Договоренности Украина-РФ в Стамбуле, Шойгу грозит НАТО, дипломатов РФ гонят из ЕС: новости дня

Дайджест
Вторник, 29 марта 2022, 21:31

Центр Маріуполя залишається під контролем України; російські війська почали відходити з районів навколо Києва; на думку американського генерала, США могли переоцінити можливості РФ через пробіли у розвідданих; Шойгу попередив НАТО про наслідки поставок літаків і систем ППО Україні; у Туреччині відбулися переговори між Україною та Росією; Нідерланди висилають 17 російських дипломатів за шпигунство, а Бельгія - 21 дипломата; у ЄС погодили план із 10 пунктів щодо українських біженців; Польща заборонила імпорт вугілля з РФ, не чекаючи рішення ЄС.

Більше цікавих новин 29 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Пробіли у розвідданих, відход військ РФ

Триває 34 доба повномасштабної війни Росії проти України. За даними розвідки Британії, центр Маріуполя залишається під контролем України

США і Британія заявили, що російські війська почали відходити з районів навколо Києва.

Військові чиновники США вважають, що це зміною російської стратегії в Україні.

Зазначається, що російські війська відступають у деяких районах на півночі, щоб зосередитися на зайнятих районах на півдні та сході.

Генерал Тод Волтерс, командувач Європейського командування США заявив про можливі пробіли у розвідданих, через які Сполучені Штати переоцінили можливості Росії та недооцінили обороноздатність України.

А український посол в Берліні Андрій Мельник заявив, що після нападу Росії на Україну міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер йому сказав, що Україні залишилось "всього декілька годин", тому виступив проти поставок зброї Києву та відключення РФ від SWIFT.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс звинуватила президента Росії Владіміра Путіна у використанні огидної тактики викрадення українських мирних жителів. Свою заяву Трасс зробила після того, як український правозахисний центр "Зміна" заявив, що ідентифікував десятки людей, взятих у полон. Група також стверджує, що "тисячі" українців було вивезено до Росії проти їхньої волі.

Міністр оборони РФ Сергєй Шойгу заявив, що Росія "адекватно прореагує" у разі реалізації планів низки країн НАТО поставити в Україну бойові літаки та системи протиповітряної оборони.

Зустріч "Вишеградської четвірки" в Будапешті скасована через позицію прем'єр-міністр Угорщини Віктора Орбана щодо України.

Радбез ООН збереться на засідання щодо України.

Переговори у Стамбулі

29 березня у Туреччині відбулися переговори між Україною та Росією.

Член української делегації, заступник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що основні питання переговорів між Україною та Росією у Стамбулі - це найгостріші проблеми у зв’язку з бойовими діями та гарантії безпеки для України.

За його словами, українська делегація пропонує, щоб долю окупованих територій сходу України вирішували під час прямих переговорів президент України Володимир Зеленський та президент Росії Володимир Путін.

Україна на переговорах у Стамбулі виступила з пропозицією про підписання нового міжнародного договору про гарантії безпеки.

Глава фракції "Слуга народу", член української делегації Давид Арахамія заявив, що Україна наполягає, щоб це був міжнародний договір, який підписуватимуть усі гаранти безпеки, який ратифікуватимуть, щоб не повторювати помилку, що була колись у Будапештському меморандумі.

За словами колишнього заступника міністра закордонних справ України, члена української делегації Олександра Чалого, "ключова вимога - чіткі юридично зобов'язальні гарантії Україні, які за своїм змістом і формою мають бути аналогічними частині 5 статуту НАТО".

Слід зазначити, що якихось кінцевих домовленостей сторони на сьогоднішніх переговорах не досягли, але РФ погодилася розглянути пропозиції України.

У російській делегації на переговорах у Стамбулі розповіли, що серед письмових пропозицій Києва в рамках угоди з Росією входить формулювання про те, що Москва не буде проти вступу України до Євросоюзу.

