Джонсону грозит отставка, Австрия наказывает Газпром, проблемы у украинцев в Германии: новости дня

Дайджест
Среда, 6 июля 2022, 22:14

Захоплення Лисичанська стало важливим успіхом для РФ, але ситуація може скоро змінитися – західна розвідка; перші українські військові прибули у Британію для навчань; німецька опозиція вимагає від уряду якнайшвидше передати Україні 200 БТР Fuchs; Росія зупинила транзит нафти з Казахстану до Європи; глава Єврокомісії попередила про небезпеку повної зупинки поставок російського газу в ЄС; Австрія виводить "Газпром" з найбільшого газового сховища у країні; уряд Німеччини прийняв рішення, яке дозволить отримати контроль над колишнім підрозділом "Газпрому"; Європарламент підтримав ідею Єврокомісії вважати атомну енергію та газ "зеленими" за певних умов; Болгарія заблокувала зарплати російським дипломатам; Норвегія все ж пропустила товари для росіян на Шпіцбергені; група членів уряду збираються закликати Джонсона йти у відставку; консульства у Німеччині попередили українців про проблеми до кінця серпня та черги з вересня; поліція Нідерландів відкрила вогонь по фермерах-протестувальниках.

Більше важливих і цікавих новин 6 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Наступна ключова битва за Донбас

Триває 133 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Британська розвідка повідомляє, що Росія перекинула на ізюмський напрямок більшість частин Східної і Західної груп військ, що залишилися в наявності, і продовжує наступ на Слов'янськ.

Повідомляється, що за останній тиждень російські сили, ймовірно, просунулися ще на 5 км головною дорогою E40 від Ізюма, зіткнувшись із надзвичайно рішучим опором українців.

Російські сили зі Східної та Західної груп військ зараз, ймовірно, знаходяться приблизно за 16 км на північ від Слов'янська.

Британці зазначають, що існує реальна ймовірність того, що битва за Слов'янськ стане наступною ключовою битвою у боротьбі за Донбас.

За даними західної розвідки, захоплення Лисичанська Луганської області минулого тижня стало "реальним просуванням" російських військ на Донбасі, але не означає, що вони матимуть потенціал розвинути наступ далі.

На думку неназваного західного чиновника, якого цитують британські ЗМІ, захоплення Лисичанська справило позитивний вплив на мораль російських військ і стало свідченням їхньої "кращої взаємодії".

Він звертає увагу на нещодавнє призначення генерала Сєргєя Суровікіна командувачем південної групи російських військ в Україні, яка відповідає за утримування окупованих територій Херсонської та Запорізької областей і наступ на Донбасі з півдня.

Водночас співрозмовники британських видань додають, що останні тактичні успіхи РФ на Донбасі не вплинуть на позицію Заходу щодо підтримки України. Вони сумніваються, що Москва може продовжити наступ у Донецькій області.

Чиновники Заходу також вказують на роль далекобійних систем, які отримує Україна і які починають приносити їй "значну операційну перевагу, як це видно на прикладі евакуації РФ з острова Зміїний і зростанням нищівних ударів за лінією оборони Росії на Донбасі".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що федеральний уряд поки не може конкретизувати гарантії безпеки, які готовий надати Україні, й вони повинні обговорюватися із союзниками в Північноатлантичному Альянсі.

Шольц заявив, що Німеччина дотримується наданої раніше обіцянки долучитися до гарантій безпеки України, але про автоматичну військову допомогу в разі нападу не йдеться.

Прем'єр Ірландії відвідав Бородянку, Бучу та Ірпінь. У Києві він закликав до розслідування злочинів армії РФ і засудив зернову блокаду.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застеріг від сподівань на швидку домовленість про гуманітарні коридори для українського зерна через Чорне море, попри заяви президента Туреччини.

Кулеба зазначив, що у перемовинах з посередництвом Туреччини та ООН потрібно пропрацювати ще низку логістичних деталей і це може бути непросто.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто пояснив причину непостачання зброї Україні. За його словами, Угорщина відмовилася брати участь у поставках західної зброї Україні, щоб не наражати на небезпеку російських обстрілів угорців, які проживають на Закарпатті.

Він додав, що у разі постачання зброї ці поставки будуть ціллю росіян для обстрілів. 

"Ми не хочемо, щоб вони стріляли по регіонах проживання угорців. Ми маємо брати до уваги безпеку Угорщини та угорців", - каже Сійярто.

Голова угорської громади Києва розкритикував Сійярто за відмову підтримувати Україну зброєю.

"Я обурений заявою пана Сіярто, яку він виголосив на каналі CNN. За його логікою, виходить, що у мене, як українського угорця, який не проживає на Закарпатті, а в Києві, і ще в 500 людей громади, стріляти можна", – сказав Тібор Томпа.

Тим часом, до Польщі для підсилення східного флангу НАТО перекидають британський танковий підрозділ.

Щодо допомоги Україні

Президент Фінляндії затвердив передачу Україні оборонної допомоги на понад 20 млн євро.

Перші українські військові прибули у Британію для навчань.

Як повідомляє німецьке видання Spiegel, німецька опозиція вимагає від уряду якнайшвидше передати Україні 200 БТР Fuchs.

Зупинка транзиту нафти з Казахстану до ЄС, Австрія карає "Газпром"

Російський суд закрив важливий термінал для експорту нафти з Казахстану до Європи.

"Каспійський трубопровідний консорціум" (КТК) за рішенням Приморського районного суду Новоросійська призупинить діяльність морського терміналу на 30 діб.

