав, які використовують засоби тероризму, що спричинить низку суттєвих обмежувальних заходів проти цих країн та матиме глибокі обмежувальні наслідки для відносин ЄС з цими країнами.

Також Європарламент закликає Раду ЄС згодом розглянути питання про внесення Російської Федерації до такого списку держав-спонсорів тероризму на рівні ЄС, а партнерів ЄС - вжити аналогічних заходів.

Крім того, євродепутати закликали ЄС та його держави-члени вжити заходів для ініціювання всеосяжної міжнародної ізоляції РФ, у тому числі щодо членства Росії в міжнародних організаціях та органах, таких як Рада Безпеки ООН, та утриматися від проведення будь-яких офіційних заходів на території Російської Федерації.

До речі, сайт Європарламенту зазнав кібератаки після визнання РФ спонсором тероризму.

Президент Володимир Зеленський привітав ухвалення Європарламентом резолюції про визнання Росії державою-спонсором тероризму і закликав ізолювати РФ на всіх рівнях.

Глава МЗС Дмитро Кулеба також прокоментував ухвалення резолюції. 

"Росія є терористичною державою: підтверджено Європейським парламентом. Росія має історію актів терору проти суверенних держав, підтримки терористичних режимів та організацій, включаючи групу Вагнера, терористичну війну проти України. Я дякую Європарламенту і його президентці за чітку позицію", - написав Кулеба.

Чергова терористична атака з Росії 

Приблизно у той самий час, як стало відомо про ухвалення Європарламентом резолюції про визнання Росії державою-спонсором тероризму, РФ здійснила чергову масовану атаку по цивільній інфраструктурі України. 

23 листопада відбулася сьома масована атака на українську критичну інфраструктуру, починаючи з 10 жовтня. У компанії ДТЕК заявили, що це вже 14 терористична атака Росії на її енергетичні підприємства за останні два місяці. 

Масований ракетний обстріл Росією 23 листопада призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також було уражено об‘єкти електропередачі. Зокрема, у Львівській області постраждала електропідстанція.

Багато міст України залишилися без електроенергії, зв’язку та води.

"Сьогодні Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму. Нарешті. Дякую всім європарламентарям. А потім Росія довела всьому світу, що все це правда, застосувавши 67 ракет по нашій інфраструктурі, по нашій енергетиці, по звичайним людям. Результат трагічний. Велика кількість поранених, є загиблі", – прокоментував ситуацію надвечір Зеленський. 

За даними МВС, від ракетних ударів Росії у середу загинули 10 українців.

Через терористичний ракетний удар по Україні почалися перебої зі світлом і в Молдові

У соцмережах країни запустили флешмоб – "в темряві, але без вас".

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що Кишинів не може довіряти режиму Росії, який вбиває одних людей та залишає інших без світла та тепла.

"Росія занурила Молдову у пітьму. Війна Росії в Україні вбиває людей, руйнує житлові будинки та енергетичну інфраструктуру…", – констатувала Санду. 

Крім того, Молдова викликала посла Росії.

Сьогодні вранці три пункти пропуску на кордоні з Угорщиною та Румунією досі не працювали через відстутність світла

Реакція світу на ракетний удар

Папа Римський Франциск у середу виступив із найрішучішим на сьогодні засудженням війни Росії проти України, пов'язавши її з Голодомором Йосипа Сталіна, який понтифік назвав геноцидом.

До речі, вчора також президент США Джо Байден виступив із заявою, вшановуючи жертв Голодомору в Україні у 1932-1933 роках.

Посли країн "Групи семи" у Києві виступили із заявою на підтримку українців та розповіли, що разом з ними стикаються з нестачею світла та води.

"Посли G7 у Києві приголомшені триваючими російськими атаками на українську енергетичну систему протягом 9 місяців російської  повномасштабної агресії проти України. Ми стоїмо з українцями, розділяючи їхню скорботу про невинно втрачені життя та стикаючись із нестачею води та світла разом з ними", – йдеться у заяві німецького головування в групі послів G7 у Києві у Twitter.

Посли західних держав відреагували на новий ракетний удар РФ по Україні.

"У Києві знов вибухи. Поки продовжу працювати у підвалі", - коротко написала посол Британії Мелінда Сіммонс. 

"Ще більше жорстоких ракетних ударів по всій території країни від Росії, яка намагається покарати Україну за те, що насмілилася залишатись вільною. Я вже бачила силу українського народу, і я знаю, що спроби РФ підкорити Україну, зануривши її у холод і темряву, зазнають невдачі. Стоїмо поруч з Україною", - відреагувала посол США Бріджит Брінк.

"Ось таке повсякденне життя посольства Франції в Україні. Робочу зустріч з віцеміністром економіки Олександром Грибанем перервали російські ракетні удари. Ми продовжимо її у сховищі. Висловлюю солідарність з українцями", - написав посол Франції Етьєн де Понсен, перебуваючи у бомбосховищі.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс попередив керівництво РФ про покарання після останніх ракетних атак РФ по цивільній інфраструктурі України.

Глави дипломатії ЄС та США засудили "злочинні напади" та "жахливу тактику" РФ.

Через ракетні обстріли України Володимир Зеленський закликав провести екстрені дебати Радбезу ООН

На них президент України закликав підтримати українську формулу миру та засудити агресію РФ.

"Серед вас – представники держави, яка нічого не пропонує світу, окрім терору, дестабілізації та дезінформації.

Будь-які російські формули не передбачають нічого іншого. Саме тому я наголошую ще раз: настав час підтримати українську формулу миру!

Ми звертаємося до наших партнерів по підтримку для захисту нашого неба. Нам потрібні сучасні та ефективні системи ППО й ПРО", – сказав Зеленський. 

Президент також закликав змінити практику, за якої РФ як країна-терорист має право вето на будь-які рішення Радбезу.

До цього голова правлячої партії в Польщі "Право та справедливість" Ярослав Качинський висловлював думку, що краще б Німеччина передала систему Patriot Україні, а не Польщі.

Згодом міністр оборони Польщі попросив Німеччину передати Patriot Україні.

А потім прем’єр Польщі підтримав пропозицію перемістити Patriot до України.

Допомога Україні

Німеччина як головуюча у Групі семи держава ініціювала зустріч на рівні міністрів закордонних справ, щоб подумати, як підтримати Україну в умовах постійних пошкоджень енергомережі внаслідок російських ракетних ударів.

Вже відомо, що ЄБРР надасть "Укренерго" 372 млн євро на ремонт пошкоджених російськими ракетами енергооб'єктів, а європейські міста починають збирати генератори для України.

Крім того, Німеччина надасть ще 40 млн євро на гуманітарну допомогу для України.

Щодо військової допомоги, президент США Джо Байден доручив надати Україні $400 млн військової допомоги.

Пакет на 400 мільйонів доларів включає додаткове озброєння, боєприпаси та засоби протиповітряної оборони із запасів Міністерства оборони США.

Зокрема, додаткові боєприпаси для NASAMS, 150 великокаліберних кулеметів з тепловізійними прицілами для протидії безпілотним авіаційним системам, а також додаткові боєприпаси для високомобільних реактивних артилерійських систем (HIMARS). 

А ще Британія вперше надасть Україні гелікоптери.

Сербія і Косово

Косово і Сербія досягли домовленості у суперечці щодо автомобільних номерів.

Суперечка щодо номерних знаків майже два роки розпалювала напруженість між Сербією та її колишньою провінцією, яка проголосила незалежність у 2008 році і є домом для сербської меншини на півночі, яка підтримується Белградом.

Близько 50 000 етнічних сербів, які проживають там, відмовляються визнавати владу Приштини і досі вважають себе частиною Сербії. Белград заявив, що ніколи не визнає незалежність Косова.

Раніше косовська поліція заявила, що штрафи повинні почати виписувати з 08:00 за місцевим часом у вівторок. Однак на прохання США це рішення відклали на 48 годин.

Детальніше про це - у статті ЄвроПравди За крок до вибуху: чи вдасться ЄС зупинити масштабний конфлікт між Сербією та Косовом

Сполучені Штати привітали досягнення домовленості між Сербією і Косовом.

До речі, в ЄС досягли згоди про безвіз із Косовом з 1 січня 2024 року.

Інше: вимоги для біженців в Естонії

Швейцарія приєдналася до восьмого пакета санкцій ЄС.

Єврокомісія офіційно представила пропозицію щодо верхньої межі ціни на газ – майже марний план

В Естонії запровадили низку вимог для біженців з України для продовження дії тимчасового захисту.

Прем’єр Вірменії відмовився підписати ключові рішення саміту ОДКБ.

З німецького музею вкрали золоті кельтські монети вартістю мільйони євро.

У Норвегії засудили росіянина, який запускав дрон всупереч забороні.

Поблизу Стамбула стався потужний землетрус магнітудою 6,0.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.