Голова російської делегації Владімір Мединський повідомив, що Україна готова відмовитися від вступу до військових союзів, від розміщення іноземних військових баз, контингентів, проведення військових навчань на території України без згоди держав-гарантів, включаючи Російську Федерацію. Зі свого боку, Російська Федерація має не заперечувати прагнення України вступити до Європейського союзу.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що він не бачив ознак того, що переговори між Україною та Росією "просуваються ефективним шляхом", оскільки Сполучені Штати не бачили "ознак справжньої серйозності" з боку Росії.

Тим часом, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив, що угоди про припинення вогню між Росією та Україною буде недостатньо, щоб спровокувати скасування британських санкцій.

Висилка російських дипломатів з країн ЄС

Нідерланди висилають 17 російських дипломатів, оскільки, за даними спецслужб, насправді вони були шпигунами.

Посла Росії в Нідерландах викликали у вівторок в МЗС, щоб повідомити йому про рішення.

Дипломати, підозрювані в шпигунстві, мають покинути країну протягом двох тижнів.

Федеральний уряд Бельгії вирішив вислати 21 російського дипломата за причетність до шпигунських операцій.

Чотирьом високопоставленим чиновникам російського посольства в Ірландії було запропоновано залишити країну, оскільки "їхня діяльність не відповідає міжнародним стандартам дипломатичної поведінки".

Міністерство закордонних справ Чехії сьогодні також оголосило одного з дипломатичних співробітників посольства РФ у Празі персоною нон грата.

Допомога Україні

Україна отримала польовий шпиталь від Нідерландів.

США і союзники готові до санкцій проти більшої кількості секторів економіки РФ і ланцюгів поставок.

Британія скликає конференцію донорів для подальшого озброєння України.

У ЄС погодили план із 10 пунктів щодо українських біженців.

Європейський центральний банк готовий організувати для мільйонів українських біженців схему обміну гривні на євро, якщо Євросоюз надасть ЄЦБ гарантію, яка покриє ризики банку.

Єврокомісія створила систему для пожертв від приватних компаній українським біженцям.

Скандальна Угорщина

Ключовий суперник прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на виборах Петер Маркі-Зай підтримав акцію, що відбулася у Будапешті вихідними для підтримки українців, які загинули у Маріуполі від російських бомбардувань.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто публічно обурився через твіт лідера об’єднаної опозиції.

Сійярто заявив, що якщо урядом в Угорщині керуватимуть ліві, вони негайно проголосують за санкції щодо газу й нафти та негайно почнуть постачання зброї в Україну.

Сійярто додав, що, на його думку, така підтримка України, як прозвучала у твіті Маркі-Зая, втягує Угорщину у війну з Росією.

Міністерство закордонних справ України вважає глибоко аморальними неправдиві повідомлення, які поширює очільник угорського МЗС Петер Сійярто.

Тим часом, російські хакери роками мали доступ до ІТ-системи МЗС Угорщини, опозиція вимагає відставки Сійярто.

Інше: Decathlon призупиняється в РФ, арешт яхти Британією

На півночі Італії запроваджують штрафи за марнування води через аномальну посуху.

Іспанія витратить 16 млрд євро на подолання впливу війни в Україні на економіку.

"Немає оплати – немає газу": Росія пригрозила перекрити Європі газ

Кулеба закликає повсюдно криміналізувати символ ‘Z’ як знак підтримки агресивної війни РФ.

Bloomberg призупиняє діяльність в РФ та Білорусі через війну.

Фінляндія очікує на хвилю дезінформації РФ щодо її членства у НАТО.

Мережа спорттоварів Decathlon заявила про призупинення діяльності в РФ.

Британія заарештувала першу яхту, що може належати підсанкційним російським олігархам.

Посольство України відреагувало на сербські заяви, що Київ не засудив бомбардування Югославії.

Польща заборонила імпорт вугілля з РФ, не чекаючи рішення ЄС.

Це лише частина цікавих новин 29 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: