Оружие на $1 млрд из Болгарии, интернет-выборы в Эстонии, приговор для Тихановской: новости дня

Дайджест
Понедельник, 6 марта 2023, 21:09

На Заході не можуть побачити кінець війни та вважають, що у найближчі тижні ЗСУ втримають Бахмут. Разом з тим, у Пентагоні не бачать в утриманні Бахмута якогось стратегічного або оперативного значення. 

За даними The Guardian, очолюваний Британією фонд для надання зброї Україні потерпає від затримок, а міністр оборони Литви анонсував новий пакет допомоги Україні.

Партія прем’єрки Естонії Каї Каллас перемогла на виборах з рекордним результатом, а у Туреччині оголосили ім'я єдиного кандидата, який протистоятиме Ердогану на виборах.

Всі важливі і цікаві новини 6 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Терор Росії, Бахмут, стара техніка

У Єврокомісії назвали останні атаки РФ за участю дронів та ракет "жахливими діями", що відображають систематичний і цинічний терор Росії.

"Минулої ночі Росія здійснила ще одну жорстоку атаку проти України, використовуючи іранські дрони "Шахед". Це продовження невибіркових атак за допомогою дронів та ракет проти цивільного населення, що включає руйнування житлового будинку у Запоріжжі посеред ночі кілька днів тому. Лише у цій атаці загинули 13 невинних людей, включно з дитиною. Ці жахливі дії відображають систематичний і цинічний терор Росії проти України і її народу", – заявив речник Єврокомісії на брифінгу у Брюсселі в понеділок.

Як повідомлялося, Повітряні сили збили 13 з 15 дронів-камікадзе "Шахед", які росіяни запустили по Україні уночі 6 березня.

Російські загарбники вночі 2 березня здійснили повітряну атаку на Запоріжжя, внаслідок "прильоту" пошкоджень зазнав житловий будинок і 13 людей загинули.

До початку літа у Гаазі має почати роботу Міжнародний центр переслідування за злочин агресії проти України, а створення його основних структур буде завершено протягом двох місяців.

В цьому центрі будуть зберігатися та аналізуватися докази для майбутніх судових процесів, як на рівні окремих країн, так і на міжнародному рівні.

Центр об'єднає прокурорів для підготовки майбутніх справ до судового процесу переслідування злочину агресії проти України.

В Єврокомісії підкреслили, що докази злочину агресії будуть зберігатися централізовано в безпечному місці.

Фінський генерал поки що не може побачити кінець війни в Україні. Командувач Оборонних сил Фінляндії генерал Тімо Ківінен закликав продовжувати підтримувати Київ у боротьбі з агресором.

Згадують на Заході і за багатостраждальний Бахмут. Австрійський генерал Бруно Гофбауер вважає, що ЗСУ втримають Бахмут у найближчі дні та тижні, а глава Пентагону Ллойд Остін вважає, що падіння Бахмута не означатиме, що Росія змінила хід війни.

"Я думаю, що це [в Бахмуту] більше символічне значення, ніж стратегічне й оперативне", – сказав Остін.

Британська розвідка повідомляє, що  РФ перекидає на фронт застарілі Т-62 і БТР-50, що мають безліч вразливих місць.

Останніми днями в Україні також вперше було виявлено російські бронетранспортери БТР-50, які вперше надійшли на озброєння у 1954 році, зауважує британська розвідка.

З літа 2022 року близько 800 Т-62 було знято зі зберігання, і деякі з них отримали модернізовані прицільні системи, які, швидше за все, підвищать їхню ефективність у нічний час.

Однак ці обидва старовинні типи машин матимуть безліч вразливих місць на сучасному полі бою, включаючи відсутність сучасної вибухо-реактивної броні, наголошує британське відомство.

Тим часом, Росія відмовилась розкривати ОБСЄ дані про свої збройні сили, а влітку, за даними Fox News, уклала з Іраном таємну угоду про повернення збагаченого урану

Зброя з Болгарії та затримки у Британії

Як повідомляє Euractiv, Болгарія через посередників відправила Україні зброї на $1 млрд

Щодо двох українських пілотів в США, то у Повітряних силах України пояснили, що пілоти працюють для підготовки навчального процесу

Міністр оборони Литви зустрівся із заступником Резнікова й анонсував новий пакет допомоги Україні.

А от, за даними The Guardian, очолюваний Британією фонд для надання зброї Україні потерпає від затримок.

До Києва приїхали керівники Соціал-демократичної партії Німеччини, які за дипломатію з РФ. В міністерстві закордонних справ їх закликали сприяти передачі Україні винищувачів.

А до Греції прибув 200-метровий корабель з військовою технікою США, яка попрямує до Румунії і Болгарії. Також повідомлялося, що у НАТО відпрацюють реагування на кризові ситуації.

Парламентські вибори в Естонії

На парламентських виборах в Естонії вперше в історії понад 50% виборців голосували онлайн.

Партія прем’єрки Естонії Каї Каллас перемогла на виборах з рекордним результатом. Також відомо, що до парламенту Естонії проходить рекордна кількість депутаток.

Естонські націоналісти збираються оскаржити результати парламентських виборів у суді.

Тим часом, прем’єрка вже думає про утворення нової коаліції і заявила, що розглядає чотири варіанти коаліції.

Партія реформ чинної прем’єрки Каї Каллас є цілком проукраїнською. Її переобрання було для України найбажанішим варіантом.

Для України ця історія має значення не лише через те, що для нас критично важливе збереження підтримки з боку Естонії, а й як ілюстрація того, як можуть відбуватися електронні вибори. Докладніше про все це – у статті журналістки "Європейської правди" Марії Ємець та редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Е-вибори проти популістів: як інтернет-голосування в Естонії закріпило підтримку України.

В’язниця для Тихановської

Лідерку опозиції та колишню кандидатку в президенти Білорусі Світлану Тихановську заочно засудили у Білорусі до 15 років колонії.

У Раді Європи заявили про підтримку Тихановської, а Польща після вироку опозиціонерці закликає до нових санкцій проти Білорусі.

Серед інших новин дня 

Сійярто пояснив затримку ратифікації вступу Фінляндії і Швеції у НАТО: У нас верховенство права.

На пляжі в Англії знайшли 14-річну непритомну українку: вона померла у лікарні.

Введення "іноагентів" в Грузії: на слуханнях побились депутати, під парламентом – масовий протест.

У Греції висунули звинувачення начальнику станції через залізничну аварію, у якій загинули 57 осіб, а прокуратура ЄС розслідує контракт, пов'язаний із залізничною трагедією у Греції.

У Молдові соціалісти і комуністи вийшли на протест проти заміни молдовської мови на румунську.

Польща вимагатиме в РФ компенсації за зупинку постачання нафти.

У Туреччині після землетрусів створюють Фонд відбудови, а також оголосили ім'я єдиного кандидата, який протистоятиме Ердогану на виборах.

Міноборони Данії заборонило співробітникам користуватись TikTok на робочих пристроях.

У Нідерландах чимало потягів затримувалися або скасовані через страйки і несправності.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: