Новий президент Чехії, у США думають про F-16 для ЗСУ, аудит допомоги Україні: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 29 січня 2023, 19:48

Головна тема вихідних – новий президент Чехії.

Крім того, канцлер Німеччини хоче говорити з Путіним і виключає надання Україні винищувачів. А от у Пентагоні зростає прихильність до надання ЗСУ винищувачів F-16. 

США створили інститут для виявлення корупції щодо допомоги Україні.

Танкісти з України прибули на навчання в Британію, а Італія і Франція домовились купити 700 ракет для ЗРК SAMP/T, частину з яких готують для України.

Усі важливі й цікаві новини вихідних 28 та 29 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Новий президент Чехії 

Головна тема вихідних – новий президент дружньої для України Чехії. 

За результатами підрахунку всіх голосів на другому турі президентських виборів у Чехії перемогу здобув колишній очільник Військового комітету Північноатлантичного альянсу генерал Петр Павел.

Підтримка України Чехією, і без того дуже вагома, має не просто зберегтися, а й посилитися, йдеться у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Вибори в Чехії принесли перемогу Україні: чим важливе обрання президентом генерала Павела.

Переможець президентських виборів збирається здійснити візит до України разом зі словацькою колегою Зузаною Чапутовою навесні 2023 року.

Президент України Володимир Зеленський у неділю провів телефонну розмову з колишнім очільником Військового комітету НАТО Петром Павелом, який переміг на президентських виборах у Чехії.

"Особисто привітав Петра Павела із перемогою на виборах президента Чехії. Подякував йому та чеському народу за неослабну підтримку. Запросив із візитом до України", – зазначив глава держави.

Війна з Росією 

За даними британської розвідки, внаслідок удару по розміщенню військ у Макіївці під Донецьком 1 січня 2023 року Росія з високою ймовірністю зазнала втрат у понад 300 осіб. За їхніми оцінками, більшість із них, швидше за все, були вбиті або зникли безвісти, а не отримали поранення.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що Путін не відмовиться від війни в Україні, бо боїться програшу на виборах.

Також прем’єр Угорщини переповів кремлівську пропаганду про те, що Росія історично демонструвала, що на початку війн слабка через "корупцію, нехлюйство, некомпетентність командирів і жахливі тактичні помилки", але "дуже скоро переключається, мобілізує свої сили і швидко вчиться".

Говорячи про мету Росії у війні, Орбан вважає, що йдеться не про повне завоювання України (бо це викличе опір населення й "партизанську війну"), а створення буферної зони приблизно вздовж лінії зіткнення на Донбасі.

Висновки про те, що Путін не збирається зупинятися, можна зробити і по мілітаризації країни. Британська розвідка відзначає все більшу мілітаризацію РФ через наміри міністерства просвіти країни запровадити у школах і закладах вищої освіти предмети, пов’язані з військовою підготовкою. 

Крім того, необхідні для створення зброї західні технології продовжують потрапляти в підсанкційну Росію. Зокрема, йдеться про нідерландські мікросхеми, повідомили у спільному розслідуванні нідерландські видання NOS і Nieuwsuur.

На тлі мілітаризації Росії канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що й далі намагатиметься досягти припинення повномасштабної війни проти України шляхом розмов із президентом Росії Владіміром Путіним.

Очільник Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер вважає, що країни-члени Альянсу повинні перейти до "воєнної економіки", щоб задовольнити потреби України на тлі повномасштабного російського вторгнення.

На тлі повномасштабної війни в Україні в Польщі почали робити кроки для зміцнення обороноздатності.

До польської армії за минулий рік вступили 13 742 солдати, що стало рекордним числом з моменту скасування обов’язкової військової служби у 2008 році.

Слід додати, що, за даними NBC News, генерал США та голова Командування повітряної мобільності Майк Мініхан надіслав своїм підлеглим службову записку, у якій попередив, що США будуть у стані війни з Китаєм через два роки.

Підтримка України

США створили інститут моніторингу та розслідування незаконних дій шахраїв і корупціонерів, які використовують допомогу американського народу Україні під час повномасштабного вторгнення Росії.

Інспектори міністерства оборони, Державного департаменту США й Офісу генерального інспектора Агентства США з міжнародного розвитку вже навіть провели зустріч із українськими посадовцями з питань аудиту американської допомоги Україні.

Як повідомляє Politico, у міністерстві оборони США існує група посадовців, які схиляють решту до схвалення відправки винищувачів F-16 в Україну, щоб допомогти їй захиститися від російських ракетних і безпілотних атак.

Усе більша прихильність до надання F-16 пов'язана з наближенням весни, коли, за словами американських посадовців, Україна готується здійснити новий контрнаступ для повернення окупованих територій.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц стверджує, що питання про можливе надання Україні винищувачів наразі навіть не виникає. Проте, наприклад, багаторічний радник Меркель підтримує надання Україні винищувачів

Тим часом танкісти з України прибули на навчання в Британію, а Італія і Франція домовились купити 700 ракет для ЗРК SAMP/T, частину з яких  готують для України.

Напади та "божевільне насильство" 

В Німеччині та Іспанії напали на об’єкти дипмісій Італії, а посольства Литви в п’яти країнах отримували листи про "мінування".

Азербайджан евакуює співробітників посольства в Ірані після смертельного нападу, а Євросоюз засудив "божевільне насильство" у Єрусалимі.

Туреччина і НАТО

Попри гнівну реакцію Туреччини на спалення Корану у Стокгольмі Швеція сподівається на приєднання до НАТО влітку цього року

Представники МЗС Швеції зустрілися з дипломатами 25 мусульманських країн, аби заспокоїти їхню реакцію, пише видання Expressen.

Найбільш жорсткою була реакція Туреччини, яка й без акції Палудана гальмувала шлях Швеції до повноправного членства в НАТО. 

Міністерство закордонних справ Туреччини в суботу попередило громадян про ризики подорожей до європейських країн через зростання "антиісламських, ксенофобських і расистських актів" у деяких із них.

Турецьке МЗС стверджує, що ці події "відображають небезпечні масштаби релігійної нетерпимості та ненависті в Європі" та "чітко показують тривожний рівень расистських і дискримінаційних рухів" на континенті.

А глава МЗС Фінляндії, яка разом зі Швецією хоче вступити в НАТО, натякнув на причетність Росії до зриву вступу Швеції до Альянсу.

Серед інших новин вихідних

Закарпатська депутатка опублікувала карту області в кольорах прапора Угорщини.

Італія уклала з Лівією газовий контракт на $8 млрд.

У швейцарській Женеві пропонують уперше в історії країни заборонити нацистську символіку.

ОЗХЗ звинуватила підтримуваний РФ режим Асада у хіматаці в сирійській Думі.

Кліматичні активісти заблокували ключову трасу до Гааги.

Заборона агентства AP вживати The French викликала хвилю насмішок у мережі.

КНДР навіть після оприлюднення США доказів заперечує, що допомагала Росії зброєю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.