Patriot для Украины, "мирный план" от Италии, падение поддержки Байдена: новости дня

Дайджест
Пятница, 20 мая 2022, 21:54

Італія запропонувала "мирний план" для припинення війни; країни Групи семи мобілізували майже $20 млрд допомоги Україні; новий пакет допомоги США передбачає передачу Україні ЗРК Patriot; Німеччина поставить Києву перші зенітні установки Gepard у липні; США розглядають призупинення деяких санкцій проти Білорусі в обмін на шлях для зерна з України; колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер пішов із "Роснєфті"; "Газпром" припинить постачання газу Фінляндії з суботи; президент Туреччини знову заявив, що Анкара не може дати згоди на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО; заступник голови Ради безпеки РФ Медведєв заявив, що санкції щодо його країни діятимуть протягом десятиліть; рейтинг Байдена опустився до найнижчого показника.

Більше важливих і цікавих новин 20 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

"Мирний план" Італії

Триває вісімдесят шоста доба повномасштабної війни Росії проти України. 

В Україні з початку повномасштабної війни загинули 11 добровольців з Грузії.

За інформацією британської розвідки, російським військам, які брали участь у боях за Маріуполь, потрібен час на відновлення і доукомплектацію, але через тиск вищого керівництва на командування їх, можливо, одразу кинуть на інші напрямки. 

Також зазначається, що вже близько 1700 українських військових ймовірно вийшли з "Азовсталі". Кількість тих, хто залишається всередині, невідома. 

У Міністерстві закордонних справ України підтвердили інформацію про те, що Італія запропонувала своє бачення, як можливо припинити війну, та що ці пропозиції вивчаються. 

Напередодні прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі закликав до термінового припинення вогню в Україні, щоб почати серйозні переговори щодо припинення війни. Він сказав, що Італія зробить все можливе, щоб сприяти врегулюванню війни шляхом переговорів, але будь-яка угода повинна мати повну підтримку України, щоб бути стійкою.

Ватикан готовий сприяти переговорам України і РФ, якщо отримає запрошення від обох.

У Раді Європи обіцяють зробити все, щоб РФ понесла відповідальність за порушення прав людини в Україні.

Її генеральний секретар Марія Пейчинович-Буріч сказала: звірства в Україні підтверджують, що виключення Росії з Ради Європи було правильним.

Тим часом, в американській розвідці скептично ставляться до того, що будь-яка зміна російської громадської думки стосовно війни в Україні, навіть драматична, змусить президента Росії Владіміра Путіна зупинити бойові дії.

У розвідці також сумніваються, що війна, яка, на думку багатьох стратегів, стала катастрофою для російських військових, імовірно, призведе до відсторонення Путіна від влади, принаймні в короткостроковій перспективі.

Економіка Словаччини найбільше в ЄС постраждала від війни Росії проти України.

Грошова допомога Україні

Провідні економіки Групи семи та світові фінансові установи надають 19,8 млрд доларів допомоги для підтримки державних фінансів України.

В комюніке міністрів фінансів країн Групи семи зазначається, що 9,5 мільярдів доларів США з загальної суми - щоб допомогти Україні закрити дефіцит фінансування та продовжити забезпечення надання базових послуг українському народу.

ЄС перерахував Україні третій і фінальний транш макрофінансової допомоги обсягом 600 млн євро з пакета екстреної макрофінансової допомоги на 1,2 млрд євро. 

Крім того, столичний регіон Франції надає понад 1 млн євро на підтримку України.

ЗРК Patriot від США, Шольц зволікає зі зброєю для України

За даними видання The Washington Post, у схваленому напередодні пакеті допомоги від США на суму $40 млрд передбачено передачу Україні сучасних американських систем протиповітряної оборони Patriot.

Посол України в Берліні Андрій Мельник розкритикував уряд канцлера Німеччини Олафа Шольца за небажання постачати важке озброєння попри рішення Бундестагу.

Парламент Німеччини дозволив постачання важкої зброї три тижні тому, але з того часу уряд не приймав жодних рішень

Мельник також вважає, що якраз через небажання надавати важке озброєння Шольц відмовляється їхати в Україну.

Голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерман звинуватила федеральний уряд у надто довгому зволіканні з поставкою важкого озброєння в Україну.

За її словами, обіцяні Україні самохідні гаубиці та зенітні самохідні установки  Gepard лише готуються до бойового застосування.

Вона зазначила, що у випадку Gepard є потреба знайти боєприпаси, оскільки ця машина є застарілою і нові боєприпаси до неї не виготовляються.

За словами Штрак-Ціммерманн, війна триває майже 90 днів. Якби підготовка почалася вже через чотири тижні, "все можна було б запустити".

У липні Україна отримає перші 15 зенітних самохідних установок Gepard зі складів німецької промисловості.

Пакет також включає навчальну підтримку з боку Бундесверу, надання майже 60 000 боєприпасів і доставку ще 15 машин влітку.

Щодо вирішення питання з експортом зерна із України

У Сполучених Штатах розглядають тимчасове призупинення санкцій проти Білорусі, щоб спонукати Лукашенка погодитись дозволити експорт зерна з України через білоруську залізницю до портів країн Балтії.

За даними The Wall Street Journal, генсек ООН Антоніу Гутерреш та США нібито обговорюють маршрут для експорту сільськогосподарської продукції з України через Білорусь до литовської Клайпеди як найбільш зручну альтернативу традиційному маршруту через українські чорноморські порти.

Постійний представник Білорусі при ООН Валентин Рибаков на зустрічі з генеральним секретарем Антоніу Гутеррешем передав йому особисте "послання" від самопроголошеного президента Александра Лукашенка.

У повідомленні пресслужби МЗС Білорусі сказано, що сторони обговорили проблему продовольчої безпеки у світі на тлі санкцій та геополітичної напруги.

Тим часом, міністр транспорту Німеччини Фолькер Віссінг заявив, що його відомство зараз працює над тим, щоб Україна могла експортувати продукцію в інші держави. Зокрема, працюють над створенням "зернового мосту".

Нафта, газ та санкції проти Росії

Міністри фінансів "Групи семи" обговорили у Бонні вторинні санкції та інші способи обмеження надходжень Росії від нафти, мінімізуючи вплив на ціни на енергоносії.

США вже заборонили імпорт нафти з Росії, а країни Європейського Союзу мають на меті зробити те саме поступово протягом наступного року. 

Щодо газу, то Німеччина та Катар у п’ятницю підписали угоду про поглиблення співпраці в галузі енергетики. Берлін прагне диверсифікувати свої поставки природного газу та відмовитися від використання російського газу.

Німеччина планує побудувати два термінали зрідженого газу для доставки газу від таких постачальників, як Катар.

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер пішов із російської державної компанії "Роснєфть".

Шредер заявив "про неможливість продовження своїх повноважень у раді директорів компанії". Він керував радою директорів "Роснєфті" з 2007 року.

Також раду директорів з тієї ж причини залишив Маттіас Варніг - керуючий директор компанії Nord Stream AG, оператор газопроводу "Північний потік - 2".

"Газпром" припинить постачання газу Фінляндії з суботи.

Фінляндія погодила з американською компанією Excelerate Energy 10-річну оренду плавучого СПГ-терміналу, щоб замінити російський газ.

Термінал планують ввести в експлуатацію в четвертому кварталі цього року.

17 травня Gasum вирішила подати до суду на російську компанію "Газпром експорт" через вимогу платити за газ у рублях. Тоді ж у фінській компанії заявили, що допускають припинення поставок з 20-21 травня. 

У Єврокомісії наголосили, що вимога оплати за російський газ у рублях є обходом санкцій.

Канада ввела нові санкції проти росіян і заборонила торгівлю предметами розкоші з РФ.

Медведєв прогнозує, що санкції проти РФ триватимуть десятиліттями.

Інше: Ердоган опирається розширенню НАТО, рейтинг Байдена

Польща і Португалія допоможуть Україні на шляху в ЄС.

Франція запустила перший евакуаційний рейс для поранених українців і онкохворих дітей.

Рейтинг Байдена опустився до найнижчого показника.

Ердоган продовжує опиратися вступу Фінляндії і Швеції в НАТО.

У Ризі кілька тисяч людей вимагають позбутися спадщини СРСР.

Турецькі літаки порушили авіапростір над материковою Грецією, Афіни обурені.

У Польщі досягли компромісу щодо судової реформи, яка може розблокувати кошти ЄС.

У Норвегії невідомий напав на людей із ножем, є поранені.

У Гаазі щодня вивішують величезний прапор України перед посольством РФ.

Італія відбиває DDOS-атаку російських хакерів на низку держустанов.

"Від мертвого віслюка вуха": глава МЗС Латвії відкинув вимогу РФ компенсувати знесення пам'ятника.

Міністр фінансів Британії потрапив до списку найбагатших людей країни.

Британія підписала із Руандою скандальну угоду про переселення мігрантів.

Це лише частина цікавих новин 20 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.