Причиною такого рішення стали порушення, нібито виявлені Роскомнаглядом під час оцінки технічного стану небезпечних виробничих об'єктів та дотримання екологічних вимог під час їх експлуатації.

КТК - основний експортний маршрут для казахстанської нафти, на неї припадає понад 80% від обсягів, що прокачуються трубопроводом. Потужність трубопроводу – 67 млн ​​тонн нафти на рік.

Глава Єврокомісії попередила про небезпеку повної зупинки поставок російського газу в ЄС. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила у середу, що Європейському союзу необхідно розробити екстрені плани, щоб підготуватися до повного припинення постачання російського газу.

Фон дер Ляєн сказала, що Путін продовжує використовувати енергію як зброю і ЄС має бути готовий до перебоїв у постачанні.

Австрія почала процес виведення російської енергетичної компанії "Газпром" з її великого газового сховища у Зальцбургу.

Міністр енергетики Леонора Гевесслер заявила, що що газовий регулятор e-Control ухвалив таке рішення через систематичну нездатність "Газпрому" заповнювати свою частину потужностей.

Вона пояснила, що якщо клієнти не зберігають (газ), то потужності потрібно передати іншим.

Крім того, уряд Німеччини прийняв рішення, яке дозволить отримати контроль над колишнім підрозділом "Газпрому" - Gazprom Germania GmbH.

"Газпром Німеччина", яка колись належала російському газовому гіганту, з квітня перебуває у віданні регулятора Німеччини, але сьогоднішнє рішення зміцнює позиції уряду у боротьбі з енергетичною кризою, спричиненою обмеженням газових потоків з боку Москви.

Європарламент підтримав ідею Єврокомісії вважати атомну енергію та газ "зеленими" за певних умов.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала протягом перехідного періоду вважати природний газ та ядерну енергетику "зеленими" у переліку класифікації інвестицій, якщо ці енергетичні проєкти відповідають певним умовам.

У Фінляндії встановили першу у світі "піщану батарею".

Уряд Норвегії втрутився, щоб припинити страйк працівників на родовищах нафти і газу.

У Німеччині "праві" та "ліві" висловлюються проти санкцій

Глава комітету в Бундестазі вважає антиросійські санкції аморальними і хоче запуску "Північного потоку-2". Зокрема, німецькі "Ліві" у Бундестазі наполягають на припиненні санкцій проти Росії та початку переговорів щодо введення в дію газопроводу "Північний потік-2", щоб убезпечити постачання газу до Німеччини.

Тим часом, канцлер Німеччини Олаф Шольц різко розкритикував правопопулістську партію "Альтернатива для Німеччини", назвавши її "партією Росії" через позицію щодо санкцій.

Під час години запитань до уряду в Бундестазі депутат від "Альтернативи для Німеччини" Штеффен Котре заявив, що санкції Заходу проти РФ є "безглуздими", і закликав ввести в експлуатацію газогін "Північний потік-2".

Котре також заявив, що зростання цін у Німеччині не пов’язане з війною в Україні, а є нібито наслідком політики економії федерального уряду, і звинуватив його в ухваленні дій, "настільки відірваних від реальності".

Шольц йому нагадав, що насправді відбувається жорстка війна і що вмирає незліченна кількість людей… 

Більш того, федеральний міністр економіки Німеччини, віцеканцлер Роберт Габек висловився за запровадження подальших санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.

Міністр додав, що санкції, вже запроваджені проти Росії, є ефективними й боляче б’ють по Росії, але можна ввести більше обмежень, зокрема у сферах підтримки програмного забезпечення.

Болгарія заблокувала зарплати російським дипломатам.

Норвегія все ж пропустила товари для росіян на Шпіцбергені.

Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала ідею позбавити повноважень делегацію Росії.

Джонсону загрожує відставка

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон чітко дав зрозуміти, що планує залишитися на посаді після відставок двох міністрів і вже призначив їм заміну.

Тим часом, проблем у нього тільки більшає.

Група членів уряду Бориса Джонсона збираються закликати його піти у відставку з посади прем'єра.

За інформацією Sky News, міністри вже відправили представника своєї делегації до Джонсона. 

А кількість представників уряду, які пішли у відставку на знак протесту, досягла 35. 

Крім того, за даними Sky News, Джонсон майже повністю втратив підтримку в процедурному комітеті консервативної партії.

Так званий Комітет 1922 року Консервативної партії, який має повноваження ініціювати відставку прем’єр-міністра, наступного понеділка обере нового очільника і вже тоді обговорить зміну до правил про оголошення вотуму недовіри Джонсону.

Разом з тим, британський прем’єр заявив, що виключає дострокові вибори, щоб спробувати зберегти посаду.

Інше: проблеми для українців у Німеччині, Лавров звинуватив Францію

Консульства у Німеччині попередили українців про проблеми до кінця серпня та черги з вересня.

У приморських містах Словенії через посуху обмежили споживання води.

Поліція Нідерландів відкрила вогонь по фермерах-протестувальниках.

Найбільший аеропорт Німеччини чекають місяці збоїв через брак персоналу.

Кіпр повертає маски для обличчя через місяць після їх скасування.

Лавров звинуватив Францію в порушенні дипломатичної етики через розмову Макрона і Путіна.

А в МЗС України нагадали Лаврову, як він сам "злив" переговори із Францією і Німеччиною.

У Сербії перед фестивалем раптом з’явилися символи Z і скасували виступ Kalush Orchestra.

У Франції заговорили про нову хвилю Covid-19 після 200 тисяч заражень за добу.

У Європарламенті розгортається скандал через призначення нового генерального секретаря – ЗМІ.

Це лише частина цікавих новин 6 липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.